Inlägg under kategori » droger «

tor
27
aug
2009
torsdag, 27 augusti, 2009 | Skriven av:

DN skriver “Stockholms stad inför rökförbud för anställda”

Förskollärare, vaktmästare och parkarbetare som röker får ställa in sig på att sluta. Den 1 maj nästa år införs rökförbud på arbetstid för Stockholms stads cirka 45.000 anställda.

Förslaget om ett rökförbud tas i höst och har stöd av hela den borgerliga majoriteten. Rökförbudet ska gälla från den 1 maj nästa år.
De anställda kommer inte få ta rökpauser under arbetstid. Däremot kan de röka under lunchen, eftersom det är obetald arbetstid.

Det är bra att alliansen i Stockholm tar beslutet att förbjuda rökning på arbetstid. Detta är ingen jakt på rökare utan en konsekvens av rökarnas handlande. Varför ska man stå ut med rökluft som förskolebarn eller som vårdtagare inom omsorgsverksamheten.

Dessutom är det utrett att rökare i snitt har större sjukfrånvaro och kostar samhället pengar, trots tobaksskattens intäkter. Bra att det tas i “god tid” så att rökarna har tid att förbereda sig. Slutar de röka blir det inte bara positivt för deras omgivning utan även för dem själva.

Miljöpartiet har agerat i frågan sedan länge. I november 2008 ställde miljöpartiets Gunvor G Ericsson en fråga till folkhälsoministern om “RÖKFRI ARBETSTID PÅ STATLIGA ARBETSPLATSER

Beslutet om ett förbud är ett svar på en miljöpartistisk motion inlämnad i juli 2008.

fre
7
aug
2009
fredag, 07 augusti, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Okej att röka i trädgården”

Granntvisten i Åkarp mellan en rökande kvinna och hennes rökkänslige granne är avgjord. Under fredagen meddelade miljödomstolen att kvinnan får röka i sin egen trädgård.

Miljödomstolen i Växjö slår fast att rökningen inte “utgör en så väsentlig olägenhet för människors hälsa att det föreligger grund att med stöd av miljöbalken förbjuda” kvinnan att röka tobak.

Om tobak hade varit en drog så hade den nog inte lagaliserats. Snus får ju inte säljas hur som helt utanför Sverige.
Att rökning är farligt är det väl inge som motsäger därför är det konstigt att så många röker. Det är inte bara inandningen av röken som är farlig. Sängrökning är den vanligaste orsaken till bränder med dödlig utgång.

Tidigare fanns det rökkupéer på tågen och rökavdelningar på flyget. Nu är de helt borta och de flesta tåg- och flygresor är rökfria. Jag kommer ihåg när det fanns rökkupéer på tågen. Många gånger var rökavdelningarna tomma de användes bara av rökarna när de blossade. Efter blosset gick de till den rökfria kupén och satte sig, stinkande av rök. Det största problemet är att rökningen drabbar rökarna men de drabbar även oss som blir passiva rökare. Dessutom även efter att cigaretten är fimpad eftersom lukten från rökaren sitter i en bra stund. Vilket kan vara tillräckligt för känsliga personer.

Jag tycker det är svårt att förbjuda rökning totalt men man borde ändå ha regler så att rökarna tar hand om sina utsläpp, dels i form av rök men även i form av fimpar. Arbetsplatser och skolor borde vara helt rökfria. Det är bra att man på Malmö C har infört rökrutor, många rökare respekterar detta men dock inte alla.

I Åkarp borde man kunna reglera hur nära grannen rökaren fick röka och man borde kunna kräva någon slags ridå som minskade spridningen av röken.

Kategori: droger, hälsa  | 2 kommentarer
tis
25
nov
2008
tisdag, 25 november, 2008 | Skriven av:

SDS skriver : ”Snus räddar inte liv”

“Snus bidrar inte till att folk slutar röka. Nordens fem socialstyrelser går nu samman för att stoppa myterna kring snuset som ett sätt att rädda liv.
– Det finns ingen evidens för att snus minskar rökningen, även om det finns enstaka personer som det fungerar för, säger Lars-Erik Holm, generaldirektör vid svenska Socialstyrelsen.

I en undersökning, gjord av Statens folkhälsoinstitut i Sverige, visade det sig att fyra av tio snusare fortsatte att röka dagligen, eller i bland, vid sidan av snusningen.

