Inlägg under kategori » brott «

tor
4
nov
2010
torsdag, 04 november, 2010 | Skriven av:

DN skriver : “Fyraåring kan stämmas i USA”

Det var i april 2009 som det hände. Juliet Breitman, fyra år, cyklade med stödhjul tillsammans med en jämnårig vän på en trottoar i New York under uppsikt av sina föräldrar, skriver The New York Times. Plötsligt krockade Juliet med en 87-årig kvinna, som skadade sig så svårt att hon behövde operera höften.

Tre veckor senare dog kvinnan och hennes familj stämde barnen och deras föräldrar för att ha agerat vårdslöst.

Juliets advokat menade att flickan var för ung för att stämmas. Men genom att hänvisa till ett fall från 1928 slog domaren fast att flickan visst var tillräckligt gammal för att stämmas för vårdslöshet – gränsen gick vid fyra år och Juliet var tre månader från att fylla fem.

Att flickans mor närvarade vid händelsen gjorde inte Juliet fri från ansvar, menade domaren.

”En förälders närvaro ger inte ett resonabelt barn rätt att engagera sig i riskfyllt beteende”, skrev han i sin dom. Vidare menade han att barn, som rimligen blivit tillsagda att se sig om, borde känna till vikten av att hålla uppsikt.

Om Juliets mor däremot hade uppmanat till beteendet kunde barnet frias. Men så var inte fallet denna gång, enligt domaren.

Man kan knappt tro det är sant. Enligt domen misslyckades försvaret

bevisa att det fanns någon “brist på intelligens eller mognad” eller att “visa att ett annat barn i samma ålder och kapacitet under rådande omständigheter inte rimligen kunde ha uppskattat faran med att cykla till en äldre kvinna.”

Hur i hela friden kan USA ha ett sådant rättssystem?
och “Hur i hela friden kan man ha domare som resonera på detta viset?

När det nu blir rättegång får man hoppas att rätten resonerar annorlunda. Men man vet ju aldrig.

Man kan ju hoppas att det är ett aprilskämt …

The Wall Street Journal blogg

tis
23
mar
2010
tisdag, 23 mars, 2010 | Skriven av:

Uppdraget att vara nämndeman är väldigt intressant och lärorikt. Många gånger känner man sig otillräcklig. Speciellt när det gäller ungdomar som inte alls inser faran med vad de håller på med. De missar den goda starten alla behöver. Utan utbildning blir det svårt med jobb, med fällande domar blir det svårt att få jobb.

Allmänt är det enligt min mening för få som verkligen erkänner vad de håller på med. Det gäller inte bara ungdomar. Många gånger minns man inte något så man kan varken erkänna eller förneka. Många gånger minns man bara vissa detaljer men inte de det som berör det som åtalet gäller.

Många gånger är det tragiska livsöde som man får lyssna till. Det finns många som återfaller i brottslighet. Ibland börjar man i unga år och har ett långt register innan man fyllt 20.

I dag var det ett undantag en tilltalad som stod åtalad för diverse brott erkände och hade inga undanflykter. Det kändes som personen fick en extra kraft av detta vilket gjorde det lättare för personen att ta sig an sina övriga problem. Jag tror det vore bra om fler erkände så att de kan gå vidare och lämna det liv de vet kommer att förstöra deras framtid.

sön
16
aug
2009
söndag, 16 augusti, 2009 | Skriven av:

SvD skriver “Ny rättspraxis för våldtäktsfall”

Ny praxis från Högsta domstolen gör att män som tidigare har dömts för våldtäkt frias. Kraven har skärpts på åklagare som vill driva sina fall till domstol och fler våldtäktsåtal kan läggas ned. I dag leder endast en av fem anmälningar till åtal.

Fredagen den 3 juli i år kom besked från Högsta domstolen som ger hopp till dömda våldtäktsmän. Genom att riva upp två hovrättsdomar där ord stått mot ord skickade justitieråden på Bondeska palatset i Gamla stan ett budskap till svenska domstolar: Det ska inte räcka att brottsoffrets berättelse är mer trovärdig än den åtalades.

