Inlägg den 15 november 2008

lör
15
nov
2008
lördag, 15 november, 2008 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt :

“Videokonferenser slår mot flyget”
“Nät & kommunikation Telepresence, amerikanska Ciscos nya generation video konferenssystem, kan revolutionera företagens kommunikation. Förlorare är flygindustrin som tappar affärsresenärer.

Ciscos produktsvit Telepresence för videokonferenser lanserades våren 2007. Det har snabbt blivit en succé för den amerikanska leverantören. Hittills har drygt 1 000 system installerats världen över och affärsenheten är den snabbast växande i Ciscos historia, uppger företaget.

– Det riktigt nya är att Telepresence ger en videokonferensupplevelse som är precis som ett verkligt möte. Därmed blir det möjligt att ersätta många affärsresor, säger Bengt Lundgren, vd på Cygate, ett dotterbolag till Telia som arbetar med systemintegration.

– För Teliasonera internt var återbetalningstiden för den första investeringen i Telepresence kortare än sex månader. Då har vi huvudsakligen räknat med sänkta resekostnader. Till det kommer effektivitetsvinster för personalen, säger han.”

Detta är ett utmärkt sätt att använda teknik för att minska klimatbelastningen. Dessutom blir det mer tid till annat än att resa. Det är alltså inte bara ekonomiska incitament.

Man behöver inte köpa dyr utrustning för enklare “möten”. Man kan t.ex. använda “Skype” eller “iChat”.
Det är märkligt att denna teknik inte har blomstrat tidigare.
Men bättre sent än aldrig!

Träffar: 12

Kategori: ekonomi, IT, klimat  | Skriv en kommentar
lör
15
nov
2008
lördag, 15 november, 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Barroso säger: Spara megawatt använd negawatt!”

“Sverige kan halvera sin energianvändning genom effektivare energianvändning, det som brukas kallas “negawatt”, visar en ny utredning. Samtidigt ställer EU-kommissionen nya krav på energieffektivitet.

José Manuel Barroso, EU-kommissionens ordförande, vill höja självförsörjningsgraden av energi i EU genom energieffektivisering.

Svante Axelsson, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen, visar att Sverige kan halvera energiförbrukningen på 20 år – om man bara vill.

Importerad energi står för drygt hälften av EU:s energiförbrukning och kostar varje EU-medborgare cirka 7 000 kronor.”

Det gäller inte bara att byta ut fossila bränslen och kärnkraft. Vi måste även spara energi.

Rapporten som Sweco gjort visar att Sverige kan halvera sin energianvändning till 2030 genom effektiv energianvändning. Kombinerar man det med nysatsningar på förnyelsebara energier så hjälper det klimatproblematiken.

Nu kan man hoppas på att EU trycker på så att megawatt byts mot negawatt.

Träffar: 9

Kategori: energi, EU, klimat  | Skriv en kommentar