Inlägg under kategori » valet2010 «

fre
26
nov
2010
fredag, 26 november, 2010 | Skriven av:

Synovates mätning 2 månader efter valet ger (M) 37.5 % vilket är en ökning med 7.4 %-enheter. I samma mätning får (FP) 6.2 % (-0.9), (C) 5.2 % (-1.4) och (KD) 3.8 % (-1.8). Man kan ju fråga sig om det egentligen är fyra partier i alliansen. Två månader efter valet är ett parti under 4 % de andra två minskar i alla mätningar och närmar sig 4 %.
(M) stärkte sina positioner i den nya regeringen vilket med stor säkerhet ökar deras möjligheter att ta över än fler röster.

Glädjande är att i samma mätning stärker miljöpartiet sin position som tredje största parti och får 9.1 % (+1.8), vilket är ungefär samma siffra som VALU på valdagen.

DN

sön
10
okt
2010
söndag, 10 oktober, 2010 | Skriven av:

Just nu pågår det mycket diskussioner runt om i landet i form av förhandlingar. Det parlamentariska situationen är väldigt osäker. I många kommuner finns det ingen majoritetsbildning om man utgår ifrån de traditionella blocken.

Alla dessa diskussioner tar tid. Alla vill ju ha maximal utdelning. De flesta förhandlingar går framåt men det finns vissa där det är ren stiltje. Alla förhandlingar måste vara klara absolut senast i början av november då de nya regionfullmäktige och kommunfullmäktige sammanträder för första gången efter valet.
Då kan man vara ganska så säker att det finns ett förslag i alla fall.

Katterna känner sig allt mer hemma. Nu fungerar toalettbesöken bra, peppar peppar ta i trä …
Däremot har de hittat något som är jätteroligt men som inte är lika kul för oss och det är att krafsa i blomkrukor och leka med jordklumpar.
De försöker också klättra i de större krukväxterna men det går inte så bra. Krukorna välter och ännu mer jord kommer på golvet vilket är jättekul om man är katt.

Katterna tar tillvaron med ro. Jag är helt säker på att de längtar ut men samtidigt så tycker de att det är skönt att ligga i värmen och mysa.

Nu ska vi åka till kolonin och stänga igen den för vintern. De finns en del kvar att göra. Sedan blir det bara enstaka besök under vintern.

mån
4
okt
2010
måndag, 04 oktober, 2010 | Skriven av:

I dag valdes miljöpartisten Ulf Holm till vice talman i Sveriges riksdag.
Grattis Ulf!

Det tog lite tid att välja talmän eftersom det begärdes votering och sluten omröstning. Till talman valdes moderaten Per Westerberg. I voteringen fick Per Westerberg 174 av 347 avgivna röster. Så (SD):s röster spelade ingen roll tack vara att två ledamöter ej röstade och en röstade för Per Westerberg.

När sedan 2:e vice talmannen skulle väljas nominerade (SD) en Sverigedemokrat. I den omröstningen var det bara (SD) som röstade för (SD):s kandiat. (SD) menade att de skulle ha 2:e vice eftersom de representerade det tredje blocket, det så kallade Sverigeblocket, enligt Björn Söder, gruppledare för (SD).

Trevligt att höra Mikaela Valtersson nominera Ulf Holm och nämna att MIljöpartiet är det tredje största partiet i Sveriges riksdag.

Kategori: valet2010  | Skriv en kommentar
sön
3
okt
2010
söndag, 03 oktober, 2010 | Skriven av:

Just nu pågår det förhandlingar runt om i Sverige. I 87 kommuner och 5 landsting finns det ingen klar blockmajoritet. Samtidigt sker det beräkningar hos Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, för att reda ut vem som kommer att få majoritet i SKL beslutande organ. SKL är en politiskt ledd organisation. De cirka 230 förtroendevalda som har ett uppdrag i förbundet samlas en gång i månaden för sammanträden i styrelsen och dess arbetsutskott samt delegationer, beredningar och programberedningar.

Kommunvalet blev en stor framgång för tre partier. Sverigedemokraterna (sd) ökade med 329 mandat och har nu representation i 245 kommuner (upp från 125). Även Moderaterna (m) gick framåt och ökade med 241 mandat och Miljöpartiet (mp) ökade med 233 mandat i kommunerna. Samtidigt har Centerpartiet (c) (-276 mandat), Socialdemokraterna (s) (-239 mandat) och Kristdemokraterna (kd) (-219 mandat) gått tillbaka liksom, i mindre skala Vänsterpartiet (v) (-75 mandat) och Folkpartiet (fp) (-7 mandat).

