torsdag 27 augusti 2009 | Skriven av:

DN skriver “Stockholms stad inför rökförbud för anställda”

Förskollärare, vaktmästare och parkarbetare som röker får ställa in sig på att sluta. Den 1 maj nästa år införs rökförbud på arbetstid för Stockholms stads cirka 45.000 anställda.

Förslaget om ett rökförbud tas i höst och har stöd av hela den borgerliga majoriteten. Rökförbudet ska gälla från den 1 maj nästa år.
De anställda kommer inte få ta rökpauser under arbetstid. Däremot kan de röka under lunchen, eftersom det är obetald arbetstid.

Det är bra att alliansen i Stockholm tar beslutet att förbjuda rökning på arbetstid. Detta är ingen jakt på rökare utan en konsekvens av rökarnas handlande. Varför ska man stå ut med rökluft som förskolebarn eller som vårdtagare inom omsorgsverksamheten.

Dessutom är det utrett att rökare i snitt har större sjukfrånvaro och kostar samhället pengar, trots tobaksskattens intäkter. Bra att det tas i “god tid” så att rökarna har tid att förbereda sig. Slutar de röka blir det inte bara positivt för deras omgivning utan även för dem själva.

Miljöpartiet har agerat i frågan sedan länge. I november 2008 ställde miljöpartiets Gunvor G Ericsson en fråga till folkhälsoministern om “RÖKFRI ARBETSTID PÅ STATLIGA ARBETSPLATSER

Beslutet om ett förbud är ett svar på en miljöpartistisk motion inlämnad i juli 2008.

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>