Givetvis är det viktigt att så få oskyldiga som möjligt döms. I många våldtäktsmål står ord mot ord och då är det svårt. Därför är det viktigt att polisen utreder saken på bästa sätt så att det finns andra bevis.
Ett stort problem är att våldtäktsmål inte tas på fullt allvar. Många kvinnor anmäler inte ens att de blivit utsatta för en våldtäkt. Det är ju inte så konstigt eftersom det finns både polis och åklagare och advokater som har en något konstig syn. Det märks av uttalandet av en kammaråklagare i Stockholm:

En kammaråklagare vid City åklagarkammare i Stockholm uppskattar att rättssäkerhetsaspekten betonas.
– Det ska vara höga beviskrav i brottmål, även i sexbrott, säger han.
Han menar att lagen i dag har urlakat vad begreppet våldtäkt betyder.
– När man säger våldtäkt tänker man mest på riktiga ruggiga våldtäkter. Men tar man en man och en kvinna som känner varandra och kvinnan säger att hon inte har lust i dag, men mannen kör ändå. Visst är det oschysst, men kanske inte värt två års fängelse. Det liknar mer en ordningsförseelse, säger han.

Hur kan man uttrycka sig så?
“mannen kör ändå”
“visst är det oschysst men kanske inte värt två års fängelse”
“det liknar mer en ordningsförseelse”
Det är ofattbart och gör att misstron på rättsväsendet ökar.
Ett nej är ett nej!
Kammaråklagaren menar alltså om man känner någon har man alltså rätt att våldföra sig på denna person. Lite oschysst handlande får man ju tåla.
Eller är det bara om det gäller något mellan man och kvinna?

Hur kan man vara kammaråklagare och resonera på detta sätt?
Det måste väl ändå vara tjänstefel!
Eller?

tis
21
jul
2009
tisdag, 21 juli, 2009 | Skriven av:

I dag tjänstgjorde jag i tingsrätten. Det var ett mål om en man som lyckats ta ut 2.8 miljoner kronor från sitt konto som saknade kredit. Detta hade ha lyckats med under ca ett och ett halvt dygn. Totalt var det nästan 400 uttag under denna tid.
Hur kunde han lyckas med detta?
Ja det var inte p g a någon “smart idé”, Han bara stoppade in sitt kort och slog sin kod och ut kom pengarna, max 8000 kr åt gången. Så smart var det ju inte att använda sitt eget kort och kod och att låta sig filmas av övervakningskamerorna. Att det “lyckades” var helt och hållet beroende på ett fel i någon banks datasystem. Kontot fanns i SEB men uttagen gjordes i andra bankers automater. Spärren att det inte fanns några pengar på kontot fungerade inte.
Så det tekniska felet blev en björntjänst. Tack vare “felet” så blev blev det ett mål i tingsrätten.

Kategori: brott, ekonomi  | Skriv en kommentar
tis
17
feb
2009
tisdag, 17 februari, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : Ungdomar krossade fönster när strömmen försvann

Strömmen försvann i stora delar av Sofielund i Malmö strax efter klockan 21 på måndagkvällen. Ungdomar gick under tiden runt i området och slog sönder fönster.

Detta kan man läsa på hemsidans första sida.
Klickar man sig sedan vidare kommer man till:
Strömavbrott och vandalisering i Sofielund

Strömmen försvann i stora delar av Sofielund i Malmö strax efter klockan 21 på måndagkvällen. Ungdomar gick under tiden runt i området och slog sönder fönster.

Texten avslutas sedan med :

Vid 23-tiden hade konstaterats att två rutor krossats, enligt polisens länskommunikationscentral.

