Inlägg under » september, 2008 «

tis
30
sep
2008
tisdag, 30 september, 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Vågkraften blir kommersiell”

“Världens första kommersiella vågkraftspark har officiellt invigts i norra Portugal. I ett första steg ska parken ge el åt 1500 hushåll.

Portugals finansminister Manuel Pinho fanns på plats för det officiella öppnandet av vågparken i Aguçadoura i norra Portugal i förra veckan. Till en början ska tre vågkraftverk på sammanlagt 2,25 MW leverera ström till elnätet, tillräckligt för att förse 1500 portugisiska hushåll med el.

– Finland är mycket bra på mobiltelefoner, Portugal vill vara bra på förnybar energi. Vi tillhör de fem ledande nationerna i världen och vi är bara i början av processen, sa Manuel Pinho vid invigningen enligt tidningen the Guardian.

I nästa fas ska ytterligare 25 vågkraftverk läggas ut och öka kapaciteten till 21 MW.”

Uppsala universitet har ett projekt med vågkraft. Det blir 20 villor på den bohuslänska ön Gullholmen som blir först ut med att få sin ström från vågornas kraft.

Med vår långa kust borde vågkraft vara väldigt intressant för Sverige att satsa på.

Kategori: energi, klimat  | Skriv en kommentar
mån
29
sep
2008
måndag, 29 september, 2008 | Skriven av:

Även om helgen blev kort, enbart söndag som ledig dag, så var den skön. Vädret var kanon med stora möjligheter till uppbyggande trädgårdsarbete. Nu är det nästan bara skörd av äpplen och beskärning kvar innan trädgården kan gå i vintervila. Vindruvorna har klarat sig otroligt bra. Bästa skörden någonsin.

Fredagen och lördagen ägnade jag åt miljöpartiets förtroenderåd och tågresa tur och retur Stockholm.

Förra veckan så skrev SDS “Stressade föräldrar fast i fartkontroll”.

“Lärare och föräldrar på skolorna i S:t Lars-parken har klagat på att många struntar i 30-gränsen. Igår morse slog polisen till mot fartsyndarna. Mer än varannan fortkörare var en förälder som skulle lämna sina barn vid skolan.

Scenen upprepas varje morgon utanför nästan alla svenska skolor:
Klockan är strax efter åtta. Stressade föräldrar, redan sena till jobbet, bromsar in framför skolan och lämnar av sina barn.

Totalt vid de två kontrollerna togs 45 bilister för fortkörning. 26 av dem var föräldrar som skulle lämna eller hade lämnat sina barn på någon av skolorna i parken. Tio var personer som arbetade i S:t Lars-parken. Resterande nio körde bara igenom området, något som också det är förbjudet.

– Högsta noteringen var 48 kilometer i timmen. Det var en förälder som just hade lämnat sitt barn på en skola.”

Detta är visserligen inget nytt. Man blir ändå beklämd av att man inte tänker längre än näsan räcker.

Hur ska man kunna få människor att agera i mer komplicerade sammanhang när man inte ens kan få föräldrar och lärare att inse att man inte ska köra fort utanför en skola. Att skylla på att man är stressad gör det än mer pinsamt.

I bland var det bättre för. Jag kommer ihåg när jag själv gick i skolan (låg- och mellanstadiet). Alla gick själva till skolan om man inte cyklade. Möjligen fick man eskort av en gåendes förälder.

Nu kan man läsa i Allt om barn “Håll koll på barnen med GPS-jacka”.

“Nu är den här. GPS-jackan som hjälper föräldrar att hålla koll på barnen. Det är bara att logga in på internet och läsa av var jackan är någonstans.
– Vi har märkt att föräldrar gärna vill ha total koll på sina barn.”

Denna produkt kan kanske sponsras av FRA.

sön
28
sep
2008
söndag, 28 september, 2008 | Skriven av:

Efter att alliansen nu presenterat den modifierade FRA-lagen uttalar en del allianskritiker att de nu tycker att lagen är OK!
Alliansen försöker klara sig ur en svår situation utan att tappa förtroende att de är regeringsdugliga.
Det nya förslaget verkar vara lite klipp och klistra där man förlorat helheten. Kvar är att FRA väljer ut vad som ska avlyssnas och att det är en form av massavlyssning.

Det grundläggande problemet är bristen på respekt för den personliga integriteten.
Vilket behov av signalspaning behövs?
Vem är det man söker?
Vad finns det för alternativ till signalspaning?

Det enda rätta är att riva upp lagen och tillsätta en bred parlamentarisk utredning.

Kategori: demokrati, FRA, IT  | Skriv en kommentar
lör
27
sep
2008
lördag, 27 september, 2008 | Skriven av:

Efter torsdagens kommunfullmäktige har Lunds kommuns hemsida uppdaterats. På första sidan kan man se två uppdateringar, gällande två ärenden från kommunfullmäktige. Klickar man på dessa är det bara ärendet om de två politiska sekreterarna, som de tre största partierna och röstade igenom mot fem mindre partier, som har uppdaterats på den länkade sidan.

Länken gällande ansökan om att bli Kulturhuvudstad 2014 är inte uppdaterad.
Beslutet om social jour finns inte ens med. Kanske inte så konstigt eftersom alliansen och (s) sa nej till detta.

Pengar fanns till politiska sekreterare men inte till utökad social jour. Övriga KF-ärenden var inte så viktiga eller intressanta så att de skulle redovisas på hemsidan.

Lite konstigt?
Eller?

lör
27
sep
2008
lördag, 27 september, 2008 | Skriven av:

Det finns en namninsamling för att försöka få Dafgårds, Hälsans kök med flera att ta bort ägg och mjölk ur sina “vegetariska” produkter. Tycker du också att det vore skönt att kunna köpa din veganska sojakorv på närmaste affär istället för att behöva leta genom halva stan?

“I de allra flesta mataffärer finns ett stort sortiment av “vegetariska” produkter från framför allt Dafgårds och Hälsans kök. Många vegetarianer, veganer och/eller allergiker har nog hoppfullt lyft upp ett paket sojakorv eller vegetariska biffar, bara för att besviket inse att det innehåller ägg och kanske till och med mjölk.

Det här är tråkigt för oss som tvingas välja bort era produkter och det borde vara lika tråkigt för er som förlorar åtskilliga kunder. Det framstår som ett obegripligt val att tillsätta animalier i produkter som hos nästan alla andra tillverkare (främst internationellt) är helt vegetabiliska.

Snälla snälla tillverkare – ta bort äggen och mjölken ur era produkter så lovar vi att ni har fått en stor skara nya, trogna kunder!”

Skriv på du också!

lör
27
sep
2008
lördag, 27 september, 2008 | Skriven av:

SDS skriver : “Majoritet sa ja till 75 kulturmiljoner”

“Med femtio röster för, sju emot och sju nedlagda sade Lunds kommunfullmäktige på torsdagskvällen ja till att satsa 75 miljoner på att bli Europas kulturhuvudstad 2014. Centern ville bara anslå 37 miljoner och sverigedemokraterna avslå helt.”

Inte helt korrekt återgivet. De sju rösterna som SDS beskriver som “emot” var inte emot att bifalla ansökan utan ville bara ha ett tillägg. Eftersom det blev votering så blev det till slut två alternativ kvar. JA för (m, fp, kd, s v) och NEJ för (mp, dv). Alltså båda förslagen var bifall till ansökan.

“Miljöpartiet ville ha garantier för att satsningen ska ge långsiktiga effekter för kommunens ordinarie verksamhet, att den ska stödja fair trade och följa kommunens klimat- och miljömål.”

Ett tillägg som de flesta höll med om men som man inte ville rösta på. Varför man inte ville rösta på detta är svårt att förstå.

Förhoppningsvis var det bara för att det var miljöpartiet som kom med förslaget. Kulturhuvudstad 2014 får inte bli gökungen i Lunds kulturverksamhet.

Kategori: kultur  | Skriv en kommentar
lör
27
sep
2008
lördag, 27 september, 2008 | Skriven av:

“Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand begär en aktuell debatt i riksdagen om att äldre får fel och för mycket läkemedel. Problemet har bland annat uppmärksammats av Sydsvenskan, DN och SVT-programmet Uppdrag granskning.

– Var fjärde person över 80 år får långtidsbehandling av sömnmedel, trots att det ger svåra biverkningar och oftast är verkningslöst efter 3-4 veckor. 250 000 personer är beroende av narkotikaklassade läkemedel. Många äldre felmedicineras med psykofarmaka. Det här är en regelrätt skandal, säger Miljöpartiets riksdagsledamot Thomas Nihlén.

– Vi satsar 30 miljoner till Socialstyrelsen för att de ska granska läkemedelsförskrivningen, säger Thomas Nihlén.

Miljöpartiet föreslår också att medel avsätts för att tillsätta en Haverikommission för läkemedelssäkerhet.”

lör
27
sep
2008
lördag, 27 september, 2008 | Skriven av:

(sd) större än (kd) som båda är utanför riksdagen!

Miljöpartiet ökar och och är 4:e största parti och (v) minskar!


Kategori: politik  | 3 kommentarer
fre
26
sep
2008
fredag, 26 september, 2008 | Skriven av:

I går var det kommunfullmäktige. SDS och SkD rapporterade om beslutet angående “Lunds ansökan om att bli kulturhuvudstad 2014”.

Mer än detta blev det inte av kommunfullmäktiges fem timmar och 30 minuter (nättidningarna).
Vi han inte med så många fler ärenden men man kunde gott ha skrivit om “Sociala jouren”.

Kommunfullmäktige höll som vanligt på till 22.30 och sedan blev det lite eftersnack. Så efter en kort natts sömn så sitter jag än en gång på ett X2000 tåg mot Stockholm. Jag ska vara med på miljöpartiets förtroenderåd (FR). Det är representanter från varje riksdagsvalkrets som träffas minst två gånger per år. FR är ett rådgivande organ till miljöpartiets partistyrelse, riksdagsgrup och EU parlamentsgrupp.

tor
25
sep
2008
torsdag, 25 september, 2008 | Skriven av:

Just nu pågår diskussionen om en motion som handlar om “Utökad social jour”.
I Lund har den sociala jouren öppet fredagar 16-01, lördagar 17-01 och söndagar 17-22.

Alliansen plus socialdemokraterna yrkade på att motionen ska anses besvarad vilket innebär att den inte ska utökas.
Att alliansen inte vill utöka den sociala jouren är väl inte så konstigt men att (s) inte vill känns lite beklagligt.

Miljöpartiets huvudförslag var att finna en kompromiss för att utöka den sociala jouren.

Alliansen hänvisade till att det kostar över 5 miljoner. Detta är för mycket pengar.
VA Syd har jour dygnet runt. Man kan undra hur de har råd med det?

Kanske är det för att ekonomerna lättare kan beräkna kostnaden för en vattenskada än när en människa far illa.

Tips till nästa budgetdebatt!
Minska VA Syds heltäckande jour och hänvisa till 112!

tor
25
sep
2008
torsdag, 25 september, 2008 | Skriven av:

Nu har kommunfullmäktige diskuterat Lunds ansökan att bli Kulturhuvudstad 2014.
Det blev en intressant diskussion. Tyvärr röstade inte en majoritet på vårt yrkande trots att många höll med. Man misstolkade våra yrkanden som var:

“att projektet “Kulturhuvudstad 2014” skall utgå från Fair Trade och kommunens miljö- och klimatmål
att projektet måste få långsiktiga effekter i kommunens ordinarie verksamhet”

Man misstolkade detta som att man nu skulle arbeta in detta. Men det var inte det vi sa. Vi ville ha fram en “garanti” för att satsningen ska utgå Fair Trade och Lunds antagna miljö- och klimatmål samt att satsningen ska vara långsiktig.

Vi kompromissade med (dv) och la till ett yrkande om att ärendet skulle återkomma till kommunfullmäktige under 2009 innan den “sista inlämningsuppgiften” ska lämnas in.

Centern hade ett eget yrkande och köpte våra och (dv):s tillägg.
Det var ju en liten seger.

Läs insändare i ärendet!

Nästa ärende handlar om att inför politiska sekreterare till de två största partierna som redan har så mycket stöd.
Inget stöd till de partier som inte har kommunalråd.
Visst kan kommunalråden behöva mer stöd men det behöver även övriga partier.

Mer stöd borde ges till alla fritidspolitiker då kan man även tänka sig att stödja kommuanlråden.

Personligen tycker jag att hela strukturen med 5 kommunalråd, 3 till majoriteten och 2 till oppositionen.
De 2 oppositionskommunalråden har inget direkt ansvarsområden. Vilket innebär att de kan göra vad de vill.
Man kan profilera sitt parti om man så vill och det görs ganska ofta.
Jag menar inte att alla kommunalråd bara profilerar sig själv men visst har det hänt under de senaste tjugo åren.

Problemet är att det inte är reglerat.

Man blandar ihop partirepresentationen och kommunrepresentationen.

ons
24
sep
2008
onsdag, 24 september, 2008 | Skriven av:

I dag kallade vi, Mp Lund, till presskonferens om en skrivelse till kommunstyrelsen om “Medborgarkontor för demokrati och delaktighet”. Både Skånska Dagbladet och Sydsvenskan dök upp. Det blev en intressant stund med många frågor och svar. Vi får se vad det blir av det hela.

Dagens medborgarkontoren skapades av alliansen efter det att de slaktat kommundelsnämnderna med hjälp av Studentpartiet. Sedan dess har det inte skett så mycke utveckling av dem. Visserligen fungerar de som informationskontor men de borde kunna utvecklas att även ta hand om vissa kommunal beslutsärenden. Genom att samarbeta med statliga institutioner som Försäkringskassan , Arbetsförmedlingen, Polisen och Skatteverket kan antalet ärenden utökas.

Det gäller att ta ett helhetsgrepp. Botkyrka är en kommun som kommit långt med “riktiga” medborgarkontor.

Det gäller att förvaltningar hänger på och vågar släppa ifrån sig ärenden.

Medborgarkontor kan minska handläggningstider, öka tillgängligheten och förenkla för medborgarnas kontakter med myndigheter och kommunen.

Det ska bli spännande att se hur förslaget tas emot.

Skrivelsen i sin helhet!

tis
23
sep
2008
tisdag, 23 september, 2008 | Skriven av:

På torsdag är det dags för Lunds kommunfullmäktige att hantera Lunds ansökan om att bli Kulturhuvudstad 2014. Inför detta möte har jag skickat in följande insändare till tidningarna:

Så har ansökan, 32 miljoner senare från beslutet i oktober 2005 att Lund skulle ansöka om att bli Kulturhuvudstad 2014, kommit tillbaka till Lunds kommunfullmäktige (KF). Denna gång gäller det själva ansökan.

Kulturen har alltid haft och kommer alltid att ha en stor plats i Miljöpartiets politik. Sedan beslutet togs i KF har miljöpartiet följt och kritiskt granskat projektet. Vi har vid ett antal tillfällen ställt kritiska frågor och förslag.

Miljöpartiet grundsyn är att kultur inte kan initieras uppifrån. Vi tror på kraften hos varje individ och att satsningar på kultur ska göras så att alla kan ta del av dem. Kultur är inte bara en fråga om konsumtion. Kulturen måste komma in i vardagen. En satsning på kultur måste vara långsiktig och i första hand rikta sig till lundaborna, inte minst till barn och ungdomar. Kultur är viktigt för individens utveckling mot större självständighet och ett kritiskt förhållningssätt – en motvikt till den kommersialism som alltmer präglar vår vardag.

Vi vill ha mer kultur i grund- och gymnasieskolan. Här är Lunds Kulturskola en viktig beståndsdel. Alla ungdomar ska, oavsett familjens inkomst och var i kommunen man bor, ha möjlighet att spela instrument, sjunga, dansa, filma, slöjda, måla, skriva eller spela teater på sin fritid. Den aktiva kulturverksamhet som bärs upp av lokala folkrörelser stärker sammanhållningen mellan människor. Musik och dans erbjuder mötesplatser som stimulerar till eget agerande. Därför bör arrangörernas möjligheter stärkas. Samhällets bidrag till kulturen ska ges så att jämställdhetsmål och integrationsmål uppfylls.

