Inlägg under kategori » mångfald «

tor
9
jun
2011
torsdag, 09 juni, 2011 | Skriven av:

I dag hade jag förmånen av att vara med på en Tankesmedja/Dialogkonferens med temat “Om mångfalden som en resurs i det konstnärliga arbetet”. Det hela arrangerades av KulturKraft Syd, “En plattform för kompetensutveckling och samverkan inom kultursektorn i Skåne och Blekinge”.

Vi var 20 personer som träffades och jag var den ende politikern. Övriga var aktiva inom olika konstarter och på olika sätt.

I dagens samhälle är det många krafter som vill likrikta allt. För att passa in ska man följa vissa normer. Det mesta som är annorlunda känns för många lite hotfullt. Det räcker att man är vegan så är man lite annorlunda och en del känner sig provocerade av detta. Nu vill jag inte alls jämföra att vara vegan med att vara invandrare eller att vara homosexuell mm. Jag har själv valt att vara vegan så det innebär är en stor skillnad, men man blir lite utanför ibland.

Det pratas mycket om mångfald men det har inte hänt så mycket som det borde. I Malmö med hög andel med invandrarbakgrund och en ung befolkning så återspeglas inte detta i kulturlivet.

Det är viktigt att ha en dialog och att kunna diskutera med lite mera djup. Det blev många mycket intressanta diskussioner och berättelser. Vi var inte alla överens om allt men givetvis fanns det ett stort engagemang kring konst och kultur.

Min uppgift som politiker är inte att avgöra vad som är bra eller dålig kultur/konst utan att se till att det finns möjligheter till att kulturen kan utvecklas. Region Skåne har tagit en kulturplan som på ett övergripande sätt styr regionens kulturpolitik men eftersom resurserna är begränsade behövs det ändå att politiken prioriterar.

Mångfald är på många sätt utvecklande. Mångfald är en styrka om man vill utvecklas. Är man 100% nöjd med tillvaron ska man inte ändra på något. Problemet är bara det att om omvärlden ändras och så kommer problemen som ett brev på posten. Mångfald ses som ett problem i stället för en möjlighet.

Tyvärr är dagens samhälle allt för likriktande. Skolan stöper eleverna att passa på en framtida arbetsmarknad. En arbetsmarknad som man inte vet så mycket om. Skolan borde mer utgå ifrån varje elevs möjligheter och intresse. Skolan ska ge eleverna verktyg för att kunna vara en del i samhället. Man ska inte vara rädd för att elever ifrågasätter lika lite som man ska vara rädd för att konstnärer ifrågasätter.

Det blev en del diskussioner kring den fria kulturen och institutioner. Denna diskussion är inte helt lätt. Vad innebär det att vara fri? Kan man ta emot bidrag och ändå var fri?
När blir man en institution?

Det behövs en mångfald på alla sätt i kulturen och i livet. En stor utmaning för min egen del är att jobba för att politiken fördelar resurserna på ett sätt som på lång sikt ger mest kultur för pengarna.

Jag vill också jobba för att kulturen kommer in mer i vardagen. Det finns mycket att göra inom kultur och hälsa och skolan kan bli bättre på att använda sig av kultur.

Det var en mycket trevlig dag som jag hoppa får en fortsättning. Jag fick träffa många nya intressanta människor och jag fick möjlighet att fylla ut min kalender med nya möten.

Nu sitter jag, tillsammans med tre små lyckliga katter, i trädgården på vår koloni och skriver på min blogg. Bloggandet har legat nere ett tag eftersom det tar en del tid och den tiden har jag lagt på annat. Nu har jag lite mer kontroll på tillvaron så förhoppningsvis ska jag kunna blogga lite oftare.

I morgon är det sammanträde med kulturnämnden. Denna gång sammanträder vi på Kulturen i Lund. Sammanträdet börjar med en information med tema kulturarv.

mån
29
nov
2010
måndag, 29 november, 2010 | Skriven av:

Skönt att sova i sin egen säng. Borta bra men hemma bäst. Blev väckt av katterna som ville ha mat. Mysigt med en mjuk “liten” kisse som spinner och som hoppar upp i sängen och lägger sin yviga svans över ansiktet.

Hade nog velat sova lite till men behövde komma upp för att hinna till inspirationsdagen inför Lunds mångfalds- och integrationsvecka som infaller den 11-17 april 2011.

Dagen började med lite övningar där det testades vad vi tycket om vissa påståenden. Vi fick ställa oss i en stor ring. Sedan fick vi ett antal påståenden upplästa för oss. Höll vi med påståendet skulle vi stå kvar där vi stod om inte skulle vi förflytta oss till en annan plats i ringen.
Är det viktigt att veta vilket kön en person har?
Är det viktigt att veta vilken etnicitet en person har?
Båda dessa påstående gjorde att jag stod still men många rörde på sig. Förvånansvärt många flyttade på sig. Det är väl därför det är så svårt att få ett jämlikt samhälle. Bemötandet påverkas av våra fördomar vilket skapar en hel del problem. Därför behandlas pojkar och flickor olika och därför präglas de olika och därför behandlar de pojkar och flickor olika …

Efter dessa övningar blev det diskussioner i smågrupper. Vi skulle ta fram olika idéer som skulle förverkligas under veckan i april. Vår grupp jobbade lite annorlunda och skapade ett mötesverk. Det var inte ett närverk utan just ett mötesverk. Vi kommer att träffas igen och dela med oss av våra erfarenheter och lära oss mer om våra “verksamheter”. Vi får se hur det slutar.

Innan det var dags för medlemsmöte hann jag hem en sväng till sambo och katter.
Kissarna njuter av att ligga i våra fönster och titta på snöflingor som faller vackert.

Mp Lunds välbesökta medlemsmöte beslutade om nomineringar till nämnder och styrelser för mandatperioden 2010-2014. Att mötet gick smidigt trots många voteringar berodde nog på att vi lånat riksdagens talman, Ulf Holm, för en kväll.

Det tog lite tid men vi hann med allt vi skulle. Nu sitter jag och kollar Facebook men snart är det dags för sängen. I morgon är det regionstyrelse och regionfullmäktige. Dessutom ska jag ju ta mig till och från Kristianstad. Jag hoppas verkligen att tåget går någorlunda i tid. det ska väl inte bli så illa som det är just nu med SJ:s X2000 tåg. Några av dessa som skulle komma fram till Stockholm i kväll kom tydligen inte länge än till Nässjö.