Inlägg under kategori » rättsväsende «

fre
1
jan
2016
fredag, 01 januari, 2016 | Skriven av:

Det är märkligt att det inte går att lösa problemen med bilmålvakterna.

Elva av landets femton mest belastade bilmålvakter kommer från Malmötrakten, enligt Kronofogdens uppgifter. Vid förra månadsskiftet ägde de 10 715 bilar, visar vår granskning. Rent statistiskt är det var tolfte inregistrerad bil i Malmö. De elva värstingarna är skyldiga skattebetalarna 181 miljoner kronor.

181 miljoner kronor det är väldigt mycket pengar och det gäller bara för de 11 värsta. Dessa 181 miljoner är missade skatter, avgifter och parkeringsböter. För Malmö kommun är det drygt 400 grundskollärare i ett år.

Numera är var tolfte bil i Malmö registrerad på en målvakt.

Man borde väl åtminstone kunna stoppa att man kan registrera fler bilar om man har så stora skulder.

Det finns ett samarbete med kronofogden, som gör att, om man vet att det är en målvaktsbil, så kan den beslagtas. Problemet är att P-vakten inte kan få den information på plats utan måste ringa samtal till Trafikverket som har kö.

Dessutom måste bilen vara felparkerad.

Även detta borde väl kunna lösas med bättre teknisk utrustning och en liten ändring att om en målvaktsbil hittas ska den kunna transporteras bort.

Första handsalternativet ska inte vara lagstiftning men om inget annat hjälper är det läge för detta. Visst kan det bli lite krångligare att köpa och sälja en bil men det tror jag nog kan hanteras av de flesta.

Många målvaktsbilar är dessutom i så dåligt skicka att de utgör en trafikfara.
Det är parodiskt att några få kan missbruka systemet och tjäna pengar på de laglydigas bekostnad.
tis
9
nov
2010
tisdag, 09 november, 2010 | Skriven av:

Har sedan en lång tid inte köpt några skvallertidningar typ Expressen/KvP. Just nu känns det helt rätt. Man blir så arg när de publicerar namn och foto på den häktade mannen i Malmö.
Varför gör de detta mer än för att tjäna pengar?

Om de vill att mannen ska ställas till svars och dömas har de nu lyckats försvåra detta. De fotokonfrontationer som polisen tänkt genomföra kan bli helt betydelselösa. Hur vet man att utpekningen inte bygger på att man sett bilden i tidningen och på nätet.

Nu är det inte bara Expressen/KvP som märker ut sig utan det finns en del s k nättidningar som även lagt ut foto och namn.

tor
4
nov
2010
torsdag, 04 november, 2010 | Skriven av:

DN skriver : “Fyraåring kan stämmas i USA”

Det var i april 2009 som det hände. Juliet Breitman, fyra år, cyklade med stödhjul tillsammans med en jämnårig vän på en trottoar i New York under uppsikt av sina föräldrar, skriver The New York Times. Plötsligt krockade Juliet med en 87-årig kvinna, som skadade sig så svårt att hon behövde operera höften.

Tre veckor senare dog kvinnan och hennes familj stämde barnen och deras föräldrar för att ha agerat vårdslöst.

Juliets advokat menade att flickan var för ung för att stämmas. Men genom att hänvisa till ett fall från 1928 slog domaren fast att flickan visst var tillräckligt gammal för att stämmas för vårdslöshet – gränsen gick vid fyra år och Juliet var tre månader från att fylla fem.

Att flickans mor närvarade vid händelsen gjorde inte Juliet fri från ansvar, menade domaren.

”En förälders närvaro ger inte ett resonabelt barn rätt att engagera sig i riskfyllt beteende”, skrev han i sin dom. Vidare menade han att barn, som rimligen blivit tillsagda att se sig om, borde känna till vikten av att hålla uppsikt.

Om Juliets mor däremot hade uppmanat till beteendet kunde barnet frias. Men så var inte fallet denna gång, enligt domaren.

Man kan knappt tro det är sant. Enligt domen misslyckades försvaret

bevisa att det fanns någon “brist på intelligens eller mognad” eller att “visa att ett annat barn i samma ålder och kapacitet under rådande omständigheter inte rimligen kunde ha uppskattat faran med att cykla till en äldre kvinna.”

Hur i hela friden kan USA ha ett sådant rättssystem?
och “Hur i hela friden kan man ha domare som resonera på detta viset?

När det nu blir rättegång får man hoppas att rätten resonerar annorlunda. Men man vet ju aldrig.

