Inlägg under kategori » kommunstyrelse «

ons
5
maj
2010
onsdag, 05 maj, 2010 | Skriven av:

I dag var det kommunstyrelse. Denna gång var det inte lika många ärenden än förra kommunstyrelsemötet. Antal ärenden räckte dock till, mötet varade till 21.30. Det som tog mest tid var ärendet med detaljplanen som rör matcharenan och nybyggnationen. Miljöpartiet har ansett att planen inte ska flyttas och så blev nu. Hela detta område har varit uppe till diskussion under en längre tid. Miljöpartiet hävdade från början att man skulle se detaljplanen i en helhet men en majoritet tog bit för bit. Vilket har resulterat i ett antal utredningsuppdrag hur var ishallen skulle byggas, var arenan skulle byggas och nu hur man skulle göra med matcharenan.
Mycket resurser har lagts på detta och det hela är inte slut än för nu måste detaljplanen göras om. Sista ordet är väl inte sagt i denna fråga.

På dagordningen fanns även förslag om nya tider för loppisen på Södra Esplanaden och torghandel på Clemens- och Mårtenstorget. Alliansen ville stänga tidigare. När det gäller torgahandeln på Mårtenstorget prioriterades bilparkering framför torghandel.

I en annat ärende, ett medborgarförslag, ville alliansen införa gratis parkering i ett P-hus på lördgar. (S) ville ha gratis parkering med P-skiva i hela Lund på lördagar. Det som behövs är inte mer bilar i centrum. Så dyrt är det ändå inte att parkera i stan. Det hade varit mycket bättre att göra kollektivtrafiken gratis eller i alla fall billigare. Biltrafiken är ett miljö- och klimatproblem. Globalt men även lokalt.

I många ärenden var partierna inte överens men att avsätta pengar till Lundakarnevalen där var alla eniga. Nu är två veckor kvar.

tis
6
apr
2010
tisdag, 06 april, 2010 | Skriven av:

När man inte läser sin e-post på fyra dagar då blir det många flaggor som markerar olästa meddelanden. Det tar ett tag att beta av alla dessa meddelanden. På senare tid har det int eblivit så många spam, endast några enstaka om att personer som vill ha hjälp att flytta pengar från ett land till ett annat och som tack för hjälpen så skulle jag få några miljoner. Låter verkligen troligt …
Jag undrar om det är någon som går på detta numera.

Denna vecka är det kommunstyrelse med ett rekordstort antal ärenden, totalt 74 stycken. Jag undrar om vi verkligen hinner med alla dessa ärenden. Visserligen börjar vi lite tidigare men jag undrar som sagt.

Om man tar 1 minut per ärende i snitt blir det 74 minuter, 2 minuter blir 148 minuter. det troliga är väl att det blir 5 minuter per ärende i snitt och då blir det 5×74 minuter vilket är ungefär 6 timmar.

Det blir dessutom många sidor att läsa. Alldeles för många. Det är något galet med alliansens planering.

I morgon är det dessutom möte med styrgruppen för att ta fram en ny handikapplan och så lite interna möten. På torsdag är det möte med styrgruppen som diskuterar ”en kulturpolitik handlingsplan”. På kvällen är det tänkt att starta Miljöpartiet de gröna i Osby.

På fredagen är det styrelsemöte med Kommunförbundet Skåne och på kvällen blir det Mp val kick-off. Sedan är det helg men det finns möjligheter att gå på möte även på lördag då är det nämligen Gröna Seniorer i Skånes årsmöte. Det äger rum i Kävlinge. I nuläget så prioriterar jag inte detta möte utan kommer att pusta ut för att ha ork med ett möte på söndagen.

Sedan är veckan slut och det är måndag igen. Det är kul när det rör på sig men det är tur att det inte är valår varje år.

