Inlägg den 24 december 2008

ons
24
dec
2008
onsdag, 24 december, 2008 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : “Solceller blir effektivare”

“På senare tid har flera framsteg gjorts inom solceller. Framsteg rapporteras från olika ställen som Fraunhofer Institute, MIT, Bosch, IBM och Harvard.

På universitetet MIT i USA har presenterat en ny metod att framställa solceller som ska öka effektiviteten med 50 procent. Samma metod ska även minska kostnaden för tillverkning genom att minska mängden kisel som behövs.

Vanliga solceller använder tjocka kiselsubstrat som är dyra. MIT-forskarna har använt underliggande kisellager som bara är två mikroner tjocka och nya material för att täcka fram- och baksida. Genom det fångas ljuset i kisellagret och 50 procent mer energi kan utvinnas ur varje ljuspartikel, foton.”

Solceller tillhör framtiden och borde vara något som man ska satsa på i stället för att göra konstgjord andning på bilindustrin. Visst behövs bilen i framtiden men inte i sama utformning som nu och inte i den omfattning som nu.
Bilen har inte utvecklats så mycket sedan Ford gjorde bilar speciellt inte om man jämför utvecklingen inom elektronik- och datorutvecklingen.

Visserligen är elektronikprodukter inte speciellt klimatvänliga. Vi konsumerar för mycket och byter väl fungerande apparater till nya med några nya finesser, en del finesser vi inte ens vet hur de ska användas. När de är förbrukade utgör de ett miljöproblem. Ett problem som vi exporterar till fattiga länder.

En del i lösningen är att vi ändrar vår livsstil.
byt_livsstil_inte_klimat

ons
24
dec
2008
onsdag, 24 december, 2008 | Skriven av:

godjul20081

Kategori: aktivism  | Skriv en kommentar
ons
24
dec
2008
onsdag, 24 december, 2008 | Skriven av:

Visserligen är det bra att det blir en grön jul, men lite snö skulle inte skada. Det lyser upp i det mörka och gråa. Visserligen skulle det bli sol på julafton så det kan ju ändå vara skönt. Vi har passerat vintersolståndet så det går mot ljusare tider även om man inte direkt märker det ännu.
Lite ljus lyser upp. Förhoppningsvis lämnas inte ljusen utan tillsyn. Antal bränder som beror på levande ljus kulminerar kring 4:e advent.
Julstöket har börjat men är inte klart ännu. Granen är klädd och ger ifrån sig ett varmt ljus. Har gjort vegansk senapssill. Vi brukar inte “härma” animaliska rätter och göra dem veganska men senapssillen är ett undantag. Den är lätt att göra.
Ångkokad aubergine får utgöra sill (går bra utan ångkokning om man låter “sillen” dra någon extra dag).
I övrigt behöver man senap, sojagrädde, sojanäs, kanel, lite olja, lite socker, lite ättika och vinäger, lite salt och tärnad rödlök.
Man kan också göra löksill. Då är det enklast att köpa “löksillskryddor” finns bland de vanliga kryddorna.

Det återstår en del men det är ju en dag i morgon också.

Tänkte slappa lite framför TV:n och letade igenom alla kanalerna men där fanns ingen riktig julfilm som det fanns för på lille julafton.
Nu är det TV-tablåer som om det vore en helt vanlig dag. Lite trisst men det är kanske så de flesta vill ha det.
julvinjettny

Kategori: livsstil  | Skriv en kommentar