Inlägg under kategori » jakt «

mån
17
jan
2011
måndag, 17 januari, 2011 | Skriven av:

Snart har de 20 vargarna skjutits. Jakten som skulle stärka vargstammen har hittills resulterat i att 5 alfadjur skjutits och 2 vargar med GPS-sändare.
Alfadjuren står högst i rang och är viktiga för vargflocken. Vargarna med GPS-sändare ingår i forskningsprojekt och enligt instruktionerna skulle vargar med GPS-sändare fredas. Åldersfördelningen på de skjutna vargarna är inte heller vad man önskat. Alldeles för många vuxna vargar har skjutits.
Dessutom har vargar åter igen skadeskjutits.

Detta kan knappast betraktas som en lyckad jakt.

Det är bara att hålla med Miljöpartiets europaparlamentariker Carl Schlyter:

–Att släppa loss tusentals jägare som jagar varg har inget med omsorg om vargstammen och den biologiska mångfalden att göra.

Grädden på moset blir att Sverige med största säkerhet blir anmäld av EU.

Nu riskerar dessutom Sverige att bli anmäld av EU för att Sverige bryter mot EU:s lagstiftning.

“Jag beklagar att Sverige har inlett licensjakten på varg utan att ge tydliga svar på min skrivelse sänd den 7 december 2010”, skriver Potocnik i ett uttalande.

Han understryker att jakten kan vara olaglig enligt EU:s lagstiftning. Nu, framhåller han, finns inget annat att göra än att dra Sverige inför domstol.

“De svenska myndigheternas agerande ger mig få andra val än att föreslå till EU-kommissionen att starta ett formellt förfarande mot Sverige för brott mot EU:s miljölagstiftning”, heter det i Potocniks uttalande.

SvD, SDS, SkD

lör
15
jan
2011
lördag, 15 januari, 2011 | Skriven av:

GP skriver “Skyttarna väntar i terrängen”

Den första vargen kan ha skjutits vid årets vargjakt. Uppgifterna är dock ännu osäkra.
En varg är påskjuten men inte fälld i Dalarna, vid sjön Grycken, skriver Dalarnas Tidningar på nätet.
Nu startar eftersök och en besiktningsman är på plats. Enligt länsstyrelsen är det oklart om vargen är skadeskjuten eller har klarat sig helt undan skottet.

Lyssnade på P1 i går och då var det en jägare som bedyrade att nu hade man jobbat extra på att få jägarna att skjuta bättre. Jakten 2010 innebar att många vargar skadeskjöts innan de kunde avlivas. Därför vet man ju inte hur många vargar som egentligen sköts. Det kan ju vara några som bara skadesköts.

Nu verkar det vara samma sak. Första vargen som besköts fick inget dödande skott. Kanske träffade inte ens skottet.
Visst är vargen skygg och väldigt uppmärksam och då är det givetvis svårt att skjuta den. Därför är det anmärkningsvärt att man tillåter så många jägare skjuta på vargen. Man borde ha speciellt duktiga skyttar plus att de ska ha goda kunskaper om vargen så att man inte bara skjuter de vargar man ser.
Till exempel kan ett skott i ett alfa djur göra mer skada än nytta.

Dalarnas Tidning skriver:

10:45 – Vargen vid sjön Grycken i Nås är funnen död. Den andra vargen som skjutits fanns vid sjön Gensen i Ludvika kommun.
Stig-Åke Svenson,

10:40 – Två vargar fällda i Dalarna
Hittills har två vargar fällts. Skott har också avlossats mot ytterligare en varg i Dalarna.
Det senaste skottet avlossades kl 10.28 vid sjön Gänsen i Ludvika kommun.
Hittills har alltså två vargar fällts och skott avlossats en varg av de totalt fem som får fällas i delområde 2 i Dalarna. Två vargar återstår att skjutas i delområde 2 i Dalarna och en varg i delområde 1 i norra Dalarna.

Länsstyrelsens besiktningsmän är på väg till jaktplatsen.

10:31 – En varghanne sköts och fälldes kl 10.05 vid sjön Gänsen i Ludvika kommun.

