Inlägg den 11 december 2008

tor
11
dec
2008
torsdag, 11 december, 2008 | Skriven av:

DN skriver : “Tillsatser i maten kan orsaka allergi”

“Tillsatserna i maten kan ligga bakom moderna välfärdssjukdomar som diabetes samt ökningen av allergier i västvärlden. Det säger två av landets ledande experter som efterlyser mer forskning.

Den moderna livsstilen som utvecklats under de senaste fyrtio åren medför att vi utsätts för allt färre mikrober.

De livsviktiga bakterierna i tarmen påverkas sannolikt av tillsatser som konserveringsmedel som tillsätts i maten för att den ska hålla längre och se fräsch ut.

De kan ligga bakom ökningen av allergier i västvärlden, menar Hans Wigzell, professor i immunologi, efter onsdagens artikel i DN om alla tillsatser i julmaten.

– Ämnen som förlänger hållbarheten hos livsmedlen utanför kroppen genom att bekämpa bakterier och svampar påverkar förmodligen även bakterierna i tarmen. Men vi vet alldeles för lite om vad som händer när man äter de här tillsatserna, säger Hans Wigzell.

De ökade allergierna i västvärlden kan bero på en förändrad tarmflora.”

Även om alla tillsatser inte är farliga finns det många som är ytterst tveksamma att konsumera. Det visas bl.a. av dessa forskningsresultat. Många tillsatser i livsmedel är att inte till för att förädla livsmedlet utan för att förändra färg, smakförstärka så att man inte behöver så mycket råvara samt att förlänga hållbarheten så att det kan transporteras långa sträckor.

Ett annat problem är bekämpandet av bakterier. Alla bakterier är inte av ondo. Vi är beroende av många bakterier.

Livsmedel borde i största möjliga mån produceras lokalt. Alla är beroende av livsmedel. Givetvis är klimatförhållande olika så grödorna som odlas varierar. Baslivsmedel borde alltid kunna odlas lokalt. Det skulle innebära att kvalitén på livsmedlen skulle öka och att mängden transporter skulle minska avsevärt.

Det skulle även innebära att man inte kan äta allt alla årets dagar utan att man får säsongsanpassa matsedeln.

Bättre nyttiga och välsmakande tomater under några månader än vattniga tomater året runt …