Man kan ju hoppas att det är ett aprilskämt …

The Wall Street Journal blogg

tis
15
jun
2010
tisdag, 15 juni, 2010 | Skriven av:

Tingsrättsförhandlingarna började 9.00 och slutade 17.45. En lång dag med kluriga mål. De två första målen där bad de tilltalade om ursäkt för vad de gjort. Det är inte så ofta detta händer. Det ger lite hopp att de tilltalade kommer att ändra sitt beteende och förhoppningsvis var det sista gången de sitter i Tingsrätten som tilltalade.
Hade tänkt att hinna med lite mer än bara vara nämndeman.
Direkt efter Tingsrätten hastade jag iväg till Mp Skånes förhandlingsgrupp. Spännande uppdrag hur vi ska maximera den gröna politikens inflytande under nästa mandatperiod. Ingen lätt uppgift men inte omöjlig och väldigt inspirerande och viktig.

Efter detta möte tänkte jag gå hem men fastnade i Mp Lunds ledningsgrupp (LG). Jag är inte ledamot i LG men adjungerad så det var svårt att inte vara med en stund.
Han i alla fall komma hem till kolonin innan det blev mörkt. Alltid nåt.

Kattungarna syns fortfarande inte till men kattmamman kommer och vill ha mat. Hon är väldigt rädd men hungern gör att man får klappa henne när hon får mat. Hon kan till och med kosta på sig att stryka sig mot handen för att få mat. Inte lätt att vara kattmamma.

tis
23
mar
2010
tisdag, 23 mars, 2010 | Skriven av:

Uppdraget att vara nämndeman är väldigt intressant och lärorikt. Många gånger känner man sig otillräcklig. Speciellt när det gäller ungdomar som inte alls inser faran med vad de håller på med. De missar den goda starten alla behöver. Utan utbildning blir det svårt med jobb, med fällande domar blir det svårt att få jobb.

Allmänt är det enligt min mening för få som verkligen erkänner vad de håller på med. Det gäller inte bara ungdomar. Många gånger minns man inte något så man kan varken erkänna eller förneka. Många gånger minns man bara vissa detaljer men inte de det som berör det som åtalet gäller.

Många gånger är det tragiska livsöde som man får lyssna till. Det finns många som återfaller i brottslighet. Ibland börjar man i unga år och har ett långt register innan man fyllt 20.

I dag var det ett undantag en tilltalad som stod åtalad för diverse brott erkände och hade inga undanflykter. Det kändes som personen fick en extra kraft av detta vilket gjorde det lättare för personen att ta sig an sina övriga problem. Jag tror det vore bra om fler erkände så att de kan gå vidare och lämna det liv de vet kommer att förstöra deras framtid.

tis
24
nov
2009
tisdag, 24 november, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : Länsstyrelsen har svårt att klara tillsynen

Skånes grisbönder har i år inte haft ett enda oanmält besök av länsstyrelsens kontrollanter.
– Det vi ser är enormt tråkigt, säger djurskyddsinspektör Mattias Gårdlund om djurrättsaktivisternas bilder.

Han säger att omorganisationen av djurskyddet – från att ha varit en kommunal angelägenhet till att bli en uppgift för länsstyrelserna – lett till att enbart akuta utryckningar hunnits med.

– De anmälningar vi åkt ut på har det oftast funnits fog för, säger Mattias Gårdlund. Vissa förhållanden har varit väldigt alarmerande medan andra visat på mindre brister

Djurrättsalliansen har gjort besök på ett antal grisfarmar i Sverige. Deras rapport visar på skrämmande resultat.

Under två års tid har aktivister från Djurrättsalliansen besökt närmare hundra slumpvis utvalda grisgårdar. Det är omkring en tiondel av Sveriges alla grisfarmer. Vårt undersökningsmaterial består av allt från stora industrifarmer till små familjegårdar. På varje gård har vi med hjälp av videokameror, kameror och anteckningsblock dokumenterat de övergrepp och lagbrott vi har sett.

Det talas alltid om att vi har världens bästa djurskyddslag. Att denna djurskyddslag är stark är tack vare miljöpartiet. Men vad hjälper det att det finns en bra lag om den inte efterföljs. Nu är tillsynen överförd till länstyrelsen men de flesta av länstyrelsens inspektioner är föranmälda och då ser allt bra ut. Det största problemet är att det inte görs någon tillsyn alls. Detta beror till största delen pga resursbrist. Här blundar jordbruksministern från (C) tillsammans med den övriga alliansen. Detta är verkligen en skandal.
ettlivsomgris
Man försöker lindra det hela genom att säga att är värre i andra länder. Det är ofattbart att ekonomiska intressen får gå före djurens rättigheter. I Skåne var det 26 farmar som fick besök och som blivit anmälda.