Höjdpunkten på veckan blir ändå på fredag utan min medverkan då vi ska få vattnet påkopplat. Innan dess måste jag dock jobba lite med slang och kopplingar. Men det jobbet är värt besväret eftersom vi då slipper att hämta vatten utan får det direkt i kranen. En självklart för många och en lyx för vissa …

ons
3
feb
2010
onsdag, 03 februari, 2010 | Skriven av:

Kommunstyrelsemötet började med att alliansen blev väldigt upprörda när oppositionen la några förslag som skulle komplettera ”Personalpolitisk handlingsplan 2010”. Dessa krav var inga konstigheter och hade diskuterats i arbetsgivarutskottet.
När kommunstyrelsemötet kom till ärendet som behandlade ”Handlingsplan för den kulturpolitiska strategin i Lunds kommun” så var det alliansen som kom med nya yrkanden som lades på bordet. Alliansen yrkade något de aldrig tagit upp varken i styrgruppen som jobbat med handlingsplanen under mer än ett år och inte heller på Kultur- och fritidsnämnden.

Detta beteende ligger helt i linjen med alliansens agerande att köra över Kultur- och fritidsnämnden. Alliansen lägger nya uppdrag som de inte diskuterat i nämnden, där de är i majoritet, de lägger krav på Kultur- och fritidsnämnden att de ska använda anställd personal.

Miljöpartiet vill att resterna av de 15 miljoner som var avsatta för kulturprojekt i samband med Kulturhuvudstadsprojektet, ca 10 miljoner, ska överföras över till Kultur- och fritidsnämnden, för att användas i olika kulturprojekt utifrån den nu antagna handlingsplanen.
Varför har vi en Kultur- och fritidsnämnd om det är kommunstyrelsen som ska bestämma över kulturprojekten?

Alliansen är splittrad i frågan om att dela Kultur- och fritidsnämnden och nu verkar det inte spela någon roll eftersom de vill att kommunstyrelsen ska ta över.

Det normala hade varit att lägga fram förslaget under utarbetandet med handlingsplanen eller åtminstone på det sammanträde Kultur- och fritidsnämnden behandlade handlingsplanen. De sockrar nu det förslag som de själva har haft full kontroll över. Det som hände på kommunstyrelsen beror kanske på att det snart är val och då måste man profilera sig.

Man kan undra hur detta ska sluta …

sön
31
jan
2010
söndag, 31 januari, 2010 | Skriven av:

Nu är det verkligen vinter i Lund. Det har snöat under natten och nu faller det snöflingor rakt ner. De som inte varit i Skåne förstår kanske inte detta men i Skåne snöar det nästan aldrig utan att det blåser. En liten snömängd kan då ställa till stora problem men inte över hela landskapet utan endast på visa platser.
Som sagt idag faller snöflingorna så vackert. Jag hoppas det inte börjar blås för då är min resa till Båstad i fara. Jag kollade på hemsidorna för Skånetrafiken och SJ men där fanns det ingen information som tydde på förseningar. Man kan få upp alla en bild på alla Öresundståg och se var de befinner sig och om de är försenade. Just nu ser allt OK ut.

Man borde väl ha med sig lite fika om tåget blir försenat. Jag tar med mig lite frukt det får räcka.

Min utflykt till Båstad är för att vara med på Mp Båstads återbildande möte.

Efter detta äventyr blir det ett internt möte inför kommunstyrelsen på onsdag. Det är en ganska så lång dagordning ca 30 ärenden.
Bl a ska miljöpartiets motion, ”Genomför Lundaeko för ett klimatvänligare Lund”, behandlas för vidare färd mot kommunfullmäktige. Dessutom finns det nio medborgarförslag på listan.

tis
12
jan
2010
tisdag, 12 januari, 2010 | Skriven av:

På onsdag är det årets första kommunstyrelse. Ärende 17 handlar om en skrivelse som miljöpartiet har skrivit tillsammans med övriga oppositionspartier. Skrivelsen föreslår att kommunstyrelsen omedelbart ska ta initiativ till att öppna boendet för hemlösa kvinnor. Ärendet att ordna ett nytt boende för hemlösa kvinnor har pågått en tid och var nära att få en lösning när alliansen helt plötsligt ändrade sig. I stället för att gå från ord till handling avbröt man processen och beslutade att man ville upphandla boendet. Att upphandla boendet kan visserligen var OK men alliansens kursändring innebar att alliansen satte ekonomin före de hemlösas situation.

Detta visar alliansen inte prioriterar frågan om hemlösa. Detta kan man även avläsa i hur skrivelsen har hanterats. Kommunstyrelsen fick skrivelsen den 28 oktober. Kommunkontoret skrev ett svar på skrivelsen den 2 december dvs innan kommunstyrelsen i december. Nu kommer skrivelsen äntligen upp för beslut.

