onsdag 31 december 2008 | Skriven av:

DN skriver : “Resistenta bakterier hot mot folkhälsan”

Att spädbarn avlidit sedan de smittats av multiresistenta tarmbakterier är oerhört tragiskt, men kommer sannolikt att ske igen. Problemet med resistenta bakterier är det kanske största hotet mot den svenska folkhälsan, enligt Otto Cars, professor och överläkare vid infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Tidigare i våras slog Otto Cars och fem andra kollegor och experter larm på DN Debatt. Det dröjer inte länge innan svenska patienter kommer att dö av sjukdomar som tidigare kunde botas med en vanlig penicillinkur, skrev de.

Drygt ett halvår senare kommer nu uppgifter om att två för tidigt födda spädbarn på Karolinska universitetssjukhuset i Solna avlidit sedan de sannolikt smittats av multiresistenta tarmbakterier.

– Det här är oerhört tragiskt. Men tyvärr är det bara toppen på ett isberg. Jag känner mig väldigt orolig, säger Otto Cars till DN.se.

Enligt same doktor är problemet globalt och kan jämföras med klimathotet. Bakterierna sprids snabbt över världen och kan inte hejdas vid gränserna. Det viktigaste är att ändra sättet som vi använder antibiotika. Dessutom behöver vi förbättra livsbetingelserna i den fattiga världen.

Redan 2000 skrev Medical link :

Antibiotika, som har ökat livslängden för människor i hela världen sedan penicillinet uppfanns för 70 år sedan, blir allt mer ineffektivt. Dödliga mikrober utvecklar motståndskraft mot antibiotika, enligt en rapport från Världshälsoorganisationen, WHO.

Vi för bokstavligt talat en kamp mot tiden för att bekämpa infektionssjukdomarna innan sjukdomarna blir resistenta.

Penicillin har redan blivit oanvändbart för att behandla gonorré i en stor del av världen, och i Baltikum, Ryssland och delar av Kina är tio procent av alla tuberkulosfall resistenta mot de kraftfullaste medicinerna.

Så frågan är inte ny. Läkemedelsindustrin har ett stort ansvar i detta men det har även sjukvården.

Vi själva kan tänka på hur vi lever och jobba på att äta och leva mer sunt. Mer frisk luft och sunda vanor.

Positivt är dock att konstatera Otto C :

– Sverige har visat framfötterna och vi har fått politiskt stöd för den här frågan. Därför har vi en roll att spela även utanför Sverige. Jag tror att frågan kommer att landa på FN-nivå, eftersom den är så allvarlig.

Vi får hoppas att Sverige också gör det.

Kategori: friskvård, livsstil
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>