söndag 3 oktober 2010 | Skriven av:

Just nu pågår det förhandlingar runt om i Sverige. I 87 kommuner och 5 landsting finns det ingen klar blockmajoritet. Samtidigt sker det beräkningar hos Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, för att reda ut vem som kommer att få majoritet i SKL beslutande organ. SKL är en politiskt ledd organisation. De cirka 230 förtroendevalda som har ett uppdrag i förbundet samlas en gång i månaden för sammanträden i styrelsen och dess arbetsutskott samt delegationer, beredningar och programberedningar.

Kommunvalet blev en stor framgång för tre partier. Sverigedemokraterna (sd) ökade med 329 mandat och har nu representation i 245 kommuner (upp från 125). Även Moderaterna (m) gick framåt och ökade med 241 mandat och Miljöpartiet (mp) ökade med 233 mandat i kommunerna. Samtidigt har Centerpartiet (c) (-276 mandat), Socialdemokraterna (s) (-239 mandat) och Kristdemokraterna (kd) (-219 mandat) gått tillbaka liksom, i mindre skala Vänsterpartiet (v) (-75 mandat) och Folkpartiet (fp) (-7 mandat).

Om man utgår från de block som drivit valrörelse nationellt står sig även lokalt så kan de fyra borgerliga partierna kan bilda egen majoritet i 94 kommuner och de tre rödgröna partierna i 109 kommuner. I 87 kommuner kan inget av dessa block skapa egen majoritet.

Även i landstings- och regionvalen innebär en stor ökning för Sverigedemokraterna (+51 mandat) som nu har representation i 15 landsting (tidigare 3). Även Moderaterna går framåt med 43 mandat och miljöpartiet ökar med 33 mandat. Precis som i kommunvalet minskar Centerpartiet (-33 mandat), Kristdemokraterna (-34 mandat), Socialdemokraterna (-22 mandat), Folkpartiet (-12 mandat) och vänsterpartiet (-9 mandat). De regionala sjukvårdspartierna gick tillbaka med sammanlagt 9 mandat och har representation i sex landsting

De tre rödgröna partierna kan bilda egen majoritet i 10 och de fyra borgerliga partierna i 5 landsting. I 5 av landstingen saknar något av blocken egen majoritet.

Beräkningen av mandat till de olika partierna är väldigt komplicerat och det tar nog ännu en tid innan vi vet hur mandaten till valkongressen kommer att fördelas. Val av ombud till Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) kongress för perioden 2011-2015 sker under november-december 2010. Valet ska förrättas av fullmäktigeledamöterna i de nyvalda kommun-, landstings- och regionfullmäktige.

Kategori: politik, valet2010
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>