Inlägg under kategori » fildelning «

ons
29
jul
2009
onsdag, 29 juli, 2009 | Skriven av:

DN skriver “Åtalad yngling slår tillbaka mot musikindustrin”

Det principiellt viktiga fildelningsfallet mellan Joel Tenenbaum och den amerikanska skivbranschen har kallats ”David vs Goliat”. Men nu har den unge fildelaren fått uppbackning från oväntat håll. På måndagen inleddes rättegångsförhandlingarna som kan sluta med att Tenenbaum blir skyldig musikindustrin över 4,5 miljon dollar.

Detta visar att problematiken med IPRED. Att kräva 4.5 miljoner dollar för några nedladdningar är helt sjukt.

Nästan alla gick med på kravbeloppet i brevet, vanligtvis mellan 3.000 och 12.000 dollar. Det är hittills bara en som vägrat och gått genom en hel domstolsprocess. 32-åriga fyrabarnsmamman Jamie Thomas-Rasset dömdes den 18 juni i år att betala 1,92 miljoner dollar i böter för att ha fildelat 24 upphovsrättsskyddade låtar. Även i hennes fall var det Kazaa det handlade om. Ett annat fall lade RIAA ned och tvingades betala den anklagades juristkostnader.

Tonårige Joel Tenenbaum erbjöd omedelbart en check på 500 dollar när han fick kravet, men skivindustrin skickade tillbaka den. Sedan gick lång tid utan att något hände. Först 2007 lämnades den civilrättsliga stämningsansökan in. Skivbolagets jurister skrev: ”Den anklagade orsakar och, om inte den här domstolen föreskriver en inskränkning, kommer att fortsätta orsaka målsägarna irreparabla skador som inte helt kan kompenseras eller mätas i pengar”.

Därefter följde flera turer fram till sommaren 2008 då den både ansedde och kontroversielle Harvard-professorn Charles Nesson plötsligt intresserade sig för fallet och blev Tenenbaums advokat. Han ville göra mer än att bara försvara. Den sista oktober 2008 stämde han målsägarsidan och RIAA har sagt att man inte ska yrka på avslag i den frågan. Den 10 juli ökade antalet sånger formellt till 30, vilket med avskräckningslagens högsta belopp skulle kunna landa i totalt 4,5 miljoner dollars skadestånd.

Problemet är främst att skivbolagen kan skicka ut krav på stora summor vilka är klart över den ekonomiska skada skivbolagen kan ha lidit. 3 000 dollar är mycket pengar men vet man att det kan bli miljonbelopp om man inte betalar är det nog många som ändå betalar 3 000 dollar, äve om man är oskyldig. vad har man att sätta emot skivbolagens slipade jurister som säkert får provotion på hur mycket skivbolagen får. Då är det knappast rättvisa och följa lagen som gäller.

Skivbolgets jurist skrev ”Den anklagade orsakar och, om inte den här domstolen föreskriver en inskränkning, kommer att fortsätta orsaka målsägarna irreparabla skador som inte helt kan kompenseras eller mätas i pengar”.

Bara det är ju sjukt.

USA:s lagstiftning och IPRED kan ge många människor “irreparabla skador som inte helt kan kompenseras eller mätas i pengar”.

Bara för att man är stor och stark och har mycket pengar som kan avlöna jurister innebär ju inte att man har rätt.

fre
10
jul
2009
fredag, 10 juli, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Ipredator flygfärdig till helgen”

Pirate Bay-grundarnas anonymiseringstjänst Ipredator kan börja fungera i skarp version redan till helgen. Då skickas inbjudningar ut till de 170 000 personer som står i kö för att dölja sin identitet på nätet.
Tjänsten utlovades redan för någon månad sedan men har dragit ut på tiden. Men nu betatestar omkring 13 000 personer tjänsten och sedan är det dags för alla dem som väntar på att få gömma sitt ip-nummer med Ipredator. Allt fler betatestare har släppts på och piraterna bedömer nu att tjänsten är så stabil att den är mogen för lansering i full skala.