Vad vill SDS säga med detta?
Att ungdomarna är så lata och tröga att de bara orkade slå sönder två rutor under sin vandring i området och vandaliseringsturné?
Givetvis är två rutor som krossas med flit, två rutor för mycket. Givetvis är vandalisering ett problem men jag förstår inte varför SDS vill piska upp stämningen genom att prata om vandalism och att “Ungdomar gick under tiden runt i området och slog sönder fönster.”.
För mig låter detta som mer än två rutor.
Eller?

Inte lever väl SDS på lösnummer?

mån
9
feb
2009
måndag, 09 februari, 2009 | Skriven av:

SvD skriver : “Polis skickade mms på knarkpåverkad”

Två Malmöpoliser filmade en knarkpåverkad man och skickade filmen som en grattis-hälsning till en kollega. Personal på den psykiatriska akutmottagning som mannen förts till tog så illa vid sig att händelsen polisanmäldes. Nu uppmärksammas Malmöpolisens arbetsmetoder igen.

SDS skriver : “Malmöpoliser filmade hälsning med knarkpåverkad”

Två poliser tog in en drogpåverkad man till psykakuten, filmade honom med en mobilkamera och fick honom att lämna en hälsning till en kollega som fyllde år.
Vårdpersonal anmälde händelsen som ett sekretessbrott men utredningen lades ned eftersom det inte går att bevisa att den psyksjuke missbrukaren inte lämnat sitt samtycke.

Även om den psyksjuke missbrukaren skulle ha lämnat sitt samtycke är det ju helt klart olämpligt att göra som poliserna gjorde.

En sak är att polisen kan ha problem att alltid hålla huvudet kallt i pressade situationer. Det kan inte vara så lätt alla gånger. Dock är det svårt att rättfärdiga att filma en missbrukare på en psykmottagning och skicka det som en födelsedagshälsning via MMS.

Hur resonerar man som människa och polis i en sådan situation?

Nu är det dags att lägga alla korten på bordet och att investera i lite kvastar för att sopa rent inom poliskåren. Nu är det dags att för “de bra poliserna” att stiga fram och hjälpa till och rensa upp.

Polisen spelar en viktig roll I en demokrati men det förutsätter att polisen har medborgarnas förtroende.
För polisen är det lågkonjunktur och dess förtroendekapital är rejält naggat i kanten.

fre
6
feb
2009
fredag, 06 februari, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : “Poliser tas ur tjänst”

Kravallpolis kallade ungdomar för ”blattajävlar” under oroligheterna i stasdelen Rosengård i i Malmö december. Tre poliser har identifierats och förflyttas nu med omedelbar verkan.

Jag blir fruktansvärt upprörd när jag läser om detta. Tyvärr är det nog inget som bara finns inom poliskåren. För att polisen ska kunna göra ett bra arbete krävs det att allmänheten har tillit och litar på polisen. Det som är lite läskigt är att det finns jargonger som det inte reageras på.
Borde inte någon annan polis ha reagerat på vad som sades på filmen?
SDS skriver : “Polischefen kände till filmens innehåll”

Han lät överraskad. Men polismästare Ulf Sempert fick för flera veckor sedan information om videon med polisens uttalande, kan Sydsvenskan avslöja. Utan att agera. I dag polisanmäler han sig själv.

Varför gör polismästaren inget direkt när han ser filmen första gången?
Det skadar hans anseende nu när han tar fullständigt avstånd för vad som sägs på filmen. Varför ska vi tro på honom nu?

Det finns något som kallas kåranda. Det är inget konstigt att man ställer upp för varandra. Detta behövs kanske numera i ännu högre grad men kårandan ska aldrig stå över lagen.

Att vara polis är ett svårt jobb. Att alltid hålla sig lugn och ta emot skit är inte så lätt. Man måste tyvärr acceptera att det ibland blir fel, poliser är bara vanliga människor. Men en polis får aldrig vara provocerande och skapa konfliktsituationer.

