Inlägg under kategori » integration «

mån
29
nov
2010
måndag, 29 november, 2010 | Skriven av:

Skönt att sova i sin egen säng. Borta bra men hemma bäst. Blev väckt av katterna som ville ha mat. Mysigt med en mjuk “liten” kisse som spinner och som hoppar upp i sängen och lägger sin yviga svans över ansiktet.

Hade nog velat sova lite till men behövde komma upp för att hinna till inspirationsdagen inför Lunds mångfalds- och integrationsvecka som infaller den 11-17 april 2011.

Dagen började med lite övningar där det testades vad vi tycket om vissa påståenden. Vi fick ställa oss i en stor ring. Sedan fick vi ett antal påståenden upplästa för oss. Höll vi med påståendet skulle vi stå kvar där vi stod om inte skulle vi förflytta oss till en annan plats i ringen.
Är det viktigt att veta vilket kön en person har?
Är det viktigt att veta vilken etnicitet en person har?
Båda dessa påstående gjorde att jag stod still men många rörde på sig. Förvånansvärt många flyttade på sig. Det är väl därför det är så svårt att få ett jämlikt samhälle. Bemötandet påverkas av våra fördomar vilket skapar en hel del problem. Därför behandlas pojkar och flickor olika och därför präglas de olika och därför behandlar de pojkar och flickor olika …

Efter dessa övningar blev det diskussioner i smågrupper. Vi skulle ta fram olika idéer som skulle förverkligas under veckan i april. Vår grupp jobbade lite annorlunda och skapade ett mötesverk. Det var inte ett närverk utan just ett mötesverk. Vi kommer att träffas igen och dela med oss av våra erfarenheter och lära oss mer om våra “verksamheter”. Vi får se hur det slutar.

Innan det var dags för medlemsmöte hann jag hem en sväng till sambo och katter.
Kissarna njuter av att ligga i våra fönster och titta på snöflingor som faller vackert.

Mp Lunds välbesökta medlemsmöte beslutade om nomineringar till nämnder och styrelser för mandatperioden 2010-2014. Att mötet gick smidigt trots många voteringar berodde nog på att vi lånat riksdagens talman, Ulf Holm, för en kväll.

Det tog lite tid men vi hann med allt vi skulle. Nu sitter jag och kollar Facebook men snart är det dags för sängen. I morgon är det regionstyrelse och regionfullmäktige. Dessutom ska jag ju ta mig till och från Kristianstad. Jag hoppas verkligen att tåget går någorlunda i tid. det ska väl inte bli så illa som det är just nu med SJ:s X2000 tåg. Några av dessa som skulle komma fram till Stockholm i kväll kom tydligen inte länge än till Nässjö.

ons
3
nov
2010
onsdag, 03 november, 2010 | Skriven av:

Det blev mycket fokus på SD i dagens partiledardebatt. Debatten visade tydligt vad SD står för. Peter klarade situationen bra. Peter blev beskylld att vara extremist och visst är Peter det jämfört med Jimmie Åkesson när det gäller mångfald och integration.

Intressant att lyssna till alliansen när de pratade om valframgångar. Speciellt om man betänker att 3 av 4 partier tappade väljarstöd och 2 av partierna räddades av stödröster från väljare som annars skulle ha röstat på moderaterna. Alliansen gladdes åt att det rödgröna samarbetet är lagt på is. Som vanligt pratade de mycket om mycket om att de rödgröna inte var överens. De glömde som vanligt att de har en del egna små frågor som de inte är överens om.

Lars Ohly markerade tydligt att (V) inte var med i uppgörelsen kring Afghanistan. Tidigare i veckan beskyllde (V) miljöpartiet för att ta politiska poänger i frågan i stället för att se till själva problematiken. Jag tycker det var precis det Lars Ohly gjorde i dag. Det är lätt att bara kräva att de militära trupperna ska bort. Det bästa hade varit om de militära trupperna inte hade skickats dit alls. Nu är de där och situationen är besvärlig. Bra att det blir en bred överenskommelse och att det nu tydligt talas om tillbakadragande och att de civila insatserna ska öka liksom att biståndet ska öka. Genom uppgörelsen har miljöpartiet och (S) påverkat alliansen i rätt riktning. Mycket återstår dock innan det blir lugn och ro i Afghanistan. Landet har varit i krig under många år och det mesta av demokratiska strukturer finns inte.