IPRED har urholkat rättssystemet och “skapat” nya betaltjänster på internet. Betaltjänster som ska göra datorns ip-nummer “osynligt”.
Stora bolag har redan börjat använda möjligheterna med IPRED och fått ut ip-nummer till “misstänkta” fildelare.

Priset kommer att ligga i storleksordningen 40–50 kronor i månaden. Bakom tjänsten ligger främst de tre fängelsedömda piraterna Peter Sunde, Gottfrid Svartholm Warg och Fredrik Neij, men också ett kluster av andra personer som hjälper till.
– Det ska startas en stiftelse som ska ta emot pengarna och vinsten kommer att gå till internetprojekt, säger Sunde som understryker att Ipredator inte kommer att lagra någon information om användarna.

Skrämmande att alliansregeringen har skapat denna lag på begäran av stora bolag inom musik, film och bokbranschen. Om nu Ipredator fungerar så är vi tillbaka vid ruta ett frånsett att vi urholkat rättsystemet och försämrat integriteten.

Lyssnade på Roger Wallis sommarprogram i onsdags. Han har en sund inställning i frågan, kompositör som han är. Han pratade om att det kommit nya engelska studier som visar att fildelare köper mer “kultur” lagligt.

Det finns många olika undersökningar om huruvida fildelare köper mer musik och film eller om de går på konserter och bio mer än icke fildelare,
En del har gjorts på uppdrag av de stora mediabolagen och sedan finns det de som gjorts av oberoende.

Poängen är fortfarande att även om det är olagligt att fildela upphovsrättsskyddade verk så är det helt orimligt att avlyssna alla och att skapa en IPRED-lag.

Ska bli spännande att se om internet och dess användning blir en valfråga 2010.

mån
22
jun
2009
måndag, 22 juni, 2009 | Skriven av:

kungsljus_juni_2009Så var det åter dags att avsluta ledigheten och göra lite “nytta”. kanske gör man störst nytta att vara i trädgården och odla och njuta. Då ställer man till minst problem och bidrar inte till utsläpp som påverkar vårt klimat negativt. Kungsljusen, Blekinges nationalblomster, växter bra även i Skåne. Många blir det och stora blir de också. De blir stora stora monument som sänder ut gula strålar med sin mångfald av blommor. Bladrosetterna är pampiga och kan ibland ta lite väl mycket plats.

Läser i SDS att “Full fart på fildelningen igen”

Fildelningen har tagit fart igen efter den kraftiga svackan i spåren av Ipredlagen. Den är nu större än förra sommaren och trenden är fortsatt uppåt.

– Trafiken håller på att återhämta sig efter Ipred, vi har en tillväxt nu. När Ipred infördes sjönk det kraftigt och sedan stiger trafiken. Just nu är det på samma nivå som i januari, säger Henrik Bergqvist, teknikchef på nätverksföretaget Cisco Sverige.

Netnodstiftelsen driver sex centrala internetknutpunkter i Sverige och mäter fortlöpande internettrafiken som passerar genom dem. Under första kvartalet ökade trafiken kraftigt.

Visst ska man beivra de som bryter mot lagar men det gäller också att inse vad INTERNET är.
Man kan inte styra trafiken på internet om man ska ha ett öppet samhälle.
För varje försök att begränsa kopiering så tar det inte lång tid innan koden är knäckt. De allra flesta fildelare tjänar inga pengar på sin fildelning. Åsikterna går i sär om de som fildelar även köper mer musik och film lagligt.
Bästa sättet att värna upphovsmannarätten är att ta fram system som gör att “verken” kan säljas till ett rimligt pris. Då kommer det inte att bli lönsamt att köpa på annat sätt än att köpa originalet.
Bäst vore att alla mellanhänder försvann så skulle “skaparen” kunna få större del av kakan.

