lördag 2 januari 2010 | Skriven av:

DN skriver : Första vargjakten väcker blandade känslor

I dag, lördag, inleds den första licensjakten på varg i Sverige. Tio tusen jägare har anmält sig för att fälla totalt 27 vargar i Värmland, Dalarna, Västra Götaland, Gävleborgs och Örebro län. DN åkte till Värmland för att känna på stämningarna inför jakten på en omstridd ulv.

Visst kan vargar vara ett problem om deras revir överlappas av människans.
I stället för att starta detta jättetivoli där 12 000 jägare ska skjuta totalt 27 vargar. Vad är det som säger att de vargar som skjuts är de som borde skjutas. I stället för att dra igång denna slakt som riskerar att desimera en svag vargstam med mer än de 27 tillåtna. Rent idiotiskt att tillåta så många jägare på en gång. Tänk om 210, så många vargar som man tror finns i Sverige, jägare, skjuter en varg på samma gång då finns det ingen varg kvar i Sverige. Hur ska man kunna stoppa när 27 vargar är skjutna?

Man borde i stället ha sett till att några få jägare fick skjuta av de vargar som ställer till problem i kontakt med människan. Då hade man kunnat kalla det skyddsjakt nu blir det bara hetsjakt av det hela.

En annan olustig sak är att man nu tillåter jakt från motorfordon vilket kommer att öka hetsen och stressen hos vargarna.

Troligen strider denna jakt mot EU:s rättsligt bindande art- och habitetsdirektiv.
När vi ställer krav att man inte ska skjuta lejon i tigrar i fattiga områden måste vi väl själva klara av att bibehålla våra rovdjur. I skenet av människan så kan man nog inte kalla vargen för rovdjur.

Naturskyddsföreningen kommer att anmäla jakten till EU-kommissionen.

– Vi kommer nu att skicka in ett formellt klagomål till EU-kommissionen. För att tillåta licensjakt på en skyddad art måste arten ha uppnått s.k. gynnsam bevarandestatus, något som absolut inte är fallet med den svårt inavlade svensk-norska vargstammen. Regeringen hävdar inte själv något annat, vilket är ett tyst erkännande av att man nu ger sig ut i laglöst land för att utföra ett vanskligt experiment på en av våra hotade arter, säger Oscar Alarik miljöjurist på Naturskyddsföreningen.

DN – Jakten EU-anmäls
DN – Jakten över snabbare än väntat
SvD – 21 vargar skjutna första dagen
SDS – 21 vargar sköts dag ett

Träffar: 16

Kategori: ekologi, jakt, koloni
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
 1. rogge skriver:

  Helt sjukt att skjuta vargar.Vilket jävla land vi lever i, om man acepterar det.Det är regeringens fel om man acepterar det

 2. Jorma Lindgren skriver:

  Idag har man skjutit 22 vargar till döds….men 9st har mig veterligen rapporterats som skadeskjutna. Och det är vad man hittils vet, mig veterligen måste även dessa avlivas och därmed är man uppe i 4 st mer än kvoten som regeringen satt. Vi kan räkna med att idag (3e jan.) kommer kvoten fyllas samt ytterligare 3 vargar bli skadeskjutna. Mao är man då ca 7 vargar över kvoten. Detta är en katastrof för en vargstam på ca 200 individer då det krävs åtminstone 400 individer för att upprätthålla mångfalden och undvika inavel…märkligt nog så är mångfald ett kärleksfullt ord i riksdagen och i våra kommunförsamlingar, men inte när det gäller några ynka vargar som idag lider utav svår inavel samt där endast 1 valp utav 5 överlever de första månaderna i livet. Inte heller mitt egna parti SD verkar våga ha ryggrad nog att säga ifrån mot detta vansinne trots att partiet värnar om landets specifika artstruktur och kultur samt natur….ynkligt…mycket ynkligt!!

 3. Yngve skriver:

  Miljöpartiet har jobbat mot vargjakten under lång tid. Miljöpartiet vill att vi skall bevara och stärka vargstammen i hela Sverige så att vi garanterar en långsiktigt hållbar vargstam och samtidigt främja samexistensen mellan vargen och andra intressen för ett rovdjur som är en naturlig och viktig del av vår naturliga fauna.
  När det blir så många jägare som 12 000 är risken stor att det finns de som inte borde hålla i en bössa. Det framgår av att det är 9 st som blivit skadeskjutna.
  Det är helt sanslöst att skicka ut 12 000 skjutglada jägare för att skjuta 27 vargar. Det kan ju aldrig bli bra. Bättre med ett litet antal som vet vad de gör och som har annat intresse än att få bära hem en vargfäll.
  Pinsamt och tragiskt agerande av alliansregeringen.

 4. Johan skriver:

  Märks att du är en trångsynt 08, och så tycker du om småbarn fy skäms

 5. Jorma Lindgren skriver:

  Yngve det är så sant som du skriver! Måste fråga dig…ställde sig MP emot denna vargjakt när man tog upp det till förfrågan i riksdagen?

  Jag är så arg och besviken över detta att jag tagit upp det i hårda ordalag på min egna blogg. Och jag tillhör ju de som inte är rädd för att starkt kritisera mitt egna partival när jag anser saker vara fel. Ser att man går ut i de största medierna idag och försöker bortförklara den sk överskjutningen…vidrigt!! Jag vet att SD bloggar inte är så populära hos MP men gå gärna in och läs mitt inlägg i detta ärende på: http://antiism.wordpress.com/2010/01/03/lyckad-vargslakt-manga-skadeskjutna-djur/

  Mvh Jorma

 6. Yngve skriver:

  Jag hittar inte hur frågan har behandlats i riksdagen. Men Miljöpartiet var kritisk till rovdjursutredningen (SOU 2007:89 Rovdjuren och deras förvaltning). Då sa vi bl a “- Utredaren har tyvärr tagit alldeles för stor hänsyn till en liten men högljudd grupp som har gjort vargen till symbol för landsbygdens problem. Länsstyrelser riskerar att göra samma sak, därför är det inte moget att som utredaren föreslår överlämna besluten om jakt på alla rovdjur. ”

  Läs mer!
  Läs även Mp:s motion med anledning av rovdjurspropositionen

Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>