Länsstyrelsen:
En varg fälld i Dalarna
Det var en varghanne som sköts och fälldes kl 10.05 vid sjön Gänsen i Ludvika kommun.
Hittills har alltså en varg fällts och skott avlossats mot en varg av de totalt sex som får fällas i Dalarna under jakten.
Tre vargar återstår att skjutas i delområde 2 i Dalarna och en varg i delområde 1 i norra Dalarna.
Länsstyrelsens besiktningsmän är på väg till jaktplatsen.

10:23 – Den påskjutna vargen vid sjön Grycken, fortfarande inte funnen.

09:18 – Varg påskjuten vid sjön Grycken, söder om Nås.
Vargen är påskjuten, inte fälld. En besiktningsman finns ute på plats just nu.
Enligt Stig- Åke Svenson, länsstyrelsen vet man ej om vargen har klarat sig helt eller om den är skadeskjuten.

Länsstyrelsen:
Första vargen är påskjuten i Dalarna kl. 9.03. Eftersök på vargen ska inledas inom kort. Licensjakten inleddes på morgonen 15 januari.
Vargen sköts söder om Nås i Vansbro kommun. Den påskjutna vargen ska avräknas från de totalt sex som får fällas i Dalarna under jakten. Om vargen visar sig vara oskadad kan den tillföras jakten igen.
Länsstyrelsens besiktningsmän undersöker nu jaktplatsen.

Timmarna före jaktstart var det full aktivitet i alla vargrevir.
Jägarna spårade av markerna genom att köra längs skogsvägarna och söka vargspår.
– Vi kollar i snön längs vägens plogkanter. Där går vargarna ofta, säger Henrik Widlund i ett jaktlag i Hasselforsreviret vid Laxå i Närke.
När solen går upp ska skyttarna vara beredda. I Hasselforsreviret kommer runt 50 jägare att delta under lördagen.

Det är sorgligt att alliansen tillåter denna jaktslakt …

tor
23
dec
2010
torsdag, 23 december, 2010 | Skriven av:

Nu ska det mycket till om det inte ska bli en vit jul, utomhus i alla fall. Det har snöat under natten oh nu kommer det än mer.
Riktigt mysigt att sitta inne i stugvärmen och se ut. Det blir inte att tänka på att gå till posten och hämta ett paket som väger 15 kg. Det är ingen julklapp utan bara majskattsand till de små liven. Väntar i alla fall en stund tills snöröjningen har kommit igång om nu pengarna inte tagit slut för kommunen.

Allt är klart för helgfrid förutom att kanelen är slut. Annars är allt under kontroll. Katterna håller sig lugna och njuter av stilheten. Dock får de helt plötsligt energi och kan jaga varandra och slå volter. Sedan kan de åter samla sig och lägga sig helt lugnt och mysa. Snöflingor är kul att följa men katterna går inte mot dörren för de har väl kollat vädret och insett att det är alldeles för kallt ute för små tassar.

Hörde precis på radion att en EU-kommissionär kritiserar Sverige för den kommande vargjakten. Det är bra men det lär väl inte hjäkpa. Märkligt att alliansen vill genomföra jakten till varje pris.

Nästan 4000 har anmält sig till jakten på de 20 vargar som ska skjutas under max en månad. Förra gången sköt man av det antalet som skulle skjutas och några till på några dagar.

Enligt Naturvårdsverket ska “Invandrade vargar och deras avkomma undantas”. Hur man nu ska avgöra detta. Man verkar ju inte ha så stor koll på själva skottet eftersom flera av vargarna som sköts skadesköts.
Man säger vidare “Besiktning av fällda djur säkerställer att djur fällts enligt regelverket”. Då är det ju så dags när vargen redan är skjuten.
Att skinnet tillfaller jägaren gör ju inte saken bättre det gör ju bara att troféjägare blir mer intresserad.

Denna gång ska man ha en fungerande SMS-tjänst för att undvika att för många vargar skjuts. Frågan är om man verkligen kollar SMS:en när man har en varg i sikte.

Om man vill skjuta av svaga individer så borde man ha anställt ett mindre antal jägare med stor vargkompetens som sedan lugnt och stilla låtit dessa skjuta av rätt djur och rätt antal djur.

