söndag 28 december 2008 | Skriven av:

DN skriver : ”Lögndetektorer fungerar inte”

”Lögndetektorer är rena lögnen och fungerar inte alls, visar en sammanställning av två svenska forskare. Men den vetenskapliga tidskriften drog in deras artikel, efter påtryckningar från en tillverkare av lögndetektorer.

De två forskarna är Francisco Lacerda, professor i lingvistik vid Stockholms universitet, och Anders Eriksson, professor i fonetik vid Göteborgs universitet. Båda är högt ansedda inom sitt fält, med många publiceringar i tunga vetenskapliga tidskrifter.

För ett år sedan publicerade de en artikel i tidskriften ”The international journal of speech, language and the law”, en specialtidskrift som läses bland annat av röstexperter som arbetar för polisväsende och säkerhetstjänster.

Men för en tid sedan blev det brittiska förlaget Equinox, som ger ut tidskriften, uppvaktat av det israeliska företaget Nemesysco Limited, som tillverkar lögndetektorer. Företaget krävde att artikeln skulle dras in. Förlaget beslutade att göra så.”

Mycket märkligt att ett företag som är ytterst partisk ska kunna stoppa en publicering av ett forskarrön.

Det är givetvis en ekonomisk fråga. Många myndigheter och företag i flera länder köper in lögndetektorer för stora belopp och använder dem. I England har försäkringsbolag och banker köpt lögndetektorer. Inrikesdepartementet har beslutat använda dem i försäkringskasseärenden, för att avslöja fuskare.

Enligt forskarna finns inga belägg att lögndetektorer fungerar.

”Det finns forskning som visar att folk ljuger mindre, om de luras att tro att en apparat kan avslöja deras lögn. Men det är en helt och hållet psykologisk effekt. Apparaterna i sig själva presterar inte bättre än slumpen, försäkrar både Anders Eriksson och Francisco Lacerda.”

Man kanske skulle testa på tillverkaren som stoppade utgivningen och fråga om :
”Om lögndetektorer fungerar” ?
Undra vilket resultat det blir?

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>