Grisarnas verklighet i siffror
På var femte gård med smågrisuppfödning har vi hittat fixerade suggor – suggor som står fastlåsta i små burar, vilket är olagligt annat än under mycket speciella omständigheter.
På två tredjedelar av gårdarna var djuren smutsiga eller mycket smutsiga.
På 40 procent av gårdarna hittade vi döda djur, många gånger inne i boxarna bland de levande.
På 84 procent av gårdarna fanns uppenbart sjuka djur – svaga, halta, hostande, med klåda eller med förlamade fram- eller bakben.
På 95 procent av gårdarna fanns det djur med sår, mest rivsår efter slagsmål men också bölder, liggsår och stora öppna sår.
På hälften av slaktsvinsgårdarna har vi sett aktiv svansbitning eller avbitna/skadade svansar.
På 55 procent av gårdarna har vi kunna konstatera beteendestörningar, så som gallerbitning och kannibalism.
På mer än hälften av gårdarna har våra inspektörer noterat att luften sticker i luftvägarna, ett mått på att ammoniakhalten ligger över gränsvärdena.
På hela 94 procent av gårdarna har det varit mycket små mängder halm eller strö, ett krav enligt svensk lag.

Man försöker och flytta fokus från den oetiska grishållningen genom att prata om att Djurrättsalliansen har brutit mot lagen när de gick in på farmarna. Djurrättsalliansen har inte hotat någon, de har inte förstört något. Det borde inte behövas att organisationer måste göra en sådanhär aktion. Självklart ska den tillsynsmyndighet utföra en så pass bra tillsyn att det inte går att bedriva en oetisk och lagvidrig djurhållning.
Man får nu hoppas att det händer något. Lite mer resurser till djurskyddsinspektörerna skulle inte skada.

Ännu ett skäl att vara vegan.

OBS!
Vill du inte vill titta på hemska bilder, starta inte videon.

Ett liv som gris from Djurrättsalliansen on Vimeo.

Läs hela Djurrättsalliansens rapport!

mån
31
aug
2009
måndag, 31 augusti, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Anna Odell fälls”

Konstnären Anna Odell fälls av tingsrätten och döms till böter för sin konstkupp i vintras.

Hon fälls för våldsamt motstånd och oredligt förfarande och ska betala 50 dagsböter a 50 kronor.
Anna Odell stod åtalad misstänkt för falskt larm, våldsamt motstånd och oredligt förfarande efter en uppmärksammad händelse på Liljeholmsbron i Stockholm i vintras.

Hon har själv berättat att hon ville återskapa en psykos som hon själv drabbades av 1995 och som slutade med polisingripande och bältesläggning på S:t Görans sjukhus.

Motivet ska ha varit att med sitt konstverk skapa diskussion kring behandlingen av psykiskt sjuka.

Inte mycket att säga om domen. Hon larmade ju inte direkt men hennes handlande gjorde ju att det blev ett larm.
Nu när domen är avkunnad så kunde man kanske komma igång och diskutera psykvården. Inte minst tillgängligheten för densamma.
Många mår i dag väldigt dåligt och varje dag begås i snitt nästan 4 självmord.
Även om det inte blir så drastiskt som ett självmord är det många unga som inte får den hjälp de behöver. Väntetiden för att komma till behandling är alldeles för lång.

Det är fortfarande inte helt OK att ha en psyskisk diagnos. Många skäms och håller sig undan. Det är ett problem i sig får man dessutom inte rätt hjälp blir det än värre.

Vad blir nästa steg Anna?

SvD, DN, GP

sön
16
aug
2009
söndag, 16 augusti, 2009 | Skriven av:

SvD skriver “Ny rättspraxis för våldtäktsfall”

Ny praxis från Högsta domstolen gör att män som tidigare har dömts för våldtäkt frias. Kraven har skärpts på åklagare som vill driva sina fall till domstol och fler våldtäktsåtal kan läggas ned. I dag leder endast en av fem anmälningar till åtal.

Fredagen den 3 juli i år kom besked från Högsta domstolen som ger hopp till dömda våldtäktsmän. Genom att riva upp två hovrättsdomar där ord stått mot ord skickade justitieråden på Bondeska palatset i Gamla stan ett budskap till svenska domstolar: Det ska inte räcka att brottsoffrets berättelse är mer trovärdig än den åtalades.