Situationen för de hemlösa är givetvis värre under höst och vinter. Kommunens härbärge har varit fullt sedan i höstas så platserna på det nya boendet hade verkligen behövts. Allt var klart för inflyttning.

På en interpellation från miljöpartiet, i oktober 2009,  till ansvarigt kommunalråd Tove Klette svarade Tove att det skulle bli beslut i socilanämnden senast i januari 2010. Det återstår att se om det blir så.

Oavsett det har de hemlösa missat boende under ett antal kalla månader.

Det ska bli spänande att se vad alliansen gör med miljöpartiets m. fl. skrivelse till kommunstyrelsen ”Inför principen bostad först i arbetet mot hemlösheten”.
Det blir väl som vanligt att förhala frågan.
Eller?

Läs mer om ”Housing First”!

tor
8
okt
2009
torsdag, 08 oktober, 2009 | Skriven av:

Resan till Lerum via Göteborg gick bra. Tågen var i tid. I Lerum åt vi lunch på ett trevligt ställe som låg vid en sjö. Det verkade vara ett populärt ställe med många matgäster. De hade en del ekologiska alternativ dock var de inte veganska eller vegetariska. Dock hade de ett vegetariskt grillspett som lät gott. De var ingen höjdare, smakade inte illa men var ingen höjdare sett ur näringsinnehåll.
Efter lunchen fick vi en rundtur i Lerum där vi fick se de senaste områdena man byggt. De såg trevliga ut men verkade inte så klimatsmarta. Det var småhus, och områdena saknade kollektivtrafik och service. Detta innebär att dessa bostäder kommer att generera ökad biltrafik.
På ett fanns det några solceller eller solfångare. Hur de användes fick jag ingen klarhet i.
Lerum är en kommun som lever på att de ligger i närheten av Göteborg. Kollektivtrafiken mellan Lerum och Göteborg verkar vara väl utbyggd men inom Lerum verkade det vara bil som gäller. Lund ligger i lä när det gäller backar så cykling innebär mycket motion. Lerum ligger väldigt vackert med många sjöar och stora träd.

Lerum har ändrat sin politiska organisation och tagit bort nämnder. Kommunstyrelsen har tagit över den operativa funktionen. Man har infört ett antal beredningar där nästan alla partier är representerade. Deras arbete styrs av uppdragsbeskrivningar som kommunstyrelsen beslutar om.
Detta kan innebär att man får bättre helhetssyn på verksamheten man slipper revirtänkanden inom respektive nämnd. Kommunstyrelsen får mer makt och mer arbete. De som sitter i beredningarna får inte sitta i kommunstyrelsen. Detta är intressant men inte problemfritt.
Detta innebär att man måste tänka om hur ”politikerrollen” ska se ut. Mer fokus ska läggas på övergripande beslut och mindre på detaljer. Kommunstyrelsens makt ökar mer än vad kommunfullmäktiges makt ökar. Vilket är ett problem enligt min mening.
I Lund diskuterar demokratiberedningen demokrati och hur det politiska arbetet organiseras är givetvis en demokratifråga. Det vore bra om vi i Lund kunde diskutera organisationen helt förutsättningslöst och försöka finna en organisationsmodell och arbetssätt som både majoritet och opposition kan acceptera. Det gäller att inte förändra för ofta det måste till långsiktiga lösningar.

En del i demokratiarbetet är också när man har politiska möten. I Lund har vi alla möten utom KSAU (kommunstyrelsens arbetsutskott) på kvällstid. Sitter man i kommunstyrelsen sitter man också i kommunfullmäktige och oftast då även i en nämnd. Det innebär att det är många kvällar som går åt.
I Malmö har man alla möten på dagtid. Förhoppningsvis kan Lund i alla fall få kommunstyrelse och kommunfullmäktige på dagtid.

