Inlägg under kategori » väder «

mån
2
apr
2012
måndag, 02 april, 2012 | Skriven av:

Även om vädret den senaste tiden inte helt och hållet har varit vårliknande så har våren ändå tagit allt mer plats. Därför blir man minst sagt överraskad när man tittar ut genom fönstret och ser snöflingor singla förbi.

Detta sker precis när jag bytt min menybild på min blogg från snötäckta träd till vintergäck. Det blir väl en liten köldknäpp och sedan kommer värmen och våren …

Tills att värmen kommer får jag ägna mig åt något som ligger mig varmt om hjärtat. Nämligen KULTUR.

I dag vi, miljöpartiet, ha en rundabordskonferens om kultur. Detta sker som en följd av arbetet med att revidera partiprogrammet. Utgångspunkten är Vilket Sverige vill du ha 2025? Givetvis blir ett första avstamp valet 2014.
Vi har bjudit in ett antal kulturpersonligheter som ska ge sin syn på kultur och hur vi kan berika vårt samhälle än mer med kultur. Samtalet ska förhoppningsvis berika och vidga våra vyer och ge oss råg i ryggen att vara kreativa och skapa ett kulturavsnitt som sätter KULTUR på den politiska dagordningen.
Normalt brukar inte kultur vara en valfråga men för den sakens skull kan man ju inte bara låta detta förbli en sanning.
Kultur uppfattas ofta bara som en kostnad i kommuner och regioners budgetar. Egentligen borde det ses som en investeringar.
Just nu uppfattar jag det att kultur får ta mer plats i alla fall i Region Skånes politik. Speciellt om man tittar på kultur i ett vidare begrepp. Mycket görs inom Kultur och Hälsa, Kultur och äldre, Kultur på recept men även inom KKN, Kulturella Kreativa Näringar.

Många företag sponsrar idrotten vilket givetvis är bra men varför skulle inte företagen kunna sponsra kultur. I stället för några årskort till ett fotbollslags matcher kunde det ju vara ett årskort till en teater.

Många studier visar att kultur och rörelse är bra för inlärning. Även elever med goda studieresultat får bättre studieresultat om de även är aktiva inom kultur och motion.

Kultur måste in i vår vardag och då gäller det inte bara som en konsumtion utan även som deltagande och delaktighet.

Kategori: kultur, väder  | Skriv en kommentar
tor
19
jan
2012
torsdag, 19 januari, 2012 | Skriven av:

SDS skriver “Snön är här – men stannar inte”
Har suttit inne på möten hela dagen och kvällen. När jag tittade ut var vädret grått och trist och regnet öste ner lite då och då. Någon sa att det åskat i dag.
Därför blev jag riktigt förvånad när jag skulle gå hem ikväll och det var alldeles vitt ute. På marken, på taken och i luften.

Så det blev lite vinter blev i alla fall. Frågan är hur länge den kommer att vara?
Tycker att det är trevligt med snö. Det blir så ljust och mysigt. Visserligen får man ta det lite lugnare när man ska ut och resa. Tågen tar lite längre tid, det är svårt att cykla och pulsandet i snön tar lite längre tid men det ger även lite extra träning.
Prognosen säger att snön inte är här för att stanna men väderspåarna har haft fel förr.

Det lär väl i alla fall inte bli lika mycket snö som i fjol.
Eller?

Kategori: väder  | Skriv en kommentar
mån
3
jan
2011
måndag, 03 januari, 2011 | Skriven av:

SDS skriver : Fullt upp på akuten

Snorhala gator och influensatider. Det är inte den bästa kombinationen för de redan överfulla akutmottagningarna.
Det är hårt tryck på akutmottagningarna i Skåne så här i influensa, vinterkräksjuka och de glashala vägarnas tid.

Kaotiskt är kanske ett mer passande ord för att beskriva de senaste veckorna enligt Wolfgang Reinhardt som har bakjour på akuten i Malmö.

Vintervädret har varit fantastiskt i Lund. Så länge jag har bott i Lund har det aldrig varit så fint vinterväder. Dock har de senaste dagarna varit lite som det brukar att det töar och fryser till om vartannat.