Att låta ett fritidsintresse styra en så viktig sak som andra levande varelsers existens är ju ytterst tveksamt. Dessutom mycket oroväckande.

Rätt antal djur kan ju också diskuteras. Om Sverige ska kunna hävda att andra länder med vilda djur ska bevara dessa så måste ju Sverige bevara sina egna vilda djur. För att det ska vara en livskraftig stam så behövs det enligt många forskare fler än de 210 vargar som alliansen och Naturvårdsverket har bestämt.

Man kan hoppas att jul- och nyårshelgen ska få vår miljöminister att ändra sig så att licensjakten inte blir av. Nu är det ju ändå 4 år till nästa val så centern behöver ju inte vara så undfallande för jägarkåren och räkna med deras röster.

Det är bara att hoppas på det bästa …

fre
17
dec
2010
fredag, 17 december, 2010 | Skriven av:

DN skriver : 20 vargar får fällas i vinter

20 vargar får fällas under vinterns vargjakt, har Naturvårdsverket beslutat. Jakten inleds den 15 januari och får pågå till och med 15 februari.

Syftet med vargjakten är att klara riksdagens mål att vargstammen till 2012 ska vara högst 210 djur och 20 föryngringar.

Märkligt att alliansen fortsätter på samma sätt trots den senaste katastrofala vargjakten som bättre kan beskrivas med orden vargslakt.

Den nya “jakten” motiveras bl a med “man vill öka befolkningens acceptans av vargar”. Vill man öka acceptansen hos befolkningen är det bättre att avsätta medel som kompenserar de få som “drabbas” av vargen. Ska Sverige ha en livskraftig vargstam behövs det fler vargar.

Tyvärr är jägarna stora lobbyister som har tagit sig in i riksdagen och ger jaktutbildning för att ta jägarexamen till riksdagsledamöter.

Hittills är det 3000 jägare som anmält sig till jakten. Hittills är det betydligt mindre antal än förra gången men 3000 som ska skjuta 20 vargar är ändå väldigt mycket. Jakten ska kunna pågå en månad.

3000 blodstörstiga jägare kan ge samma dåliga resultat som förra gången dvs att det sköts fler vargar än det var tänkt och att många av dessa skadesköts. Dessutom sköt man endast friska djur.

Nya MiljöAktuellt skriver: 20 nya vargar ska dö

Fördelningen per län är 6 vargar i Dalarna, 6 i Värmland, 3 i Gävleborg, 2 i Örebro, 2 i Västra Götaland samt 1 i Västmanland – där licensjakten sker för första gången.
Invandrade vargar undantas från jakten.
Vargskinnet kommer tillfalla den som fällt djuret men resten av kroppen ska skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt.

Man kan undra hur man tänkt sig att jägarna ska kunna skilja på invandrad och inhemsk varg? Ska vargarna språktestas innan de skjuts?

Naturskyddsföreningen är kritiskt till beslutet.

– Jag känner mig ledsen. Trots en svag vargstam, trots problemen med fjolårets vargjakt, trots ett starkt stöd bland svenskarna för en livskraftig vargstam så tillåts en ny stor licensjakt på varg. Det är en oacceptabel eftergift till jägarnas organisationer. För att stärka stammen och öka acceptansen finns långt bättre vägar, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Kategori: ekologi, etik, jakt  | Skriv en kommentar
ons
7
apr
2010
onsdag, 07 april, 2010 | Skriven av:

DN skriver : Rovdjursstammarnas storlek utreds

Regeringen tillsätter inom kort en utredning som ska föreslå långsiktiga mål för hur stora landets rovdjursstammar ska vara, sade miljöminister Andreas Carlgren vid ett möte om den regionala rovdjursförvaltningen i Stockholm på onsdagen.

Förslagen från utredningen, som ska vara brett sammansatt, ska presenteras under sommaren 2012.

Carlgren meddelade också att det blir en begränsad licensjakt på varg även nästa år. Hur stor den blir och hur den ska genomföras bestäms först sedan utvärderingen av årets jakt är genomförd.

