fredag 13 mars 2009 | Skriven av:

SvD skriver : “SEB backar om ledningens löner”

Ledningen i SEB avstår från sin höjda lön. Det skriver SEB i ett pressmeddelande.
Odell: Ett klokt beslut
– Jag inser den stora skada som de senaste dagarnas diskussion om bankledningens löner har tillfogat förtroendet för SEB liksom för mig. För oss som bank är omvärldens förtroende helt avgörande, säger SEB:s vd Annika Falkengren i pressmeddelandet.

– Jag kan inte nog beklaga hur fel det har blivit.

Det är lite pinsamt hur man kan ha så dålig koll på läget. Detta är ledningen för en storbank. Gör man inga omvärldsanalyser?

Det viktigaste verkar vara hur man ska kunna ge toppen maximal ersättning. Ersättningar som är skyhöga.
Hur resonerar man när man lönesätter andra SEB-anställda.

– När styrelsen gjorde om lönesystemet för bankledningen gjorde vi det i en strävan att införa ett system som uppfyller garantiprogrammets krav samtidigt som det är mer konkurrensneutralt och långsiktigt. Vi tog bort de kortsiktiga rörliga lönedelarna och sänkte den totala ersättningen, säger SEB:s ordförande Marcus Wallenberg i pressmeddelandet

– Efter en fortsatt dialog med Riksgäldskontoret står det dock klart att ytterligare anpassning krävs. Vi anser att det är viktigt för SEB att ha möjlighet att kunna delta i regeringens garantiprogram och på så sätt bidra till förtroende och finansiell stabilitet i samhället.
I går skrev SvD om att SEB:s vd Annika Falkengrens får en lönehöjning på två miljoner kronor, vilket lyfter hennes årsinkomst från sju till nio miljoner kronor. Ordförande Marcus Wallenberg försvarade lönelyftet med att pengarna är en kompensation för förlorad bonus.

Det är så typiskt när man sätter upp regler för att minska bonusar så höjer man istället lönen för att kompensera den minskade bonusen. Man gör allt för att kringgå reglerna. Det höjer VD:s kapital men knappast förtroendekapitalet för SEB.

Det är ju hemskt synd o stackars VD:n som bara får 7 miljoner. Det måste vara svårt att klara sig på denna ynkliga lön!

Träffar: 7

Kategori: ekonomi, etik, girighet
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
  1. Pragmatikern skriver:

    Inget förvånar mig längre vad gäller banknissars verklighetsuppfattning. Detta är ett patetiskt kappvändande man tvingas till av opinion och kunder – ungefär som när ett litet barn ertappas med handen i kakburken. Jag är mycket tacksam att jag inte är SEB-kund även om min bank Nordea också är ett gäng usla roffare.

Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>