Vi vill ytterligare stärka den skapande sektorn genom att förbättra möjligheterna att utveckla småföretag och öka inflytandet i arbetslivet.

Om Lund blir Kulturhuvudstad 2014 (KHS 2014) kan detta stärka kulturverksamheten i Lunds kommun. Det är dock inte självklart att det blir så. Projektet måste förankras bättre bland Lundaborna och kulturlivet i Lund för att KHS 2014 ska utveckla Lund som kulturstad.

Om Lund blir KHS 2014 måste kommunen även tydligt satsa på den kommunala verksamheten så att KHS 2014 inte enbart blir ett kommersiellt styrt projekt. KHS 2014 får inte bli gökungen i Lunds kulturella verksamhet.

På kommunfullmäktige mötet den 25 september kommer miljöpartiet därför att yrka på att kommunfullmäktige uttalar att KHS 2014 måste bli ett långsiktigt projekt som utvecklar den kommunala verksamheten och som skall utgå ifrån Fair Trade och de miljö- och klimatmål som Lunds kommun har antagit.

tis
23
sep
2008
tisdag, 23 september, 2008 | Skriven av:

Kategori: jympa  | Skriv en kommentar
mån
22
sep
2008
måndag, 22 september, 2008 | Skriven av:

SDS skriver : “Timbuktu släpper ny singel – på Pirate Bay”

“Timbuktus nya singel går inte att köpa i skivaffären. Skånerapparen släpper “Tack för kaffet” direkt för nedladdning på The Pirate Bay.
På fildelningssajten kan man också se en video där Timbuktu och Dregen framför låten, iklädda folkdräkter.
Den 13 november startar Timbuktus turné i Lund.”

Grattis Timbuktu!
En Lundabo att vara stolt över!
Du visar vägen. Hoppas din turné blir framgångsrik.

Ladda ner via Torrents, lagligt!

Lyssna via YouTube:

mån
22
sep
2008
måndag, 22 september, 2008 | Skriven av:

I dag är det bilfria dagen. För många av oss blir det ingen skillnad eftersom vi normalt inte kör bil och inte ens äger en bil.
Förhoppningen är att några tänker till lite extra. Tyvärr missar man poängen många gånger då man
Världens snabbaste cyklist Sam Wittingham slog sitt eget världsrekord på 200 meter med flygande start. Nya rekordet ligger på strax över 132 km/h. Lösningen är inte att ersätta alla bilar med denna typ av cykel men det är ändå imponerande att man kan komma upp i dessa farter.

Mellan den 16-22 september varje är det Europeiska trafikantveckan. Lunds kommun har haft aktiviteter under veckan men i dag är det tydligen inga aktiviteter på den “Internationella bilfria dagen”.
Lite överaskande. Tog det för givet men det ska man tydligen inte göra. Får bevaka det till nästa år. Kommunen borde uppmärksamma denna dag. Det görs en hel del men man kan givetvis göra mera. Förhoppningsvis blir det några som prövar att ställa bilen och använda apostlahästarna, cykel eller kollektivtrafik i stället för bilen.
Nu säger säkert en del man ju inte ersätta bilen med att gå eller cykla. Att gå eller att cykla är för långsamt. Hälften av alla bilresor som görs i Malmö är kortare än fem kilometer. En tredjedel är kortare än tre kilometer.
Hur situationen är i Lund vet jag inte.
Det finns kampanjer som kallas “Du tänker väl inte vara löjlig idag?“. Det är tre städer Malmö, Helsingborg och Kristianstad som är med på denna.

På kommunens hemsida kanman hitta en del tips. Bl.a. något som kallas “Pendlometern“. Den mäter och jämför din pendling
Pendlometern är en unik service för dig som pendlar till en arbetsplats i Lunds tätort. Pendlometern ger dig ny kunskap om vad ditt pendlande verkligen innebär i form av tidsåtgång, kostnader, utsläpp och kaloriförbrukning.

