måndag 30 mars 2009 | Skriven av:

SDS skriver : “Elmehagen och Lundby-Wedin i ordkrig”

Förre vd:n Christer Elmehagen går nu till attack mot Wanja Lundby-Wedin och övriga i AMF:s styrelse. -Man försöker smita från sitt ansvar. Lundby-Wedin å sin sida menar att Elmehagen agerat omoralistk.
– Man försöker smita från sitt ansvar.
Lundby-Wedin å sin sida menar att Elmehagen agerat omoralistk.
– För det första tycker jag att mot bakgrund av Wanja Lundby-Wedins och Göran Tunhammars utspel så försöker man blanda bort korten och smita från sitt ansvar genom att göra ett antal diffusa uttalanden om att de är vilseledda, säger Elmehagen till Ekot.

Detta är lekstuga på hög nivå. Man skyller på varandra. Ingen tar sitt ansvar.
Varför inte bara betala en lön rakt ut. Varför hålla på med dessa pensionsavtal, bonussystem för en liten toppklick som kostar enorma summor.
Varför behövs dessa skyhöga ersättningar?
Är inte toppchefer utrustade med så mycket ansvar att de skulle kunna göra ett bra jobb med en rimlig ersättning?

Det är inte bara denna affären som gäller VD:n för AMF pension.
Enligt TV4 nyheterna så :

Personlig vinning
Men innan beslutet verkställtdes flyttade dåvarande vd Christer Elmehagen och nu sparkade vice vd Ingvar Skeberg sina egna pensionspengar för att undvika personlig förlust. Elmehagen flyttade 30 miljoner kronor, Skeberg flyttade 1,5 miljoner.

Detta är egentligen ännu värre.

Det senaste halvåret tycker jag har klart visat att girigheten bland toppnivåcheferna har ökat på ett katastrofalt sätt. Detta drar givetvis med sig att girigheten ökar bland lägre nivåer.
Kan han så kan jag!

Är det inte dags att se över helheten vad gäller ersättningsnivåer, inte bara på toppnivå.
Dessutom kanske man ska fundera över hur man kan ha ett heltidsarbete och samtidigt sitta i 24 bolagsstyrelser som LO:s ordförande gör. Hon är nog inte ensam det finns många som sitter i många styrelser samtidigt.
Jag utgår ifrån att de bara har 24 timmar per dygn och att de troligen även behöver tid för matintag och sömn. Det är en ekvation som jag har svårt att få ihop.

Systemet bygger på att VD:n ger styrelsen bra ersättningar och så ger styrelsen VD:n bra ersättningar. Ingen ifrågasätter utan låter det bara ske. När sedan någon upptäcket konstigheter så skyller man på varandra. I värsta fall avgår man och får bra avgångsvederlag. Detta är väl vad som kallas vinna/vinna-situation. Bara det att det är samma på personer på båda sidor.
Förlorarna i AMF pensions:s fallet är vi som ska få vår pension utbetald.

Träffar: 12

Kategori: ekonomi, etik, girighet
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>