Det finns många saker som man kan lägga krut på. Man kan se om man kan göra så att AMF-skandalen, en av många, inte upprepas. Nu är det väl snart dags att få besked om det blir någon återbetalning. LO:s ordförande jagades för att hon inte stoppade det. Men hon var ju inte ensam i styrelsen. Hon hade en manlig LO-ekonom med sig och han borde ju vetat bättre. Sedan fanns det en hel del andra toppchefer inom svenskt näringsliv som borde ha varit med på noterna.
Detta att höga chefer kan sko sig själv och klia sin styrelse så att styrelsen kliar tillbaka, det är ett jätteproblem för “moral och etik” i samhället.
Varför ska jag anstränga mig och göra rätt för mig när andra inte gör det.
Det blir än värre när summorna blir så höga att det är summor som en vanlig löntagare aldrig kommer upp i ens som livsinkomst.

tor
14
maj
2009
torsdag, 14 maj, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Bredbandsoperatör döljer fildelande”

Allteles kunder får nu en gratis anonymiseringstjänst som döljer eventuellt fildelande. Därmed blir också Ipredlagen verkningslös. Vi säkrar våra kunders rätt till en privat sfär på internet, säger Allteles vd.

Stockholm. Bredbandsleverantören Alltele ger sina 120 000 kunder möjlighet att gratis ladda ner en avancerad anonymitetstjänst. Bakom beslutet ligger en efterfrågan från bolagets kunder.

Motmedel mot IPRED är inget nytt. redan 24 mars kunde man läsa i SvD “The Pirate Bay startar anonymiseringstjänst”

The Pirate Bay utvecklar nu en anonymiseringstjänst. Tjänsten ska heta Ipredator och för första gången tänker nu gänget bakom fildelningssajten ta betalt.
Tjänsten bygger på så kallad VPN-teknik. Peter Sunde, en av The Pirate Bays grundare, förklarar att användaren får ett konto och i stället för att koppla upp sig på internet direkt går uppkopplingen via Ipredatorn.

IPRED är ett beställningsverk av stora film- och musikbolag. Syftet är att tjäna ännu mer pengar inte i första hand att låta de som skapar “kultur” ska kunna leva på det.
IPRED ändrar grundläggande principer inom rättsväsendet och är ett hot mot den personliga integriteten.

Man kan undra om alliansen och socialdemokraterna som röstade för IPRED fortfarande tycker att det var ett klokt beslut?

Det hjälper kanske Piratpartiet att komma in i Europaparlamentet.

Läs mer!
Lage Rahm
StoppaIPREDnu

tor
30
apr
2009
torsdag, 30 april, 2009 | Skriven av:

Glädjande siffror, miljöpartiet ökar från 5.9 % till 7.0%. Alla partier tappar och så ökar Piratpartiet från noll till 5.1%.
Det är bra för att driva IPRED och FRA frågorna men vad säger Piratpartiet om övriga frågor? EU är ju så mycket mer än detta.
Givetvis kan partiet utvecklas men det verkar inte finnas något intresse för detta. Kanske ändras sig de nu när det finns en rejäl chans att koma in.

Detta är visar att det finns ett stort missnöje med hur politiken hanterar IPRED och FRA. Integritetsfrågorna är stora. Det är även hur man ser på “staten” och “maktutövare” gentemot den “lilla människan” dvs dig och mig. Så det är mer än att bara säga ja eller nej till IPRED. Det behövs en politik som tar till vara varje individs vilja och möjlighet att vara delaktig i arbetet med att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle. Det måste finnas social och ekonomisk trygghet för alla. Klyftorna och segregationen måste minska.

Så även om jag gläds åt att Piratpartiet “kommer in i Europaparlamentet” så är jag ändå lite orolig över att “en fråge”-politiken får så stort gensvar.
Detta gör EU-valet lite mer spännande.

Här blir det inga promenadsegrar för någon!
Eller?

http___www.dn.se_polopoly_fs_1.855935!piratpartiet.swf

Grafik från DN

tor
23
apr
2009
torsdag, 23 april, 2009 | Skriven av:

SVT skriver “Pirate Bay-domare anklagas för jäv”

Domaren i Pirate Bay-målet kan ha varit jävig. En kartläggning som SR:s P3 Nyheter gjort visar att domaren Tomas Norström är medlem i flera föreningar som sysslar med upphovsrättsfrågor.