Som sagt denna problematik finns i hela vårt samhälle. För några dagar sedan var det diskussioner om rasim på sjukhus. Det behövs mer dialog och att alla säger ifrån när vi upptäcker felaktigheter. Då måste det också finnas skydd för de som vågar gå emot. Alla kan göra misstag så man måste kunna förlåta och gå vidare. Vid upprepade misstag av samma person blir det givetvis svårare men dialogen måste fortsätta.

Jag tror ingen födds ond men omständigheter och i vissa fall gener kan göra att det blir fel. Det måste vi ha beredskap för och jobba för att minska utanförskapet och skapa ett samhälle för alla.

lör
6
sep
2008
lördag, 06 september, 2008 | Skriven av:

På uppdrag av Miljöpartiet har Madeleine Leijonhufvud gjort en genomgripande undersökning, där hon utreder hur svensk lag bör utformas för att kunna skydda varje människas sexuella integritet. Samtyckesutredningen presenteras tillsammans med Peter Eriksson.

Förslag

 • Sex mot någon som inte frivilligt deltar är ett sexualbrott.
 • Brottet rubriceras sexuellt utnyttjande.
 • Misshandel eller hot som medel, eller misshandel som effekt av den sexuella handlingen, bedöms enligt befintliga straffbud härom (olaga tvång, misshandel).
 • Gemensamt straff utdöms enligt brottsbalkens regler.
 • Sex med våld/hot rubriceras våldtäkt.

  Förslag på ny lagtext
  Den som företar en sexuell handling mot eller utverkar en sådan handling av en person som inte frivilligt deltar däri döms för sexuellt utnyttjande till fängelse i högst fyra år.

  Är brottet grovt, döms för grovt sexuellt utnyttjande till fängelse i lägst två och högst åtta år. Vid bedömande av om brottet är grovt skall särskilt beaktas om handlingen varit av särskilt allvarlig art, om den riktats mot en person som befunnit sig i beroendeställning till gärningsmannen, varit ur stånd att värja sig eller annars befunnit sig i en särskilt utsatt situation, om fler än en förgripit sig på offret eller på annat sätt deltagit i övergreppet eller om gärningen lett till graviditet eller överföring av allvarlig smitta eller sjukdom.

  Om ansvar ådöms också för brott enligt 3 eller 4 kap. som medel för eller effekt av sexuellt utnyttjande ska den samlade brottsligheten betecknas våldtäkt.

  Fakta

 • Våldtäktsanmälningarna har nästan tiodubblats under de senaste 30 – 40 åren.
 • Mellan åren 2000 och 2007 har de i det närmaste fördubblats.
 • Sverige ligger i Europatopp i våldtäktsanmälningar, Sydeuropeiska länder i botten.
 • Jämställdhetsläget avspeglas här, om våldtagna kvinnor stämplas och om våldtäkt i äktenskap inte är brottsligt blir få fall anmälda. Ju färre anmälningar som sker, desto grövre är de anmälda fallen och desto större andel avser överfallsvåldtäkter.
 • Den typ av våldtäktsanmälan som ökar mest i Sverige är kategorin “nyligen bekanta”.
 • Trots att anmälningarna alltså ökat nästan 10-falt har det varit mellan 100 och 200 åtalade för våldtäkt under hela perioden 1965 till 2004.
 • Idag går 10 – 12 % av våldtäktsanmälningarna till åtal. Närmare 9 av 10 anmälningar når aldrig domstol.
 • Utredningar läggs mycket ofta ner utan att den namngivne mannen ens kallats till förhör.
 • Av de få (10 – 12 %) anmälningar som går till åtal frikänner domstolen i drygt 20 % (22 % år 2006). Friandefrekvensen har ökat efter 2005 års lagändring: 2003- 04 låg den på 17 %.
 • Lagändringen 2005, då vissa fall av sexuellt utnyttjande fördes till våldtäkt, har inte inneburit att flera fall av hjälplöst tillstånd blivit lagförda och den har medfört att fällandefrekvensen blivit lägre.
 • sön
  10
  aug
  2008
  söndag, 10 augusti, 2008 | Skriven av:

  Nästa vecka börjar det politiska “livet” igen. Vi har internt möte på måndagen då vi förbereder kommunstyrelsen som äger rum på torsdagen. Två tjocka kuvert damp mer i brevlådan och då var ändå inte allt med. Detta räddar helgen.

