tisdag 25 november 2008 | Skriven av:

SDS skriver : ”Snus räddar inte liv”

“Snus bidrar inte till att folk slutar röka. Nordens fem socialstyrelser går nu samman för att stoppa myterna kring snuset som ett sätt att rädda liv.
– Det finns ingen evidens för att snus minskar rökningen, även om det finns enstaka personer som det fungerar för, säger Lars-Erik Holm, generaldirektör vid svenska Socialstyrelsen.

I en undersökning, gjord av Statens folkhälsoinstitut i Sverige, visade det sig att fyra av tio snusare fortsatte att röka dagligen, eller i bland, vid sidan av snusningen.

Så få som fem procent av svenska män uppskattas ha haft hjälp av snuset när de slutat röka.”

Drog är en drog!
Det är ju inte så konstigt. Förbud är inte alltid en lösning men att tillåta droger eller att inte försvåra för drogernas spridning är inte bra.

Snus är farligt och onödigt.

Tänk om vi kunde fokusera mer på livet då skulle vi inte behöva så mycket droger.

Kategori: droger, sjukvård
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
 1. Ragnar skriver:

  Där har du fel! Istället bör alla droger legaliseras! Först då kan vi börja fokusera på livet.

 2. Yngve skriver:

  Nej Ragnar, jag tror att du har fel.
  Droger lurar oss. Droger gör så att vi inte lever i verkligheten.
  Dessutom är droger mycket lömska. I början är det en vän man kan “fly” från problem som dock inte försvinner. Drogerna tar över och styr människan och då hjälper inte ens ett klart intellekt.

  Problematiken med droger är inte bara en fråga om legalisering eller inte. Vi behöver skapa ett samhälle där alla får bekräftelse och där vi har respekt för varandra. Lycka är inte bara pengar.

 3. Hampus skriver:

  Snus är inte en drog!
  Jag är 17 år!
  och jobbar inom ämnet droger!
  har snart gjort det i 5 år!

  För att något ska räknas som en drog i Sverige ska det vara
  Beroendeframkallande
  Giftigt
  Sinnesförändrande

  Snus & cigaretter är inte Sinnesförändrande.
  Däremot så är alkohol en tydlig drog!
  Tack för mig!

 4. Yngve skriver:

  Visst är snus en drog och farlig.

  Det finns olika definitioner av vad som är drog:

  Narkotikastrafflagen 1968:64 § 8
  Länk!
  “Med narkotika förstås i denna lag läkemedel och hälsofarliga varor med beroendeframkallande egenskaper eller euforiserande effekter eller varor som med lätthet kan omvandlas till varor med sådana egenskaper eller effekter och som
  1. på sådan grund är föremål för kontroll enligt en internationell överenskommelse som Sverige har biträtt, eller
  2. av regeringen har förklarats skola anses som narkotika enligt lagen.”

  Nationalencyklopedin
  ”Råämnen med medicinska effekter utvunna ur torkade växter eller växtdelar. Numera används ordet ofta i betydelsen narkotikum, missbrukspreparat.”
  Synen på olika droger och när bruk av droger anses som missbruk är starkt kulturellt betingat.

  Drugs and society
  Glen R. Hanson, Peter J. Venturelli, ANnette E. Fleckenstein, 2002, Jones and Bartlett Publishers
  “En drog är något som påverkar kroppens funktioner, som centrala nervsystemet. Legala droger är till exempel koffein, alkohol, tobak och receptfri medicin. Dessa droger är oftast socialt accepterade. Cannabis, ecstasy och kokain är exempel illegala droger.”

  Encyclopedia Britannica
  “Det finns ett otaligt med definitioner av vad droger är. Oftast avser termen substanser som påverkar psyke eller beteende eller leder till varierande grad av beroende.”

  Susning.nu
  “En del menar att droger är detsamma som narkotika, medan andra mer vidsynt menar att även svagt berusande ämnen som t.ex. koffein och nikotin är droger. En öppnare definition kan hävda att temporär sinnes/tankeförändring är kriterium nog för att en substans skall kallas för en drog. Åsikterna om vad som är droger och vad som inte är droger varierar från person till person.”

  Andra vanliga definitioner
  ”Drog är en substans som är sinnesförändrande (berusande, euforiscerande) och/eller beroendeframkallande. Droger är med denna definition: tobak, alkohol, narkotika, vissa läkemedel, flyktiga lösningsmedel och tändargas samt anabola steroider”

  För att ett ämne dock ska klassas som drog krävs att den uppfyller följande krav:
  · Den ska vara giftig
  · Den ska vara beroendeframkallande
  · Den ska vara berusande

 5. Hampus skriver:

  Jag är hemskt ledsen Yngve, men du har faktiskt fel. Tobak är ingen drog, för det är inte sinnesförändrande, tidigare kallades det för berusande, men dom ändrade det till sinnesförändrande för att det skulle vara tydligare, då att tex inte tobak skulle kunna tolkas som en drog.

  Så det spelar ingen roll om du skriver upp all världens definitioner på vad en drog är, för i Sverige så är inte tobak narkotikaklassat.

 6. Yngve skriver:

  Vem är det som säger att det inte är en drog?

  Alkohol är väl inte heller narkotikaklassat men det betraktar du som drog.

  Vad är din poäng med att tobak och snus inte är droger?

  Men egentligen spelar det inte så stor roll om det definieras som en drog eller ej. Tobak och snus är beroendeframkallande och är skadligt hälsan. Därför behöver man minska användandet.

 7. Hampus skriver:

  WHO och FN har definitionen som du skrev i ditt tidigare inlägg. För att något ska definieras som en drog så ska ämnet vara giftigt, beroendeframkallande och sinnesförändrande.
  Tobak och snus är inte sinnesförändrande därmed är det inte en drog.
  Alkohol är giftigt, beroendeframkallande och sinnesförändrande därmed är det en drog.
  Min poäng är att du har fel när du säger att tobak och snus är en drog. Däremot håller jag med om att tobak och snus är beroendeframkallande och giftigt.

Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>