Givetvis är det viktigt att så få oskyldiga som möjligt döms. I många våldtäktsmål står ord mot ord och då är det svårt. Därför är det viktigt att polisen utreder saken på bästa sätt så att det finns andra bevis.
Ett stort problem är att våldtäktsmål inte tas på fullt allvar. Många kvinnor anmäler inte ens att de blivit utsatta för en våldtäkt. Det är ju inte så konstigt eftersom det finns både polis och åklagare och advokater som har en något konstig syn. Det märks av uttalandet av en kammaråklagare i Stockholm:

En kammaråklagare vid City åklagarkammare i Stockholm uppskattar att rättssäkerhetsaspekten betonas.
– Det ska vara höga beviskrav i brottmål, även i sexbrott, säger han.
Han menar att lagen i dag har urlakat vad begreppet våldtäkt betyder.
– När man säger våldtäkt tänker man mest på riktiga ruggiga våldtäkter. Men tar man en man och en kvinna som känner varandra och kvinnan säger att hon inte har lust i dag, men mannen kör ändå. Visst är det oschysst, men kanske inte värt två års fängelse. Det liknar mer en ordningsförseelse, säger han.

Hur kan man uttrycka sig så?
“mannen kör ändå”
“visst är det oschysst men kanske inte värt två års fängelse”
“det liknar mer en ordningsförseelse”
Det är ofattbart och gör att misstron på rättsväsendet ökar.
Ett nej är ett nej!
Kammaråklagaren menar alltså om man känner någon har man alltså rätt att våldföra sig på denna person. Lite oschysst handlande får man ju tåla.
Eller är det bara om det gäller något mellan man och kvinna?

Hur kan man vara kammaråklagare och resonera på detta sätt?
Det måste väl ändå vara tjänstefel!
Eller?

tor
23
apr
2009
torsdag, 23 april, 2009 | Skriven av:

SVT skriver “Pirate Bay-domare anklagas för jäv”

Domaren i Pirate Bay-målet kan ha varit jävig. En kartläggning som SR:s P3 Nyheter gjort visar att domaren Tomas Norström är medlem i flera föreningar som sysslar med upphovsrättsfrågor.

-Jag tycker att domaren borde ha avsagt sig målet. Det är ett klart delikatessjäv, säger advokat Leif Silbersky till P3 Nyheter.

Norström sitter i styrelsen för Svenska föreningen för industriellt rättsskydd (SFIR) och är medlem i Svenska föreningen för upphovsrätt (SFU). Andra medlemmar i SFU är Henrik Pontén, Peter Danowsky och Monique Wadsted som alla företrädde rättighetsinnehavare i Pirate Bay-rättegången.
Föreningen uppger sig vara “en mötesplats för kvalificerade upphovsrättsliga diskussioner”.
-Jag har inte bedömt att jag är jävig på grund av de där engagemangen, kommenterar Norström.
En av de ursprungliga nämndemännen vid rättegången, en tonsättare, fick lämna sitt uppdrag eftersom han bedömdes som jävig.

Borde man inte som domare inse att man är jävig i detta fallet?
Man är medlem i föreningar som är med och driver frågan. Borde man inte i alla fall ha funderat på det hela och anmält hur det hel låg till?
Detta är väldigt olämpligt av flera anledningar.
Vad man må tycka om domen ger detta ändå upphov till ett tvivel att rättegången har gått rätt till.
Detta kan innebära att rättegången måste göras om vilket innebär att skattepengar har slösats bort på ännu en lång rättegång. Ska rättsväsendet ha någon funktion måste det vara trovärdigt. Ett sådant här handlande riskerar att minska medborgarnas tro på rättssystemet.

Krav på ny rättegång
Piratpartiet kräver nu att rättegången tas om.
“Det här är korruption och rättsröta på en helt oförlåtlig nivå. Domaren i det mest uppmärksammade målet på hela året är medlem i en intresseförening för ena parten i målet, och umgås dessutom privat med den sidans advokater. Hela rättegången måste göras om från början”, skriver partiledaren Rick Falkvinge i ett pressmeddelande.

ons
25
feb
2009
onsdag, 25 februari, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : “Ipred-lagen röstades igenom”

Efter en lång debatt röstade riksdagen idag igenom lagen som bygger på EU-direktivet Ipred.

stoppa_ipred_logga Det betyder att rättighetshavare, till exempel skivbolag, från 1 april kan gå till domstol för att få reda på vem som har ett internetabonnemang som har använts vid illegal fildelning.

Skivbolaget kan sedan till exempel kräva att fildelaren slutar eller stämma honom/henne på skadestånd.

Det blev som väntat, att alliansen och socialdemokraterna röstade igenom Ipred. Allt detta väsen från några riksdagsledamöter från alliansen blev som vanligt ingen handling. det blev bara prat. Socialdemokraterna försökte med lite kosmetika och ville tillsätta en integritetsombudsman och en upphovsrättskommission.

Ipred är bara ännu ett exempel i en lång rad integritetskränkande lagstiftningar. Lagen öppnar upp för en grov rättsosäkerhet där film- och skivbolag får agera privatspanare och begära ut information om vad privatpersoner gör på Internet.

