Inlägg den 20 maj 2008

tis
20
maj
2008
tisdag, 20 maj, 2008 | Skriven av:

Fick stiga upp tidigt i morse. Tåget gick 5.14 och normalt tar det väl 15-20 minuter att cykla till stationen. Det är en speciell känsla och stämmning på morgonen. Det är tyst frånsett fågelkvitter. Dofterna från fuktigt gräs och blommor dominerar. Kaninerna springer omkring på gräsmattorna. Och så är det folktomt, en och annan cylkist, bilist eller gångtrafikant.
I dag morse sken solen värmande. Natten har varit kall, omkring 3 grader.
Sitter nu på en bänh i Halsberg och surfar via ett öppet nätverk. Tack för det någon Hallsbergsbo eller företag.
Resan från Lund till Karlstad går via Mjölby och Hallsberg. I Hallsberg är det en väntan lite mer än en timme.
Det märks skilnad mellan Lund och Hallsberg. Växtligheten är lite ljusgrönare här än i Lund.

Är alltså på väg mot Karlstad och Brand 2008. Dagens programm tar upp “skydd mot olyckor”. Det komer att vara en förläsaere från Liverpool i England. I England har man jobbat mycket med detta.

“Förebilden för en sådan strategi finns kanske inte här i Sverige, utan i Liverpool. I Liverpool, som är centrum i Merseyside Fire & Rescue Service (MFRS), har man ända sedan 1999 på ett mycket målmedvetet och genomtänkt sätt arbetat med att få den enskilde att ta ett större ansvar för sitt eget och sin omgivnings skydd. MFRS är unika även i England. De gör fler besök hemma hos sina medborgare än resten av England tillsammans. de finns ständigt ute i samhället, hos funktionshindrade, hos invandrargrupper och vid flyktingförläggningar, hos missbrukare, i skolor och hos stökiga ungdomsgäng. Genom en tydlig politisk målsättning och en stark politisk styrning av hela verksamheten. Genom ett lika tydligt och starkt ledarskap i förändringsarbetet. Genom att utnyttja mångfalden som ett verktyg för den nödvändiga kompetensutvecklingen av hela organisationen och dess möjligheter att kommunicera med alla olika medborgare i liverpool. Brand2008 tar sats i de goda resultat som åstadkommits i liverpool och frågar om den utveckling som finns där är önskvärd och möjlig i sverige. Och hur ska vi i så fall gå tillväga?”

Ska bli mycket intressant att lyssna till deras erfarenheter. Ännu har vi inte samma problem som t.ex. i Liverpool men vi är inte långt efter. Mycket av de gjort bygger på engagemang och att inte sitta och vänta på att någon annan ska göra något. De insåg plötsligt att de var de själva som kunde göra något åt problematiken.

tis
20
maj
2008
tisdag, 20 maj, 2008 | Skriven av:

Nu ser man frukt och bär utvceklas. Plommonkarten blir större och större. Spännande och se om plommonvecklarprojektet lyckas och gör så att våra plommon blir utan små maskar. Dispenrarna har nu suttit ute i 2 veckor och snart ska det sättas upp fällor.
Röda vinbärsbusken växer som vanligt och det gör svarta vinbärsbusken också. Vilket innebär att skörden av svarta vinbär inte blir så stor. De lyckas att angripas av bladlöss. Intressant att det är så stor skillnad. Kanske beror det på att de svarta vinbären är mycket sötare än de röda.
Nu har även syrenen börjat blomma så den är väl helt utblommad till skolavslutningarna. Så visst är allt tidigt i år.

Fingerborgsblommorna är också på väg att slå ut.

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar