söndag 3 januari 2010 | Skriven av:

DN skriver : Dalarna tros överskrida vargkvot

Dalarna ser ut att ha skjutit fler vargar än tillåtna nio i länet. På söndagen stod klart att ett tionde djur skadats och med stor sannolikhet kommer att avlivas.

I Dalarna får nio vargar skjutas under den vargjakt som var tänkt att pågå mellan 2 januari och 15 februari. Vid tvåtiden på lördagen – jaktens första dag – konstaterades nio djur döda.

Därefter besköts ytterligare sju individer.
När jägarna på söndagen hade spårat fem av dem kunde man räkna till fyra bommar. Men vid en av platserna fanns blodspår, varför den vargen antas vara skadad.

Är det så konstigt när man skickar ut 22 000 bössor som ska skjuta 27 vargar?
Dessutom skadeskjuts många och dessa räknas inte in förrän de är döda och då är det för sent. En del av dessa skadskjutna påträffas inte utan får lida än mer än sina vargkompisar som dör direkt av jägarens kula.

Man tycker att när det ändå är så många jägare, så få vargar som ska sljutas och så lång jakttid att man skulle kräva extra mycket säkerhet och kontroll på situationen innan man avfyrar kulan. Tyvärr verkar det hela vara som på en mellandagsrea – alla slåss för att hitta de få varorna som verkligen är nedsatta.

Man blir än mer beklämd när man läser vad rovdjurexperten, vid länsstyrelsen i Dalarna, svarat på frågan:

Beslutet skulle innebära tio döda djur. Ni överskrider alltså tilldelad kvot. Kommentar?
– Jag tycker inte att det är något att förvånas över, inte heller något att bekymras över. Det får man räkna med när man har den här typen av jakt: djuren är få och alla är igång samtidigt.

Inte förvånande, inte heller något att bekymras över ???
Det får man räkna med när man har den här typen av jakt ???

Man kan bara hålla med MUF ordförandens uttalande:

”Med de 22 skjutna vargarna har vi förlorat i trovärdighet när det kommer till skydd av den biologiska mångfalden. När vi nu har utrotat tio procent av vår vargstam, vad ska vi då säga om Indien gör detsamma mot tigrarna, Japan mot valarna eller Australien mot vithajen”

Nu måste jordbruksministern eller miljöministern agera så att det hela inte blir än värre!

Kategori: djurrätt, ekologi, jakt
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>