Branschorganisationerna kan med Ipred-lagen begära ut personliga uppgifter om vem som äger ett visst abonnemang, vilket inte behöver vara samma person som fildelar.

Det måste gå att hitta moderna och rättssäkra lösningar för kulturspridning på nätet. Idag ifrågasätter ingen att vi kan låna kultur gratis på bibliotek, men att staten ersätter författarna för detta på ett annat sätt.

Ska man beivra fildelning måste man införa ett övervakningssamhälle och det det alliansen vill ha. Var har alliansens frihets ideal och integritetsskydd tagit vägen?

Danmark har redan sett problemen med en liknande lag där bolag har hotat med stora skadeståndskrav om inte man betalar en viss summa för s.k. upphovsmanna rätt.
Många har betalt för att undvika rättegång och ett jätteskadestånd, trots att man varit oskyldig.

Hur ska man veta vem som laddat ner filer? Man kan inte bara dra slutsatsen att det är den som betalar abonnemanget som gjort nedladdningen. Måste den som står för abonnemanget bevisa sin oskuld är detta en ny vändning i vårt rättssystem. Normalt ska rättsväsendet bevisa att man är skyldig.

Varför ska dessa bolag inte följa samma lagar som finns för övriga. Rimligen ska en misstänkt lagöverträdelse prövas av rättsväsendet.

Man menar att Ipred ska skydda de enskilda kulturutövarna men det är knappast dessa som kommer att tjäna på detta. Det är nog snarare de stora bolagen. Detta luktar beställningsjobb från stora amerikanska film- och skivbolag.

SDS skriver : “Ipred biter inte på fildelare som nekar”

Småskaliga fildelare ska inte omfattas av den nya Ipred-lagen. Det var budskapet efter att regeringen igår klubbat sitt lagförslag. Men det är bara en kosmetisk förändring – i princip alla som fildelar olagligt kan få sina namn utlämnade. Den misstänkte fildelaren måste dock i praktiken erkänna för att rättighetshavaren ska få några pengar i ersättning.

Detta är även det kosmetik. Problemet med att låta bolag agera polis i vinstsyfte är helt galet. Hur ska man bevisa att det är omfattande nedladdning. Vem kollar att detta underlaget är korrekt?
Ska internetleverantörer vara rättsinstans för detta?

Har alliansen bestämt sig för att privatisera rättsväsendet?

Men rättighetshavarna får svårt att tvinga fildelare till att betala ersättning för sin piratkopiering. Ett skivbolag kan till exempel kräva en misstänkt fildelare på pengar. Men om den misstänkte hävdar att det är någon annan som utnyttjat internetuppkopplingen för fildelning måste skivbolaget gå till domstol och bevisa att det är just ägaren till internetabonnemanget som är skyldig – vilket är mycket svårt om man inte har något annat bevis än en ip-adress.


DN, SvD, E24

tis
3
feb
2009
tisdag, 03 februari, 2009 | Skriven av:

AB skriver : “Sms:ade bakom ratten – dödade en”

Hon hann skicka ett 20-tal sms samtidigt som hon körde bil i 110 km/h.
Vansinnesfärden slutade i en dödsolycka.
När blicken var riktad på telefonen körde Philippa Curtis in i en stillastående bil och dödade en 24-årig kvinna.
I drygt 110 kiometer i timmen rammade Philippa Curtis den stillastående Peugeoten som stod vid sidan av motorvägen.
Ägaren höll på att byta däck och hade ingen chans att fly undan när Curtis förlorade kontrollen över sitt fordon.

Vart har sunt förnuft tagit vägen?
bild-1 Hur i hela friden kan man köra i 110 km i timmen och samtidigt skicka SMS?

Det är ju ganska så självklart det för eller senare kommer att innebära en katastrof.

Måste man ha lagar och straff för allt. Har det sunda förnuftet helt tagit slut?

Resultatet från AB:s mätning är skrämmande. Bilen är inte bara ett klimathot utan tillsammans med oansvariga förare ett dödligt vapen.

Vad ska behöva hända innan den avrustas?

mån
29
dec
2008
måndag, 29 december, 2008 | Skriven av:

AB skriver : “USA håller svensk fånge i Irak”

En 40-årig svenskirakier hålls sedan i maj fången av amerikanska myndigheter utanför Bagdad.
Svenska myndigheter säger sig inte veta vad han anklagas för.
Mannen klassas som så kallad säkerhetsfånge, skriver Norrköpings-Tidningar (NT), och han hålls sedan gripandet 8 maj i år i Camp Cropper vid den internationella flygplatsen någon mil väster om Bagdad.
Där sitter i dag omkring 5 000 fångar vaktade av amerikansk militärpolis.