Om man utgår från de block som drivit valrörelse nationellt står sig även lokalt så kan de fyra borgerliga partierna kan bilda egen majoritet i 94 kommuner och de tre rödgröna partierna i 109 kommuner. I 87 kommuner kan inget av dessa block skapa egen majoritet.

Även i landstings- och regionvalen innebär en stor ökning för Sverigedemokraterna (+51 mandat) som nu har representation i 15 landsting (tidigare 3). Även Moderaterna går framåt med 43 mandat och miljöpartiet ökar med 33 mandat. Precis som i kommunvalet minskar Centerpartiet (-33 mandat), Kristdemokraterna (-34 mandat), Socialdemokraterna (-22 mandat), Folkpartiet (-12 mandat) och vänsterpartiet (-9 mandat). De regionala sjukvårdspartierna gick tillbaka med sammanlagt 9 mandat och har representation i sex landsting

De tre rödgröna partierna kan bilda egen majoritet i 10 och de fyra borgerliga partierna i 5 landsting. I 5 av landstingen saknar något av blocken egen majoritet.

Beräkningen av mandat till de olika partierna är väldigt komplicerat och det tar nog ännu en tid innan vi vet hur mandaten till valkongressen kommer att fördelas. Val av ombud till Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) kongress för perioden 2011-2015 sker under november-december 2010. Valet ska förrättas av fullmäktigeledamöterna i de nyvalda kommun-, landstings- och regionfullmäktige.

lör
2
okt
2010
lördag, 02 oktober, 2010 | Skriven av:

X2000 tåget susar fram och kommer till Lund i tid. Tiden går fort när man kan koppla upp sig till internet och göra en del jobb med hemsidor mm.

Två dagar i Stockholm har gett ny energi att Miljöpartiet är på rätt väg. Har varit på Miljöpartiets Förtroenderåd och där träffat miljöpartister från hela landet. Mycket inspirerande.
Maria och Peter var också med och gav den allra senaste informationen inför riksdagens öppnande.

Miljöpartiets valresultat blev klart godkänt i hela Sverige. Miljöpartiet ökade med 233 mandat i kommunerna och 33 mandat i landstingen/regionerna. Vi har ökat överallt och det ger oss många fler gröna politiker och en mycket bra politisk plattform.

På hemresan kollade jag in resultatet från skolvalet 2010. Det är trevlig läsning och ger hopp om framtida gröna framgångar.
Det totala resultatet i Lund, årskurs 7-9 plus gymnasie, gav Miljöpartiet 17.52 % och blev andra största parti.

Resultatet i Lund enbart årskurs 7-9

Resultatet i Lund enbart gymnasiet

På en skola i Lund fick MIljöpartiet 56.41 %. Inte illa …

Totalresultatet av skolvalet 2010 gav Miljöpartiet 13.35 %, en ökning med 2.46 %-enheter sedan 2006, och behöll därmed tredjeplatsen. (M), (C), (S), (V), (KD) minskade.

Kategori: valet2010  | Skriv en kommentar
fre
1
okt
2010
fredag, 01 oktober, 2010 | Skriven av:

Nu är valrörelsen över men ännu har det inte lugnat ner sig. En massa möten och diskussioner utifrån valresulatet pågår för fullt. Givetvis är det roligt och intressant.
Detta valresultatet har skakat om den parlamentariska situationen på alla nivåer. Kanske inte helt fel.

I många kommuner är läget ovisst hur det ska kunna bildas en stabil majoritet. Nu gäller det inte bara att tänka utifrån block. På vilket sätt kan en politisk plattform bildas där alla ger och tar?


På kattfronten så är läget följande:
Vi har nu tre små katter som har varit hos veterinären. Allt gick bra. Placerandet i bur och resan tur och retur till veterinären gick väldigt bra. De var lite tagna första dagen men sedan har de hämtat sig och undersöker varje vrå av lägenheten. De har många fönster att ligga och spana i och det är också en massa nya gömställen.