Så få som fem procent av svenska män uppskattas ha haft hjälp av snuset när de slutat röka.”

Drog är en drog!
Det är ju inte så konstigt. Förbud är inte alltid en lösning men att tillåta droger eller att inte försvåra för drogernas spridning är inte bra.

Snus är farligt och onödigt.

Tänk om vi kunde fokusera mer på livet då skulle vi inte behöva så mycket droger.

Kategori: droger, sjukvård  | 7 kommentarer
tor
9
okt
2008
torsdag, 09 oktober, 2008 | Skriven av:

AB skriver : “Vin flödade ur kranarna”

“Italienarna trodde det var ett mirakel
Vin flödade ur kranarna i den italienska staden Marino.
Italienarna ropade “Miracolo” och skyndade sig att fylla flaskor med vin.

Men vinet i kranarna var inget mirakel – utan ett misstag av rörmokare.

Som ett inslag under festivalen i italienska Marino skulle vin från den lokala vingården spruta ur stadens fontän.
Men när borgmästaren Adriano Palozzi och stadens invånare samlades runt fontänen med sina plastglas blev de besvikna. I stället för vin kom det vanligt vatten ur fontänen.

Kort därefter hördes ett skrik från en av lägenheterna vid torget.
– Miracolo!”

Man tror knappt att det sant! Man kanske ska kolla kranen?

Kategori: droger  | Skriv en kommentar
tor
14
aug
2008
torsdag, 14 augusti, 2008 | Skriven av:

SvD skriver : “Missbruksvård gav ägarna miljonvinst”

“Privata bolaget Maria beroende centrum i Stockholm har gått bra – så bra att delägarna kunde ta ut 84 miljoner från bolaget förra året. En miljonaffär som får politikerna att haja till.

Det privatägda Maria beroendecentrum i Stockholm har runt 200 anställda och omsätter idag cirka 180 miljoner kronor. Centrumet tar emot vårdtagare från 18 år och uppåt, och ­består av en akutmottagning, dagvård, öppenvård och fyra lokala mottagningar för olika former av ­missbruksvård.

–Det handlar om 84 miljoner i skattepengar som hade kunnat användas för att korta kötiderna. Det är bara att konstatera att landstinget har slutit ett dåligt och dyrt avtal.

Maria beroendecentrum är sedan år 2002 en privat vårdenhet som bedriver beroendevård på uppdrag av landstinget.”

Är detta verkligen samhällsekonomiskt lönsamt?

I detta fallet tycker man att en vinst på 10% per år är rimlig. Företaget har bara drivits i sex år och kan redan nu generera en så stor vinst. Utdelning av 84 miljoner på en omsättning på cirka 180 miljoner.

Är det konstigt att sjukvården blir dyr?

Vad hade man inte kunnat göra för dessa 84 miljoner?

Nu måste man verkligen utvärdera verksamheten dels den egna och dels “Maria beroendecentrum”.
Är det någon kvalitetsskillnad?
Vad kostar den egna verkdsamheten jämför med den uppköpta?

Här finns pengar att “tjäna”!
Eller?

fre
30
maj
2008
fredag, 30 maj, 2008 | Skriven av:

SDS skriver : “30 procent av de 204 personbilsförare som omkom i trafiken 2007 var påverkade av alkohol. Det är samma höga nivå som föregående år, konstaterar Vägverket. Snittpåverkan bland de dödade var 1,6 promille.”

Statistiken skrämmer:
• Situationen är än värre vid singelolyckor, där hälften av de bilförare som omkom under förra året var påverkade av alkohol.
• Var fjärde alkoholpåverkad bilförare som omkom i trafiken under förra året var unga mellan 18 och 24 år.
• I genomsnitt hade de dödade förarna 1,6 promille alkohol i blodet.

Detta är skador relaterade till trafiken. Till detta har vi alla som dör av själva alkoholintaget, de som blir fast och kan sluta.
Dessutom får man inte glömma allt våld som är relaterat till alkohol och andra droger.

Många barn växer upp med föräldrar som inte kan hantera alkohol på ett bra sätt. Dessa barn råkar sedan illa ut.

