Inlägg under kategori » rikspolitik «

tis
11
jan
2011
tisdag, 11 januari, 2011 | Skriven av:

I dag var det så dags att starta mandatperioden med min första ordförandeberedning i Region Skånes Kulturnämnd. Allt gick jättebra. Fick träffa många trevliga och engagerade medarbetare.
Det känns jättebra och roligt.

Vi bestämde dagordningen för årets första kulturnämnd. En stor punkt på dagordningen blir ”Kultursamverkansmodellen”. Allt är inte i lås men det artar sig. Kulturrådet ska ta beslut den 26 januari och innan dess ska det bli ett möte där ”modellen” ska dokumenteras så att de fem regionernas kulturnämnder kan ta ett beslut. Allt har inte gått som på räls men ljuset syns i tunneln. Bara det inte är en ”Hallandsåstunnel” …

I söndagens Sydsvenskan skriver kulturministern om Skåne som ett föredömme, ”Skåne banar väg för kulturen”

Sedan årsskiftet har Sverige fått en ny kulturpolitik, där regionerna får större inflytande och kulturen kan ta plats på nya områden. Regionförsöket i Skåne har lett till ökat engagemang och ökade satsningar på kulturen, skriver kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M).

Det är trevligt att kulturministern har uppfattat Skånes arbete med kultur. Visst har det hänt en del och dessutom har Skåne potential att bli än bättre. Kultur en viktig faktor för Skånes regionala utveckling. Bra för samhället i stort, bra för näringslivet, bra för arbetsmarknaden och bra för skåningarna.

Först efter beslut om samverkansmodellen kan vi ta beslut om hela Kulturnämndens budget för 2011.

Första Kulturnämnden blir ett två dagars möte med stora möjligheter att suga in information om Kultur Skånes verksamhet och förhoppningsvis en möjlighet till att umgås och lära känna varandra lite utanför det officiella sammanträdet.

Det känns väldigt spännande och roligt att vara ordförande i Kulturnämnden. Kalenderna börja bli ganska så full redan nu men det är kul. Det finns många utmaningar så det lär inte bli trisst och tråkigt.

ons
3
nov
2010
onsdag, 03 november, 2010 | Skriven av:

Det blev mycket fokus på SD i dagens partiledardebatt. Debatten visade tydligt vad SD står för. Peter klarade situationen bra. Peter blev beskylld att vara extremist och visst är Peter det jämfört med Jimmie Åkesson när det gäller mångfald och integration.

Intressant att lyssna till alliansen när de pratade om valframgångar. Speciellt om man betänker att 3 av 4 partier tappade väljarstöd och 2 av partierna räddades av stödröster från väljare som annars skulle ha röstat på moderaterna. Alliansen gladdes åt att det rödgröna samarbetet är lagt på is. Som vanligt pratade de mycket om mycket om att de rödgröna inte var överens. De glömde som vanligt att de har en del egna små frågor som de inte är överens om.

Lars Ohly markerade tydligt att (V) inte var med i uppgörelsen kring Afghanistan. Tidigare i veckan beskyllde (V) miljöpartiet för att ta politiska poänger i frågan i stället för att se till själva problematiken. Jag tycker det var precis det Lars Ohly gjorde i dag. Det är lätt att bara kräva att de militära trupperna ska bort. Det bästa hade varit om de militära trupperna inte hade skickats dit alls. Nu är de där och situationen är besvärlig. Bra att det blir en bred överenskommelse och att det nu tydligt talas om tillbakadragande och att de civila insatserna ska öka liksom att biståndet ska öka. Genom uppgörelsen har miljöpartiet och (S) påverkat alliansen i rätt riktning. Mycket återstår dock innan det blir lugn och ro i Afghanistan. Landet har varit i krig under många år och det mesta av demokratiska strukturer finns inte.

sön
19
jul
2009
söndag, 19 juli, 2009 | Skriven av:

AB_partisymp_juni-juli2009 SDS skriver ”SD och PP över fyraprocentsnivån”

Både Sverigedemokraterna och Piratpartiet får över fyra procent av väljarstödet i en ny opinionsundersökning som publiceras i Aftonbladet på söndagen. S, MP och V får 48,1 procent, allianspartierna får 41,8 procent.