  Bl.a. finns Miljöpartiets motion om “Åtgärder för att minska mäns våld mot kvinnor” på dagordningen. Mäns våld mot kvinnor sågs länge som en privat angelägenhet inom familjen. I dag är samsynen stor om att mäns våld mot kvinnor i nära relationer är ett allvarligt samhällsproblem. Med det synsättet följer också ett politiskt och socialt ansvar. Kvinnor har rätt att få samhällets fulla stöd för att kunna leva ett liv utan våld, eller hot om våld.

  Det finns verksamhet som stöttar utsatta kvinnor men den borde kunna samordnas mer. Dessutom borde den frivilliga delen kunna få lite mer stöd. Det är också viktigt att ändra attityder i samhället där man inte tolererar våld och inte skuldbelägger offret.

  Kommunstyrelsens dagordning är annars ganska så diger.

  fre
  25
  jul
  2008
  fredag, 25 juli, 2008 | Skriven av:

  SDS skriver : “Malmöbo har fem miljoner i p-böter”

  “Mannen från Malmö toppar den svenska p-bots-listan. Han har lyckats skrapa ihop hela fem miljoner kronor.

  34-åringen har 151 fordon registrerade i sitt namn och struntar kategoriskt i att betala sina p-böter.

  Den sammanlagda skulden hos kronofogden uppgår i dagsläget till 4 992 828 kronor.
  – Han äger ju inte bilarna så vi kan inte göra något. Vi står handfallna eftersom vi inte har regelverket i ryggen, säger teamledaren för Kronofogdens privatindrivning i Malmö.”

  Detta har pågått under flera år. Det borde väl inte vara så svårt att lösa. Någon måste väl äga bilen.
  Beslagta bilarna tills P-böterna är betalda.

  Trovärdigheten till rättsväsendet urholkas om inte detta “lilla” problem kan lösas.

  Något måste man väl kunna göra!
  Eller?

  Kategori: brott, trafik  | 2 kommentarer
  fre
  25
  jul
  2008
  fredag, 25 juli, 2008 | Skriven av:

  SDS skriver : “Hund bet ihjäl terrier”

  “En sjuårig foxterrier bets ihjäl av en annan hund i Limhamn på fredagskvällen”

  Ett vittne kom cyklande i fredagskväll och såg hur den större hunden bet sönder en mindre hund.

  – Den mindre hunden dog nog rätt omgående, men den större släppte inte taget. Den fortsatte bita i över en halvtimme. Trots att folk drog i den större hunden och hällde tre hinkar vatten på den bet den sönder skallen på den mindre hunden. Man hörde hur det krasade.

  Polisen kunde visserligen skilja de båda hundarna åt, men sen kunde man inte göra något mer än att utreda saken. Den större hunden gick hem i sällskap med flickan han kom med och en pojke.

  – Polisen sa att det var andra gången samma hund attackerade en hund i området.”

  SDS skriver : “Tandlös lag mot skräckhundar”

  “Den nya lagen skulle göra det enklare att ta hand om aggressiva hundar. Men lagen biter inte.

  Anmälningarna fortsätter att strömma in till polisen. Men trots ett tjugotal anmälningar hittills i år har inga åtgärder vidtagits.

  I flera fall har aggressiva hundar attackerat både människor och hundar. Ingen av dessa har omhändertagits av Malmöpolisen.
  – Många tror att en hund ska bli omhändertagen bara för att den bitit en annan hund i ett hundslagsmål, säger Liselotte Grant, chef på polisens tillståndsenhet i Skåne.”

