fredag 22 april 2011 | Skriven av:

Det märks att det nu blivit riktigt varmt. Det var en vecka sedan vi var på kolonin och under den veckan har de hänt mycket. Flera blommor har slagit ut och aprikosträdet har börjat blomma. Nu gäller det att humlor och bin pollinerar så att vi får några aprikoser. Vi har sett både humlor och bin så det finns en chans att vi får lite aprikoser.

Problemet med aprikosträdet är att det blommar så tidigt så att det ibland finns för få pollinerare. Därför har vi införskaffat några solitärbiholkar.

Solitärbin och solitärgetingar
Båda typer tillhör insektgruppen steklar. Man skiljer mellan samhällsbyggande arter som t.ex. honungsbin, getingar och myror, och arter som lever enskilt.
Sina ägg lägger varje solitärbi eller solitärgeting i en enskild håla (oftast i murken ved), som den inte delar med andra solitärbin. Ett stort problem för solitärbina är att det finns för få naturliga hål att tillgå i närheten av odlingarna. Skillnaden på solitärbin och solitärgetingar är att solitärbina förser sina larver med näring i form av en depå av pollen och nektar, solitärgetingar med någon form av animalisk föda – ofta en fjärils- eller bladstekellarv, vissa arter föredrar dock spindlar eller andra djur. Eftersom varje larv får en egen kammare, måste varje larv ha sitt eget matförråd. Solitärbina och solitärgetingarnas största nyttoeffekt i jordbruket är dock som pollinerare. Solitära steklar är aktiva redan vid temperaturer få grader över fryspunkten och även i molnigt väder. De övervintrar som vuxna och är därför aktiva tidigt på året. Solitärbin lever inte i samhällen och ”skvallrar” därför inte till sina kolleger om bättre drag på annat håll.

Det gäller att vi sätter dem på bra platser, inte för varmt men tillgång till vårsol och så skyddat från direkt regn. Vi får se om projektet lyckas men vi måste vänta till nästa år för att utvärdera. Men innan dess borde vi kunna se om det blir någon aktivitet överhuvudtaget i holkarna.

För övrigt blev det lite ogräsrensande och uppröjning men en hel del bara njutning. Lite synd att vi inte kan bo där nu med katterna just nu. Katterna har extra spring i benen nu, men snart så kan vi släppa ut oss alla på grönbete. Nu är våren här …

Kategori: ekologi, koloni
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>