Inlägg under kategori » handel «

sön
1
apr
2012
söndag, 01 april, 2012 | Skriven av:

Den senaste veckan har Sveriges vapenexport varit ett samtalsämne. En mycket viktig diskussion som visar på dubbelmoral hos på Sveriges just nu största partier och ett av de minsta (C).

Sedan valet 2006 är det alliansen som haft regeringsmakten och har under denna tid kunnat påverkat händelserna. Avtalet med Saudiarabien skrevs under av (S) 2005 och förnyades av alliansen 2010.

Affären har gjort att alliansen för andra gången har tvingats byta förvarsminister. Även om Tolgfors anförde familjeskäl kan man nog med goda skäl tro att något annat låg bakom avhoppet.

I dag lyssnade jag på “Statsministerns frågestund” den 29 mars. Gustav Fridolin (MP) tog då upp frågan om vapenexporten.


Se och lyssna!

Enligt min mening var budskapet från statsministern tydligt, sysselsättningen och då speciellt metallarbetarnas är viktigare än de mänskliga rättigheter i de länder till vilka Sverige exporterar vapen. Statsministern vill hedra “avtalet” med Saudiarabien hellre än “mänskliga rättigheter”.

Avtalet med Saudiarabien skrevs under 2005. I svaren på Gustav Fridolins frågor så menade statsministern att avtal ska hållas. Visst är det sant under normala omständigheter men inte om detta går emot frågan om mänskliga rättigheter. Statsminsistern glömde att säga att han hade möjligheten att avsluta avtalet 2010 men valde att förnya det.

Tidigare har vår handelsminister tvingats “förtydliga sig” vad hon menade med sitt uttalande i Studio Ett 2009.
2009 sa hon :

“att det tydligt ska konstateras att det är en väldigt stor avsaknad av demokrati och mänskliga rättigheter i Saudiarabien. … och att det till Saudiarabien sker en export av övrig krigsmateriel det vill säga krigsmateriel som inte är avsedd för strid”

Nu 2012 vill hon förtydliga vad hon sa 2009. Vilket är lite märkligt för jag tyckte att hon var väldigt tydlig 2009. “Till Saudiarabien sker en export av övrig krigsmateriel det vill säga krigsmateriel som inte är avsedd för strid”.

Den övriga krigsmaterielen var “pansarvärnsrobotar”. Hur dessa ska användas är lika tydligt. Någon “icke-vålds användning” är svår att tänka sig.

Nu hoppas jag verkligen att man grundligt granskar vad som hänt i denna fråga. Det är inte för lite våld i världen. Ju fler vapen desto mer våld. Ska vi lösa vår planets problem behövs det fred. Visserligen är sysselsättningen viktig men inte till priset av minskade mänskliga rättigheter.

Det är inte förvånande att socialdemokraterna ligger lågt i frågan eftersom de ju startade det hela. Jag hade ändå hoppats på att socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson skulle lämna tydliga besked gällande vapenexport och demokrati. Tyvärr gav han inga tydliga och bra svar i Ekots lördagsintervju. Han tycktes mena att en demokrati kan kombineras med diktatur som inte bryr sig om mänskliga rättigheter.

Detta visar att skillnaden i denna fråga mellan, de för närvarande två största partierna, (M) och (S), är väldigt liten. Vilket är oroväckande …

tor
27
maj
2010
torsdag, 27 maj, 2010 | Skriven av:

Ett ärende på dagens kommunfullmäktige handlade om när man få ha torghandel på Clemenstorget och Mårtenstorget och när man får ha loppis på Södra Esplanaden.
Alliansen vill utöka tiden på Clemenstorget till kl. 18.00 men behålla tiden kl. 14.00 på Mårtenstorget och att Loppisen på Södra Esplanaden skulle upphöra senast kl. 15.00.

Miljöpartiet yrkade på att alla dessa 3 verksamheter skulle avslutas senast kl 18.00. Detta skulle möjliggöra till utökad torghandel och det skulle göra det enklare att det är samma tider för dessa verksamheter.

Att det skulle vara möjligt att ha öppet till 18.00 innebär inte att man måste ha öppet till klockan 18.00 utan man ska se det som en möjlighet att ha öppet till 18.00.