Men de små liven har tyvärr ingen trädgård att springa ut i. Helt klart saknar de det även om de mest var inomhus nu när det blev höstrusk ute. De får liksom vi själva nöja oss med en mysig tvåa med kakelugn och trägolv …

För min del så har jag inte haft tid att sakna trädgården men det kommer nog.
Men till våren då får vi alla flytta till kolonin.

mån
27
sep
2010
måndag, 27 september, 2010 | Skriven av:

Roligt med Gröna Framgångar och det föranleder mer kontakt med media. I dag kom Sydnytt och ville prata med mig, ordförande i Miljöpartiet Skåne, om hur läget ser ut i Skåne. Det är roligt att få vara med och säga vad man tycker men också lika oroligt hur det blev. Vad kom med av vad man sa. man pratar länge men enbart en liten del kommer med. Det togs en massa bilder hur kommer det att presenteras.
Vi träffades på kansliet i Lund och vi hade inte superstädat. Allt såg väl helt OK ut en massa papper såg fotografen vilket han ville ha med. Han såg en ordförandeklubba som han tyckte jag skulle använda.
Reportern som skulle klippa ihop var lika frågande som jag hur detta skulle komma med.
Troligen sänds reportaget ikväll 18.10 eller 19.15.

Det är inte varje dag jag pratar med media och speciellt inte med SVT. Nerverna är på helspänn man vill ju inte göra ett dåligt intryck nu när vi har fått ökat förtroende …

tor
23
sep
2010
torsdag, 23 september, 2010 | Skriven av:

Det blir ingen egen majoritet för alliansen i riksdagen. Alliansen får 173 mandat och behöver 175. Miljöpartiet får 25 och blir tredje största parti helt enligt de sista årens opinionmätningar.

Media har ringt flera gånger och fråga mig som ordförande i Miljöpartiet i Skåne om vad jag anser om detta läge. De vill också veta vilka krav vi ska ställa vid en eventuell förhandling med alliansen.

De har inte fått några svar mer än en hänvisning till riks. Men de har ju redan talat med riks så det blev de inte direkt glada för.

Det är viktigt nu att det förs samtal för att lösa den uppkomna situationen men dessa samtal ska ju inte föras via media utan mellan berörda parter utan att media kan basunera ut vad som sägs.

Det är oklart vad som nu kommer att hända men det blir nog snart ett utspel från Reinfeldt.

Det är bara att avvakta …

Miljöpartiet gjorde ett bra val i hela Sverige. Vi är nu representerade i alla landsting. Nu har vi kommunfullmäktigemandat i alla Skånes 33 kommuner som det ser ut efter onsdagsräkningen.

I Lund fick vi 13 % och ökade därmed med 3 mandat och har nu 9 st. I valet till regionfullmäktige ökade vi med 3 mandat och har total 10 st.

Förutom valframgångar ökar vi även medlemsantalet. Hittills i år har Miljöpartiets medlemsantal ökat med nästan 30 procent. De bådar gott för valet 2014.

Valrörelsen 2014 har börjat …

Kategori: valet2010  | Skriv en kommentar
tis
21
sep
2010
tisdag, 21 september, 2010 | Skriven av:

Valrörelse är skoj men jobbigt. Hur väl man än planerar blir det alltid extra uppgifter som dyker upp.
Nu är valet över för den här gången och snart är valresultatet fastställt.
Miljöpartiet gjorde ett bra val. I Skåne har vi nu mandat i alla Skånes 33 kommuner. I regionen ökade vi med 3 mandat till 10. I Lund fick vi också 3 nya mandat så vår fullmäktigegrupp är nu 14 st varav 9 ordinarie ledamöter.
Sista rösten är inte räknad så det kan bli förändringar men oavsett det så har vi gjort ett mycket bra val.

Smolket i bägaren är att det missnöjesparti och med politik som är långt ifrån den gröna ideologin lyckades så bra i valet. I vissa valkretsar fick de var fjärde röst.

Nu är det bara att gilla läget och påbörja valrörelsen inför valet 2014.

Det är ett oklart parlamentariskt läge i riksdag, många regioner/landsting och i många kommuner. Det kan innebära nya majoritesbildningar. På onsdag eller senast på torsdag vet vi mer. Sedan återstår kryssräknandet.

Som det er ut just nu så kommer jag att sitta i Skånes regionfullmäktige. Det ska verkligen bli kul. Det blir lite nya utmaningar men det är det som gör livet värt att leva.