En anna viktig uppgift är att få fler kommuninvånare till att syssla med politik. Det hade heller inte skadat att det blivit bättre köns-, ålders- och etnicitetsfördelning.

tor
18
jun
2009
torsdag, 18 juni, 2009 | Skriven av:

Efter två dagars budgetfullmäktige, från 8.30 – 22.30, så blev det i dag ett extra kommunstyrelsemöte. Från början skulle detta möte bara handla om Lunds ansökan till att blir Kulturhuvudstad 2014. Nu blev det inte så utan det dök upp 5 andra ärenden.
Nu är det bara två kandidater kvar, Umeå och Lund. Denna sista ansökan ska skickas in under nästa vecka. Ansökan består av lite över 200 sidor. Handlingarna låg i brevlådan när jag kom hem i tisdags kväll efter kommunfullmäktige. Så de har inte varit så mycket tid till att läsa men jag ahr ändå plöjt igenom hela. Det finns många fina ord i den och jag tycker att efter omständigheterna så har det blivit en bra ansökan. Miljöpartiet har varit kritiska till själva projektet eftersom det kostar väldigt mycket pengar och att det finns en risk att projektet blir bara ett år av kultur exess.
Vi har drivit att projektet måste förankras i kommunens organisation som t.ex. skola och omsorgsverksamheten. Lundaborna måste bli involverade som medborgar men även de som är lokala kulturarbetare, amatör som proffs.
Givetvis måste projektet vara klimatsmart. Man har arbetat in en Brittisk Standard nr 8901 som även kommer att användas för olympiska spelen i London 2012. Standarden går ut på att säkra att evenemang blir klimatsmartare.
Inom miljöpartiet har vi haft heta diskussioner om vi skulle säga ja eller nej till ansökan.
Efter att ha läst igenom hela ansökan och tänkt igenom det hela så kom jag fram till att jag skulle säga ja till ansökan. Miljöpartiet har lyckats få med viktiga ändringar så även om det inte har blivit so vi ville helt och hållet så är det tillräckligt bra.
Kultur kan skapa jobb och kulturkonsumtion är betydligt klimatvänligare än mycket annan konsumtion.
Besked om vem som blir kulturhuvudstad kommer i september om allt går som det ska.

De andra ärendena handlade om avsiktsförklaringar om att bygga en ny avfart på E22:an. Detta ville alliansen plus (s) säga ja till utan att ha något underlag om hur detta påverkade klimat och miljö. Man nöjde sig med en tjänsteskrivelse från stadsbyggnadskontoret.
Jag yrkade avslag. Eftersom det fanns en stor majoritet för ett bifall yrkade jag att man i alla fall skulle göra en miljökonsekvensbeskrivning inför nästa beslut. Då det beslut ska tas om Lunds kommun vill vara med och bygga en ny avfart. Beslut kommer att tas under hösten.

Det är så det alltid blir. Man pratar vackert om klimat och miljömål och sedan blir det ett helt annat ljud i skälla när det ska exploateras.
Man säger att kollektivtrafiken är viktigt och i samma stund bygger man nya vägar och avfarter.

Detta var det sista stora mötet innan sommaren. Det känns skönt att det är midsommar. Det ska bli gott med nypotatis och solvarma jordgubbar.
Och så lugn och ro. Vädret ser inte ut att bli så bra men det är inte alltid som prognoser och verkligheten överensstämmer.

tor
7
maj
2009
torsdag, 07 maj, 2009 | Skriven av:

I dag var det kommunstyrelse. Kommunstyrelsen (KS) består av 13 ledamöter och 13 ersättare. KS träffas normalt första torsdagen i varje månad. Normalt är det ett 4-5 cm tjockt kuvert med handlingar som dimper ner i brevlådan.
Till detta KS hade vi fått ett tjockt kuvert men fick ändå ytterligare någon cm handlingar när vi satte oss vid mötesbordet.
Under punkten 2 ”Delårsrapport per den 31 mars 2009 med bokslutsprognos över ekonomiskt utfall för Lunds kommun” ville alliansen även ta upp ett beslutärende för att kunna höja buss- och färdtjänsttaxa. Kring detta blev det en ajournering och ca en timmes diskussion om huruvida man kunde göra så. Höjningen av taxorna var inte berett av kommunkontoret. Underlaget för beslut var ett protokollsutdrag som låg på bordet när vi kom. Till råga på att allt fanns det i detta inte ett färdigt beslutsförslag utan det lämnades muntligen på mötet.
Så här borde det inte få gå till. Frågan är om det är lagligt överhuvudtaget att göra så.
I alla fall måste det vara helt olämpligt. De som sitter i KS måste ju veta vad man skall besluta om och man måste få underlaget innan mötet så att man hinner läsa, begrunda och förankra.

