torsdag 9 juni 2011 | Skriven av:

I dag hade jag förmånen av att vara med på en Tankesmedja/Dialogkonferens med temat “Om mångfalden som en resurs i det konstnärliga arbetet”. Det hela arrangerades av KulturKraft Syd, “En plattform för kompetensutveckling och samverkan inom kultursektorn i Skåne och Blekinge”.

Vi var 20 personer som träffades och jag var den ende politikern. Övriga var aktiva inom olika konstarter och på olika sätt.

I dagens samhälle är det många krafter som vill likrikta allt. För att passa in ska man följa vissa normer. Det mesta som är annorlunda känns för många lite hotfullt. Det räcker att man är vegan så är man lite annorlunda och en del känner sig provocerade av detta. Nu vill jag inte alls jämföra att vara vegan med att vara invandrare eller att vara homosexuell mm. Jag har själv valt att vara vegan så det innebär är en stor skillnad, men man blir lite utanför ibland.

Det pratas mycket om mångfald men det har inte hänt så mycket som det borde. I Malmö med hög andel med invandrarbakgrund och en ung befolkning så återspeglas inte detta i kulturlivet.

Det är viktigt att ha en dialog och att kunna diskutera med lite mera djup. Det blev många mycket intressanta diskussioner och berättelser. Vi var inte alla överens om allt men givetvis fanns det ett stort engagemang kring konst och kultur.

Min uppgift som politiker är inte att avgöra vad som är bra eller dålig kultur/konst utan att se till att det finns möjligheter till att kulturen kan utvecklas. Region Skåne har tagit en kulturplan som på ett övergripande sätt styr regionens kulturpolitik men eftersom resurserna är begränsade behövs det ändå att politiken prioriterar.

Mångfald är på många sätt utvecklande. Mångfald är en styrka om man vill utvecklas. Är man 100% nöjd med tillvaron ska man inte ändra på något. Problemet är bara det att om omvärlden ändras och så kommer problemen som ett brev på posten. Mångfald ses som ett problem i stället för en möjlighet.

Tyvärr är dagens samhälle allt för likriktande. Skolan stöper eleverna att passa på en framtida arbetsmarknad. En arbetsmarknad som man inte vet så mycket om. Skolan borde mer utgå ifrån varje elevs möjligheter och intresse. Skolan ska ge eleverna verktyg för att kunna vara en del i samhället. Man ska inte vara rädd för att elever ifrågasätter lika lite som man ska vara rädd för att konstnärer ifrågasätter.

Det blev en del diskussioner kring den fria kulturen och institutioner. Denna diskussion är inte helt lätt. Vad innebär det att vara fri? Kan man ta emot bidrag och ändå var fri?
När blir man en institution?

Det behövs en mångfald på alla sätt i kulturen och i livet. En stor utmaning för min egen del är att jobba för att politiken fördelar resurserna på ett sätt som på lång sikt ger mest kultur för pengarna.

Jag vill också jobba för att kulturen kommer in mer i vardagen. Det finns mycket att göra inom kultur och hälsa och skolan kan bli bättre på att använda sig av kultur.

Det var en mycket trevlig dag som jag hoppa får en fortsättning. Jag fick träffa många nya intressanta människor och jag fick möjlighet att fylla ut min kalender med nya möten.

Nu sitter jag, tillsammans med tre små lyckliga katter, i trädgården på vår koloni och skriver på min blogg. Bloggandet har legat nere ett tag eftersom det tar en del tid och den tiden har jag lagt på annat. Nu har jag lite mer kontroll på tillvaron så förhoppningsvis ska jag kunna blogga lite oftare.

I morgon är det sammanträde med kulturnämnden. Denna gång sammanträder vi på Kulturen i Lund. Sammanträdet börjar med en information med tema kulturarv.

Kategori: kultur, mångfald
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>