Alliansen hävdade att det skulle vara av trygghetsskäl som man vill avsluta torghandeln redan kl. 14.00. Annars skulle man omöjliggöra besökare som använder bil för att komma in till centrum. För de måste parkera på Mårtenstorget eftersom P-husen är så otrygga. De menar tydligen att Mårtenstorget främst ska användas för parkering vilket är trisst.

Ska man få mer liv i centrum så behöver man göra annat än att bara fylla det med parkerade bilar.

Förslaget var att det skulle avslutas kl. 18.00 så det var ju inte tal om nattöppet. Dessutom får ju alla bilar inte plats på Mårtenstorget. Om nu P-husen är så otrygga så borde man ju göra något åt detta.

Ska man prata trygghet så är nog Mårtenstorget inte mer trygg än P-husen.

Man kan ju också tänka sig att man förstärker kollektivtrafiken.

tis
29
sep
2009
tisdag, 29 september, 2009 | Skriven av:

När jag var på FR i helgen passerade jag Hötorget. Jag har varit på Hötorget flera gånger under många år. På senare år har torghandeln förändrats. Nu slås man av att det knappast är någon mångfald i utbudet av produkter. Något ekologiskt kunde inte skådas och de flesta frukt och grönsaks stånden ser exakt lika dana ut. I lördags hade man massor med kantareller och trattkantareller. De påstods vara svenska och utgångspriset var halva priset.
Lite lustigt att dessa stånd har exakt samma utbud och precis samma upplägg angående pris och placering av produkter. Alla sålde till halva priset och det priset verkade högre än vad det normalt är i vanliga livsmedelsaffärer.
Hur kan det vara så???

Hötorgshandel_sep2009

Kategori: handel  | Skriv en kommentar
sön
27
sep
2009
söndag, 27 september, 2009 | Skriven av:

Nästa vecka är det miljövänliga veckan. Förhoppningsvis är det många som uppmärksammar detta och startar sitt nya, mer klimatsmarta liv. Det är mycket man göra och det är inte svårt och inte tråkigt.

Det gäller inte bara hur vi transporterar oss eller om vi köper miljömärkta produkter. Vi kan även göra en hel del när det gäller “MAT”. Naturskyddsföreningen har gjort en bra sammanställning på sin hemsida med tips hur man kan “äta och handla” klimatsmartare.

tis
1
sep
2009
tisdag, 01 september, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Politisk oenighet om Novas planer”

Novas planer på utbyggnad med 25 nya butiker vållar politisk strid. Stadsbyggnadskontoret säger nej. 17 september ska politikerna fälla avgörandet.

Det är trafiksituationen som gör att tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret är ytterst tveksamma till ett ännu större Nova.

– Med än mer trafik till Nova hindras annan utveckling i Lund till exempel Brunnshög. All trafik från E 6 ska in Fjelievägen och då behöver Öresundsvägen kunna utnyttjas bättre än i dag. Trafiksystemet räcker helt enkelt inte till, säger stadsbyggnadsdirektör Inga Hallén.

Detta visar ännu en gång hur kortsiktigt beslutet var att godkänna etableringen av Nova. Då man tog beslutet struntade man i vilka konsekvenser det blev för trafiksituationen. Nova skapar extra trafik och utarmar centrumhandeln. Vilket skapar ett bilberoende.

När man i stället borde minska trafiken vill alliansen bygga ut och öka de negativa konsekvenser det blir med ökad trafik.
När det gäller att bygga ut vägar finns det alltid pengar.

Alliansen vill lägga ner Ungdomsforum och spara några hundra tusen. Att bygga nya vägar som kostar miljoner är inga problem trots alla sparbeting. Att det dessutom förvärrar klimatsituationen bryr man sig inte om. En satsning på Ungdomsforum är klimatsmart eftersom det aktiverar ungdomar i frågor kring Agenda 21 och på sikt kommer att minska miljöbelastningen.

