Inlägg under » januari, 2018 «

mån
8
jan
2018
måndag, 08 januari, 2018 | Skriven av:

Kunde inte hålla mig längre.
Tog fram tempeh:n och den var så vit och fin. Så här färsk tempeh har jag aldrig sett. Den smakade kanon men höll inte ihop lika bra som den vi har köpt.
Troligen behöver den lite mer tid. La tillbaka tempeh:n och väntar tills det gått 48 timmar och då borde den vara helt klar. Gott blev det men det var lite jobb innan den blev klar men det var det värt. Nästa steg är att få tag på närodlade sojabönor och sedan får jag väl upp rutinen och då går det väl av bara farten.

mån
8
jan
2018
måndag, 08 januari, 2018 | Skriven av:

Så har det nya året börjat. Hittills har det inte varit så mycket vinter även om det var minusgrader igår och blå himmel och solsken.
Har kommit igång med löpningen igen mer regelbundet. Känns skönt.
Har dessutom äntligen kommit för mig att göra tempeh, fermenterade sojabönor. Jag har skickat efter starter sedan några år tillbaka men inte haft några sojabönor. Hade hoppats på att få Skåneodlade sådana men tyvärr lyser de ännu med sin frånvaro.
Så i fredags köpte jag ekologiska sojabönor och bestämde mig för att äntligen göra tempeh.
Jag har tidigare väntat tills jag löst problemet med att få fram en bra lösning där temperaturen håller sig kring 30 grader. Nu när det är kallt ute är elementen varma och lite funderande så fixade jag så att jag kunde skapa en 30-graders miljö.
Även om det inte är svårt så är det lite omständigt att göra tempeh.
Man börjar med att blötlägga sojabönorna. Sedan ska man ta bort skalen och dela dem. Det finns maskiner för det men någon sådan har jag inte så jag kramade dem efter blötläggningen och då delade sig bönorna och skalet lossnade. Man får krama en hel del tills de flesta är delade. Sedan ska man ta bort skalen. De är lättare än de delade bönorna så de flyter upp i vattnet. Det tog en ganska bra stund innan de flesta var delade och de flesta skalen var borta.
Sedan ska bönorna koka i ca 30 minuter. Sedan ska de torkas och svalna.
När detta var klart och bönorna var under 35 grader så var det dags att blanda startern med bönorna.
Sedan var det att fylla en plastpåse som var perforerad med hål så att det blev en syrsatt miljö.
Efter ca 20 timmar hade processen börjat. Man kunde se att det blivit lite vitt som på en brieost.
Sedan var det att lägga tillbaka påsen i min lilla konstruktion som gav en 30 graders miljö och vänta.
Idag så var det det dags att titta igen och efter ca 44 timmar var det mycket vitt kring bönorna.
I instruktionen stupor det 36-48 timmar så jag väntar väl några timmar till innan jag öppnar påsen och provsmakare TEMPEH:n. Nu är i alla fall aktiviteten igång.
Tidigare köpte vi in tempeh till min sambos butik,Tant Gurka, men leverantören som vi köpte från har lagt ner sin verksamhet. Så nu kan vi inte köpa in tempeh längre så om vi ska ha tempeh lär det val bli så att vi får göra den själva.

Snart är det dags att provsmaka men jag måste nog hålla mig en stund till. Bra test för mitt tålamod … ???