Borde man inte även vänta med beslutet om hur jakten 2011?
Årets jakt kallades väl också begränsad licensjakt.
Man kan väl knappast påstå att årets jakt, läs hetsjakt, genomfördes på något succeartat sätt.
Eller?

Miljöministern har begärt svar från Naturvårdsverket på ett antal frågor kring vargjakten i januari, bland andra: Har genetiskt värdefulla vargar skyddats tillräckligt, hur många jägare ska delta i jakten nästa år, har rapporteringen fungerat och har jägarna tagit sitt ansvar.

Verkar det inte lite dumt att inte vänta in svaren innan man tar ett nytt beslut?

Kategori: etik, jakt, natur  | Skriv en kommentar
tor
28
jan
2010
torsdag, 28 januari, 2010 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : Klart idag: Så ska regeringen importera varg till Sverige
Idag avslöjar regeringen att man ska importera 20 friska vargar till Sverige.

Under fem år ska upp till 20 friska utländska vargar flyttas till Sverige. Vargarna ska införlivas i den svenska vargstammen och på sätt minska inaveln.
– Utgångspunkten är att jag och regeringen vill ha friska vargar i de svenska skogarna – både nu och i framtiden. För att rädda vargarna i Sverige så måste vi också se till att den mycket inavlade vargstammen blir genetisk frisk, säger miljöminister Andreas Carlgren på en presskonferens på förmiddagen.

Om nu miljöministern vill värna de friska vargarna, var det då inte lite dumt att skjuta friska vargar.
Jag förstår inte riktigt hur han resornerar.
Ett stort problem är att vargstammen är för liten för att förhindra inavel. Ett annat problem är tjuvjakten. En tjuvjakt liksom den senaste licensejakten skadar vargstammen eftersom det inte finns någon “tanke och kunskap” bakom hur man väljer de vargar som ska skjutas.

Det andra steget är en begränsning av vargstammen och här pratar Andras Carlgren om en “kontrollerad och varsam licensjakt”.

Helt klart har vi olika definitioner av ord. Hur kan det vara en kontrollerad och varsam jakt att skicka ut 10000 jägare att skjuta 27 vargar. Jakttiden var ca två månader men inom några dagar var alla vargar dödade. Många av dessa vargar sköts inte av “ett” dödande skott utan blev först skadeskjutna. Sedan eftersöktes de och fick nådastöten.
Hur detta kan kan vara varsamt har jag svårt att förstå.

ons
20
jan
2010
onsdag, 20 januari, 2010 | Skriven av:

Tittar på Kvällsöppet i TV4 som i kväll handlar om vargjakt. Alliansen har verkligen sköt vargjakten på ett omdömeslöst sätt. Miljöministern säger först att vargstammen i Sverige är genetiskt svag. Hans lösning på detta problem är att ge 12 000 jägare licens att skjuta 27 vargar. På några dagar har man skjutit minst 27 vargar, många av dessa blev skadeskjutna. Det var rena turen att det inte sköts ännu fler.

Vargforskare hävdade innan jakten att alliansens politik riskerade att skada vargstammen. Efter vargjakten är de fortfarande övertygade att licensjakten skadat vargstammen.

Obduktionen av vargarna visar att alla skjutna vargar var friska med gott hull och starka muskler. Om man ville skjuta av sjuka vargar så är det helt osannolikt att man skulle lyckas med detta på det sätt som alliansen genomfört denna jakt.

En vargjägare ville utrota vargen i Sverige med motiveringen att den finns österut. Om alla länder resonerade så riskeras alla vilda djur att utrotas.
Att denna licensjakt inleder 2010 är extra pinsamt för Sverige, eftersom 2010 är av FN utsett till “International Year of Biodiversity” och att pengarna till denna licensjakts administration bekostas av regeringens anslag för biodiversitet.

Alliansen har bäddat för problemet genom att minska stödet till naturvården. Givetvis måste de som drabbas av vargen ersättas. Genom vargstängsel kan man minska problemen. Ett vargstängsel som stänger ute vargar fungerar mycket bättre än än ett vargstängsel som stänger inne vargen inom ett litet område. Att sätta upp vargstängsel är kostsamt för den enskilde och därför behövs mer stödpengar till naturvård.