Att alliansen inte bryr sig om miljöfrågor är inget nytt. De snackar miljö men gör sällan något, speciellt inte om det kostar pengar på kort sikt. Nu gäller det för (s) att visa om de tar miljö- och klimatfrågorna på allvar.
Helt osannolikt är det ju inte!
Eller?

lör
25
apr
2009
lördag, 25 april, 2009 | Skriven av:

wwwfiberfinseI dag blev det lite shopping. Började på Fiber Fin vid Drottningtorget i Malmö. Trevlig affär med bara ekokläder. Tyvärr är det inte allt som passar men finns en del. Jag ville ha ett par byxor men det fanns inga som passade. I dag blev det en skjorta och en keps. Det känns bra att köpa ekokläder där tillverkningen dessutom görs på ett bra sätt. Inga barnarbeten och bättre löner. Dock är det låga löner jämfört med svenska mått men ett steg i rätt riktning. Har du inte varit i affären ta dig dit och kolla in utbudet.
Efter detta provsmakade vi färska alger på Morot & Annat. Även detta en affär med bara ekologiska livsmedel. Det är en fröjd att gå i affären och plocka till sig varorna. I dag hade de provsmakning av färska alger. Algerna är odlade i bassänger med renat saltvatten. Lite osäkert om hur mycket jod de innehåller. Vi ska få besked om detta via e-post.
Det blev inga alger idag men det blev frystorkad ananas och mango. Inga tillsatser och endast naturligt socker från frukterna. Dessutom blev det mandlar med choklad överdrag. Lite gott får man unna sig. Inte så onyttigt heller.
Vädret var varmt och skönt och efter lite shopping och promenad i solen blev det lunch vid Kaptensbrokiosken. Här kan man äta korv med mos som är vegansk, vegansk ostburgare och en annan burgare som de kallar Lemon Marsala. Allt veganskt.
Ibland är det bra att äta något snabbt och billigt men som ändå är veganskt och ekologiskt.
Man kan ju inte alltid äta falafel.

lör
20
dec
2008
lördag, 20 december, 2008 | Skriven av:

SDS skriver : “Genändrade varor säljs utan kontroll”

“Matvaror fulla med genmodifierade råvaror säljs omärkta i svenska butiker, trots krav på märkning.
Brist på kunskap och kontroll gör att varken handlare eller leverantörer kan garantera att maten de säljer är fri från genmodifierade råvaror.
Svensk och europeisk lag säger att om maten innehåller mer än 0,9 procent av en genetiskt modifierad organism (GMO) så måste detta märkas på förpackningen. Här är okunnigheten stor bland importörer av sammansatta matvaror, främst från USA.”

Det kunde man ju ana att det skulle bli så här. Det enda rätta hade varit att det hade varit helt förbjudet att sälja till man vet mer om konsekvenserna av GMO.

Köper man KRAV eller livsmedel med motsvarande märkning slipper man GMO. Men helt säker kan man inte vara för det fuskas med det mesta.

“– När vi kontrollerade olika varor hittade vi bland annat en bakmix som innehöll 35 procent genmodifierade råvaror utan att paketet var märkt, berättar Johanna Eriksson, livsmedelsinspektör i Kalmar och en av dem som deltog i undersökningen.”

Bra om man man köpa av en lokal odlare som man känner. Dessutom ökar kontrollen om man köper så mycket råvaror som möjligt.

“– De visste inte vad GMO är och därför inte vad de skulle titta efter. Det var först när jag berättade för dem vad det är som de började förstå, säger hon.”

Det är skrämmande att kunskapen är så dålig kring bland livsmedelshandlarna GMO

“I takt med att odlingen av genmodifierade grödor ökar i världen och EU tillåter allt fler genmodifierade ingredienser i vår mat, ökar innehållet av GMO i maten.

Livsmedelsverket räknar med att den största delen av den majs, soja och en stor del av det ris som odlas är genmodifierat. Råvaror som sedan hamnar i djurfoder och som ingredienser i vår mat utan att vi vet om det.
– Vi får nog tyvärr vänja oss vid genmodifierade produkter så länge världshandeln ser ut som den gör, säger Zofia Kurowska.”

