fredag 7 augusti 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Okej att röka i trädgården”

Granntvisten i Åkarp mellan en rökande kvinna och hennes rökkänslige granne är avgjord. Under fredagen meddelade miljödomstolen att kvinnan får röka i sin egen trädgård.

Miljödomstolen i Växjö slår fast att rökningen inte “utgör en så väsentlig olägenhet för människors hälsa att det föreligger grund att med stöd av miljöbalken förbjuda” kvinnan att röka tobak.

Om tobak hade varit en drog så hade den nog inte lagaliserats. Snus får ju inte säljas hur som helt utanför Sverige.
Att rökning är farligt är det väl inge som motsäger därför är det konstigt att så många röker. Det är inte bara inandningen av röken som är farlig. Sängrökning är den vanligaste orsaken till bränder med dödlig utgång.

Tidigare fanns det rökkupéer på tågen och rökavdelningar på flyget. Nu är de helt borta och de flesta tåg- och flygresor är rökfria. Jag kommer ihåg när det fanns rökkupéer på tågen. Många gånger var rökavdelningarna tomma de användes bara av rökarna när de blossade. Efter blosset gick de till den rökfria kupén och satte sig, stinkande av rök. Det största problemet är att rökningen drabbar rökarna men de drabbar även oss som blir passiva rökare. Dessutom även efter att cigaretten är fimpad eftersom lukten från rökaren sitter i en bra stund. Vilket kan vara tillräckligt för känsliga personer.

Jag tycker det är svårt att förbjuda rökning totalt men man borde ändå ha regler så att rökarna tar hand om sina utsläpp, dels i form av rök men även i form av fimpar. Arbetsplatser och skolor borde vara helt rökfria. Det är bra att man på Malmö C har infört rökrutor, många rökare respekterar detta men dock inte alla.

I Åkarp borde man kunna reglera hur nära grannen rökaren fick röka och man borde kunna kräva någon slags ridå som minskade spridningen av röken.

Kategori: droger, hälsa
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
  1. Gabrielle skriver:

    Jag som astmatiker skulle vara mycket tacksam om människor inte rökte i min direkta närhet. Varför kan inte grannen respektera att hennes rök irriterar?

  2. Vilda skriver:

    Jag håller helt med. Jag är väldigt känslig själv och känner att det inte är roligt att gå med min fyra och en halv-månaders bebis på gatan när det går förbi massa rökare och blåser på en. Klart man måste försöka att förstå att man inte kan begära att folk röker i isolerade vacuumrum på gatan men jag kan inte låta bli att bli på lite dåligt humör…

Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>