  Det är märkligt att det inte kan göras mer åt detta problem. Det största problemet är givetvis hundägarna. En dålig hundägare kan skapa ett monster av en annars lugn och trygg hund.

  Det finns en knivlag som ibland känns lite löjlig då man inte ens får ha en liten pennkniv. Men vapen i fel händer och i fel situation är farliga. En kniv, en otrygg hund är att betrakta som vapen.

  Vem skaffar en hund och gör hunden till en aggressiv bitmaskin?
  Och varför?

  Är det för att vara macho?
  Är det för att man är rädd själv och vill skydda sig själv?

  Oavsett anledning är det ett problem.

  Trygga hundra liksom trygga människor hittar inte på så stora problem. Hundar ska inte behöva gå i koppel. Hundar ska inte behöva sitta instängda hela dagar. Hundar behöver stimulans och behöver röra på sig.

  Det är för enkelt att skaffa hund. Dessutom händer inget när hundägaren brister i sitt hundägande.

  I Malmö har polisen inte omhändertagit några hundar trots flera incidenter och en del med dödlig utgång.

  “Men i Göteborg avlivade polisen nyligen två hundar som spritt skräck i ett bostadsområde.
  – Skulle hunden ha kapacitet att den kan orsaka skada så förordar vi oftast en avlivning, säger Leif Carlsson, instruktör på hundförarpolisen i Göteborg till TT. “

  Det känns tråkigt att det är hunden som straffas när det egentligen är hundägaren som borde straffas. Men det är ohållbart att bara låta dessa händelser ske utan åtgärd.

  ons
  9
  jul
  2008
  onsdag, 09 juli, 2008 | Skriven av:

  SDS skriver : “JO kritiserar olämplig e-post”

  “När miljardären Finn Påhlsson ville bygga en exklusiv hästgård i det naturkänsliga Vellinge Väster fick han starkt stöd av dåvarande kommunalrådet Göran Holm (m).

  Den uppmärksammade mejlväxlingen mellan kommunalrådet Göran Holm och landshövdingen om en planerad hästgård var olämplig. Men det finns inga belägg att ovidkommande påtryckningar förekommit i ärendet, anser Justitieombudsmannen JO.

  JO har nu kommit fram till att mejlväxlingen mellan de två “kan ge intryck av att ärendet inte handlagts på ett opartiskt, korrekt sätt”. Därför anser JO att mejlen “väckt berättigat uppseende”, och att “meddelandenas innehåll är ägnat att kasta en skugga över de inblandade som företrädare för det allmänna”.

  Ändå konstaterar JO att det inte finns belägg för att ovidkommande hänsynstaganden eller otillbörliga påtryckningar faktiskt förekommit i ärendet. Därför nöjer JO sig med att “framhålla vikten av att ärendet fortsättningsvis hanteras på ett i alla delar invändningsfritt sätt”. “

  Vellinge är ökänt som moderat-reservat. Denna affär understryker detta.

  Moderaterna brukar ju vara snabba med att regler och lagar ska följas när det gäller brott, sjukskrivning och A-kassa m.m. Tydligen gäller lagar och tagna beslut inte moderaterna och dess kompisar.

  Byggplanerna stred mot kommunens fördjupade översiktsplan. Då togs det personliga kontakter med den dåvarande tillförordnade landshövdingen och vips så hade man lyckats påverka handläggningen av ärendet.

  I februari 2008 underkände jurister på länsstyrelsen i Västra Götaland detaljplanen för hästgården. Handläggningen flyttades dit för att undvika misstankar om partiskhet. Vellinge kommun har överklagat beslutet att upphäva detaljplanen vidare till regeringen.

  Men detta är inte nog för att ge upp. Kommunen överklagar beslutet. Varför ska Vellinge kommun ta sådan strid för detta projekt? Kanske beror det på att exploatören är bekant och att han dessutom är miljadär.

