lördag 20 december 2008 | Skriven av:

DN skriver : “Sänt lugnt rådde i Malmö när dialog prövades”

“Ett stort polisuppbåd bevakade Malmöstadsdelen Rosengård under fredagskvällen. Ett spänt lugn rådde – med vissa våldsamma avbrott – efter de senaste dygnen av vandalism och bränder. Polisen prövade även en ny strategi – dialog.”

AB skriver : “Annan strategi”

“Polisen lade även på fredagen om sin strategi med ett antal dialogpoliser som sattes in för att kunna föra samtal med de inblandade.”

Strategin “dialog” är väl knappast ny för polisen men kanske har man utvecklat den. Dialog behövs verkligen mellan samhället och Rosengårdsborna, mellan samhället och de som inte bor i Rosengård men som ändå är där. Det behövs också dialog mellan människorna som lever och vistas i Rosengård och vi som inte bor i Rosengård.

När situationen har urartat behövs det även poliser med is i magen som kan göra ingripande när det behövs. Polisen gör mest nytta om vi medborgare känner att de står på vår sida. Används det för mycket våld gynnar det bara de som är plats för att bråka.

Polisen har kanske en del i detta genom det sätt de har agerat men samhället får inte bara lyfta över problemet på polisen. Det grundläggande problemet löses inte med polisiära insatser.

SDS skriver : “Lugn natt i Rosengård”

“Under kvällen och natten vistades även ett 30-tal vuxna från Islamiska kulturföreningen ute i Rosengård, de tog kontakt med ungdomarna som var ute vilket var till hjälp för polisen.”

Det visar att det behövs dialog även mellan människa och människa. Vi måste skapa en situation där samhället med dessa aktörer, politiker, polis, räddningstjänst, fritidsledare, skolan … , agerar tillsammans med oss medborgare. När alla jobbar mot samma mål når vi resultat.

Bra om media kan göra reportage om Rosengård även när det inte är stökigt där. Ge exempel på det vanliga livet som säkert inte är utan problem. Men vilken del i Sverige är utan problem.

Enligt både polis och experter är det inte Rosengårdsbor som primärt står för våldsamheterna. I stället talas det om ”turnerande bråkstakar”, och huliganer som polisen känner igen från helt andra områden och sammanhang.

SvD skriver :

“– Det är de tillresta som vi har mest problem med. De verkar inte ha något annat mål än att förstöra, säger Charley Nilsson, presstalesman vid Malmöpolisen”

Detta är ett annat problem där dialog behövs. Det räcker inte att bara sätta in polis mot dessa. Hur fel vi än tycker att det är.
Vi måste komma åt själva problemet inte bara angripa symptomen.

Vi måste uppmuntra olikheter och initiativ så länge det bygger på demokrati och mänskliga rättigheter. Vi får inte vara rädda för att förändras, vilket går i alla riktningar.

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
 1. UBL skriver:

  Det finns ett välkänt problem med ett resonemang som ditt, Yngve. Ty hur gör du med människor som föraktar de värden som konstituerar det demokratiska samhället? Och anser du att dessa värden är värda att försvara? Vi har hela 1900-talets historia att se tillbaka på när det gäller anti-demokratiska krafter till höger och vänster. Har vi lärt oss någonting? Hur kan det komma sig att vissa av oss, ja alldeles för många av oss, fortfarande blundar för vänster- och högerfascisterna, och i dag även för islamisterna? Och så talar vi om integration och dalog. Det är en ynkedom att så få vågar stå upp för de hittillsvarande framstegen i det demokratiska samhället, för att i stället bara se på när ligisterna huserar.

  • Yngve skriver:

   Du får väl ändå medge att det är få som är så kallade extremister.
   Man kan inte behandla alla över en kam. Visst är det ett problem med extremister eftersom de inte alltid styrs av logiskt tänkande utan många gånger av en stark tro att det ska vara på ett visst sätt. Ibland finns det en stark ledare som man lyder blint. Ibland kallas den ledaren för GUD.
   Jag tycker att “dialog”-metoden ändå får betraktas som framgångsrik. Man måste dock ha tålamod.
   Problem uppstår inte över en natt och därför kan man inte lösa dem över en natt heller.

   Vad menar du att man ska göra med dessa s.k. extremister?
   Ska vi sätta alla i fängelse tills de har ändrat sig?
   Tror du att vi kan skrämma dem till rätt insikt?

Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>