Kolonisäsongen är snart över. Det blir mörkt tidigt och det är ganska så fuktigt på kvällen och morgonen. Ännu är inte våra vindruvor redo för skörd men de börjar bli söta. Vi har börjat plocka äpplen men matäpplena är fortfarande inte redo för skörd.
Pumpor och squash väntar också på att bli skördade.

lör
18
sep
2010
lördag, 18 september, 2010 | Skriven av:

Nu sitter jag med datorn i knäet och tar igen mig. Det blev en lång kall dag, intensiv men rolig dag.
Hittade de två senaste mätningarna inför valet. I båda mätningarna ökar Miljöpartiet och ligger åter kring 10 % och är åter tredje största parti. Dessutom minskar gapet mellan de rödgröna och alliansen. Snart är ordningen återställd.

Miljöpartiet i Lund stängde sin valstuga vid 20-tiden. En del av de sista besökarna hade inte funderat på valet speciellt mycket men ville få lite information i sista minuten. En del ville ha mycket att läsa hur de nu skall hinna med det för i morgon är det dags. Det är lite speciellt att komma kl. 20 dagen innan det är val och efterfråga information. Men bättre sent än aldrig.

Det känns väldigt bra, många säger att de har röstat. När man säger att man kan ångra sig på valdagen trots att man har förtidsröstat svarar “Det tror jag inte att du vill”.

Nu är det bara att ta det lugnt och göra en sista insats och dela ut valsedlar i morgon. Sedan är det bara att åka till valvakan och njuta av det goda resultaten som kommer att redovisas.
Det känns väldigt bra i alla fall.

R Ö S T A  G R Ö N T  1 9  S E P T E M B E R ! !

Kategori: valet2010  | Skriv en kommentar
ons
15
sep
2010
onsdag, 15 september, 2010 | Skriven av:

Det dags att agera för att få slut på missförhållandena på minkfarmarna. Jordbruksverkets inspektion gjorde direkt efter Djurrättsalliansen hade avslöjat missförhållandet. En del av inspektionerna var anmälda.
Nu har Djurrättsalliansen gjort nya besök och visar på att det fortfarande finns stora problem.

Svenska minkfarmer – en månad senare from Djurrättsalliansen on Vimeo.

Med en rödgrön regering blir det slut på detta djurplågeri.
Att stänga in minkar i små burar där trängsel och avsaknad av “normal miljö” skapar stress. Minkar behöver röra på sig och behöver tillgång till vatten så att de kan simma och jaga.

Alliansen har svikit djuren i 4 år. Det är dags att göra något åt detta.

Det behövs en stark grön röst i politiken för att detta ska bli verklighet.

Rösta därför GRÖNT

den 19 SEPTEMBER!

tis
14
sep
2010
tisdag, 14 september, 2010 | Skriven av:

Maria Wetterstrands brev till väljarna from Miljöpartiet de gröna on Vimeo.

Kategori: valet2010  | Skriv en kommentar
mån
13
sep
2010
måndag, 13 september, 2010 | Skriven av:

Nu börjar jag se slutet på valrörelsen. I dag var det många aktiviteter. Det var IT-debatt, kulturdebatt och så arrangerade miljöpartiet ett föredrag med Brutus Östling om hans senaste bok “Att överleva dagen“.

Det är febril aktivitet i valstugan på Stortorget. Intresset för miljöpartiet och vår politik är större än tidigare. Det borde innebära att vi går framåt i valet den 19 september. I dag la jag i alla fall mina röster på miljöpartiet. Jag röstade på Stadsbiblioteket. Där var det god ordning på valsedlarna och lagom med kö. Det gick snabbt att rösta.

I år har det hittills röstat 9622 st och motsvarande siffra för 2006 är 8164. Det är nästan 20 % fler.

I dag redovisar DN en undersökning, gjord på uppdrag av CARFAX, som skulle ge svar på vilken partiledare man skulle köpa bil av. Resultatet visade att det var två som märkte ut sig positivt det var Reianfeldt och Maria Wetterstrand. Minst förtroende som bilförsäljare fick Maud Olofsson (C) och Jimmie Åkesson (SD).
24 % svarade vet ej.

Jag vet inte om detta har någon direkt relevans en vecka kvar till valdagen. Det tyder mer på att media har gett upp att visa vad partierna står rent politiskt och ideologiskt.

En annan artikel handlade om att (V) hade haft en strippa på någon tillställning. Lite märkligt för ett så s k feministiskt parti men det borde ju inte vara detta media ska skildra.