  JO:s slutsats är lite flat. Det är väl ganska självklart att ärendet påverkats av e-postväxlingen. Då har det skett otillbörliga saker som borde beivras.

  Är det inte detta alliansen förfäktar över i andra sammanhang?

  ons
  14
  maj
  2008
  onsdag, 14 maj, 2008 | Skriven av:

  SDS skriver : “HSB-topparna skulle till EM för medlemmarnas pengar”

  “Larry Andow och Roy Hansson planerade att åka till fotbolls-EM i sommar. På HSB Skånes bekostnad – precis som de gjorde under fotbolls-VM 2006. Dessutom har Roy Hansson använt HSB:s kreditkort för ett stort antal helgresor över Öresundsbron.
  Nytt i revisionen är dock att Hansson och Andow på ett utstuderat sätt, låtit omfakturera privata nöjesresor, så att HSB fick betala. Under fotbolls-VM i Tyskland 2006 lät Hansson och Andow HSB Skåne betala drygt 42 000 kronor genom att låta resebyrån skriva “rekogniseringskostnader för resa till Slovenien 4 sept 2006” på fakturan.
  Granskningen visar också att båda HSB-topparna hade för avsikt att även besöka sommarens fotbolls-EM i Österrike och Schweiz. På den faktura som Hansson fick från resebyrån den 30 januari i år stod: “resa fotbolls-EM 9-11 juni 2008”. På Andows faktura från samma resebyrå stod däremot: “konferenspaket 9-11 juni 2008”.
  Drygt två månader senare faktureras HSB Skåne 55 000 kronor med en text på fakturan som lyder “researr inkl flyg, hotell och marktransporter 2008-06-09″.”

  Det blir värre och värre.

  Det måste vara så att styrelsen inte kan vara helt ovetande om detta. Visserligen ska man ha tilltro till VD och ordförande men det får finnas nån måtta.
  Jag tycker också att det låter lite tveksamt att en resebyrå medverkar till manipuleringarna.

  “Revisionen visar också att både Roy Hansson och Larry Andow använt HSB kreditkort för andra privata ändamål. Roy Hansson ska bland annat ha låtit HSB betala för ett stort antal resor över Öresundsbron, ofta under helger. Han ska också ha köpt en stor mängd diesel med HSB:s Preemkort. Detta trots att hans egen tjänstebil drivs med bensin.”

  Någon borde väl undra ur man skötte HSB:s utrustning dvs att man fyller en bensinbil med diesel.

  “HSB Skåne har också sponsrat två idrottsföreningar i Lund, utan att “nyttan av detta, samt beslut om belopp, dokumenterats i styrelsebeslut”, står det i revisionen.”

  Man kan undra vilka föreningar som fick detta stöd?

  mån
  14
  apr
  2008
  måndag, 14 april, 2008 | Skriven av:

  Hemskt att det blev som många befarade att Engla blev mördad. Till detta kom ett erkännande i ännu ett fall.
  Jobbigt att se alla löpsedlar som ska sälja lösnummer. “Det var jag som dödade …” och en bild på mannen.
  Ju fler erkännanden desto större rubriker och desto fler lösnummer.
  Är detta nödvändigt?

  Det måste vara svårt nog att vara anhörig. Ska man dessutom behöva se alla löpsedlar. Man kan inte heller öppna en tidning utan att det står om händelsen.
  Massor med spekulationer och uttalanden som säkert tagna ur sitt sammanhang publiceras i tidningar och inte minst på internet.

  Jag tycker det är obehagligt.

  Kategori: brott, etik  | Skriv en kommentar
  tor
  6
  mar
  2008
  torsdag, 06 mars, 2008 | Skriven av:

  Miljöpartiets riksdagsgrupp har tillsatt en utredning för att se över våldtäktslagstiftningen. Utredare blir Madeleine Leijonhufvud, professor emeritus i straffrätt vid Stockholms universitet.

