torsdag 8 oktober 2009 | Skriven av:

Resan till Lerum via Göteborg gick bra. Tågen var i tid. I Lerum åt vi lunch på ett trevligt ställe som låg vid en sjö. Det verkade vara ett populärt ställe med många matgäster. De hade en del ekologiska alternativ dock var de inte veganska eller vegetariska. Dock hade de ett vegetariskt grillspett som lät gott. De var ingen höjdare, smakade inte illa men var ingen höjdare sett ur näringsinnehåll.
Efter lunchen fick vi en rundtur i Lerum där vi fick se de senaste områdena man byggt. De såg trevliga ut men verkade inte så klimatsmarta. Det var småhus, och områdena saknade kollektivtrafik och service. Detta innebär att dessa bostäder kommer att generera ökad biltrafik.
På ett fanns det några solceller eller solfångare. Hur de användes fick jag ingen klarhet i.
Lerum är en kommun som lever på att de ligger i närheten av Göteborg. Kollektivtrafiken mellan Lerum och Göteborg verkar vara väl utbyggd men inom Lerum verkade det vara bil som gäller. Lund ligger i lä när det gäller backar så cykling innebär mycket motion. Lerum ligger väldigt vackert med många sjöar och stora träd.

Lerum har ändrat sin politiska organisation och tagit bort nämnder. Kommunstyrelsen har tagit över den operativa funktionen. Man har infört ett antal beredningar där nästan alla partier är representerade. Deras arbete styrs av uppdragsbeskrivningar som kommunstyrelsen beslutar om.
Detta kan innebär att man får bättre helhetssyn på verksamheten man slipper revirtänkanden inom respektive nämnd. Kommunstyrelsen får mer makt och mer arbete. De som sitter i beredningarna får inte sitta i kommunstyrelsen. Detta är intressant men inte problemfritt.
Detta innebär att man måste tänka om hur “politikerrollen” ska se ut. Mer fokus ska läggas på övergripande beslut och mindre på detaljer. Kommunstyrelsens makt ökar mer än vad kommunfullmäktiges makt ökar. Vilket är ett problem enligt min mening.
I Lund diskuterar demokratiberedningen demokrati och hur det politiska arbetet organiseras är givetvis en demokratifråga. Det vore bra om vi i Lund kunde diskutera organisationen helt förutsättningslöst och försöka finna en organisationsmodell och arbetssätt som både majoritet och opposition kan acceptera. Det gäller att inte förändra för ofta det måste till långsiktiga lösningar.

En del i demokratiarbetet är också när man har politiska möten. I Lund har vi alla möten utom KSAU (kommunstyrelsens arbetsutskott) på kvällstid. Sitter man i kommunstyrelsen sitter man också i kommunfullmäktige och oftast då även i en nämnd. Det innebär att det är många kvällar som går åt.
I Malmö har man alla möten på dagtid. Förhoppningsvis kan Lund i alla fall få kommunstyrelse och kommunfullmäktige på dagtid.

En anna viktig uppgift är att få fler kommuninvånare till att syssla med politik. Det hade heller inte skadat att det blivit bättre köns-, ålders- och etnicitetsfördelning.

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>