Vinterväghållningen har inte varit den bästa även om det fanns dagar då det var plogat och röjt även på gångbanor. Som vanligt har det byggts upp snövallar kring gångbanorna så man knappt kan lämna kvarterer. För att korsa en gata så har man behövt klättra över en snö vall. Tidigare gick det rätt så bra om man är “ung och rask” men nu är det svårare då det har blivit isskorpa på det en gång fluffiga snötäcket.

Nu när det varit plusgrader med efterföljande minusgrader har halkbekämpningen nästan helt uteblivit. Det är inte konstigt att det blir många besökare på akuten. Det har varit glashalt på många gångbanor och gator.
Vissa gångbanor har fått lite sand eller snarare stenkross och det har hjälp men många gångbanor saknar helt detta och där kan man spegla sig i blankis.

Visst kostar det en del med halkbekämpning men benbrott kostar också pengar.

Även i Lund råder bråda dagar. Sandra Johansson, driftsansvarig på akuten i Lund:
– Vi har haft betydligt många fler benbrott än vanligt till följd av den dåliga halkbekämpningen. Det är ju fullständigt under all kritik ute på gatorna.

Om nu saltet är slut kan man väl använda stenkrossen eller är denna slut också?
Sedan hade det inte varit dumt om man köpt in lite vanliga snöskyfflar så att man kan öppna upp vallarna så att man kan lämna sitt kvarter och komma över gatan.

Det är märkligt att det ska vara så svårt att hålla gångbanor gångbara …

Kategori: hälsa, väder  | Skriv en kommentar
tor
23
dec
2010
torsdag, 23 december, 2010 | Skriven av:

Nu ska det mycket till om det inte ska bli en vit jul, utomhus i alla fall. Det har snöat under natten oh nu kommer det än mer.
Riktigt mysigt att sitta inne i stugvärmen och se ut. Det blir inte att tänka på att gå till posten och hämta ett paket som väger 15 kg. Det är ingen julklapp utan bara majskattsand till de små liven. Väntar i alla fall en stund tills snöröjningen har kommit igång om nu pengarna inte tagit slut för kommunen.

Allt är klart för helgfrid förutom att kanelen är slut. Annars är allt under kontroll. Katterna håller sig lugna och njuter av stilheten. Dock får de helt plötsligt energi och kan jaga varandra och slå volter. Sedan kan de åter samla sig och lägga sig helt lugnt och mysa. Snöflingor är kul att följa men katterna går inte mot dörren för de har väl kollat vädret och insett att det är alldeles för kallt ute för små tassar.

Hörde precis på radion att en EU-kommissionär kritiserar Sverige för den kommande vargjakten. Det är bra men det lär väl inte hjäkpa. Märkligt att alliansen vill genomföra jakten till varje pris.

Nästan 4000 har anmält sig till jakten på de 20 vargar som ska skjutas under max en månad. Förra gången sköt man av det antalet som skulle skjutas och några till på några dagar.

Enligt Naturvårdsverket ska “Invandrade vargar och deras avkomma undantas”. Hur man nu ska avgöra detta. Man verkar ju inte ha så stor koll på själva skottet eftersom flera av vargarna som sköts skadesköts.
Man säger vidare “Besiktning av fällda djur säkerställer att djur fällts enligt regelverket”. Då är det ju så dags när vargen redan är skjuten.
Att skinnet tillfaller jägaren gör ju inte saken bättre det gör ju bara att troféjägare blir mer intresserad.

Denna gång ska man ha en fungerande SMS-tjänst för att undvika att för många vargar skjuts. Frågan är om man verkligen kollar SMS:en när man har en varg i sikte.

Om man vill skjuta av svaga individer så borde man ha anställt ett mindre antal jägare med stor vargkompetens som sedan lugnt och stilla låtit dessa skjuta av rätt djur och rätt antal djur.

Att låta ett fritidsintresse styra en så viktig sak som andra levande varelsers existens är ju ytterst tveksamt. Dessutom mycket oroväckande.