fre
11
sep
2009
fredag, 11 september, 2009 | Skriven av:

I dag har vi suttit på en buss sedan 8 på morgonen tills 20.30 då vi anlände Centrumstationen i Malmö. Vi hade tur denna gången och kunde slippa köer frånsett någon enstaka tillfälle. Det är ett otroligt trafiktryck på vägarna hela vägen.
Tänk om man kunde lyfta en del av trafiken på spår. Det skulle minska trängsel för den nödvändiga trafiken och olyckorna skulle minska. Tänk så mycket tid som kunde frigöras för alla dessa chaufförer, bil- och lastbil. Och tänk så mycket mindre buller och utsläpp.
Det hade varit skönt med att åka tåg stället för buss men det hade blivit mycket krångligare. Det behövs en samordning av tågoperatörerna så att det går lättare att åka mellan olika länder.

Autobahn_sep2009

Allt gick bra och det var en av de trevligaste resorna jag har varit med på som dessutom inte bara var trevlig utan även hade ett syfte som sammanföll med uppdraget.
I Räddningstjänsten Syd tycker vi att vi inte kommit så långt när det gäller jämställdhet och rekrytering från etnisk grupper förutom den helsvenska men jämför vi oss med andra räddningstjänster i Sverige och utanför Sverige så ligger vi bra till.
Det känns ju lite konstigt och det kan vi inte vara nöjda med.
För att rekrytera fler “icke svenskar” har vi ett ESF-projekt där 24 unga, kvinnor och män, utbildas i första hand till så kallade trygghetsvärdar.

Därför startar Räddningstjänsten Syd i samarbete med Arbetsförmedlingen och Malmö stad en tio månader lång utbildning som ska förbereda för arbete inom räddningstjänsten som brandman, brand- och säkerhetsvärd eller instruktör.

Hittills har det gått mycket bra. Intresset är stort både från de 24 och från allmänheten. Man kan följa arbete på följande länk!

Som sagt har det under lång tid diskuterats könsfördelningen inom räddningstjänsten. Räddningstjänst är fortfarande mycket “brandbekämpning” där bilden är av en stor och stark brandMAN. Nu är det inte bara styrka som behövs därför är det viktigt att komma fram till vilka relevanta krav man ska ställa på de personer som ska rekryteras att jobba inom räddningstjänsten.
Det finns en räddsla att släppa in kvinnor på denna arbetsmarknad. Därför ställer man krav som utesluter de som inte har “STYRKA”.
De krav som man ska ställa ska vara relevanta. Det viktigaste är inte könet utan vad “könet” klarar av. De flesta arbetsgrupper fungerar bättre om de har jämnare könsfördelning. Kvinnor och män är olika. Kvinnor och kvinnor är olika och givetvis män och män är olika. Det finns alltså kvinnor som uppfyller kraven för att jobba inom räddningstjänsten vilket inte jag gör och jag är man, i alla fall till könet. Det har gått mycket trögt men nu kanske det kan lossna när MSB, Myndigheten för Skydd och Beredskap, tar tag i det hela.

Nu tar MSB fram vetenskapligt underbyggda nivåer på fystester. Det är en av nio olika åtgärder för att jämställdheten och mångfalden inom räddningstjänsten.
Varför har det gått så trögt hittills?

– Den bild som yrkets status i hög grad vilat på är en stor stark person som räddar människor i nöd, och det är inte den traditionella bilden av kvinnor, säger Anders Axelsson, projektansvarig på MSB.

Nu framhålls att en modern räddningstjänst måste spegla den befolkning man är satt att skydda. Mot bakgrund av hur det ser ut i dag medger Anders Axelsson att 40 procent kvinnor bland dem som anställs som brandmän år 2014 är ett ”tufft mål”.

Till nästa direktion med Räddningstjänsten Syd ska det finnas underlag för det fortsatta arbetet. Det gäller att ändra attityder inom räddningstjänsten men även attityder i övriga samhället.