Partierna har gjort mycket material, massor av annonser, speciellt (M), (FP) och (S). Borde det inte vara mer intressant att spegla detta?

Kategori: valet2010  | Skriv en kommentar
sön
12
sep
2010
söndag, 12 september, 2010 | Skriven av:

Nu är det bara en vecka kvar sedan är denna valrörelsen över. Nu gäller det att spurta. Det har aldrig varit så många som varit så positiva till miljöpartiet i någon valrörelse hittills. Det är riktigt trevligt.
Nu gäller det att ge allt för att stärka det gröna inslaget i politiken efter den 19:e.

När det gäller djurrätt så visar Djurens rätts undersökning att

… bara ett enda parti fäster sådan vikt vid djurfrågorna att de får vara med i valplattformen …

Det partiet är MIljöpartiet.

I senaste numret av medlemstidningen “Djurensrätt” så granskar man regeringens politik under den gångna mandatperioden. Man konstaterar:

Valdagen närmar sig och det är dags för bokslut. I detta nummer granskar vi vad den borgerliga alliansen gjort för djuren under mandatperioden. eller snarare handlar det om vad man inte gjort. För med facit i hand blir analysen att vi har en regering som har använt fyra år vid makten för at försämra för djuren.

Alltså det är dags att byta ut regeringen och det gör man bäst genom att rösta grönt, dvs lägga sin röst på miljöpartiet i riksdagsvalet, i landstingsvalet och i kommunvalet.

Du som redan poströstat och lagt i “fel” valsedlar kan korrigera detta genom att rösta i din vallokal på söndag. Då behöver du inget röstkort bara ett id-kort och att du går till din vallokal.

Det är grönt som gäller.

Kategori: djurrätt, valet2010  | En kommentar
lör
11
sep
2010
lördag, 11 september, 2010 | Skriven av:

I Naturskyddsföreningens enkät med anledning av valet den 19 september överensstämmer SNF:s krav med den miljöpolitik Miljöpartiet driver.

Moderaterna är otydligast vad de vill. De pratar gärna miljö men gör inget. Centern är tydligare men driver inte på i miljöfrågorna.
Folkpartiet svarar ja på en del enkätfrågor men lägger till kommentarer som strider mot “ja:et”.

Enkätsvaren visar också att alliansen inte är så ense som de försöker ge sken av. De är dock ense om att Sverige inte ska gå före och införa högre miljökrav än EU. De tror att detta är ett hot mot svenska företag och svenska jobb. I realiteten är det precis tvärtom, en ambitiös miljöpolitik är smart näringspolitik.

Naturskyddsföreningen har också gjort en undersökning av vad partierna sagt att de ska göra och vad de gjort.

Även detta är intressant läsning. Rätt mycket röda pluppar för alliansen.

Miljöpartiet står upp för naturen när den hotas av kortsiktiga intressen!
Vill du också göra det rösta då grönt den 19 september!

Läs allt on enkäten!
Läs mer på SNF:s hemsida!

sön
5
sep
2010
söndag, 05 september, 2010 | Skriven av:

I SIFO:s senaste mätning ökar Miljöpartiet med 2.1 %-enheter till 9.7 %, vilket befäster miljöpartiet som det tredje största partiet.
Fortfarande är det över 10 % som inte bestämt sig.
(KD) minskar igen och närmar sig 4 %-spärren.

Allt detta innebär att valet den 19 september är en öppen historia.


I dag besökte Maria Wetterstrand Malmö och Lund. Hon är verkligen en god talare. Hon talar engagerat och hon talar om klimat- och miljöfrågan. Om den frågan försvunnit från valrörelsen så är det inte miljöpartiets fel. Eller så är det det pga av att Miljöpartiet är så framgångsrikt och att alliansen inte riktigt hänger med. Så egentligen är det inte så konstigt att klimat och miljö kommer fram i valrörelsen.

Efter besöket i Skåne var Maria med i Agenda och debatterade helt lysande mot Maud Olofsson.


Lyssna själv!

Kategori: valet2010  | Skriv en kommentar
lör
4
sep
2010
lördag, 04 september, 2010 | Skriven av:

Började dagen med att handla på Bondens Marknad på Drottningtorget i Malmö. Köpte lite produkter från Gunnarshög i Hammnehög. De är gjorda på en bas av Skåneproducerad rapsolja.

Det märks att det snart bara är 14 dagar kvar till valdagen. Det var många politiker ute på stan i dag.