-Jag tycker att domaren borde ha avsagt sig målet. Det är ett klart delikatessjäv, säger advokat Leif Silbersky till P3 Nyheter.

Norström sitter i styrelsen för Svenska föreningen för industriellt rättsskydd (SFIR) och är medlem i Svenska föreningen för upphovsrätt (SFU). Andra medlemmar i SFU är Henrik Pontén, Peter Danowsky och Monique Wadsted som alla företrädde rättighetsinnehavare i Pirate Bay-rättegången.
Föreningen uppger sig vara “en mötesplats för kvalificerade upphovsrättsliga diskussioner”.
-Jag har inte bedömt att jag är jävig på grund av de där engagemangen, kommenterar Norström.
En av de ursprungliga nämndemännen vid rättegången, en tonsättare, fick lämna sitt uppdrag eftersom han bedömdes som jävig.

Borde man inte som domare inse att man är jävig i detta fallet?
Man är medlem i föreningar som är med och driver frågan. Borde man inte i alla fall ha funderat på det hela och anmält hur det hel låg till?
Detta är väldigt olämpligt av flera anledningar.
Vad man må tycka om domen ger detta ändå upphov till ett tvivel att rättegången har gått rätt till.
Detta kan innebära att rättegången måste göras om vilket innebär att skattepengar har slösats bort på ännu en lång rättegång. Ska rättsväsendet ha någon funktion måste det vara trovärdigt. Ett sådant här handlande riskerar att minska medborgarnas tro på rättssystemet.

Krav på ny rättegång
Piratpartiet kräver nu att rättegången tas om.
“Det här är korruption och rättsröta på en helt oförlåtlig nivå. Domaren i det mest uppmärksammade målet på hela året är medlem i en intresseförening för ena parten i målet, och umgås dessutom privat med den sidans advokater. Hela rättegången måste göras om från början”, skriver partiledaren Rick Falkvinge i ett pressmeddelande.

lör
29
nov
2008
lördag, 29 november, 2008 | Skriven av:

Nu får det väl ändå vara nog. IPRED silar mygg och sväljer kameler. IPRED innebär att man låter upphovsrättsägarna agera poliser. Det är en klar inskränkning av den privata integriteten.
Det stora problemet för upphovsrättsägarna är den organiserade kopieringen och försäljningen inte den enskilda nedladdningen som görs av ungdomar.

Internationellt sett är erfarenheterna att det skapas en slags utpressningssituation mot enskilda fildelare. De stora bolagen skickar ut brev till fildelarna och hotar med domstol om stora skadeståndskrav.
Vad gör man då som en liten fildelare utan juridiskt stöd?

Det är allvarligaste är dock att man låter privata aktörer agera polis.

mån
22
sep
2008
måndag, 22 september, 2008 | Skriven av:

SDS skriver : “Timbuktu släpper ny singel – på Pirate Bay”

“Timbuktus nya singel går inte att köpa i skivaffären. Skånerapparen släpper “Tack för kaffet” direkt för nedladdning på The Pirate Bay.
På fildelningssajten kan man också se en video där Timbuktu och Dregen framför låten, iklädda folkdräkter.
Den 13 november startar Timbuktus turné i Lund.”

Grattis Timbuktu!
En Lundabo att vara stolt över!
Du visar vägen. Hoppas din turné blir framgångsrik.

Ladda ner via Torrents, lagligt!

Lyssna via YouTube:

mån
16
jun
2008
måndag, 16 juni, 2008 | Skriven av:

På onsdag ska Sveriges Riksdag rösta angående propostion “En anpassad försvarsunderrättelseverksamhet (2006/07:63)”.
Alliansen har 178 röster mot oppositionens 171. För majoritet krävs det alltså 175 röster av totalt 349.
Det finns ett antal politiker i alliansen som är tveksamma till förslaget. Detta tillsammans med att det blir en knapp majoritet för ett så omfattande lag och som är så pass integritetsingripande borde göra att man tänkte om.
Dessutom är det många av alliansens partiavdelningar som sagt nej. Detta borde vara tillräckligt för att säga nej.