Det är tyvärr inte första gången det händer men detta var värre än vanligt.
På bordet låg också ett ärende som var 1 cm tjockt som alliansen villa att man skulle ta. Ärendet var en remiss från Transportstyrelsen. Remissvaret skulle varit inne den 15 mars men man fick förlängt till den 15 april och idag är det den 7 maj. Så det är ju inte så bra skött. Man kan givetvis ifrågasätta den korta remisstiden på ca 6 veckor.
Så även om det blev ett svar från Lunds kommun så kan man undra om det hinns med att beakta.

Övriga punkter var bl.a. miljöpartiets motioner om ”Sommarlovsentreprenörer” och ”Nätverk för fred i Mellanöstern”.
Förvaltningarna var positiva till Sommarlovsentreprenörer och alliansen svarade att det också var positiva men man ville som vanligt utreda och skjuta på genomförandet. Det uppstod en diskussion om vem som skulle ha huvudansvaret, Socialnämnden eller Utbildningsnämnden?
Tyvärr har alliansen hanterat motionen lite långsamt. Hade de varit på alerten hade man kunnat haft uppe ärendet till beslut redan i april och då hade det inte varit några problem med att genomföra det under 2009. Det behövs verkligen åtgärder i år då det kommer att vara extra svårt att få sommarjobb. Sommarlovsentreprenörer är inte tänkt att ersätta sommarjobb utan vara ett komplement. Ärendet kommer upp i kommunfullmäktige den 28 maj. Då får vi se hur det går.
Motionen om att Lund som första svenska kommun skulle bli medlem i ett globalt nätverk för fred i mellanöstern. Alliansen avslog motionen. Vi får se hur det går i kommunfullmäktige den 28:e maj.

KS behandlade också skrivelsen om att utveckla medborgarkontoren. Alliansen avslog i princip för att de menade att det diskuterades just nu en en grupp. Problemet är bara att den diskussionen inte tar inte ett helhetsgrepp på frågan. Vi får väl återkomma med en motion.

Det blev totalt 37 ärenden på KS och vi var klara omkring 22.15. Normalt är vi klara innan 21.

mån
4
maj
2009
måndag, 04 maj, 2009 | Skriven av:

Så var det åter slut på en välbehövlig långhelg. Nu är det snart dags för Miljöpartiets kongress i Skövde. Vi åker tidigt på fredagen den 15/5 och kommer åter på kvällen den 17:e. Det är alltid trevligt att åka på kongress men lite jobbigt. Man träffar många miljöpartister med olika erfarenheter, det blir många intressanta diskussioner men det blir också många beslut som ska fattas.
Miljöpartiet genomför, sedan ett antal år tillbaka, kongressen som ett påverkanstorg. Det är både på gott och ont. Det är lite för många frågor för att påverkanstorg ska fungera enligt min mening. Det är en pågående process hur man genomför kongresser. Det är inte lätt att hantera många frågor och många debattglada miljöpartister under en begränsad tid.
I dag träffades vi som ska åka på kongressen och representera Miljöpartiet i Lund. det är som sagt många motioner och propositioner att ta ställning till. Vi har haft ett medlemsmöte och kommer att ha ett till, den 11/5, som tar upp kongressfrågor.

I kväll hade vi även ett möte inför kommunstyrelsen nu på torsdag.
Det var en hel del ärenden bl.a. en motion från Miljöpartiet som handlar om att inför konceptet ”sommarlovsentreprenörer” i Lund. Idén är inte ny men man behöver ju inte uppfinna hjulet mer än en gång.
Tyvärr skickade vi in motioenn lite sent plus att alliansen har försenat den ytterligare genom långsam handläggning.
Svaren från förvaltningarna var dock positiva men kommunkontoret vågar inte föreslå att sätta igång i år.
Vi kommer att yrka att börja i liten skala 2009 och i full skala 2010. Vi får se hur det tas emot av övriga partier.

