måndag 22 december 2008 | Skriven av:

fairtrade_logga På senaste kommunfullmäktige ville Miljöpartiet att kommunstyrelsen skulle få i uppdrag att arbeta in en uppförandekod i riktlinjerna för samhälleliga mål som skall ingå i en ny inköps- och upphandlingspolicy.

Region Skåne har tillsammans med Stockholms läns landsting och Region Västra Götaland antagit en uppförandekod för leverantörer. Denna kod utgår ifrån FN:s mänskliga rättigheter och ILO:s kärnkonventioner.

Dessa krav är minst sagt självklara eftersom de handlar om mänskliga rättigheter, att man skall följa nationell lagstiftning, följa regler mot barnarbete, tvångsarbete, diskriminering, och att det ska vara rimliga löner och arbetstider. Dessutom ingår det krav på miljö, hälsa och säkerhet.

Lund är en Fairtrade City vilket förpliktigar. Ska det ske en förändring räcker det inte att endast vi vanliga medborgare ställer krav när vi handlar. Utan det måste även stora inköpare som Lunds kommun göra.

Nu sa en majoritet att de var positiva till förslaget men att man ville vänta tills ärendet kom till kommunstyrelsen. När vår motion för ett år sedan ville utveckla Lunds kommuns Fairtrade City engagemang, utöver att bara köpa rättvisemärkt kaffe och té, så var det samma sak. Bra idé men nej till motionen.

Vad vill egentligen alliansen med ”Fairtrade City” ?

Är det tillräckligt att bara ta emot diplomet?

Rättvisemärkt är en certifiering, det finns andra vilket innebär att man inte kan ställa krav på att det ska vara just ”Rättvisemärkt”.
Dock kan man ställa sociala- och miljökrav om man gör det som särskilda kontraktsvillkor och skriver Rättvisemärkt eller motsvarande.

Kategori: Fair Trade
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>