lördag 20 december 2008 | Skriven av:

SDS skriver : “Genändrade varor säljs utan kontroll”

“Matvaror fulla med genmodifierade råvaror säljs omärkta i svenska butiker, trots krav på märkning.
Brist på kunskap och kontroll gör att varken handlare eller leverantörer kan garantera att maten de säljer är fri från genmodifierade råvaror.
Svensk och europeisk lag säger att om maten innehåller mer än 0,9 procent av en genetiskt modifierad organism (GMO) så måste detta märkas på förpackningen. Här är okunnigheten stor bland importörer av sammansatta matvaror, främst från USA.”

Det kunde man ju ana att det skulle bli så här. Det enda rätta hade varit att det hade varit helt förbjudet att sälja till man vet mer om konsekvenserna av GMO.

Köper man KRAV eller livsmedel med motsvarande märkning slipper man GMO. Men helt säker kan man inte vara för det fuskas med det mesta.

“– När vi kontrollerade olika varor hittade vi bland annat en bakmix som innehöll 35 procent genmodifierade råvaror utan att paketet var märkt, berättar Johanna Eriksson, livsmedelsinspektör i Kalmar och en av dem som deltog i undersökningen.”

Bra om man man köpa av en lokal odlare som man känner. Dessutom ökar kontrollen om man köper så mycket råvaror som möjligt.

“– De visste inte vad GMO är och därför inte vad de skulle titta efter. Det var först när jag berättade för dem vad det är som de började förstå, säger hon.”

Det är skrämmande att kunskapen är så dålig kring bland livsmedelshandlarna GMO

“I takt med att odlingen av genmodifierade grödor ökar i världen och EU tillåter allt fler genmodifierade ingredienser i vår mat, ökar innehållet av GMO i maten.

Livsmedelsverket räknar med att den största delen av den majs, soja och en stor del av det ris som odlas är genmodifierat. Råvaror som sedan hamnar i djurfoder och som ingredienser i vår mat utan att vi vet om det.
– Vi får nog tyvärr vänja oss vid genmodifierade produkter så länge världshandeln ser ut som den gör, säger Zofia Kurowska.”

Detta visar än en gång att försiktighetsprincipen borde fått gälla. Trots alla löften att det inte skulle vara några problem med att märka GMO-produkter och att man skulle ha kontroll på produktionen har det nu gått så långt att t.ex. Livsmedelsverket ger upp. Man konstaterar att “Vi får nog vänja oss vid genmodifierade produkter …”.
Det är verkligen beklagligt. Man borde själv kunna få välja.

Men som vanligt när marknaden och pengar styr så kommer konsumenten i andra hand.
Inget är viktigare än vinsten.

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>