onsdag 24 december 2008 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : “Solceller blir effektivare”

“På senare tid har flera framsteg gjorts inom solceller. Framsteg rapporteras från olika ställen som Fraunhofer Institute, MIT, Bosch, IBM och Harvard.

På universitetet MIT i USA har presenterat en ny metod att framställa solceller som ska öka effektiviteten med 50 procent. Samma metod ska även minska kostnaden för tillverkning genom att minska mängden kisel som behövs.

Vanliga solceller använder tjocka kiselsubstrat som är dyra. MIT-forskarna har använt underliggande kisellager som bara är två mikroner tjocka och nya material för att täcka fram- och baksida. Genom det fångas ljuset i kisellagret och 50 procent mer energi kan utvinnas ur varje ljuspartikel, foton.”

Solceller tillhör framtiden och borde vara något som man ska satsa på i stället för att göra konstgjord andning på bilindustrin. Visst behövs bilen i framtiden men inte i sama utformning som nu och inte i den omfattning som nu.
Bilen har inte utvecklats så mycket sedan Ford gjorde bilar speciellt inte om man jämför utvecklingen inom elektronik- och datorutvecklingen.

Visserligen är elektronikprodukter inte speciellt klimatvänliga. Vi konsumerar för mycket och byter väl fungerande apparater till nya med några nya finesser, en del finesser vi inte ens vet hur de ska användas. När de är förbrukade utgör de ett miljöproblem. Ett problem som vi exporterar till fattiga länder.

En del i lösningen är att vi ändrar vår livsstil.
byt_livsstil_inte_klimat

Kategori: klimat, livsstil, miljö
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>