Tyvärr har det förekommit att man tagit bort valsedlar på förtidsröstningslokalerna. det är ett ofog och helt klart odemokratiskt.
Vem som har gjort det vet jag inte men bar är det inte.

Katterna stor trivs. De tillbringar mycket tid inomhus nu när de har möjlighet att gå ut. De har alla sina favoritplatser.

I dag fick vi besök av en stor okastrerad hankatt, kallad Prästen, eftersom han har en vit prästkrage fram. Sickan som är minst var som vanligt djärvast och körde i princip bort Prästen. Prästen är en snäll gammal man och gjorde inget motstånd.

Kattmamman Ella kommer nästan varje dag och bryr sig inte längre om kattungarna och vice versa. Ella fräser åt kattungarna när de kommer för nära men gör inget fysiskt mot dem.

I morgon ska vi gå och ät på Café Zena som bytt namn till “Agnez nån ting” och som ligger på Agnesgatan 11 i Malmö. Ska vara ett mycket mysigt ekologiskt Café med vegetarisk mat.

fre
3
sep
2010
fredag, 03 september, 2010 | Skriven av:

Ett av mina uppdrag är att vara ledamot i Kommunförbundet Skåne.

Många är starkare än en
De skånska kommunernas intresseorganisation
Kommunförbundet Skåne är de skånska kommunernas intresseorganisation. Kommunförbundet Skånes uppdrag byggs på önskemål och behov som i första hand uttrycks av de skånska kommunledningarna. Förutsättningarna för en bra intressebevakning och ett mångfacetterat erfarenhetsutbyte är synnerligen goda i Skåne.

Mitt i valrörelsen hade vi vår sista träff innan valet. Det var en sk styrelsekonferens där man inte tar en massa beslut utan att man får en massa information och där det ges tillfälle till diskussioner.
denna gång höll vi till i Frostavallens konferenscenter.

Merparten av dagen ägnades till att återblicka över vad som Kommunförbundet åstadkommit under denna mandatperioden och funderingar över hur vi ville att framtidens Kommunförbund skulle utvecklas.

Bra att få möjlighet till reflektion och till att fundera över sitt uppdrag. På konferensen var det både politiker och tjänstemän.
Jag är lite allergisk mot konsulter som ska vara så klämkäcka. Hon började med en övning för att ge exempel på hur arbetet skulle gå till.
Hon ville att vi skulle “brainstorma” om hur man kunde designa ett badkar för att vinna en designtävling i Milano.
Alla ficke en massa postit-lappar. Tanken med dessa var att man skulle skriva alla sina idéer för att göra ett superbadkar som vann tävlingen.

Trots allt var det en lyckad dag. Många konstruktiva tankar kom upp och förhoppningsvis kommer en del av dessa att resultera i att Kommunförbundets arbete förbättras.

Alla Skånes kommuner, 33 st, är inte representerade i styrelsen. Vilket är på gott och ont. Man sitter ju inte där för att bevaka sin egen kommuns intressen utan för att förbättra samarbetet mellan kommunerna.

Det var lite dubbelt att mitt i valrörelsen åka iväg å detta.
Kunde dock inte avhålla mig från valröreslen uatn jobbade en del med annonser under tiden. Det blev en kort natt med mycket datorarbete.

Det var god veganmat hela tiden vilket gör det hela lättare …

ons
1
sep
2010
onsdag, 01 september, 2010 | Skriven av:

När vi nu väl fått en generator som är OK så försvinner vinden. Stortorget i Lund må betraktas av många som ett blåshål men det är det inte. Även om vårt vindkraftverk är en bit upp är så kommer det nog inte att blåsa så mycket. Det är tanken som räknas och det kommer säkert igång snart.

Vår solcellspanel fungerar utmärkt och nu har vi både lyse och vattenkokare i valstugan.

I dag blev det klart att Maria Wetterstrand kommer att besöka Malmö och Lund. Det blir nu på söndag.

Det blir troligen tyvärr det enda besöket av Maria i denna valrörelsen. Bättre ett besök än inget.

Det blir många diskussioner om vilket block som miljöpartiet tillhör. Normalt verkar bilden av alliansen vara att de är överens om allting men så är det ju inte. Lika lite som att de rödgröna är överens om allt.

Det vore bättre om det blev mer fokus på politiken i stället för blocken.

Många ungdomar frågar om jobben och skolan. Bra att vi har ett bättre förslag än alliansens när det gäller arbetsgivaravgift och ungdomar.

