Inlägg under kategori » bistånd «

ons
3
nov
2010
onsdag, 03 november, 2010 | Skriven av:

Det blev mycket fokus på SD i dagens partiledardebatt. Debatten visade tydligt vad SD står för. Peter klarade situationen bra. Peter blev beskylld att vara extremist och visst är Peter det jämfört med Jimmie Åkesson när det gäller mångfald och integration.

Intressant att lyssna till alliansen när de pratade om valframgångar. Speciellt om man betänker att 3 av 4 partier tappade väljarstöd och 2 av partierna räddades av stödröster från väljare som annars skulle ha röstat på moderaterna. Alliansen gladdes åt att det rödgröna samarbetet är lagt på is. Som vanligt pratade de mycket om mycket om att de rödgröna inte var överens. De glömde som vanligt att de har en del egna små frågor som de inte är överens om.

Lars Ohly markerade tydligt att (V) inte var med i uppgörelsen kring Afghanistan. Tidigare i veckan beskyllde (V) miljöpartiet för att ta politiska poänger i frågan i stället för att se till själva problematiken. Jag tycker det var precis det Lars Ohly gjorde i dag. Det är lätt att bara kräva att de militära trupperna ska bort. Det bästa hade varit om de militära trupperna inte hade skickats dit alls. Nu är de där och situationen är besvärlig. Bra att det blir en bred överenskommelse och att det nu tydligt talas om tillbakadragande och att de civila insatserna ska öka liksom att biståndet ska öka. Genom uppgörelsen har miljöpartiet och (S) påverkat alliansen i rätt riktning. Mycket återstår dock innan det blir lugn och ro i Afghanistan. Landet har varit i krig under många år och det mesta av demokratiska strukturer finns inte.

tor
23
okt
2008
torsdag, 23 oktober, 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : ”Vattenrening med sol prisas”

”En enkel och billig vattenrenare som bara drivs av sol. Petra Wadströms uppfinning kan göra liten enklare för miljontals människor i utvecklingsländer. I dag tog hon emot Skapa-priset och 400 000 kronor på Tekniska mässan i Älvsjö.

Petra Wadström får Skapapriset 2008 för sin utrustning för rening av mikrobiologiskt förorenat vatten. Priset delas ut för 28:e året i rad ”till minne av uppfinnaren Alfred Nobel”. Per Eriksson på Vinnova var prisutdelare.

Så här fungerar Petra Wadströms Solvattenteknik.

 • 1. Det smutsiga vattnet hälls i en två delad plastbehållare som viks upp mot solen som en bok och där ena sidan är genomskinlig.
 • 2. I ett första steg filtreras vattnet för att få bort partiklar.
 • 3. Efter tre till fem timmar i solen har tio liter vatten renast med solens hjälp. Mikroorganismer i vattnen, som till exempel kan orsaka diarré, dödas med hjälp av uv-ljus.
 • 4. För att få en bättre effekt av uv-ljuset har Petra Wadström uppfunnit ett sätt att först värma upp vattnet till 55 grader och sedan cirkulera det i dunken så att mikroorganismerna blir mer exponerade för uv-ljuset. När vattent är rent lyser en grön gubbe.

  Hon har flera patent och driver utvecklingen inom sitt företag Solvatten. Produktionen är tänkt att starta inom kort i Eskilstuna och under nästa år räknar Petra Wadström med att tillverka 1000 exemplar.

  Styckpriset är inte mer än 300 – 400 kronor och en vattenrenare ska hålla i fem år. Den ska i första hand säljas genom biståndsorganisationer och FN-organ. Världsbanken är med och finansierar test i Nepal och Indien.

  Petra Wadström har under större delen av sitt liv varit verksam som konstnär. Idéen till solvattnerenaren fick hon för tio år sedan och de senaste fyra åren har hon ägnat åt att bygga prototyper och testa systemet, bland annat i Nepal och i Kenya.”

 • Hoppas nu bara att det inte blir någon som ska göra stora pengar på det här utan attd et kommer till nytta för all de som saknar rent vatten.
  Det verkar vara en enkel och bra konstruktion.

  mån
  28
  jan
  2008
  måndag, 28 januari, 2008 | Skriven av:

  Etanolproduktion är bra för Afrikas bönder”.
  Det säger biståndsorganet ”Kooperation Utan Gränser”.
  Javisst kan det bli så men det kan också bli som det har blivit med oljan som utvinns i Afrika.

  Att stora bolag, utanför Afrika, tjänar stora pengar och Afrikas befolkning får slita hårt. Det viktigaste är att få stabilitet och att undanröja svälten. Den rika världen har tjänat tillräckligt på att ”utvinna Afrika”.

  Ge bistånd i form av teknik, rådgivning och riskkapital utan villkor och låt afrikanerna få bygga upp sin egen ”produktionsapparat” för tillverkningen. En utökad produktion av livsmedel för etanoltillverkning kan ge problem med vattenförsörjing som det redan idag är stora problem med.

  Använd etanolen i första hand i Afrika.

  Vi måste lösa våra egna ”energiproblem” utan att utnyttja fattiga bönder.

  Läs rapporten från Kooperation Utan Gränser!