Inlägg den 05 september 2008

fre
5
sep
2008
fredag, 05 september, 2008 | Skriven av:

SDS skriver : “Högsta låneskulden på 15 år”

“Lunds kommun har just nu lån på 569 miljoner. Det är den största låneskulden på 15 år.
– Det är lite bekymmer samt, men kommunen växer så det knakar och investeringsbehovet med det, säger Lunds ekonomidirektör.

När den borgerliga majoriteten tillträdde i januari 2007 var kommunens låneskuld noll kronor. Sedan dess har den stigit snabbt och nu är skulden högre än den varit sedan januari 1993.”

Det är med stor oro jag lyssnar till informationen om låneskuldens utveckling på kommunstyrelsens sammanträden.
När alliansen tog över, var kommunens låneskuld noll. Nu knappt två år senare är skulden öven en halv miljard. Det finns inga tecken att trenden ska vända.

Alliansens vanliga lösning på underskott är att “sälja ut något” för att få ner underslottet. Denna intäkt blir endast tillfällig och löser inga problem långsiktigt.
Vad man istället gör är att man lämpar över kostnader och problem på kommande “generatipner”. Denna taktik används även på riksnivå. Bolag ska säljas till nästan vilket pris som helst.

Allt detta för att sänka skatt!
Sänkningar som hittills, som vanligt, gynnat de som redan hade mest och missgynnat de som redan hade det svårt.

“Lunds kommuns invånarantal växer snabbare än kommunen förväntat och behoven av kommunal verksamhet samt service ökar därmed.”

Det vanliga mantrat att endast tillväxt löser våra problem upprepas. När det sedan blir tillväxt och ekonomin inte blir bättre ja då skyller man det på att “behoven av kommunal verksamhet och service har ökat” pga tillväxten.

1993 hade Lunds kommun lån på 757 miljoner.

Rekordet i låneskuld är från 1993 och vem satt då vid makten?
Jo det var borgligt styre i Lund.

Kategori: ekonomi  | Skriv en kommentar