Regbågsfetsival2009_MalmöEn annan aspekt på samma tema är att det behövs en sammansättning av personalen även utifrån sexuell “läggning”. Räddningstjänst Syd var med på Stockholm Pride och kommer att att vara med på Regnbågsfestivalen i Malmö, den 19-27 september.

Dessa aspekter är alla diskrimineringsgrundade. Det är t.ex. inte av rättvisekrav att det ska finnas fler kvinnor inom räddningstjänsten utan för att vi ska ha ett jämlikt samhälle där alla ska ha samma möjligheter och ska respekteras för den man är och att vi ska ta nytta av allas förmågor. Det innebär givetvis inte alla ska vara lika och ska kunna göra samma saker. Men vi behöver varandra, mångfald är bra. Vi har kommit en bit på vägen men mycket återstår ännu men det gäller att inte ge upp.

Läs artikel i Dagens Samhälle!

fre
6
feb
2009
fredag, 06 februari, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : “Poliser tas ur tjänst”

Kravallpolis kallade ungdomar för ”blattajävlar” under oroligheterna i stasdelen Rosengård i i Malmö december. Tre poliser har identifierats och förflyttas nu med omedelbar verkan.

Jag blir fruktansvärt upprörd när jag läser om detta. Tyvärr är det nog inget som bara finns inom poliskåren. För att polisen ska kunna göra ett bra arbete krävs det att allmänheten har tillit och litar på polisen. Det som är lite läskigt är att det finns jargonger som det inte reageras på.
Borde inte någon annan polis ha reagerat på vad som sades på filmen?
SDS skriver : “Polischefen kände till filmens innehåll”

Han lät överraskad. Men polismästare Ulf Sempert fick för flera veckor sedan information om videon med polisens uttalande, kan Sydsvenskan avslöja. Utan att agera. I dag polisanmäler han sig själv.

Varför gör polismästaren inget direkt när han ser filmen första gången?
Det skadar hans anseende nu när han tar fullständigt avstånd för vad som sägs på filmen. Varför ska vi tro på honom nu?

Det finns något som kallas kåranda. Det är inget konstigt att man ställer upp för varandra. Detta behövs kanske numera i ännu högre grad men kårandan ska aldrig stå över lagen.

Att vara polis är ett svårt jobb. Att alltid hålla sig lugn och ta emot skit är inte så lätt. Man måste tyvärr acceptera att det ibland blir fel, poliser är bara vanliga människor. Men en polis får aldrig vara provocerande och skapa konfliktsituationer.

Som sagt denna problematik finns i hela vårt samhälle. För några dagar sedan var det diskussioner om rasim på sjukhus. Det behövs mer dialog och att alla säger ifrån när vi upptäcker felaktigheter. Då måste det också finnas skydd för de som vågar gå emot. Alla kan göra misstag så man måste kunna förlåta och gå vidare. Vid upprepade misstag av samma person blir det givetvis svårare men dialogen måste fortsätta.

Jag tror ingen födds ond men omständigheter och i vissa fall gener kan göra att det blir fel. Det måste vi ha beredskap för och jobba för att minska utanförskapet och skapa ett samhälle för alla.

fre
30
jan
2009
fredag, 30 januari, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : “Forskarvärlden rasar mot söndertuggade källor”

Den av regeringen beställda rapporten om Rosengårds islamisering döms ut av andra forskare. Men all efterkontroll är omöjlig. Försvarshögskolan har förstört källmaterialet.
– Att göra så är inte i enlighet med god vetenskaplig sed, säger Birgitta Forsman, en av Sveriges ledande experter på forskningsetik.

Integrationsminister Nyamko Sabuni (FP) var med när Försvarshögskolan i onsdags presenterade den 37 sidor långa skriften om ett Rosengård där pojkar och flickor inte får leka tillsammans och där källarmoskéer bidrar till en ökad radikalisering.

Rapporten blev omedelbart hårt kritiserad av andra forskare.

Man kan spekulera i varför underlagsmaterialet förstördes?
Är detta en beställning från integrationsministern dvs “En rapport som ska påvisa det man vill?”?