Det behövs mer åtgärder för att försvåra drickandet. Bättre trafikkontroller och rejäla åtgärder när man påträffas köra onykter inte bara böter och fängelse.
Helt sjukt att man ska få tillbaka körkortet, efter att ha fått det indraget pga rattfylleri, tidigare om man är beroende av sitt körtkort för sitt arbete. Är man beroende av sit arbete borde man definitivt inte dricka och köra bil.

Det behövs även att man tittar på varför man dricker. En del har lättare för att råka illa ut men ingen mår bra av att dricka för mycket. Det är något som saknas i livet om tar sin tillflykt till droger.

Tobak och alkohol är fortfarande alltför glorifierat.

Inget barn ska behöva växa upp med drogade föräldrar.

fre
2
maj
2008
fredag, 02 maj, 2008 | Skriven av:

SDS skriver: Vårkänslorna svallade i Stadsparken i Lund när 15 000 personer firade vårens ankomst.

“Rekordmånga studenter och andra Lundabor firade under onsdagen valborg i Stadsparken. Men firandet gick ovanligt lugnt och städat till.
Ölindränkta picknickfiltar, tomflaskor, engångsgrillar och solglasögon. Så kom den siste april till Lund igen. Och årets firande slog alla rekord. 15 000 personer uppskattas ha firat vårens ankomst i solen i Stadsparken.”

Tyvärr gick det sämre på kvällen.
Så helt kört är det ju inte.
Vad är skillnaden mellan det som hände på dagen och det som hände på kvällen?
Alkoholnivå?
Blandad publik?
Solens strålar?

fre
2
maj
2008
fredag, 02 maj, 2008 | Skriven av:

SDS skriver: “Rekord i sopor och folk i Stadsparken”

“Valborg inte värre än vanligt. Misshandelsfallen och bråken var många under valborgsnatten. Som vanligt. Polisen har haft en hel del att göra, men är inte förvånade.
– Det är som det brukar vara. Mycket fylla och bråk, men inte värre än vanligt. Eller lika dåligt som vanligt, kanske man ska säga, säger Calle Persson på Skånepolisens ledningscentral.”

Inte värre än vanligt!
Trisst att det ska bli så mycket bråk och problem för att man ska fira och ha kul.
Det måste vara något som saknas.
Att det blir så här beror på att alltför många dricker för mycket. Varför dricker man så mycket att man blir en annan person. De allra flesta som beter sig dumt skulle aldrig göra det i nyktert tillstånd.
Man sätter sig inte på ett järnvägsspår och somnar!
Skulle vara intressant att göra en undersökning som studerade varför man dricker så mycket och samtidigt kolla vilka som har mest kul. De mindre berusade eller de mer berusade.

I Lunds Stadspark samlades 17 000 den 30 april.

“Fylla, bråk och tonvis med skräp. Så sammanfattar Lundapolisen och park- och naturkontoret årets valborgsfirande i Lund. – Vi måste diskutera om vi ska använda vår fina park till sådan här rockfestivalsliknande verksamhet, säger parkintendent Lars Brobeck.”

Det blev rekordmycket sopor kvar i Stadparken. Inför 30 april jobbar ett hundratal personer i två dagar på att skydda växligheten. Skyddet fungerade förutom en del lökväxter och ett fåtal utplanteringsväxter trampades sönder.
Det är ju helt galet. Har man inget ansvar längre för andras egendom. I detta fallet är det Lundabornas egendom. Vi har problem med att sköta våra grönområden pga små resurser och så tvingas kommunen avsätta ett hundratal personer som under två dagar skyddar Stadsparken för att vissa ska fira 30 april.

Jag tycker inte Stadsparken verkar vara den optimala platsen för 30 april firandet. Snarare torde parkeringsplatsen vid Nova Lund vara mer lämpad. Ingen växtlighet behöver skyddas, närhet till Lunds Renhållningsverk …

Hur kan det bli så här?
Vem bär ansvaret för det här?
Givetvis är det de som förstör, misshandlar m.m. som bär ansvaret för problemen. Någon måste ta tag i detta.
Finns det några föräldrar?
Attityder i samhället där vi inte sätter gränser. Ett samhälle som inte ser alla individer och som gör att man tydligen måste fly via droger för att ha kul.
Vuxnas attityder till droger och brist på vuxna föredömmen.

Är det inte dags att sätta gränser för firandets konsekvenser?