Det är helt oacceptabelt att man ska kunna hållas fängslad i över ett halvår utan att veta vad man är anklagad för. En del av de som sitter i Camp Croper är kanske skydiga. Visst kan det vara svårt att bevisa brott men med vilken rätt har USA som stat att skipa rättvisa. Dessutom är det väl så även i USA att man är “Innocent until proven guilty”.

Tidigare var det Guantanamo. Att USA har använt tortyr och andra metoder som inte hör hemma i ett rättssamhälle är ju inte längre någon hemlighet.
Svenskar är inte heller värst drabbade.

Men “Varför protesterar inte Sveriges regering mer högljutt?”
Om man överhuvud taget har tagit upp prpblemet.

Varför är resten av världen så tyst.

sön
28
dec
2008
söndag, 28 december, 2008 | Skriven av:

DN skriver : “Lögndetektorer fungerar inte”

“Lögndetektorer är rena lögnen och fungerar inte alls, visar en sammanställning av två svenska forskare. Men den vetenskapliga tidskriften drog in deras artikel, efter påtryckningar från en tillverkare av lögndetektorer.

De två forskarna är Francisco Lacerda, professor i lingvistik vid Stockholms universitet, och Anders Eriksson, professor i fonetik vid Göteborgs universitet. Båda är högt ansedda inom sitt fält, med många publiceringar i tunga vetenskapliga tidskrifter.

För ett år sedan publicerade de en artikel i tidskriften “The international journal of speech, language and the law”, en specialtidskrift som läses bland annat av röstexperter som arbetar för polisväsende och säkerhetstjänster.

Men för en tid sedan blev det brittiska förlaget Equinox, som ger ut tidskriften, uppvaktat av det israeliska företaget Nemesysco Limited, som tillverkar lögndetektorer. Företaget krävde att artikeln skulle dras in. Förlaget beslutade att göra så.”

Mycket märkligt att ett företag som är ytterst partisk ska kunna stoppa en publicering av ett forskarrön.

Det är givetvis en ekonomisk fråga. Många myndigheter och företag i flera länder köper in lögndetektorer för stora belopp och använder dem. I England har försäkringsbolag och banker köpt lögndetektorer. Inrikesdepartementet har beslutat använda dem i försäkringskasseärenden, för att avslöja fuskare.

Enligt forskarna finns inga belägg att lögndetektorer fungerar.

“Det finns forskning som visar att folk ljuger mindre, om de luras att tro att en apparat kan avslöja deras lögn. Men det är en helt och hållet psykologisk effekt. Apparaterna i sig själva presterar inte bättre än slumpen, försäkrar både Anders Eriksson och Francisco Lacerda.”

Man kanske skulle testa på tillverkaren som stoppade utgivningen och fråga om :
“Om lögndetektorer fungerar” ?
Undra vilket resultat det blir?

lör
20
dec
2008
lördag, 20 december, 2008 | Skriven av:

DN skriver : “Sänt lugnt rådde i Malmö när dialog prövades”

“Ett stort polisuppbåd bevakade Malmöstadsdelen Rosengård under fredagskvällen. Ett spänt lugn rådde – med vissa våldsamma avbrott – efter de senaste dygnen av vandalism och bränder. Polisen prövade även en ny strategi – dialog.”

AB skriver : “Annan strategi”

“Polisen lade även på fredagen om sin strategi med ett antal dialogpoliser som sattes in för att kunna föra samtal med de inblandade.”

Strategin “dialog” är väl knappast ny för polisen men kanske har man utvecklat den. Dialog behövs verkligen mellan samhället och Rosengårdsborna, mellan samhället och de som inte bor i Rosengård men som ändå är där. Det behövs också dialog mellan människorna som lever och vistas i Rosengård och vi som inte bor i Rosengård.

När situationen har urartat behövs det även poliser med is i magen som kan göra ingripande när det behövs. Polisen gör mest nytta om vi medborgare känner att de står på vår sida. Används det för mycket våld gynnar det bara de som är plats för att bråka.

Polisen har kanske en del i detta genom det sätt de har agerat men samhället får inte bara lyfta över problemet på polisen. Det grundläggande problemet löses inte med polisiära insatser.

SDS skriver : “Lugn natt i Rosengård”

“Under kvällen och natten vistades även ett 30-tal vuxna från Islamiska kulturföreningen ute i Rosengård, de tog kontakt med ungdomarna som var ute vilket var till hjälp för polisen.”

Det visar att det behövs dialog även mellan människa och människa. Vi måste skapa en situation där samhället med dessa aktörer, politiker, polis, räddningstjänst, fritidsledare, skolan … , agerar tillsammans med oss medborgare. När alla jobbar mot samma mål når vi resultat.