Även om det inte är så finns ändå misstanken där och då kan man inte lita på resultatet. Det är verkligen klumpigt gjort

Detta är verkligen kontraproduktivt för integrationspolitiken. Den är tillräckligt inflamerad som den är.

lör
20
dec
2008
lördag, 20 december, 2008 | Skriven av:

DN skriver : “Sänt lugnt rådde i Malmö när dialog prövades”

“Ett stort polisuppbåd bevakade Malmöstadsdelen Rosengård under fredagskvällen. Ett spänt lugn rådde – med vissa våldsamma avbrott – efter de senaste dygnen av vandalism och bränder. Polisen prövade även en ny strategi – dialog.”

AB skriver : “Annan strategi”

“Polisen lade även på fredagen om sin strategi med ett antal dialogpoliser som sattes in för att kunna föra samtal med de inblandade.”

Strategin “dialog” är väl knappast ny för polisen men kanske har man utvecklat den. Dialog behövs verkligen mellan samhället och Rosengårdsborna, mellan samhället och de som inte bor i Rosengård men som ändå är där. Det behövs också dialog mellan människorna som lever och vistas i Rosengård och vi som inte bor i Rosengård.

När situationen har urartat behövs det även poliser med is i magen som kan göra ingripande när det behövs. Polisen gör mest nytta om vi medborgare känner att de står på vår sida. Används det för mycket våld gynnar det bara de som är plats för att bråka.

Polisen har kanske en del i detta genom det sätt de har agerat men samhället får inte bara lyfta över problemet på polisen. Det grundläggande problemet löses inte med polisiära insatser.

SDS skriver : “Lugn natt i Rosengård”

“Under kvällen och natten vistades även ett 30-tal vuxna från Islamiska kulturföreningen ute i Rosengård, de tog kontakt med ungdomarna som var ute vilket var till hjälp för polisen.”

Det visar att det behövs dialog även mellan människa och människa. Vi måste skapa en situation där samhället med dessa aktörer, politiker, polis, räddningstjänst, fritidsledare, skolan … , agerar tillsammans med oss medborgare. När alla jobbar mot samma mål når vi resultat.

Bra om media kan göra reportage om Rosengård även när det inte är stökigt där. Ge exempel på det vanliga livet som säkert inte är utan problem. Men vilken del i Sverige är utan problem.

Enligt både polis och experter är det inte Rosengårdsbor som primärt står för våldsamheterna. I stället talas det om ”turnerande bråkstakar”, och huliganer som polisen känner igen från helt andra områden och sammanhang.

SvD skriver :

“– Det är de tillresta som vi har mest problem med. De verkar inte ha något annat mål än att förstöra, säger Charley Nilsson, presstalesman vid Malmöpolisen”

Detta är ett annat problem där dialog behövs. Det räcker inte att bara sätta in polis mot dessa. Hur fel vi än tycker att det är.
Vi måste komma åt själva problemet inte bara angripa symptomen.

Vi måste uppmuntra olikheter och initiativ så länge det bygger på demokrati och mänskliga rättigheter. Vi får inte vara rädda för att förändras, vilket går i alla riktningar.

fre
19
dec
2008
fredag, 19 december, 2008 | Skriven av:

SDS skriver : “Våldsamt upplopp på Rosengård ”

“100 poliser arbetar just nu med att lugna ned stämningen i Rosengård. De anlagda bränderna och stenkastningen mot polisen har pågått sedan i eftermiddags.

Oroligheterna i Rosengård trappades upp på torsdagskvällen. Med slangbomber och stenar tvingade ett femtiotal ungdomar polis och brandmän på flykt och förvandlade området kring bensinmacken till en krigszon.”

Det som händer i Rosengård just nu är tragiskt. Jag vill direkt säga att jag är emot allt våld så jag tycker inte det är OK att man skjuter raketer mot polis och räddningstjänst eller att man anlägger bränder. Hur fel det här än är måste man ändå fundera på hur detta har uppstått.

Tyvärr finns det ett jätteproblem med utanförskap. Kanske speciellt i Rosengård. Dock är det så att “våld föder våld”. Att visa musklerna provocerar. Ibland måste man kanske det men inte i alla fall.
Visst är det ett problem att man ockuperar en lokal men varför har vi en sådan brådska att slänga ut ockupanterna?
Samma problem uppstod i Lund dock blev konsekvenserna inte riktigt desamma eftersom. Lund har inte den problematik som finns i Rosengård.