På dagordningen ska även en skrivelse från Miljöpartiet behandlas som gäller våra medborgarkontor. Svaret från kommunkontoret är väldigt diffust.
Det finns många kommuner som gått väldigt långt när det gäller medborgarkontor, t.ex. Botkyrka. Lund har en del att lära av detta. Det är viktigt ur demokratisynvinkel att tillhandahålla god kommunal service på ett enkelt sätt. Det är ett sätt att minska på den kommunala byråkratin.

Kommunstyrelsen kommer även att behandla en motion från Miljöpartiet som handlar om ”fred i mellanöstern”. Denna motion har behandlats något snabbare än våra övriga. Svaret är även här lite avvaktande. Vi får se hur lång alliansen vill gå.

Nu är det dags att gå hem i lätt sommarregn. Trots att det regnar är det ganska så skönt. Regnet är välkommet även om det innebär mer ogräs och fler mördarsniglar, men det gynnar ju också våra odlingar. Så det är som vanligt lite plus och lite minus som livet i övrigt.
studentknapp_2maj2009

fre
3
apr
2009
fredag, 03 april, 2009 | Skriven av:

I går på kommunstyrelsen så blev det för första gången ett bifall till ett medborgarförslag. Förslaget var tidigare uppe men då vill alliansen bara besvara förslaget. Förslaget handlade om att byta ut glödlampor mot lågenergilampor.
På mötet behandlades även ”Handlingsplan för att motverka våld mot kvinnor”. Detta ärende har alliansen behandlat under väldigt lång tid. Det började efter en motion i kommunfullmäktige i november 2006. Det har blivit återremitterat för att handlingsplanen ska bli mer konkret. Alliansens förslag är väldigt allmän och intetsägande.
Miljöpartiet har lagt många förslag till förändringar och har också visat på andra kommuners mer kraftfulla handlingsplaner.
När det gäller våld mot kvinnor finns det ofta även barn som berörs. I Lund finns idag inte ett fungerande stödjande och behandlande arbete. Istället kan vi se en bristande samordning mellan olika insatser, vi ser brist på resurser, bostäder och adekvat boende för kvinnor med
t ex missbruksproblem. Vi har också i kommunen många invandrarkvinnor som på grund av språkproblem inte kan ta till sig information om de insatser som finns.

Vi måste i kommunen inte bara se till att skolans personal har resurser att ta hand om dessa barn. Även barnen som inte ännu är i skolåldern måste kunna få adekvat hjälp, vilket idag saknas.

Det verkar nästan så att man inte bryr sig. Så lång handläggning och så lite resultat. Dessutom är det en märklig hantering eftersom man låtit en politiker från majoriteten vara med i förvaltningens handläggning men ingen från oppositionen.

På samma möte behandlades också en motion från miljöpartiet ”Åtgärder för att minska mäns våld mot kvinnor”. Denna motion lämnades i 6 mars 2009, mer än ett år efter inlämnandet så är den redo för kommunfullmäktige. Förra kommunstyrelsen fanns det ett medborgarförslag om att handläggningstiden för motioner och medborgarförslag var för lång. Detta förslag ville alliansen besvara med att det inte fanns något problem mmed lånag handläggningstider. Ja ja allt är ju relativt.

Alliansens förslag till beslut var att besvara motionen i enlighet med beslutet om handlingsplanen.

Vår motion beskriver problematiken och slutar med 5 att-satser:

att kommunen gör en kartläggning avseende behovet av skyddsboenden/lägenheter som uppstår i samband med kvinnomisshandel

att kommunen i samverkan med övriga aktörer på bostadsmarknaden finner långsiktiga lösningar till bostadsproblematiken för våldsutsatta kvinnor

att Lunds kommun, gärna i samarbete med angränsande kommuner, genom nödvändiga resursförstärkningar anpassar sin organisation till den efterfrågan som finns(uppstår) i samband med våld mot kvinnor

att kommunen tar ett större ansvar för samordning av insatser för våldsutsatta kvinnor

att kommunen ska intensifiera det förebyggande arbetet mot kvinnovåld

Kommunkontoret skriver bl.a. när det gäller Barnperspektivet :

Vid ärendes beredning har barnperspektivet inte bedömts särskilt då ärendet berör alla medborgare”

Man skriver dessutom :

Den föreslagna handlingsplanen för Lunds kommun innehåller, utifrån ett brett perspektiv, förslag på olika åtgärder från olika aktörer för att minska mäns våld mot kvinnor. Det krävs ett brett angreppssätt från samhället med förebyggande åtgärder från många politik-och verksamhetsområden kombineras. I handlingsplanen lyfts fram en rad insatsområden vilka på olika sätt behandlar det som tas upp i motionen.