Rätt antal djur kan ju också diskuteras. Om Sverige ska kunna hävda att andra länder med vilda djur ska bevara dessa så måste ju Sverige bevara sina egna vilda djur. För att det ska vara en livskraftig stam så behövs det enligt många forskare fler än de 210 vargar som alliansen och Naturvårdsverket har bestämt.

Man kan hoppas att jul- och nyårshelgen ska få vår miljöminister att ändra sig så att licensjakten inte blir av. Nu är det ju ändå 4 år till nästa val så centern behöver ju inte vara så undfallande för jägarkåren och räkna med deras röster.

Det är bara att hoppas på det bästa …

ons
22
dec
2010
onsdag, 22 december, 2010 | Skriven av:

Kategori: väder  | Skriv en kommentar
ons
3
feb
2010
onsdag, 03 februari, 2010 | Skriven av:

Det är inte varje år det är vinterväder i Lund men man borde ändå kunna ha lite bättre snöröjning. Det är väldigt svårt att ta sig fram om man cyklar eller går. Bilars färdvägar prioriteras alltid och många gånger försvåras framfarten på gång- och cykelvägar när gatorna plogas eftersom det bildas höga vallar mellan gatan och gångbanan.
Ingrid Nathéll skriver om detta i sin krönika “Ställ snöplogarna, fram med spadarna!“.

Det finns för och nackdelar med allt och allt var inte bättre förr. Men en del var det. Då fanns det många fler som skottade snö eftersom varje “fastighetsägare” fixade snöröjningen på “sin gata”. Då fick man snabba insatser och det var lättare att komma fram på gångbanorna. Nu är det mer effektivt och man använder några fordon ska ska röja hela stan och man kan ju inte börja överallt.
Det man kan göra är givetvis göra prioriteringar var man ska börja osv och det görs väl men då hinner man i princip bara med gator och vägar. Det tar normalt några dagar innan man ser någon röjningsaktivitet på gång- och cykelbanor.

Ett annat problem med att man alltid röjer på gator och vägar är att många bilister far fram som om det vore barmark vilket innebär livsfara för dem själva och främst för de oskyddade trafikanterna.

En annan sak som man inte bryr sig om så mycket längre är istappar. Det finns många hus fortfarande som har farliga istappar som ingen varnar för.

Kategori: trafik, väder  | En kommentar
lör
30
jan
2010
lördag, 30 januari, 2010 | Skriven av:

Kung Bore håller sig kvar. Det har slutat snöa och temperaturen har börjat sjunka. Tydligen ska det bli rejält kallt så snön kommer väl att ligga kvar ett tag.

Det ska bli spännande att se hur det går att ta sig till Båstad i morgon. Det har varit en del tågtrafikproblem idag. Värst är det när det snöar och blåser, nu är det kylan som kan ställa till det. Det stora problemet nu är väl fastfrusna växlar.

Anledningen att jag ska till Båstad i morgon är att Miljöpartiet i Båstad ska återbildas. Det ska bli kul. Vi borde ju ha ett miljöparti i varje skånsk kommun men vi har en bit kvar. efter att Mp Båstad bildas är det fyra kvar.

Gustav Fridolin kommer att vara med på mötet i Båstad som börjar kl. 13.00 och äger rum i Enehalls Pensionat.

Gustav Fridolin satt i riksdgen 2002-2006 och har sedan dess jobbat som journalist på bl a TV4 och skrivit böcker. Nu är han åter aktuell för riskdagen. Roligt.

tor
28
jan
2010
torsdag, 28 januari, 2010 | Skriven av:

Det gick betydligt bättre att åka söderut än norrut. Tåget var försenat när det lämnade Ängelholm men nästan i tid när det anlände Lund. Tur att vinden mojnat eftersom det kommit ganska så mycket snö. Förhoppningsvis ligger snön kvar några dagar och att temperaturen håller sig under nollan.

I morgon är det kommunfullmäktige och denna gång inleds det hela med något “nytt”

Dialog med Lunds fullmäktigeledamöter

Torsdagen den 28 januari, mellan klockan 16.30 och 17.00, i foajén på plan 2 i Stadshallen har Lunds kommuns invånare möjlighet att träffa och föra direkt dialog med kommunfullmäktiges ledamöter.