Detta visar än en gång att försiktighetsprincipen borde fått gälla. Trots alla löften att det inte skulle vara några problem med att märka GMO-produkter och att man skulle ha kontroll på produktionen har det nu gått så långt att t.ex. Livsmedelsverket ger upp. Man konstaterar att “Vi får nog vänja oss vid genmodifierade produkter …”.
Det är verkligen beklagligt. Man borde själv kunna få välja.

Men som vanligt när marknaden och pengar styr så kommer konsumenten i andra hand.
Inget är viktigare än vinsten.

mån
4
aug
2008
måndag, 04 augusti, 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Saab höjer bud på motköp vid norsk Jas-affär”

“Saab kompletterar sin offert på 48 Jas-Gripenflygplan till Norge. Erbjudandet om motköpsaffärer höjs nu från 100 till 180 procent av ordervärdet.

När Saab överlämnade offerten till norska försvarsministern i april, erbjöds norrmännen motköpsaffärer som täckte 100 procent av ordervärdet. Men nu kryddar Saab offerten.

–Vi ökar nu vårt åtagande, avseende industrisamarbete, till minst 180 procent av ordervärdet sett över en period på 10 – 15 år, säger Åke Svensson, vd för Saab i ett pressmeddelande.”

Jag vet inte om jag tänker fel men det blir lite konstigt varje gång svenska företag ska sälja krigsmaterial. Vi binder oss för motköp och i detta fallet till nästan 2 gånger det som vi säljer för. Givetvis håller det hjulen i gång men är det ekonomiskt sunt?
Visst är det väl bra för SAAB men är det samhällsekonomiskt bra?

Det är i alla fall stora summor.

Sedan kan man undra vem som vinner på att det säljs krigsmaterial?
Våld föder våld och på vår planet är det inte direkt någon brist på våld och krig.

Sedan kan man ju undra om det har gjorts någon klimatkonsekvensbeskrivning av affären.
Hur mycket utsläpp står inte “de s.k. försvaren” för.

Konflikter är ett stort hot mot klimatet. Visserligen vill man få en och tro att det finns “god krigsmaterial”.
Svenska företag “tjänar pengar” på att sälja minor och t.o.m. klusterbomber som är “förbjudna”. Sedan lägger “staten” stora pengar på att hjälpa drabbade länder med minröjning.

Så vem vinner på vår vapenexport???

Kategori: ekonomi, handel, klimat, våld  | En kommentar
tor
8
maj
2008
torsdag, 08 maj, 2008 | Skriven av:

Kristianstadsbladet skriver: “Elverk rena dödsfällan”

“De 80 bensindrivna elverk tillverkade i Kina som Klubbkompis AB sålt kan vara rena dödsfällan. När Elsäkerhetsverket testade produkten hade den så många fel att företaget i Broby tvingas återkalla samtliga. Dessutom är de belagda med försäljningsförbud.
Elverket typ 950DC av fabrikatet Maxima för 230 volt är bensindrivet. CE-märkning finns.”

Trots att elverken är CE-märkta så finns alla dessa fel. det visar tydliga brister i CE-märkandet. För fanns S-märkning som byggde på att någon oberoende hade testat produkten. Nu är det upp till den som säljer produkten att avgöra om produkten uppfyller kraven.
Detta är allvarligt och inte första gången som CE-märkta produkter funnits på marknaden som inte uppfyllt kraven och som varit livsfarliga.

sön
17
feb
2008
söndag, 17 februari, 2008 | Skriven av:

Enligt DN:

“Frukt- och grönsaksplockarna i södra Florida jobbar för svältlöner som inte höjts på trettio år och trängs i fallfärdiga baracker. Odlarna vägrar löneförhandla och stora uppköpare som Burger King och Whole Foods avvisar plockarnas krav på en löneökning på en cent per halvkilo tomater.”

.
Detta äger rum i välfärdsstaten USA. Så här bra och rättvist fungerar marknadskrafterna.

Receptet för att få billig arbetskraft tycks vara att se till att det finns många arbetslösa, att de inte organiserar sig, att arbetet sker på arbetsgivarens villkor, använd gärna illegala immigranter som inte vågar kräva några rättigheter …

Inte lång från där detta äger rum lever andra i lyx och flärd.