Bra om media kan göra reportage om Rosengård även när det inte är stökigt där. Ge exempel på det vanliga livet som säkert inte är utan problem. Men vilken del i Sverige är utan problem.

Enligt både polis och experter är det inte Rosengårdsbor som primärt står för våldsamheterna. I stället talas det om ”turnerande bråkstakar”, och huliganer som polisen känner igen från helt andra områden och sammanhang.

SvD skriver :

“– Det är de tillresta som vi har mest problem med. De verkar inte ha något annat mål än att förstöra, säger Charley Nilsson, presstalesman vid Malmöpolisen”

Detta är ett annat problem där dialog behövs. Det räcker inte att bara sätta in polis mot dessa. Hur fel vi än tycker att det är.
Vi måste komma åt själva problemet inte bara angripa symptomen.

Vi måste uppmuntra olikheter och initiativ så länge det bygger på demokrati och mänskliga rättigheter. Vi får inte vara rädda för att förändras, vilket går i alla riktningar.

lör
29
nov
2008
lördag, 29 november, 2008 | Skriven av:

Nu får det väl ändå vara nog. IPRED silar mygg och sväljer kameler. IPRED innebär att man låter upphovsrättsägarna agera poliser. Det är en klar inskränkning av den privata integriteten.
Det stora problemet för upphovsrättsägarna är den organiserade kopieringen och försäljningen inte den enskilda nedladdningen som görs av ungdomar.

Internationellt sett är erfarenheterna att det skapas en slags utpressningssituation mot enskilda fildelare. De stora bolagen skickar ut brev till fildelarna och hotar med domstol om stora skadeståndskrav.
Vad gör man då som en liten fildelare utan juridiskt stöd?

Det är allvarligaste är dock att man låter privata aktörer agera polis.

lör
8
nov
2008
lördag, 08 november, 2008 | Skriven av:

DN skriver : “Obamas vinst får amerikaner att hamstra vapen”
Den nyheten skrämmer. Speciellt i skenet av nyheten:

“On Friday, a judge determined there was probable cause to show that the boy fatally shot his father, Vincent Romero, 29, and Timothy Romans, 39, of San Carlos, with a .22-caliber rifle. The boy faces two counts of premeditated murder. Under Arizona law, charges can be filed against anyone 8 or older.”

Det är inte bara tragiskt det som hände utan även att man sätter en 8-åring i fängelse. Ännu vet man inte vad som hände mer än att två män blev skjutna med ett 22-kalibrigt vapen.

“Melnick said police obtained a confession from the boy, but Brewer said police overreached in questioning the boy without representation from a parent or attorney and did not advise him of his rights.

“They became very accusing early on in the interview,” Brewer said. “Two officers with guns at their side, it’s very scary for anybody, for sure an 8-year-old kid.””

I Arizona är åldersgränsen för att kunna bli dömd för mord 8 år.

Våld föder våld och ju fler vapen det finns ju fler dödas avsiktligt eller av en olyckshändlese. Det drabbar oftast oskyldiga.

I Sverige finns det 49 vapen per 100 invånare vilket ger en sjunde plats i världen, i Finland finns det 69 vapen per 100 invånare vilket ger en tredje plats. Etta är USA där har man 97 skjutvapen per 100 invånare.

Slås antalet vapen ut på världens befolkning blir det ett skjutvapen per sjunde invånare. Räknar man bort det vapentunga USA hamnar man på ett vapen per tio invånare.

Så även i Sverige har vi många vapen.

Aftonbladet

lör
6
sep
2008
lördag, 06 september, 2008 | Skriven av:

På uppdrag av Miljöpartiet har Madeleine Leijonhufvud gjort en genomgripande undersökning, där hon utreder hur svensk lag bör utformas för att kunna skydda varje människas sexuella integritet. Samtyckesutredningen presenteras tillsammans med Peter Eriksson.

Förslag

 • Sex mot någon som inte frivilligt deltar är ett sexualbrott.
 • Brottet rubriceras sexuellt utnyttjande.
 • Misshandel eller hot som medel, eller misshandel som effekt av den sexuella handlingen, bedöms enligt befintliga straffbud härom (olaga tvång, misshandel).
 • Gemensamt straff utdöms enligt brottsbalkens regler.
 • Sex med våld/hot rubriceras våldtäkt.

  Förslag på ny lagtext
  Den som företar en sexuell handling mot eller utverkar en sådan handling av en person som inte frivilligt deltar däri döms för sexuellt utnyttjande till fängelse i högst fyra år.