Pendlometern är också ett verktyg för att jämföra olika färdmedel med varandra på just din pendlingssträcka. Vad innebär det om jag byter bilen mot buss eller cykel? Vad tjänar eller förlorar jag på att byta bil?

Så här snabbt kan man cykla!!!

Läs mer om vad som händer i Europa!

sön
21
sep
2008
söndag, 21 september, 2008 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : “Naturvårdsverket: Inför kilometerskatt i Sverige”

“Inför kilometerskatt i Sverige och se till att EU inte lägger hinder i vägen för ett införande. Det anser Naturvårdsverket i ett yttrande till Näringsdepartementet.
Naturvårdsverket har yttrat sig om ett paket från EU-kommissionen som går under namnet ”grönare transporter”. Förslaget innehåller en vidare behandling av hur externa kostnader ska kunna internaliseras, det vill säga hur samtliga kostnader som ett transportslag orsakar för samhället ska kunna betalas av transportslaget självt, till exempel miljökostnader.

Dessutom innehåller paketet restriktioner för medlemsländernas kilometerskattesystem samt förslag om utbyte av bromsar på gamla järnvägsvagnar för godstransporter, för att minska bullret.

”Sverige bör följa Tysklands, Tjeckiens och Österrikes exempel och införa kilometerskatt”, skriver Naturvårdsverket i yttrandet.

När det gäller kilometerskatten borde EU införa standarder för elektroniska system för registrering och uttag av skatten så att de kan samordnas i skilda medlemsländer. Fler förslag borde enligt Naturvårdsverket utvecklas och knytas samman i en hållbarhetsinriktad åtgärdsstrategi.”

Bra att Naturvårdsverket talar klartext.

Potentialen för klimatsmarta transporter kommer inte att utnyttjas om det är billigare att fortsätta att bara använda lastbilstransporter. Kilometerskatten för lastbilar är ett avgörande klimatredskap. Den klimatpåverkan som ökningen av fossilbränsledriven trafik medför är inte acceptabel.

Enligt Vägverket ledde trafikökning samt ökad vikt och last på lastbilar till ytterligare 660 000 ton koldioxid under 2007. Det är för billigt att transportera gods på väg. Per kilometer kostar det mindre att åka med en 40-tons lastbil jämfört med att åka taxi. Förutom klimatpåverkan leder den stora lastbilsvolymen till vägslitage, trängsel, buller och fler olyckor. Det är därför kilometerskatt har införts i Schweiz Tyskland, Österrike och Tjeckien. Flera andra länder, däribland Nederländerna, har beslutat att införa kilometerskatt.

En kilometerskatt kan leda till en effektivisering av godstrafiken och en ökad andel transporter som kombinerar väg, järnväg och sjöfart.

Det räcker inte med kilometerskatt det krävs även investeringar i form av omlastningsterminaler, förbigångs- och dubbelspår. Mycket kan göras redan i dag. Vattnet och hamnarna som infrastruktur finns klara att använda. I andra delar av Europa satsas på de inre vattenvägarna. Sverige har Europas längsta kuststräcka och över 50 hamnar. Även om det är trångt i storstadsområdena kan järnvägen ta emot mer gods. Jämfört med andra europeiska länder har vi goda förutsättningar för en övergång till ökad andel kombitransporter.

Potentialen för klimatsmarta transporter kommer dock inte att utnyttjas om det är billigare att fortsätta att bara använda fossilbränsledrivna transporter. Kilometerskatten för lastbilar är ett avgörande klimatredskap. Därför har alla partier enats i klimatberedningen om att kilometerskatt bör införas i Sverige senast 2011. Det är inte en dag för sent.

lör
20
sep
2008
lördag, 20 september, 2008 | Skriven av:


Höstdagar kan vara väldigt sköna. I dag tog jag det lugnt och pustade ut efter en intensiv vecka. Vädret var svalt men soligt. Kvällarna har varit svala men vindstilla. Vinterjackan känns helt OK.

