måndag 4 augusti 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Saab höjer bud på motköp vid norsk Jas-affär”

“Saab kompletterar sin offert på 48 Jas-Gripenflygplan till Norge. Erbjudandet om motköpsaffärer höjs nu från 100 till 180 procent av ordervärdet.

När Saab överlämnade offerten till norska försvarsministern i april, erbjöds norrmännen motköpsaffärer som täckte 100 procent av ordervärdet. Men nu kryddar Saab offerten.

–Vi ökar nu vårt åtagande, avseende industrisamarbete, till minst 180 procent av ordervärdet sett över en period på 10 – 15 år, säger Åke Svensson, vd för Saab i ett pressmeddelande.”

Jag vet inte om jag tänker fel men det blir lite konstigt varje gång svenska företag ska sälja krigsmaterial. Vi binder oss för motköp och i detta fallet till nästan 2 gånger det som vi säljer för. Givetvis håller det hjulen i gång men är det ekonomiskt sunt?
Visst är det väl bra för SAAB men är det samhällsekonomiskt bra?

Det är i alla fall stora summor.

Sedan kan man undra vem som vinner på att det säljs krigsmaterial?
Våld föder våld och på vår planet är det inte direkt någon brist på våld och krig.

Sedan kan man ju undra om det har gjorts någon klimatkonsekvensbeskrivning av affären.
Hur mycket utsläpp står inte “de s.k. försvaren” för.

Konflikter är ett stort hot mot klimatet. Visserligen vill man få en och tro att det finns “god krigsmaterial”.
Svenska företag “tjänar pengar” på att sälja minor och t.o.m. klusterbomber som är “förbjudna”. Sedan lägger “staten” stora pengar på att hjälpa drabbade länder med minröjning.

Så vem vinner på vår vapenexport???

Kategori: ekonomi, handel, klimat, våld
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
  1. Andreas E skriver:

    Angående motköp så är det ju inte så att SAAB säljer för X miljarder och att de sedan måste köpa lax och olja för 180% av det värdet. Det är ju egentligen inte motköp utan helt enkelt så att de delar som ingår i de Gripen-plan som säljs till Norge till stor del tillverkas i Norge. SAAB behöver ju även utveckla Gripen hela tiden och en del av det som är tänkt att utvecklas och tillverkas i Norge kommer säkert ingå i de plan som SAAB har tänkt sälja till andra länder. Ungern, Tjeckien, Sydafrika och Thailand har ju redan köpt/hyrt Gripen och de är säkert intresserade av ammunition, uppgraderingar etc. som Norrmännen kommer stå för till viss del. Siffran 180% är hög och det är kanske inte möjligt att göra sådana motköp vid alla försäljningar. Nu handlar det dock om att till varje pris få en första kund till nästa generations Gripen-plan så att fler länder vågar köpa. Om Brasilien och Indien väljer Gripen handlar det om kanske 300 plan, då kan det vara värt 180% motköp i Norgeaffären!

Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>