  Är brottet grovt, döms för grovt sexuellt utnyttjande till fängelse i lägst två och högst åtta år. Vid bedömande av om brottet är grovt skall särskilt beaktas om handlingen varit av särskilt allvarlig art, om den riktats mot en person som befunnit sig i beroendeställning till gärningsmannen, varit ur stånd att värja sig eller annars befunnit sig i en särskilt utsatt situation, om fler än en förgripit sig på offret eller på annat sätt deltagit i övergreppet eller om gärningen lett till graviditet eller överföring av allvarlig smitta eller sjukdom.

  Om ansvar ådöms också för brott enligt 3 eller 4 kap. som medel för eller effekt av sexuellt utnyttjande ska den samlade brottsligheten betecknas våldtäkt.

  Fakta

 • Våldtäktsanmälningarna har nästan tiodubblats under de senaste 30 – 40 åren.
 • Mellan åren 2000 och 2007 har de i det närmaste fördubblats.
 • Sverige ligger i Europatopp i våldtäktsanmälningar, Sydeuropeiska länder i botten.
 • Jämställdhetsläget avspeglas här, om våldtagna kvinnor stämplas och om våldtäkt i äktenskap inte är brottsligt blir få fall anmälda. Ju färre anmälningar som sker, desto grövre är de anmälda fallen och desto större andel avser överfallsvåldtäkter.
 • Den typ av våldtäktsanmälan som ökar mest i Sverige är kategorin “nyligen bekanta”.
 • Trots att anmälningarna alltså ökat nästan 10-falt har det varit mellan 100 och 200 åtalade för våldtäkt under hela perioden 1965 till 2004.
 • Idag går 10 – 12 % av våldtäktsanmälningarna till åtal. Närmare 9 av 10 anmälningar når aldrig domstol.
 • Utredningar läggs mycket ofta ner utan att den namngivne mannen ens kallats till förhör.
 • Av de få (10 – 12 %) anmälningar som går till åtal frikänner domstolen i drygt 20 % (22 % år 2006). Friandefrekvensen har ökat efter 2005 års lagändring: 2003- 04 låg den på 17 %.
 • Lagändringen 2005, då vissa fall av sexuellt utnyttjande fördes till våldtäkt, har inte inneburit att flera fall av hjälplöst tillstånd blivit lagförda och den har medfört att fällandefrekvensen blivit lägre.
 • fre
  29
  aug
  2008
  fredag, 29 augusti, 2008 | Skriven av:

  di.se skriver : “1,2 miljoner till Poseners advokat”

  “Hovrätten godkänner att Joachim Poseners (bilden) advokat faktuerar 1,2 miljoner kronor för sitt arbete åt den misstänkte bedragaren – trots att Posener aldrig infunnit sig i rätten, skriver Svenska Dagbladet.
  Trots att Joachim Posener aldrig gripits, uppger hans advokat Leif Gustafson att försvaret inneburit kostnader motsvarande 1,2 miljoner kronor.”

  Det känns lite konstigt att staten ska betala ut 1.2 miljoner till en advokat som företräder någon som inte inställer sig när rätten så kräver. Hur kan man låta en advokat lägga ner sju månaders heltidsarbete utan att klienten “finns”.

  Rimligen borde en offentlig försvarare utses först när det finns en klient.

  “En summa som anses vara för hög av både åklagaren och Justitiekanslern, rapporterar Svenska Dagbladet.

  Trots att Svea hovrätt anser att Gustafson varit för knapphändig i sin redovisning, bedömer domstolen att advokatens yrkande är rimlig.”

  Är detta väl använda skattepengar?

  ons
  7
  maj
  2008
  onsdag, 07 maj, 2008 | Skriven av:

  DN skriver om KU och förra statssekreteraren.
  Givetvis är det allvarligt att bli kallad till konstitutionsutskottet (KU). Så visst måste det kännas lite pirrigt för alliansens f.d. statssekreterare. Det är konstigt att hon inte vill komma. Hon hade en hög tjänst med ett stort ansvar. Borde hon inte vilja förklara sig och få ärendet utagerat?

  Hon har inte gett någon motivering till varför hon inte vill komma till KU. Hon vill i stället svara på frågorna skriftligt.
  Det är givetvis inte OK!
  Skriftliga svar är bättre än inga alls men detta innebär att KU inte kan ställa kompletterande frågor.

  Alliansen ryade mycket om förra regeringens hantering av tsunami-katastrofen. Man kan undra hur det gått om det hänt en tsunami-katastrof medans alliansens högsta tjänsteman, som dessutom var i tjänst?
  Att vara i tjänst och sitta på krogen och konsumera alkohol är allvarligt. Att dessutom vara högsta ansvariga tjänsteman för landets krishantering gör saken mer allvarlig.

  KU-förhör med statsministern hålls på fredag denna vecka.
  Sista ordet är ännu inte sagt i detta ärende.