Inlägg den 12 november 2008

ons
12
nov
2008
onsdag, 12 november, 2008 | Skriven av:

SDS skriver : “Upprättelse för krokig gurka i EU”

“EU släpper på detaljregleringen för frukt och grönsaker.
Nästa sommar blir det fritt fram att handla gurkor, squash, blomkål och lök som inte har ett perfekt EU-mässigt utseende.

Från den 1 juli nästa år finns reglerna enbart kvar för druvor, citrus, jordgubbar, kiwi, paprika, päron, sallat, tomat, äpplen, persikor och nektariner. Men även för dem släpper EU på kraven en aning. Missformade äpplen och jordgubbar, till exempel, kan få säljas i butikerna om de har en tydlig märkning och konsumenterna blir upplysta om att det inte är klass extra, klass I eller klass II.

I sak blir skillnaden inte stor jämfört med de grupper som slipper detaljreglerna. Att reglerna inte helt försvinner är en kompromiss för att blidka de medlemsländer som inte ville släppa på kraven, bland annat för att de befarar att priserna kommer att pressas nedåt vilket visserligen är bra för konsumenterna, men inte för bönderna.

Med de nedbantade formkraven försvinner runt hundra sidor lagtext i ett slag.”

Det var verkligen på tiden. Det är ju helt otroligt att EU har lagt sig i detta från början. I och med detta försvinner hundra sidor lagtext. Det återstår många andra saker som EU skulle kunna släppa. EU-byråkratin är stor och kostsam.

En krokig gurka kan smaka bättre än en rak men EU bryr sig mer om det yttre. Nu är EU inte ensam om att bry sig om ytan istället för innehållet. Konsumtionssamhället just nu är på samma sätt.

Det hade varit bättre om EU varit mer på hugget och sett till nyttan med maten. Det borde vara regel att man redovisar innerhållet i alla livsmedel och på vilket det är producerat, transporterat etc.
Här kunde EU-byråkratin göra en insats.

Träffar: 10