Inlägg den 27 december 2008

lör
27
dec
2008
lördag, 27 december, 2008 | Skriven av:

Jag har placerat min blogg i Lundbloggkartan.se!

Kategori: blogg  | Skriv en kommentar
lör
27
dec
2008
lördag, 27 december, 2008 | Skriven av:

GP skriver : ”Centern kluvet i kärnkraftsfrågan”

”Centerpartiet är fortsatt kluvet i kärnkraftsfrågan. Efter partiledaren Maud Olofssons kommentar om att ”sluta tjafsa i kärnkraftsfrågan” vädrar nu centerpartister som vill ha mer kärnkraft morgonluft.

Johan Hedin, vice ordförande i Stureplanscentern i Stockholm, ska lägga ett förslag till partistämman i sommar om att tillåta en utbyggnad.”

Det är ju både ock en strålande idé samtidigt som det inte är det. Kärnkraften är farlig och omodern. Kärnkraftsfrågan har varit en stor fråga för centern. Till och med så stor att den fällt en regering. Fälldin lämnade in sin och regeringens avskedsansökan den 5 oktober 1978 pga av kärnkraftsfrågan.

Centern har tunnats ut sin miljöprofil och har blivit grått och där miljö och klimat diskuteras men där handling saknas.

Nu när det finns andra alternativ så känns det verkligen som ett steg bakåt att man ska bygga ut gammal teknik.
SDS skriver :

”Fredrick Federley, också riksdagsledamot (c), anser däremot att centern bör lämna sitt nej till utbyggnad.
– Jag tror att både basindustrin, elkonsumenterna och miljörörelsen behöver veta vad det är vi har att förvänta oss av en borgerlig regering efter 2010, och då är det oerhört viktigt att vara tydlig, säger han till Ekot.”

Visst behövs el men det är ohållbart att fortsätta som vanligt. Vi måste spara energi och det måste även den elintensiva industrin göra. Det finns en potential att spara. Eftersom kärnkraften inte tar alla kostnader och att stora investeringar redan är gjorda blir det svårt för nya moderna och mer klimatvänliga alternativ att konkurrera.

Man talar heller aldrig om hur uranbrytningen går till men det sker lång borta. Någon annanstans och då har vi inget ansvar!
Eller?

Varför ska kärnkraften subventioneras som den gör när det gäller försäkringsfrågan. Kärnkraftsindustrin tar inte full ansvar för detta eftersom en försäkring skulle bli väldigt dyr för att kunna ersätta försäkringstagaren vid en kärnkraftsolycka.

Dessutom är det inte klart hur slutförvaringen kommer att fungera och vi vet heller inte till vilken kostnad.

Det är bra att centern tänker om i vissa frågor men inte i kärnkraftsfrågan.

Det är dags att damma av en Tage Danielsson:

lör
27
dec
2008
lördag, 27 december, 2008 | Skriven av:

SDS skriver : ”Joggingskor och kaffe är tricket”

”Redan vid sextiden på annandagens morgon börjar det klicka i prislappspistolerna i några av butikerna. Vid åtta är det full fart. Annandagsreans frontsoldater mobiliserade alla krafter inför årets tuffaste dag.”

Nu är juldagarna över. Det är nu som reorna brukar börja, men i år har det varit många reor redan. Till och med innan julafton.

YA skriver : ”Inga spår av krisen när rean drog igång

”Strålande sol och passande vitt på marken. Ingen butiksägare hade väl kunnat tänka sig en bättre inramning när mellandagsrean drog igång på annandagen. Fast det fanns ju förståss de som tjuvstartat.”

Bara för att få hjulen att snurra och visst fungerar det. Reorna innan hade rea på vissa varor, som vanligt s.k. lockvaror, men långt ifrån på allt.
Det verkar gå hem, vi människor älskar att handla. Vi borde kanske agera istället och tänka på vad det innebär med all vår konsumtion. Vem får betala?
Hur är varorna tillverkade och av vad?
Vilken klimatbelastning utgör de?

Det verkar ju tråkigt kanske många tycker men vi har inget val. Vi har bara ett klot och det måste vi vara rädda om. Plus alla människor som bor på planeten.

Som vanligt brann det i Gävle.
SDS skriver : ”Gävlebocken brann upp”

”Gävlebocken stod i lågor i morse. På bilder från webbkamerorna utanför den världsberömda skapelsen kunde man se kraftig rök och ett svartbränt bockskelett. Enligt polisen har en okänd gärningsman tänt på.”

Bocken är nog det mest kända i Gävle. Traditionen med halmbocken började 1996 och redan samma år startade en annan tradition att bränna ner bocken.
Man kan se bocken via två webkameror.

Trots detta så brann den ner. I år utmanade man ödet och använde inget flamskyddsmedel, vilket ju är bra ur miljösynpunkt.
I alla fall fungerar reklamtricket!

”TT: Men är det inte nästan så att bocken får mer reklam när den brinner upp?
– Nej. . . det är människor från 105 länder som hittills i år har följt bocken via webbkamerorna. Och många blir nog oerhört ledsna när de får reda på att han har brunnit, säger Bockkommitténs presstaleskvinna.”

Det har blivit fler julbockar!
DN skriver :

”Även flera av Gävlebockens många kusiner runt om i landet har i år råkat illa ut. Till exempel har det brunnit julbockar i värmländska Hagfors, i Lycksele i Västerbotten och i Brålanda i Västra Götaland.”

Där vi bor har det varit lugnt och stilla, innan jul och under julen. Ännu inga smällare och raketer, men i Malmö har det börjat.
SDS skriver : ”Årets raketterror är här”

”Polisen blev på annandagen uppringda av ett mycket stort antal upprörda, uppgivna och rent ut förbannade Malmöbor. Årets raketterror har börjat.
– Nu är det igång, säger Erik Jepsson, länsvakthavande befäl vid Skånepolisen.”

Tyvärr verkade det bara vara ICA Maxi, av de stora kedjorna, som slutade sälja fyrverkerier i år. Coop slutade inte vilket jag hade hoppats på.

Nu får man hoppas att vi vuxna och speciellt föräldrar tänker till och inte köper fyrverkerier till underåriga. Dessutom är det ju bra om alkoholförtäring inte kombineras med fyrverkerihantering.

Fyrverkerihanteringen utgör både fara för människor och djur. Det orsakas bränder när raketer flyger in genom fönster till lägenheter.
Djur och människor får äta lugnande medicin.
Många personskador uppstår, till och med dödsfall, i samband med fyrverkerihantering.
Det är ju heller ingen direkt miljö och klimat hit.