torsdag 4 november 2010 | Skriven av:

DN skriver : ”Fyraåring kan stämmas i USA”

Det var i april 2009 som det hände. Juliet Breitman, fyra år, cyklade med stödhjul tillsammans med en jämnårig vän på en trottoar i New York under uppsikt av sina föräldrar, skriver The New York Times. Plötsligt krockade Juliet med en 87-årig kvinna, som skadade sig så svårt att hon behövde operera höften.

Tre veckor senare dog kvinnan och hennes familj stämde barnen och deras föräldrar för att ha agerat vårdslöst.

Juliets advokat menade att flickan var för ung för att stämmas. Men genom att hänvisa till ett fall från 1928 slog domaren fast att flickan visst var tillräckligt gammal för att stämmas för vårdslöshet – gränsen gick vid fyra år och Juliet var tre månader från att fylla fem.

Att flickans mor närvarade vid händelsen gjorde inte Juliet fri från ansvar, menade domaren.

”En förälders närvaro ger inte ett resonabelt barn rätt att engagera sig i riskfyllt beteende”, skrev han i sin dom. Vidare menade han att barn, som rimligen blivit tillsagda att se sig om, borde känna till vikten av att hålla uppsikt.

Om Juliets mor däremot hade uppmanat till beteendet kunde barnet frias. Men så var inte fallet denna gång, enligt domaren.

Man kan knappt tro det är sant. Enligt domen misslyckades försvaret

bevisa att det fanns någon ”brist på intelligens eller mognad” eller att ”visa att ett annat barn i samma ålder och kapacitet under rådande omständigheter inte rimligen kunde ha uppskattat faran med att cykla till en äldre kvinna.”

Hur i hela friden kan USA ha ett sådant rättssystem?
och ”Hur i hela friden kan man ha domare som resonera på detta viset?

När det nu blir rättegång får man hoppas att rätten resonerar annorlunda. Men man vet ju aldrig.

Man kan ju hoppas att det är ett aprilskämt …

The Wall Street Journal blogg

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
 1. Uppe med tuppen skriver:

  Även i det svenska rättssystemet kan fyraåringarna bli skadeståndsskyldiga. Visserligen jämkas beloppet mht mognad osv, men lika fullt kan en fyraåring, som i fallet i Sandviken under sent åttiotal då två femåringar blev dömda att betala ett skadestånd för att ha anlagt en brand vid en förskola.

 2. Yngve skriver:

  Låter lite konstigt att man kan döma en fyraåring. Speciellt när det handlar om att fyraåringen cyklar på en trehjuling och kör på en annan människa.

  Svårt att tro att det fanns uppsåt att köra på den gamla damen.

  Dessutom var det motiveringarna som störde mig lite.
  ” att barn, som rimligen blivit tillsagda att se sig om, borde känna till vikten av att hålla uppsikt”
  ”visa att ett annat barn i samma ålder och kapacitet under rådande omständigheter inte rimligen kunde ha uppskattat faran med att cykla till en äldre kvinna.”

  När det gäller branden i Sandviken så är det också svårt att få det till att 4-åringarna hade uppsåt. Det borde ha funnits vuxna i fyraåringarnas närhet som hade ett visst ansvar.
  Har fortfarande svår att ställa fyraåringar till svars på detta sättet.

Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>