  Uppdraget kan sammanfattas enligt följande:

  • om dagens krav på våld, hot om brottslig gärning eller otillbörligt utnyttjande av offrets hjälplösa tillstånd bör ersättas med en samtyckesmodell, dvs. att det görs straffbart att ha samlag med eller utföra någon därmed jämförbar sexuell handling mot någon utan dennes samtycke,
  • möjligheten att komplettera brottets subjektiva del med en oaktsamhetsvariant samt
  • om brottet ska omfatta också situationer då gärningsmannen otillbörligen utnyttjat att offret befunnit sig i en särskilt utsatt situation.

  Rättssäkerhetsaspekten för den tilltalade ska särskilt beaktas.
  Om utredaren finner att författningsändringar är påkallade ska sådana föreslås.

  Hotet att bli utsatt för en våldtäkt är bara det ett tillräckligt stort problem för att något måste göras. Många kvinnor får sina liv förstörda pga av mäns agerande.

  Det behövs en bättre lagstiftning men även ändrade attidtyder. Hur bemöts en kvinna som blivit utsatt för en våldtäkt?
  • Varför gjorde du inte motstånd?
  • Varför gick du ensam?
  • Varför hade du den klänningen?
  • Varför drack du så mycket?

  Att vara efterklok är lätt. Då kan man komma med många idéer hur ma skulle ha gjort. Givetvis ska vi lära av misstag men det kan inte vara ett misstag att bli utsatt för en våldtäkt.

  mån
  4
  feb
  2008
  måndag, 04 februari, 2008 | Skriven av:

  Enligt SDS så stoppades ett fraktflygplan efter att en ingenjör och en radiooperratör hade 1 resp. 0,65 promille i blodet.

  Tydligen kan polisen inte göra förebyggande stickprovskontroller för att kolla nykterheten hos flygplanspersonalen. Verkar ju lite konstigt får man säga.
  Man kan undra av vilket skäl detta inte är möjligt?
  Att vara onykter och köra bil är ju livsfarligt. Det är ju inte mindre farligt att flyga ett stort flygplan onykter.
  Nu var tydligen piloterna nyktra det är ju alltid något.
  ons
  30
  jan
  2008
  onsdag, 30 januari, 2008 | Skriven av:

  I dag var det dags för Tingsrätten igen. Denna gång var det 13 mål som kommer att bli 14. Det handlade om fortkörning, bilbälten röd ljus och narkotika.
  Under förmiddagen blev det bara trafik. Vi betade av 9 mål men det var endast 6 som avgjordes. De andra fick skjutas upp eftersom den tilltalade ej infann sig och inte var delgiven och i ett mål fanns det inte tillräckligt med underlag.

  Det känns ju tryggt att det finns rättssäkerhet men är det värt sitt pris mål där det handlar om bilbälten och hastighetsöverträdelser.

  I en del fall nekar man när man stoppats för fortkörning. Då blir det ett mål. Man sätter upp målet i Tingsrätten och under tiden skickar den tilltalade in ett erkännande. I en del är det dessutom vittnen kallade. Underlagen för beslut är åklagarens bevisning, den tilltalades erkännande. Så oftast blir det fällande dom och böter för t.ex. en fortkörning å 8 km/h. Man skulle inte behöva ta upp ett sådant mål i Tingsrätten.

  Så det är ju även upp till oss medborgare. Varför ska vi bråka om så lite till ett så högt pris. Det hade varit bättre att resurserna hade använt till grövre kriminalitet.

  Givetvis om man inte har kört för fort någon gång i sitt liv så har man väl all rätt att protestera.

  Frågan är också om det ska vara förmildrande omständigheter att man behöver sitt körkort p.g.a. sitt jobb när man t.ex. kört rattfull. Det tycker inte jag. Man borde vara extra försiktig om man vet att körkortet är en förutsättning för sitt uppehälle.

  Nu är det dags för eftermiddagens förhandlingar då blir det narkotika mål.

  Kategori: brott  | Skriv en kommentar