Inlägg den 22 december 2008

mån
22
dec
2008
måndag, 22 december, 2008 | Skriven av:

fairtrade_logga På senaste kommunfullmäktige ville Miljöpartiet att kommunstyrelsen skulle få i uppdrag att arbeta in en uppförandekod i riktlinjerna för samhälleliga mål som skall ingå i en ny inköps- och upphandlingspolicy.

Region Skåne har tillsammans med Stockholms läns landsting och Region Västra Götaland antagit en uppförandekod för leverantörer. Denna kod utgår ifrån FN:s mänskliga rättigheter och ILO:s kärnkonventioner.

Dessa krav är minst sagt självklara eftersom de handlar om mänskliga rättigheter, att man skall följa nationell lagstiftning, följa regler mot barnarbete, tvångsarbete, diskriminering, och att det ska vara rimliga löner och arbetstider. Dessutom ingår det krav på miljö, hälsa och säkerhet.

Lund är en Fairtrade City vilket förpliktigar. Ska det ske en förändring räcker det inte att endast vi vanliga medborgare ställer krav när vi handlar. Utan det måste även stora inköpare som Lunds kommun göra.

Nu sa en majoritet att de var positiva till förslaget men att man ville vänta tills ärendet kom till kommunstyrelsen. När vår motion för ett år sedan ville utveckla Lunds kommuns Fairtrade City engagemang, utöver att bara köpa rättvisemärkt kaffe och té, så var det samma sak. Bra idé men nej till motionen.

Vad vill egentligen alliansen med “Fairtrade City” ?

Är det tillräckligt att bara ta emot diplomet?

Rättvisemärkt är en certifiering, det finns andra vilket innebär att man inte kan ställa krav på att det ska vara just “Rättvisemärkt”.
Dock kan man ställa sociala- och miljökrav om man gör det som särskilda kontraktsvillkor och skriver Rättvisemärkt eller motsvarande.

mån
22
dec
2008
måndag, 22 december, 2008 | Skriven av:

DN skriver : “Italienska hemlösa får rysk kaviar”

“Milanos hemlösa kan vänta sig annorlunda och påkostad julmat i år: finaste Belugakaviaren.

Den exklusiva varan smugglades in i landet av en liga som tänkt sälja kaviaren till butiker i Milano. Polisen slog dock till mot ligan och beslagtog de dyrbara burkarna. Sedan dess har de drygt 40 kilona legat i polisens förråd.

rom Eftersom polisen var rädd att kaviaren ska bli dålig fattades beslutet att skänka burkarna – värda motsvarande nästan 4,5 miljoner kronor – till fattiga. Distributionen sker med hjälp av frivilligorganisationer och ålderdomshem.”

Det var ett radikalt och bra förslag. Bättre att det kommer till nytta än att det bara förstörs.
Frågan är vad de hemlösa tyckte om kaviaren?

mån
22
dec
2008
måndag, 22 december, 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Kärnkraften står stilla över jul”

“Det milda vädret i södra Sverige har kommit som en skänk från ovan för de svenska kärnkraftsbolagen. Tre reaktorer har stått stilla under hela hösten och ingen kommer att kunna startas före jul.

Det tar längre tid än beräknat att sätta skaft på redan använda styrstavar, säger Claes-Inge Andersson, kommunikationschef i Forsmark till Ny Teknik.

Först i mitten av vecka 2 beräknas återstarten av Forsmark 3, kunna ske.

Reaktor 3 vid Oskarshamnsverken kan inte heller starta igen först i början av nästa år. Tidigare gällde julafton som datum för återstart.

Ett skäl till förseningen är att Strålsäkerhetsmyndigheten inte anser sig hinna godkänna de åtgärder som gjorts före julhelgen.”

Det är ju tur att det blir en mild jul och nyårshelg annars hade vi haft problem. Kärnkraften är inte så pålitlig som man gärna vill framhålla. Det är inte första gången som kärnkraftverken står stilla.

Det är i alla fall trevligt att julen blir kärnkraftsfri!

Kategori: energi, miljö  | Skriv en kommentar