Inlägg den 19 december 2008

fre
19
dec
2008
fredag, 19 december, 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Glödlampan snart urskruvad för gott”

“EU-kommissionen vill släcka ner glödlampan för att spara energi och minska utsläpp av växthusgaser. Vad betyder det egentligen för miljön och för dig? Ny Teknik ger svaren.

glodlampa_226_38400i1431. Glödlampan ger inte bara ljus, den värmer skönt också. Om jag måste skruva på elradiatorerna blir det väl ingen besparing?
Drygt 90 procent av glödlampans energi blir värme. Men studier visar att man i bästa fall har nytta av 50 procent av värmen, så det är ett ineffektivt sätt att värma bostäder på.

Ett problem är att värmen ofta hamnar på fel ställe: exempelvis uppe i taket i stället för under fönstret, där radiatorerna brukar sitta. Och lampor lyser även sommartid, när man inte behöver uppvärmning.

2. Vilka lampor har jag att välja på?
I första hand lågenergilampor och halogenlampor. Om några år kan även lysdiodslampor vara tillräckligt billiga och bra.

3. Håller lågenergilamporna verkligen 10 000 timmar, alltså tio gånger längre än glödlamporna?
Det kan man inte vara säker på. Det finns skräp på marknaden som har betydligt kortare brinntid.
Råd & Röns test i början av året visade att åtta av 23 testade lampor inte höll ens 6 000 timmar.
Men de håller fortfarande flera gånger längre än glödlamporna, och blir allt bättre.

4.. Går det inte åt mer energi att tillverka lågenergilampor?
Jo, det går åt flera gånger så mycket energi jämfört med att tillverka glödlampor. Å andra sidan håller de längre. Den stora energivinsten ligger i att lågenergilamporna drar betydligt mindre ström i drift. Totalt sett är de mycket energisnålare.

5. Hur kan man säga att lågenergilampor är miljövänliga när de innehåller kvicksilver?
Kvicksilvret är ett allvarligt problem. En lågenergilampa innehåller upp till 5 milligram kvicksilver och måste liksom lysrör samlas in. Men totalt minskar faktiskt utsläppen i Europa när energiåtgången minskar, eftersom koleldade kraftverk också sprider kvicksilver.

6. Kommer alla mina dimrar därhemma fungera?
För halogenlampor är det inga problem. När det gäller lågenergilampor blir det krångligare. Vissa lampor fungerar inte alls med dimmer, medan andra fungerar för somliga dimrar. Fast då gäller det att veta vilken typ av dimmer man har. Det börjar även dyka upp lågenergilampor som klarar alla dimrar. Men de är dyra.

7. Kan jag använda mina nuvarande armaturer även i fortsättningen?
Ja, i de allra flesta fall. Undantaget är armaturer där glödlampan är en del av designen.

8. Kommer vi att se ut som lik därhemma i lågenergilampans sken?
Det kommer allt fler varmvita lågenergilampor, men ingen ger lika bra färgåtergivning som glödlampan. Det kan skilja mycket mellan olika lampor. Kräv därför att få se hur ljuset blir redan i butiken. Då kan du även se hur lång tid det tar för lampan att tändas. Det kan ta flera minuter.
De sämsta lamporna kommer dock att rensas bort från marknaden, eftersom EU ställer hårdare krav.

9. EU-kommissionen vill förbjuda glödlamporna för att minska utsläppen av växthusgaser. Räknar de med att all el kommer från kol och olja eller?
Nej, beräkningarna speglar energimixen i samtliga EU-länder. Det innebär att cirka 80 procent av elen kommer från fossila bränslen.

10. Jamen vi i Sverige har ju renare el?
Visst. Men vårt elnät är ihopkopplat med hela Nordeuropa. Och om vi minskar vår förbrukning så kan vi exportera vår koldioxidfria el.”

Denna text är saxad ur
nyteknik_logga

Kategori: energi, miljö  | Skriv en kommentar
fre
19
dec
2008
fredag, 19 december, 2008 | Skriven av:

SDS skriver : “Våldsamt upplopp på Rosengård ”

“100 poliser arbetar just nu med att lugna ned stämningen i Rosengård. De anlagda bränderna och stenkastningen mot polisen har pågått sedan i eftermiddags.

Oroligheterna i Rosengård trappades upp på torsdagskvällen. Med slangbomber och stenar tvingade ett femtiotal ungdomar polis och brandmän på flykt och förvandlade området kring bensinmacken till en krigszon.”

Det som händer i Rosengård just nu är tragiskt. Jag vill direkt säga att jag är emot allt våld så jag tycker inte det är OK att man skjuter raketer mot polis och räddningstjänst eller att man anlägger bränder. Hur fel det här än är måste man ändå fundera på hur detta har uppstått.

Tyvärr finns det ett jätteproblem med utanförskap. Kanske speciellt i Rosengård. Dock är det så att “våld föder våld”. Att visa musklerna provocerar. Ibland måste man kanske det men inte i alla fall.
Visst är det ett problem att man ockuperar en lokal men varför har vi en sådan brådska att slänga ut ockupanterna?
Samma problem uppstod i Lund dock blev konsekvenserna inte riktigt desamma eftersom. Lund har inte den problematik som finns i Rosengård.

Man måste som samhällets representant ha is i magen. Utan dialog går det hela överstyr. Vi kan inte kalla in polis och militär för att hålla alla i schack. Det är fel att skjuta över problemet på polisen. Det går inte att lösa dessa problem med enbart polisen. I så fall måste vi ha många många fler poliser.

SDS skriver

“Med slangbomber och stenar tvingade ett femtiotal ungdomar polis och brandmän på flykt och förvandlade området kring bensinmacken till en krigszon.”

Hur ser det i en krigszon?
Hjälper det att media beskriver situationen på det här sättet?
Eller ger det rötäggen uppmärksamhet och som i sin tur triggar till nya våldsdåd?

Det finns tyvärr element som utnyttjar denna situation. Många av de som ställer till detta kaos bor inte ens i Rosengård. Det gäller att isolera dessa från de som bor i Rosengård.

Det är lätt att ropa på polis och krafttag men det är mindre lätt för polisen att hantera situationen. Många av de inblandade är unga och ska inte i första hand jagas av polis.

Ska det här lösas behövs det att samhället agerar med tålamod och försöker skapa en dialog. Dessutom behövs det att föräldrar agerar och tar ansvar för sina barn. Om inte detta sker kan det hela sluta med en katastrof.