Givetvis är det svårt att diskutera. Visst vill vi väl alla undvika terroristdåd där många oskyldiga människor drabbas. Frågan är är vi under ett sådant hot att det är nödvändigt att avlyssna alla. Jag

Det finns avskräckande exempel:

En rejäl övervakningsskandal rullas just nu upp i Tyskland. Ledningen för den statliga telejätten Deutsche Telekom har använt databasen över genomförda telefonsamtal till att spionera på anställda och journalister. Under åtta år har hundratusentals telefonsamtal gåtts igenom med datorer i syfte att ta reda på vilka anställda som ringt journalister.”

Det finns många kritiska röster om lagen från Justitiedepartementet, Rikspolisstyrelsen, SÄPO och Lagrådet.

Läs mer om remissvaren!

De som vi vill skydda oss mot kommer att använda motmedel och kvar blir vi vanliga “oskyldiga” som avlyssnas. Det är ett resursproblem eftersom denna avlyssning kommer att kosta massor av pengar som kunde ha använt på ett bättre sätt.
Framför allt så är det integritetsproblem som skapar ett samhälle som kommer i närheten av George Orwell “1984”.

Märkligt nog är det väldigt tyst i media om den s.k. FRA-lagen. Om FRA-lagen går igenom blir det ju svårare för media att få information eftersom många kanske inte vågar lämna ut information eftersom de är i en känslig position. Det är väldigt viktigt att det finns en “meddelarfrihet” .

Sydsvenskan har en liten artikel: “Nej – av integritetesskäl” och “Ja – svenska liv kan räddas

Läs mer här!

Läs mer om propositionen!

fre
11
apr
2008
fredag, 11 april, 2008 | Skriven av:

Idag röstade EU-parlamentet för ett förslag att uppmana

”kommissionen och medlemsstaterna att avhålla sig från sådana åtgärder såsom avstängning av tillträdet till Internet, eftersom de strider mot de medborgerliga friheterna och de mänskliga rättigheterna och principerna om rimliga proportioner, effektivitet och avskräckande verkan.”

Röstsiffrorna var 314 för och 298 emot.

Detta är bra och ett steg i rätt riktning när det gäller fildelning. Det är orimligt att inskränka de grundläggande mänskliga fri- och rättigheter för att jaga fildelare.
Det är upp till mediabolagen att lösa “problemet” med fildelning. När band-, kassett- och videobandspelarna introducerades hotade man med att skivförsäljning och biografverksamheten var hotad. Så blev som vi alla vet inte fallet.

Än är striden inte vunnen men ett steg i rätt riktning är taget.

Kategori: EU, fildelning, IT  | Skriv en kommentar
sön
3
feb
2008
söndag, 03 februari, 2008 | Skriven av:


Det blir fler och fler som inser det omöjliga i att behålla kriminalisering av fildelning. I kväll var det inslag i Agenda om fildelning.

Tasmin Little är en artist som insett att internet och nedladdning är bra för musikintresset.

Kategori: fildelning, IT  | Skriv en kommentar
mån
21
jan
2008
måndag, 21 januari, 2008 | Skriven av:

Diskussionen om fildelning ska vara brottsligt eller inte blir nu allt hetare. Sju moderater skrev för ett tag sedan “Att avkriminalisera den fildelning som i dag är förbjuden och tvinga marknaden att anpassa sig är inte bara den bästa lösningen. Det är den enda lösningen” .

Detta förde miljöpartiet fram redan innan valet 2006. Då var det inte många som lyssnade. Förhoppningsvis är det fler som lyssnar nu.

Video nr 1 – för kriminalisering!

Video nr 2 – mot kriminalisering!

Det är inte konstigt att det sker fildelning på nätet. Om priserna var mer rimliga skulle fler köpa musik och film lagligt. Att försöka kontrollera trafiken på internet kräver stora resurser och åtgärder som kränker den personliga integriteten.
Låt film- och musikbranschen lösa problemet själva.