Man måste som samhällets representant ha is i magen. Utan dialog går det hela överstyr. Vi kan inte kalla in polis och militär för att hålla alla i schack. Det är fel att skjuta över problemet på polisen. Det går inte att lösa dessa problem med enbart polisen. I så fall måste vi ha många många fler poliser.

SDS skriver

“Med slangbomber och stenar tvingade ett femtiotal ungdomar polis och brandmän på flykt och förvandlade området kring bensinmacken till en krigszon.”

Hur ser det i en krigszon?
Hjälper det att media beskriver situationen på det här sättet?
Eller ger det rötäggen uppmärksamhet och som i sin tur triggar till nya våldsdåd?

Det finns tyvärr element som utnyttjar denna situation. Många av de som ställer till detta kaos bor inte ens i Rosengård. Det gäller att isolera dessa från de som bor i Rosengård.

Det är lätt att ropa på polis och krafttag men det är mindre lätt för polisen att hantera situationen. Många av de inblandade är unga och ska inte i första hand jagas av polis.

Ska det här lösas behövs det att samhället agerar med tålamod och försöker skapa en dialog. Dessutom behövs det att föräldrar agerar och tar ansvar för sina barn. Om inte detta sker kan det hela sluta med en katastrof.

ons
17
sep
2008
onsdag, 17 september, 2008 | Skriven av:

SDS skriver :

“Mindre hemspråk när rektorer bestämmer”
“Färre undervisningstimmar för eleverna och ett tiotal lärare blir helt eller delvis arbetslösa. Det är konsekvenserna av det nya systemet för modersmålsundervisningen.

Fram till i våras sköttes modersmålsundervisningen centralt i kommunen. Från och med den här terminen ska kommunens rektorer på drygt 70 skolor själva schemalägga och bemanna undervisningen. Rektorerna ansvarar också för finansieringen av modersmålsundervisningen.

Detta sker samtidigt som många rektorer – framförallt på skolor med många barn som har rätt till modersmålsundervisning – måste spara pengar.

Konsekvensen blir barnen inte längre får lika många timmar av sitt modersmål.
En av de skolor som drabbas hårt är Klostergårdsskolan. Där får 80 av 190 elever modersmålsundervisning. Deras undervisning har minskat med i snitt en fjärdedel, grupperna är större och innehåller nu i vissa fall både sexåringar och tolvåringar.”

Inte är det konstigt att det blir så här när man ruskar om hela skolorganisationen och samtidigt lägger besparingskrav på skolan. I rådande situation blir modersmålsundervisningen något som kostar pengar. Mindre modersmålsundervisning skapar framtida problem för integrationen. Alliansens styre slår än en gång mot de som behöver mer stöd.

Att man ändrar i verksamhet som inte fungerar är väl OK men att ändra på en verksamhet som fungerar väl. Det kan väl ändå inte vara OK. Denna ändring gjordes av ideologiska skäl och då kom vissa elever i andra hand.

FAKTA/Finansieringen
Skolorna får en skolpeng som utgörs av en grundresurs plus en tilläggsresurs. Tilläggsresursen beräknas utifrån hur många elever på skolan som har utländsk bakgrund, samt föräldrarnas utbildning.
Från och med den 1 januari i år läggs större vikt vid föräldrarnas utbildningsnivå, vilket medför att skolorna i kommunens östra delar får mer pengar, och skolor med många invandrare får mindre pengar än förut.

FAKTA/Modersmålsundervisning
Lunds skolors modersmålsverksamhet erbjuder modersmålsstöd och modersmålsundervisning till barn och ungdomar från familjer där minst en av föräldrarna har ett annat modersmål än svenska och detta språk används i hemmet.

Modersmålsstöd erbjuds barn i förskolan och modersmålsundervisning är till för elever i grundskolan och gymnasiet.

Ungefär 2000 av Lunds elever undervisas i något av de 30 olika språk som modersmålslärarna representerar. Undervisningen bedrivs oftast på elevernas skolor.
Källa: Lunds kommun