söndag 30 november 2008 | Skriven av:

I dag var det den 30:e november och det var återigen demonstrationer och motdemonstrationer. Hela denna konfrontation gjordes möjlig pga av hitresande nationalister, motdemonstranter och poliser.

Jag anser yttrandefriheten är en grundbult i en demokrati. Därför hur illa jag än tycker om de värderingar som nationalisterna har så har de rätt att demonstrera. Motdemonstranterna har också rätt att uttrycka vad de tycker om detta.

Men ingen har rätt att missbruka detta och ta till våld eller utsätta andra människor för fara.

Jag var ute på stan för att besöka ABC som hade en visning av bl.a. ekologiska kläder. Tyvärr hittade jag inga kläder som passade. De hade ett par skor gjorda av syntetmaterial. De var jättesköna men jag behöver inga skor just nu så det får bli senare.
Efter ABC gick vi en runda på stan, vi gick mot Clemenstorget.
Där möttes vi av poliser, polisbilar och motdemonstranter. Det var mycket folk, många var som vi “bara ute på stan”.

Bitvis var stämningen spänd. Motdemonstranterna var då stoppade utanför Lunds centralstation och där uppstod en konfrontation mellan demonstranter och polis. Helt onödigt och oförsvarbart. Turligt nog skadades ingen.

Jag vet inte hur polisen agerade innan detta hände men under den tid jag var på plats så tycker jag att polisen agerande var lugnt och behärskat. Polisen var väldigt tilllåtande och gav motdemonstranterna tillfälle att uttrycka vad de tyckte om nationalisterna. Bitvis kändes det som att en explosion var nära men precis då ingrep polisen och ökade avståndet mellan grupperna. Lugnt och stillsamt.

De flög flaskor och “facklor” från både nationalister och motdemonstranter.

Detta är jättetrist att den 30:e november ska förstöras av dessa sammandrabbningar. Jag gick hem när nationalisterna gick mot Monumentet och stannade till vid scenen på Clemenstorget, som Lunds kommun hade riggat upp. Lyssnade en stund på lite cajunmusik. Då var det knappt någon som lyssande tyvärr. Hur det gick sedan vet jag inte, scenerna skulle vara igång fram till 22.

Vad kan man göra åt detta?

Att inskränkas yttrandefriheten är utesluten. Det bästa vore att motdemonstranterna slutade hjälpa nationalisterna att få uppmärksamhet. Dessutom ger man nationalisterna onödiga offerrollspoäng. Om man nu måste demonstrera samma dag gör det utan att tillgripa våld och utsätta andra människor för fara.

Sedan måste vi ta diskussionen med alla de oliktänkande som finns. Oavsett fråga och olikhet.

Kategori: demokrati
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>