Det känns helt OK att det blir höst. Jag tycker om alla årstiderna. De har alla sin charm. Nu är det mysigt att sitta inne och tända ljus och mysa. Man märker att trädgården förbereder sig för en vintervila. Fortfarande fins det många blommor och kvar finns även äpplena i äppelträden. Vi har skördat en del och gjort äppelmos. I morgon ska vi plocka lite fler äpplen och göra äppelmust. Skulle vara skönt med lite sol så att det kan bli lite trädgårdsarbete.

Nästa vecka händer det mycket. Bl.a. ett solenergiseminarie, demokratiberedning, nätverksträffar inom miljöpartiet och förstås kommunfullmäktige.
Lunds kommun har inte utmärkt sig speciellt när det gäller solenergi trots att vi har högskola och universitet. Så det är på tiden att det blir ett seminarie om detta Kanske kan det bli bättring på det nu.

Sedan avslutas veckan med miljöpartiets Förtroenderåd fredag – lördag. Tyvärr är det som vanligt i Stockholm så det blir X2000 tidigt på fredag morgon och hem sent med X2000 på lördag.
Sedan ska det bli en lugn och skön söndag. Precis som det ska bli i morgon …

fre
19
sep
2008
fredag, 19 september, 2008 | Skriven av:

SDS skriver : “Två gripna efter klimatdemonstration”

“Den stora klimaxdemonstrationen drog igång vid 16-tiden. Ett hundratal personer marscherade från Möllevångstorgen mot Nobelvägen. När demonstrationståget upplöstes efter två timmar greps två personer, enligt uppgift för grövre brott som inte har med demonstrationen att göra.

Längst fram i demonstrationståget går personer utklädda till pingviner och isbjörnar sida vid sida. En av aktivisterna är Emelie Ekman, 21, som kommer från Göteborg.

– Det här handlar om att vi förstår vår värld genom att åka bil. Jag är här i pingvindräkt eftersom djuren dör, säger hon.

Bland demonstranterna finns organisationer som planka.nu och Jordens vänner. Under två timmar ringlade sig demonstrationståget från Möllevångstorget längs med Ystadsgatan och Nobelvägen mot Industrigatan. Vid 18-tiden upplöstes demonstrationståget. Strax därefter grep polisen två personer.

Gripandet skedde i korsningen Nobelvägen – Industrigatan. Enligt polis på plats ska de vara misstänkta för grövre brott som inte har med demonstrationen att göra.”

Varför skriver SDS “Två gripna efter klimatdemonstration”?
Visserligen skriver man på slutet “att de gripna var misstänkta för grövre brott som inte har med demonstrationen”.
De som bara läser rubriken, vilket många bara gör, får då kopplingen brott och klimatdemonstration.

Vad har gripandet med demonstrationen att göra???

Finns det någon baktanke frågar man sig?

Kategori: etik, klimat, media, miljö  | 2 kommentarer
fre
19
sep
2008
fredag, 19 september, 2008 | Skriven av:

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson bjöd in författaren Thomas Hylland Eriksen till riksdagen för ett samtal om den aktuella boken Jakten på lycka i överflödssamhället.

Thomas Hylland Eriksen har skrivit en bok där han beskriver paradoxen i att överflödssamhället inte gör människor lyckligare. Han lyfter på ett intressant och roande sätt fram vetenskapliga rön, berättelser från skönlitteraturen och personliga anekdoter. Det är viktiga utgångspunkter för alla som vill vara med och utveckla den politik som kan ge svar på hur vi ska klara dagens och morgondagens stora utmaningar, inte minst klimat- och miljöfrågorna, men också den sociala tryggheten och människors behov av personlig utveckling.

Hylland Eriksen lyfter fram exempel från lyckoforskningen men han har också en klok distans till lyckoforskningen och ifrågasätter de lyckoforskare som förespråkar värsta sortens sociala ingenjörskonst.

Thomas Hylland Eriksen är författare och professor i Socialantropologi på Oslo Universitet. Han är aktuell med boken Jakten på lycka i överflödssamhället, som nyligen kommit ut på svenska och finns att beställa från förlaget Nya Doxa.

Se hela seminariet:

Kategori: livsstil  | Skriv en kommentar