Så istället för att bemöta motionen skriver man om handlingsplanen. En handlingsplan som inte är speciellt konkret och handlingskraftig.

Nu sitter jag på tåget mot Stockholm. Skönt att inte behöva ta första tåget, 5.28. Fick ”sovmorgon” och tog tåget 6.28. Skönt att vara uppe med tuppen och se rimfrosten gnistra i morgonsolen. Fredagen och lördagen ska jag ägna åt miljöpartiets förtroenderåd. Förtroenderådet består av miljöpartister från alla riksdagsvalkretsar, 29 st varav fyra i Skåne. På dagordningen finns Europaparlamentsvalet, samarbetet på riksnivå mellan mp, s och v och som vanligt ett allmänt informationsutbyte mellan regionorganisationer, partistyrelse, riksdagsgrupp och europaparlamentsgrupp.

tor
5
feb
2009
torsdag, 05 februari, 2009 | Skriven av:

Det lämnades in ett medborgarförslag den 26 mars 2008, där förslagsställaren ville att kommunen skall byta vanliga glödlampor och lysrör i till lågenergilampor. I dag var det dags att behandla ärendet i kommunstyrelsen, dvs nästan 9 månader senare.

Förslaget från kommunkontoret var att

”medborgarförslaget anses besvarat med vad Tekniska nämnden, Sevicenämnden och Lunds kommuns fastighets AB anfört”

Inte speciellt tydligt och inte speciellt snabbt och effektivt.

Detta var ett klart och tydligt förslag som lätt kunde ha behandlats på ett mycket bättre sätt. Det enda rimliga hade varit att bifalla förslaget med ett litet tillägg att man ska göra det successivt i de fall det är möjligt.

Men så tyckte inte alliansen. Argument från folkpartiet mot att säga ja till förslaget vara att det skulle uppstå någon konstig situation eftersom kommunen innan beslutet redan bytt till lågenergilampor … Jag begrep inte riktigt vad som menades.

Alla sades sig vara positiva till att byta mot lågenergilampor. Så varför kunde man inte bara säga ja med ett litet tillägg.
Är det kanske att man tror sig tappa kontrollen om en vanlig medborgare får ”bestämma”?

Samtidigt som man pratar om att öka medborgarnas engagemang i politiken så agerar man precis kontraproduktivt.

mån
12
jan
2009
måndag, 12 januari, 2009 | Skriven av:

Nu är alla helger slut och vardag råder igen. Känns lite konstigt i år eftersom tiden bara runnit iväg. Det var så mycket mysigt som skulle hinnas med men det blev mest hostande och snorande.

I kväll är det inför kommunstyrelsen eftersom årets första kommunstyrelse äger rum på torsdag. Ett tjock vitt kuvert damp ner i torsdags. Har bara hunnit ströläsa blir till att läsa mer under resten av veckan.

Ett ärende behandlar en vision för Lund 2025. Denna vision skulle vara gemensam för både majoritet och opposition och ska sedan ligga som grund inför budgetarbetet 2010.
Frågan är hur verkningsfullt det är att skriva en gemensam vision. Visionen är väldigt flummig och intetsägande. Det verkar som att alla partier i KS ställer upp på den utom (v). De har skrivit en egen, på två sidor.
På ett sätt kan det vara OK att försöka komma överens om en kort vision som alla kan ställa sig bakom. Den måste givetvis då vara ganska så urvattnad eller otydlig att alla kan ställa sig bakom. Trots detta kan det vara en vits att försöka komma överens annars blir det bara konfrontation. Jag tror att det behövs mer samsyn och att vi jobbar över blockgränserna. speciellt i Lund där vi byter majoritet varje mandatperiod. Att alla nya ”majoriteter ska sätta sina avtryck kostar pengar och mänskliga resurser.

Vi får se hur det går på torsdag.