JOBB
Hur vill ni satsa på nya jobb, entreprenörskap och småföretag?
Att ställa om till ett klimat- och miljösmart samhälle kommer att innebära att tiotusentals nya jobb skapas. Det handlar om stora järnvägsinvesteringar, bygga om hundratusentals bostäder, bygga ut vindkraften och bioenergin, ställa om fordonsparken, satsa på miljöteknikbranschen med mera.
Vi vill få tjänstesektorn att växa genom att sänka momsen inom en rad branscher. Det blir då billigare att reparera trasiga saker, äta på restaurang, gå till frisören och att laga cykeln. Hållbar konsumtion av tjänster måste stimuleras och vi vill ta ett första steg under

UNGDOMSARBETSLÖSHET
Vi vill skapa nya jobb genom att sänka tjänstemomsen. Vi vill avskaffa den nuvarande nedsättningen av arbetsgivaravgifter för unga. I stället får den som anställer en arbetslös mellan 20 och 25 år får en skattereduktion motsvarande hela arbetsgivaravgiften under cirka ett år. Vi vill också stärka ungas möjlighet på arbetsmarknaden genom fler utbildningsplatser och bättre kvalitet på utbildningarna. Vi vill underlätta övergången från högskola till arbetsliv genom praktik för studenter och karriärcentrum på högskolan.

Hur ska ert parti hantera ungdomsarbetslösheten?
Satsa på ett ungdomslyft för den stora grupp av arbetslösa ungdomar som saknar fullständiga gymnasiebetyg och erbjuda utbildning med ersättning motsvarande aktivitetsstöd. Vi vill också införa en ”Jobbstart för unga” som från första dagen av arbetslöshet ger arbetslösa ungdomar mellan 18 och 24 år möjlighet till jobb, utbildning, traineejobb och praktik. Därutöver handlar det om en särskild jobbutbildning till unga, lärlingsplatser, förstajobbet-avdrag, bättre stöd till unga med funktionsnedsättning och fler platser i KY och högskola.

Vilka är era tre viktigaste förslag när det gäller att minska arbetslösheten i åldersgruppen 16-24 år?
– Vi vill pröva att ge ungdomar som saknar godkända betyg från gymnasiet chansen ätt läsa in behörighet med motsvarande grundersättningen vid arbetslöshet.
– Vi vill ändra den nuvarande så kallade ungdomsgarantin så att arbetslösa ungdomar får möjlighet till praktik, utbildning eller annan åtgärd så fort de drabbats av arbetslöshet. Det är orimligt att de ska snurra runt i arbetsförmedlingens system i nio månader innan något händer på riktigt.
– Vi vill stimulera ungdomar till entreprenörskap och starta eget företag. Därför föreslår vi bland annat att åldersgränsen 25 år slopas för möjligheten till starta eget bidrag.

Kategori: valet2010  | Skriv en kommentar
mån
30
aug
2010
måndag, 30 augusti, 2010 | Skriven av:

Veckan började med några timmar i valstugan. Det är alltid roligt att stå i valstugan. Vi börjar nu få lite ordning i valstugan. Mycket material finns men det är alltid något som saknas. Så är det alltid.

Vilka frågor man än har förberett sig på och gjort flygblad så är det alltid något annat som det frågas om. Det är alltid en utmaning att stå i valstugan. Ibland har väljare förberett sig och har svaren på frågorna de ställer och de är då väldigt insatta i problematiken.

Ibland är de inte överhuvud taget intresserade av vad Miljöpartiet tycker för de har redan bestämt sig men vill ändå diskutera.

Det blir i alla fall många intressanta diskussioner och roliga möten. Det är som vanligt många elever som vill få frågor besvarade. Viktigt att eleverna får svar men det känns lite jobbigt att det blir så många och att det samtidigt kommer många väljare. Det borde kunna organiseras bättre med skolorna och helst borde det vara en kontinuerlig kontakt mellan skolorna och de politiska partierna, inte bara det år det är valår.

Det blev en del möten också innan dagen var slut. I morgon börjar dagen med ett besök hos en tandhygienist som ska ta bort tandsten. Ingen rolig början på dagen men det går förhoppningsvis snabbt.

På kvällen blir det lite jobb i valstugan. Vi ska utöka mängden förnyelsebar energi om allt går som det ska …

Kategori: valet2010  | Skriv en kommentar