Inlägg den 27 november 2008

tor
27
nov
2008
torsdag, 27 november, 2008 | Skriven av:

Nu är det åter dags för kommunfullmäktige. Denna gång borde vi hinna med alla ärenden. I dag börjar sammanträdet med en information om Lunds Energi. Det är bolagets VD, Jan Samuelsson, som håller i den. Mycket handlade om den s.k. Örtoftaanläggningen.
Helt klart är att det blir en dyr affär. Det återstår att se hur stora miljövinster den kommer att ge. Jag är inte helt säker på att det blir så mycket. Många osäkerhetfaktorer kvarstår.

Det blev som vanligt mycket snack om det mesta. Det blev bl.a. en ny diskussion om den direkta skolpengen. Inget nytt och inget klargörande hur vi ska gå vidare.
Tyvärr blev det en skyttegravsdebatt. Förlorarna blir som vanligt barnen.
Det största problemet är att storleken, på både de kommunala skolorna och de fristående skolorna, blir allt större. Större är inte alltid vackrast och bäst.

Det blev en lång interpellationsdebatt som än en gång diskuterade modersmålsundervisningen.

Just nu pågår debatten angående en motion om “Fler och kraftfulla åtgärder mot utsläpp av växthusgaser”. I ordet fanns det stor överenskommelse. Alla sa att klimatfrågan är viktig. Den stora skiljelinjen var hur arbetet skulle organiseras.
Skulle en speciell klimatkommission tillsättas eller skulle arbetet utgå ifrån den organisations som finns dvs kommunstyrelsens miljö- och hälsoutskott.

Problemet är egentligen inte organisationen utan viljan och vilka resurser som alliansen vill avsätta.

Positivt är ändå att alliansen gett mig sig och de har i alla fall flyttat fram positionerna något.

På nästa miljö- och hälsoutskott kommer frågan upp om hur mycket pengar som ska avsättas.
Då får vi se om det blir mer än bara ord.

Träffar: 6

tor
27
nov
2008
torsdag, 27 november, 2008 | Skriven av:

SkD skriver : “Inga raketer på Maxi i år”

“För miljön, djuren och människornas skull. Så motiverar sydsvenska Maxi-handlare beslutet att inte sälja några fyrverkerier i år.
Redaktionen har sökt företrädare för Coop för att få svar på om kedjan har liknande planer. Coops informatör har lovat att återkomma men har ännu inte hört av sig.
– Folk skickar dem åt höger och vänster, jag tycker inte de hör hemma i en stad, säger Tomas Lundvall, chef över Maxi Malmö.

Han har tillsammans med landets övriga Maxi-handlare beslutat sig för att sluta sälja fyrverkerier, och det redan till detta nyår.

Mycket djur – Vi är ett distrikt med mycket hästar, hundar och andra djur, så vi tror att våra kunder uppskattar detta, säger Birger Andersson, butikschef Maxi Mellbystrand i Laholm.
Kollegorna på Maxi Högskolan i Halmstad och Flygstaden står också bakom beslutet och meddelar att miljöskäl också ligger till grund för beslutet.”

De senaste åren har många kommuner uppmärksammat störningar och skador, på människor och miljö, som kommer av nyårssmällandet. Många kommuner har liksom Malmö tagit initiativ till ett förbud mot att smälla smällare, och vill bara tillåta raketer precis under nyårstimmarna. Men att ändra stadgar tar tid, och inte förrän nästa nyår börjar de nya reglerna att gälla i Malmö.”

Bra av ICA Maxi att ta beslutet att inte sälja fyrverkerier. Det är på tiden att något görs. Det har blivit värre och värre de senaste åren.
Förhoppningsvis hänger Coop på. Sedan är det alla andra som tjänar stora pengar på att djur och människor får lida.

Just nu känns det hoppfullt!

Träffar: 15