På frågan ”vilket parti skulle du rösta på om det vore val till riksdagen i dag?” svarar 4,1 procent av de tillfrågade Sverigedemokraterna (SD) och 4,2 procent Piratpartiet (PP).

Carl Melin, opinionschef på United Minds som genomfört undersökningen, är överraskad över stödet för Piratpartiet.
– Det är lite förvånande att stödet håller i sig, men de har fått mycket uppmärksamhet. Om jag får gissa så kommer Piratpartiet inte att komma in, men det är inte otänkbart, säger han till tidningen.

Övriga resultat i undersökningen: Socialdemokraterna 31,4 procent, Miljöpartiet 10,0, Vänsterpartiet 6,7, Moderaterna 26,8, Folkpartiet 6,5, Centern 4,5 och Kristdemokraterna 4,0 procent. Övriga partier samlar totalt ihop 1,8 procent av väljarstödet.

Siffror bör tas med en nypa salt. Undersökningen är gjord under tiden 24/6 – 17/7 och via webben. Men mp+s+v har 48.1 % mot alliansens 41.8%. Moderaterna ökar med 2.8 %-enheter, (fp) minskar med 1.1, (c) med 1.0 och (kd) ökar med 0.2 %-enheter. (kd) med sina 4 % ligger nära att åka ur riksdagen och (c) har en liten marginal 0.5 %-enheter till samma öde.

Miljöpartiet minskar med 0.5 %-enheter till 10 % och är fortfarande 3.e största parti. (v) ökar med 1.0 %-enheter till 6.7 % och (s) minskar med 0.6 %-enheter till 31.4 %.

(sd) minskar med 0.6 %-enheter till 4.1 % och Piratpartiet ökar med 0.3 %-enheter till 4.2 %.

Efter valet 2010 kan det bli mellan 5-9 partier i riksdagen. (kd), (c), (sd) och (pp) ligger kring 4 %-gränsen. Så mycket kan hända!

tor
25
jun
2009
torsdag, 25 juni, 2009 | Skriven av:

tv4-novus-juni-2009 Senaste Novus som gjorts på begäran av TV4Nyheterna ger miljöpartiet 9.5 % är en ökning med 2.2 %-enheter sedan mätningen i maj och 4.3 %-enheter sedan valet 2006. Vilket innebär att mp är tredje största parti efter (s) med 34.3 % och (m) med 24.4 %.
Detta gör att mp-s-v ökar till 49.6 % och m-fp-c-kd minskar till 42.1 %. Vilket innebär en skillnad på 7.5 %-enheter.
Nedgången för M resp Alliansen och uppgången för MP är statistiskt säkerställda.

Läs hela undersökningen!

tis
23
jun
2009
tisdag, 23 juni, 2009 | Skriven av:

Just nu är våra språkrör, Maria & Peter, ute på en försommarturné med Mona Sahlin och Lars Ohly. Tanken är ju att de grön-röda ska bilda ett trovärdigt regeringsalternativ inför valet 2010.
Turnén börjar i Stockholm och går via tåg till Göteborg sedan till Helsingborg och det hela avslutas i Malmö.
I Helsingborg blir det tal av de fyra den 25/6 kl 12.00 vid Konsul Olssons plats. I Malmö blir det tal kl. 16.00 i Folkets Park samma dag.
I Malmös Folkets Park uppträder även Timbuktu, detta börjar 15.30.

Det rödagröna samarbetet på riksnivå behöver en bra skjuts just nu. De rödgröna har ett litet försprång enligt den senaste SCB-mätningen.
(C+FP+M+KD) hade 45,3 % och (MP+S+V) hade 48,3 procent. Det är 3%-enheter bättre men är inte tillräckligt.
När när AMF-skandalen har ”rättats till” så kanske det kan bli bli lite bättre flyt.
Men det behövs mer. Det känns lite tungt med dalande röda siffror men lätt med stigande gröna siffror.
Det hjälper ju inte att miljöpartiet ökar om de två andra minskar?
Det kommer att bli en stor utmaning men det kommer att gå vägen. Det bara måste eftersom alternativet är betydligt sämre dvs en fortsatt moderatledd regering med tre små stödpartier.

Kom och lyssna på de fyra. Kanske vill du vara med och göra samarbetet grönare.
Hör av dig i så fall!

maria_peter_mona_lars