Så man kan undra vem är det som bygger välfärden i USA?

ons
6
feb
2008
onsdag, 06 februari, 2008 | Skriven av:


På torsdag är det kommunstyrelse i Lunds kommun. På dagordningen finns det ett antal planärenden. Ett av dessa gäller delar av Välten m.fl.

Miljöpartiet har under arbetet med planen försökt påverka i konstruktiv anda. Enligt Miljöpartiet kommer planen att göra Gunnesbo, tillsammans med Nova, till ett gigantiskt bilorienterat köpcentrum som strider mot kommunens intentioner om hållbar utveckling både ekologiskt och socialt.

Nu verkar det som att (s) vill avslå planen och skicka den tillbaka till byggnadsnämnden för omarbetning för att bl.a. ta hänsyn till följande:

“Utifrån underlaget vill vi i stället att en annorlunda inriktning för Välten prövas. En inriktning som medför att detaljhandeln i området kan utvecklas, moderniseras och upprustas, men inte totalt ta överhanden. Utöver detta vill vi pröva möjligheten till att skapa ett levande centrum med mänsklig skala, täthet och attraktivitet med kontor och verksamheter lämpliga för mindre företag, men även pröva möjligheten till bostäder. Området måste ha hög tillgänglighet med bil, kollektivt och även med cykel och utgöra ett stadsdelscentra.”

Det är en positiv förändring hos (s).

Vi får se om något parti i majoriteten vågar ändra inställning.

På torsdag vet vi svaret!

ons
6
feb
2008
onsdag, 06 februari, 2008 | Skriven av:

Enligt DN har EU bestämt att svenskflaggad Ålandsfärja får sälja snus på svenskt vatten men även på finskt vatten. Finskflaggad Ålandsfärja får inte sälja snus oavsett vatten.

På ett sätt är det bra att snusförsäljningen försvåras. Snut är ju inte direkt någon hälsokost. Tobak är inte heller någon hälsokost men får säljas överallt och dessutom ger EU stöd ill tobaksodling.

Enligt drugnews.nu:

Samtidigt som rökning bekämpas inom EU:s folkhälsopolitik, har stöd utbetalats till EU:s tobaksodlare alltsedan år 1970. Årsbudgeten för odlingsstöden uppgår till cirka 9,3 miljarder kronor och utgör ca 75 procent av tobaksodlarnas intäkter.

Det blir inte direkt konkurrensneutralt om svenskflaggade färjor får sälja snus men inte finskflaggade.

Rimligen borde allt stöd till tobaksodling tas bort och snus jämställas med tobak eller förbjudas i hela EU.

Oroväckande att

Med fler utflaggningar och det kan handla om uppemot tio fartyg hotas den kommunala servicen ordentligt.

och att snusförsäljningen skulle vara orsak till utflaggningen.

Kategori: hälsa, handel  | Skriv en kommentar
tis
22
jan
2008
tisdag, 22 januari, 2008 | Skriven av:

Enligt SDS vill Kävlinge kommun bygga ut Center Syd.
Ökad trafik, försämrad luft och urholkning av den lokala handeln är inget som moderaterna i Kävlinge bekymrar sig om.

– För att möta den ökande konkurrensen från bl a Nova i Lund måste Center Syd utöka sitt utbud. Annars kommer köpcentret att dö ut, säger moderaternas ordförande i Kävlinge miljönämnd.

Sen kommer väl alliansen i Lund att säga:

– För att möta den ökande konkurrensen från bl a Center Syd i Kävlinge måste Nova Lund utöka sitt utbud. Annars kommer köpcentret att dö ut

Och sen säger Kävlinge:

– För att möta den ökande konkurrensen …

När ska det sluta?

I vissa frågor som t.ex. planering och exploatering av externa köpcentra kan inte varje kommun optimera utifrån sin egen horisont. Därför behövs det ett regionalt planinstrument som tar hänsyn till hela regionens utveckling. Annars kommer vi alla att bli förlorare bl.a. p.g.a. miljöeffekterna och utarmad centrumhandel. 

Kategori: handel, klimat  | Skriv en kommentar