Lunds kommuns demokratiberedning har undersökt olika sätt att öppna för mer dialog mellan Lunds kommuns invånare och Lunds kommunfullmäktiges ledamöter samt ersättare. Som ett led i detta bjuds nu allmänheten in att träffa fullmäktiges ledamöter. Faller försöket väl ut finns det möjlighet att fortsätta med denna typ av dialog.

Fullmäktige börjar som vanligt kl. 17.00.
Läs mer om ärenden som kommer att behandlas!

ons
27
jan
2010
onsdag, 27 januari, 2010 | Skriven av:

I dag har jag jobbat en del med hemsidor. Det har varit skönt att kunna sitta inne och titta ut på snön som yr omkring.
Nu är stugsittandet över. Nu sitter jag på ett tåg till Ängelholm som är en timme försenat men jag kommer ändå fram i tid. Jag steg på tåget som skulle vara i Lund 17.22. När vi kom till Helsingborg fick jag reda på att tåget var 1 timma försenat. Jag steg alltså på 16.22-tåget. Tåget var överfullt och tydligen fick all som skulle stiga på i Malmö inte rum.

Förseningarna beror på snöoväder. En hel del tåg är dessutom inställda. Det ska bli spännande och se hur det går när jag ska tillbaka till Lund senare i kväll. men det är en senare fråga.

Jag ska vara med på Miljöpartiet i Ängelholms årsmöte. Det är altid kul att besöka kommunerna runt om i Skåne.

Medans jag skriver detta så har tåget stannat på en mötesplats. Problemet är att det tåg vi ska möta är försenat så nu får vi vänta tills det kommer. Så jag hinner nog i tid till årsmötet men hela min tidsmarginal är uppäten.

fre
8
jan
2010
fredag, 08 januari, 2010 | Skriven av:

SvD skriver : Vattenfall medger planeringsmiss

Missbedömningar av kärnkraftsindustrin har bidragit till det pressade energiläget och de höga elpriserna, anser Strålsäkerhetsmyndigheten. Två reaktorer står stilla sedan i våras och Vattenfall medger att tidsplaner för upprustningar varit för optimistiska.

Svenska Kraftnäts farhågor för ett ännu hårdare belastat elnät på fredagen besannades inte, även om situationen fortfarande är ganska ansträngd.

– Elförbrukningen har i dag varit lägre än våra prognoser så det ser inte ut att vara några problem för effektsituationen i landet, säger Malin Werner, informationschef på Svenska Kraftnät.

Elproduktionen går för nu för högtryck i den stränga kylan, kraftreserven på drygt 1 100 megawatts eleffekt är inkopplad och på måndag drar Vattenfall i gång oljekondenskraftverket i Stenungsund på 240 megawatt.

Men eftersom två kärnkraftsreaktorer, Ringhals 1 och 2, står stilla sedan i våras för mycket omfattande moderniseringar och säkerhetsinvesteringar produceras bara runt 65—70 procent kärnkraftsel. Ringhals 2 beräknas återstarta den 1 februari, medan driftstarten av Ringhals 1 ännu är oklar.

Vattenfallägda Ringhals medger nu att bolaget varit alltför optimistiskt i sina tidsplaner.

Ja inte så mycket annorlunda än nu eftersom den inte bidrar så värst mycket till elproduktionen, nu, när vi behöver den som bäst. Detta är inte första gången som kärnkraften inte producerar när kung Bore slår till och vi får kalla vintrar. Samma situation har det varit tidigare att det varit ombyggnad eller reparation av kärnkraftsverken.

I detta sammanhang visar Vattenfall ännu en gång att de inte är så professionell eller var det överraskande att det blev vinter i år igen?

Det är bara att konstatera att vill ha ett mindre sårbart samhälle sett till energianvändning så är inte kärnkraften lösningen. Bättre att spara, spara, och spara och satsa på förnyelsebar energi.