Det finns många skäl att byta ut alliansregeringen, ett av dessa är att skydda djur och natur.

ons
13
jan
2010
onsdag, 13 januari, 2010 | Skriven av:

Nyhetskanalen skriver : Testiklar skars bort av misstag

SVA får ingen heltäckande bild av vargarnas fortplantningsförmåga. Orsaken är att jägare av misstag skurit bort testiklarna när de flått djuren.

På fredagen obduceras de sista av de 27 vargar som sköts under julhelgens jakt. Men Statens veterinärmedicinska anstalt SVA kommer inte att få en heltäckande bild av hanarnas fortplantningsorgan. Orsaken är att flera jägare av misstag skar bort testiklarna när de tog till vara på skinnen.

Är det något som gått bra i i alliansens hetsjakt på varg?
Knappast!
• Alldeles för många vargar blev skadeskjutna, minst 30 %!
• Flera alfadjur blev skjutna!
• Rena turen gjorde att kvoterna inte överskreds totalt

Till detta kommer nu att testiklar skurits bort på vargkropparna. Vilket innebär att man missar värdefull information om de skjutna vargarnas status.
Man kan undra varför man skar bort testiklarna?
Kanske är det för att man tror att man kan få krafter från detta???

Trots alla dessa misslyckanden försvarar miljöministern jakten.

Miljöministern svarar nu på kritiken mot vargjakten. Han står fast vid att jakten är bra för den inavlade stammen. Fast de vargar som skjutits tycks ha varit friska. Och enligt forskarna avhjälps inte inaveln med jakt.

Ännu en gång drar miljöministern fel slutsatser utifrån de expert- och faktaunderlag som finns.

DN – Carlgren försvarar vargjakten, DN- Vargtestiklar skars bort av jägare

mån
4
jan
2010
måndag, 04 januari, 2010 | Skriven av:

Lyssnade på P1 morgon idag. Sveriges miljöminister debatterade mot Naturskyddsföreningens ordförande angående vargjakten. Miljöministern lyckades inte så bra kan man nog säga.
Lyssna själva!

Man kan ha olika meningar om jakt eller inte jakt. Däremot borde det inte finnas olika uppfattningar hur jakten ska bedrivas.
Miljöministern lyfter fram problemet med inavel i vargstammen i Sverige. Lösningen på detta problemet är inte att skicka ut 12 000 jägare för att skjuta 27 vargar.
Resultatet av denna jakt kan bli att de vargar som har de bästa generna och egenskaperna för att bygga upp en livskraftig vargstam. Om man nu ville decimera vargstammen borde man gett uppdraget till ett mindre antal jägare som har mer kunskap om de olika vargindividerna.

Rapporter finns att var tredje varg som skjutits har skadeskjutits. Detta innebär att vargen har fått spårats upp för att de har blivit skadeskjutna och därmed har vargarna lidit onödigt mycket. Ytterligare ett resultat av att kvantitet sätts före kvalitet och där jakten sätts före vargarnas intresse.

Jakttiden är utsatt tom 15 februari.
Varför då denna hets?

Dessutom är jakten dåligt organiserad. Eftersom det är så många jägare och så få vargar som ska skjutas så borde det funnits ett system som informerade om situationen fortlöpande för att undvika överskjutning.

Om denna jakt inte slutar i total katastrof så är det inte alliansregeringens förtjänst.

sön
3
jan
2010
söndag, 03 januari, 2010 | Skriven av:

DN skriver : Dalarna tros överskrida vargkvot

Dalarna ser ut att ha skjutit fler vargar än tillåtna nio i länet. På söndagen stod klart att ett tionde djur skadats och med stor sannolikhet kommer att avlivas.

I Dalarna får nio vargar skjutas under den vargjakt som var tänkt att pågå mellan 2 januari och 15 februari. Vid tvåtiden på lördagen – jaktens första dag – konstaterades nio djur döda.

Därefter besköts ytterligare sju individer.
När jägarna på söndagen hade spårat fem av dem kunde man räkna till fyra bommar. Men vid en av platserna fanns blodspår, varför den vargen antas vara skadad.