Kategori: energi, väder  | Skriv en kommentar
ons
11
feb
2009
onsdag, 11 februari, 2009 | Skriven av:

vinter_lund_2009 Det är inte varje dag man ser Lund i vinterskrud. Hade varit trevligt att snön fick ligga kvar lite fetersom det är februarilov nästa vecka.

Snön lyser onekligen upp i den annars så gråa vardagen. Lite trisst att snön täcker de stackars snödropparna och andra knoppar som redan kommit upp.

I kväll var det Kultur- och fritidsnämndsmöte. Det ser onekligen mörkt ut trots att Lund ska satsa på att bli Kulturhuvudstad 2014. Det är en svår ekvation att få ihop. Neddragningar och samtidigt denna storsatsning.

Alliansen vill ändra i budgeten för 2009 som tog förra året. Detta är unikt.

På dagordningen fanns också en motion från miljöpartiet (samt s, v och dv). Förslaget innebär att Lund ska inför en Kulturgaranti. Förvaltningens förslag var att föreslå kommunfullmäktige att kultur- och fritid tillsammans med skolan skulle utreda förslaget. Alliansen var tveksamma. “Det kostar kanske för mycket” – i samma veva som man ska satsa 75 miljoner på Kulturhuvudstadsprojektet. Alliansen sprack när ordföranden anslöt sig till oppositionen.
Resterna av majoriteten yrkade återremiss för att få mer kött på benen. Tydligare än så uttryckte man sig inte.

Det ska bli spännande och se vad som händer i kommunstyrelsen och vad skolnämnderna säger om förslaget.
Det kan sluta med en intressant debatt i kommunfullmäktige.

I morgon ska jag vara med på en konferens ”Barnens kultur – kultur för barn”.
Programmet utlovar :

Här möts forskare på hög internationell nivå för att redovisa sin forskning och diskutera vad den kan betyda för dagens och framtidens barn och alla de som skapar utbud för barn och unga.

Vi får också möjligheten att höra om den publikation som projektet ”Barnkultur i det 21:e århundradet” släpper under våren 2009. ”Barnens kultur – kultur för barn” är ett led i en satsning för att höja barnkulturens status, barnkulturaktörernas kompetens och stärka nätverken mellan inblandade aktörer. Lärande och lust står i centrum för arbetet! Vi har valt att lägga konferensen i Lund som är en stad som präglas av forskning, framtid och fusion.

Det blir säkert en mycket spännande dag.

Kategori: kultur, väder  | Skriv en kommentar
fre
21
nov
2008
fredag, 21 november, 2008 | Skriven av:

Konferensen om Barnkonventionen slutade vid 12-tdien. Så vi hann med en liten promenad i Örebro stadskärna, innan tåget avgick 14.16 mot Lund.

Förra året hade man gjort en adventskalender av rådhuset i Örebro. Man kontaktade ett antal konstnärer och valde ut 24 st. Sedan använde man rådhusets fönster som luckor.

En käck idé. Man ska göra om det i år.

Tåget anlände i Lund 18.31 helt enligt tidtabellen. Trots snö och is. I Örebro var det kallt redan i torsdags. Just innan tåget avgick så kom det lite snöflingor. När vi sedan satt på tåget fick vi se mer snö allteftersom vi närmade oss Lund. Lite konstig känsla att få mer vinterväder ju mer söderut vi kom.
I Lund var det helt vitt dock inte så tjockt täcke men dock ett täcke.

Så blev det som det brukar ett otal olyckor. Så fort det kommer lite snö åker bilarna i diket. Lär man sig aldrig.

Hoppas att tåget går som de ska i morgon eftersom jag ska åka till Simrishamn på morgonen. Miljöpartiet i Skåne har regionmöte där. Vi ska bl.a. besluta om verksamhetsplan och budget för 2009 samt anta en infrastrukturrapport.
Infrastrukturen är en viktig fråga dels för klimat och miljö men även för att få hela Skåne att blomstra.

Tyvärr sviker alliansregeringen när det gäller resurser till järnvägsinvesteringar. Antal resande i Skånetrafiken ökar och för att kunna klara av detta behövs nya tåg och nya banor.

Kategori: klimat, väder  | Skriv en kommentar