Är det så konstigt när man skickar ut 22 000 bössor som ska skjuta 27 vargar?
Dessutom skadeskjuts många och dessa räknas inte in förrän de är döda och då är det för sent. En del av dessa skadskjutna påträffas inte utan får lida än mer än sina vargkompisar som dör direkt av jägarens kula.

Man tycker att när det ändå är så många jägare, så få vargar som ska sljutas och så lång jakttid att man skulle kräva extra mycket säkerhet och kontroll på situationen innan man avfyrar kulan. Tyvärr verkar det hela vara som på en mellandagsrea – alla slåss för att hitta de få varorna som verkligen är nedsatta.

Man blir än mer beklämd när man läser vad rovdjurexperten, vid länsstyrelsen i Dalarna, svarat på frågan:

Beslutet skulle innebära tio döda djur. Ni överskrider alltså tilldelad kvot. Kommentar?
– Jag tycker inte att det är något att förvånas över, inte heller något att bekymras över. Det får man räkna med när man har den här typen av jakt: djuren är få och alla är igång samtidigt.

Inte förvånande, inte heller något att bekymras över ???
Det får man räkna med när man har den här typen av jakt ???

Man kan bara hålla med MUF ordförandens uttalande:

“Med de 22 skjutna vargarna har vi förlorat i trovärdighet när det kommer till skydd av den biologiska mångfalden. När vi nu har utrotat tio procent av vår vargstam, vad ska vi då säga om Indien gör detsamma mot tigrarna, Japan mot valarna eller Australien mot vithajen”

Nu måste jordbruksministern eller miljöministern agera så att det hela inte blir än värre!

lör
2
jan
2010
lördag, 02 januari, 2010 | Skriven av:

DN skriver : Första vargjakten väcker blandade känslor

I dag, lördag, inleds den första licensjakten på varg i Sverige. Tio tusen jägare har anmält sig för att fälla totalt 27 vargar i Värmland, Dalarna, Västra Götaland, Gävleborgs och Örebro län. DN åkte till Värmland för att känna på stämningarna inför jakten på en omstridd ulv.

Visst kan vargar vara ett problem om deras revir överlappas av människans.
I stället för att starta detta jättetivoli där 12 000 jägare ska skjuta totalt 27 vargar. Vad är det som säger att de vargar som skjuts är de som borde skjutas. I stället för att dra igång denna slakt som riskerar att desimera en svag vargstam med mer än de 27 tillåtna. Rent idiotiskt att tillåta så många jägare på en gång. Tänk om 210, så många vargar som man tror finns i Sverige, jägare, skjuter en varg på samma gång då finns det ingen varg kvar i Sverige. Hur ska man kunna stoppa när 27 vargar är skjutna?

Man borde i stället ha sett till att några få jägare fick skjuta av de vargar som ställer till problem i kontakt med människan. Då hade man kunnat kalla det skyddsjakt nu blir det bara hetsjakt av det hela.

En annan olustig sak är att man nu tillåter jakt från motorfordon vilket kommer att öka hetsen och stressen hos vargarna.

Troligen strider denna jakt mot EU:s rättsligt bindande art- och habitetsdirektiv.
När vi ställer krav att man inte ska skjuta lejon i tigrar i fattiga områden måste vi väl själva klara av att bibehålla våra rovdjur. I skenet av människan så kan man nog inte kalla vargen för rovdjur.

Naturskyddsföreningen kommer att anmäla jakten till EU-kommissionen.

– Vi kommer nu att skicka in ett formellt klagomål till EU-kommissionen. För att tillåta licensjakt på en skyddad art måste arten ha uppnått s.k. gynnsam bevarandestatus, något som absolut inte är fallet med den svårt inavlade svensk-norska vargstammen. Regeringen hävdar inte själv något annat, vilket är ett tyst erkännande av att man nu ger sig ut i laglöst land för att utföra ett vanskligt experiment på en av våra hotade arter, säger Oscar Alarik miljöjurist på Naturskyddsföreningen.

DN – Jakten EU-anmäls
DN – Jakten över snabbare än väntat
SvD – 21 vargar skjutna första dagen
SDS – 21 vargar sköts dag ett

Kategori: ekologi, jakt, koloni  | 7 kommentarer