Inlägg under kategori » åldersrika «

mån
25
dec
2017
måndag, 25 december, 2017 | Skriven av:

Så var julafton över och juldagen fortsatte på samma vädertema. Grått och blött. Det är väldigt lugnt ute på stan och inte är det många som är ute i gråvädret. Eller kanske de är på REA på Nova Lund.
Nu när jag avslutat mina politiska uppdrag finns det gott om tid till att fundera över livet. Åren går och även om jag inte känner mig äldre så har åren gått. Det märker väl andra mer än jag gör.
Men hen är äldre än hen känner sig.

Nu när året nästan är slut gäller det att hitta sina goda vanor. Sprang en runda i ett nästan folktomt Lund.

Jag läser en del böcker om hälsa och det finns inget entydigt svar på hur hen får god hälsa. Visserligen finns det några gemensamma nämnare. Ät frukt och grönt, ät vegetariskt/vegan, rör på dig, ät giftfritt, ät fullkornsprodukter, använd båda hjärnhalvorna.
Och så givetvis tänk förebyggande. Vänta inte tills symtomen dyker upp.

Vi är alla olika så det finns väl ingen magisk formula som stämmer för alla. Jag tror mer och mer på 5:2-dieten och då inte bara för att hålla vikten utan för att minska risken för demens och diabetes. Ett problem är att veta vad olika slags livsstilsförändringar gör. Dels har vi oftast för bråttom. Det tar tid att ändra beteenden och det tar innan resultaten syns.

Har funderat en del på att testa min IGF-1 (Insulin-like Growth Factor 1). En teori är att ett lägre kaloriintag minskar nivån av en tillväxtfaktor som kallas IGF1. IGF1:s uppgift är att se till att nya celler bildas, men den kan också orsaka cancer. Dessutom, när möss har fått äta mindre mat i undersökningar har resultaten varit att de levt längre.

Teorin är att färre kalorier skulle leda till sänkt IGF1 och att det skulle få kroppen att laga sina egna celler i stället för att bilda nya. Om det verkligen fungerar för människor och hur det är med så kallad periodisk fasta som vid 5:2-metoden, där kaloriintaget bara minskar då och då och hen däremellan äter som vanligt, det vet hen mindre om.

På Karolinska genomför hen ett försök som startade 2014. De första resultaten från den pågående studien tyder på att IGF1-värdena hos försökspersonerna blivit lägre av fastedieten. Då återstår frågan om det är bra att ha låga IGF1-värden?

Det finns en hel del som tyder på att det är bra att ha låga IGF1-värden om hen vill minska risken för demens och diabetes.

Så frågan är har jag låga IGF1-värden? Att jag känner mig frisk och att jag de senaste åren har testat mig och resultaten har varit bra och visade att jag var yngre än min fysiska ålder. Får väl läsa vidare och sedan ta beslut hur jag skall göra.

Oavsett hur jag gör så fortsätter jag med veganmat. Det känns bra och det innebär betydligt mindre belastning på vårt klimat och fler djur slipper lida.

Ska även fortsätta träna men jag funderar lite över hur jag ska träna. Även här finns det olika teorier. Snabbhetsträning, långdistans och intervallträning. Mitt mål med min träning är at må bra inte att bli en superidrottare. Även inom detta område kan hen testa sig. Ganska enkelt. Köp ett test-kit på ett apotek, svabba din mun med en tops, skicka in topsen. Vänta ca 5 dagar och du får resultatet i brevlådan. Testet är en DNA-analys av ACTN3-genen. Antingen har hen en Aktiv ACTN3-gen dvs explosiva muskler eller har hen en Inaktiv ACTN3-gen dvs uthålliga muskler.
Att träna känns bra, hjärtat stimuleras, musklerna hålls igång. Hen får “frisk” luft och hen får tid till eftertanke. Tidigare sprang jag till musik men nu känns det bättre att springa utan musik och använda hjärnan till fundera lite.

fre
26
maj
2017
fredag, 26 maj, 2017 | Skriven av:

Äntligen!
Kan man säga på lite nobelprismaner!!!

Jag känner mig faktiskt särskilt utvald idag, eftersom jag tillsammans med Ingrid, får hålla Gröna Seniorer första språkrörstal på en kongress.

Sedan Miljöpartiet bildades har hållbarhets- och resursfrågor varit centrala för miljöpartiet.
Vi har alltid sett dessa ur ett brett perspektiv, det ekologiska, det ekonomiska och det sociala.

Det har hänt en hel del sen Miljöpartiet bildades,
vi har fått mycket utfört och vi har drivit politiken i en mer hållbar riktning men det finns en del kvar att göra.

Bland annat att bättre ta tillvara 55plus resursen såväl i samhället som inom Miljöpartiet.

Den demografiska profilen ändras eftersom vi lever längre.
Prognoserna pekar på att det år 2060 kommer dom som är 65 år och äldre, att utgöra 25% av befolkningen, detta är en stor del av väljarkåren och dessa kommer inte att låta sig ignoreras.

Miljöpartiet har visionerna och perspektiven för att nå fram till denna stora grupp. I detta sammanhang vill Gröna Seniorer vara en kraft att räkna med.

Antalet årsarbeten inom äldreomsorg beräknas behöva öka med ca 70% de närmaste 30 åren, motsvarande siffra för sjukvården är 30%.

Detta är en stor utmaning men ska inte enbart ses som ett problem.

Att vi lever längre är positivt under förutsättning att det är ett meningsfullt liv med hög livskvalité.

Gröna Seniorer prioriterar självklart klimat- och miljö, planetens stora ödesfråga,
men är övertygad om att vi också måste ge svar på övriga frågor som väljarna anser är viktiga.

Gröna Seniorer TROR ABSOLUT att Miljöpartiet klarar av att hålla mer än en boll i luften.

Visst ska vi prata om klimat och miljö men vi behöver även prata om pensioner, äldreomsorg, sjukvård, trygghet och vi får inte glömma bort konst och kultur.

Vi måste visa att allt hänger ihop och att det inte finns någon motsättning mellan god ekonomisk hushållning, god livskvalité och en kraftfull klimat- och miljöpolitik. Allt detta är snarare utvecklingsfaktorer än utgifter.

Målet måste vara livskvalitet för alla. Därför måste de ekonomiska förutsättningarna för de med minst resurser bli bättre, speciellt för dom med en liten pension.

Vi behöver även öka möjligheten för alla att ta del av konst och kultur. Konst och kultur berikar våra liv, oavsett ålder, och förebygger många ohälsotillstånd.

Konst och kultur bygger dessutom broar mellan människor vilket vi i högsta grad är i stort behov av just nu!
Pensionsfrågan är inte bara en fråga för de åldersrika. Det är en fråga som de flesta skjuter på framtiden men som är högst relevant i nutiden.

Det är NU vi måste ställa om pensionsavsättningarna så att de inte investeras i fossil- eller vapenindustri utan i hållbara företag så att den nödvändiga klimatomställning blir verklighet.

På 1980-talets valaffischer stod det ”Vi lovar inte guld … Men gröna skogar och ett människovänligt samhälle”. Fortfarande aktuellt tycker jag och ska detta bli verklighet behövs Miljöpartiet.

ALLA gröna krafter kommer att behövas och det är viktigt att vi känner TILLIT till varandra i partiet.

ALLA ska kunna känna sig delaktiga, vilket kräver en utvecklad kommunikationsplattform för att stärka den interna dialogen.

Vi är först och främst MILJÖPARTISTER oavsett ålder, kön och bakgrund. ALLA förtjänar att bli bedömda utifrån sig själv som individ och inte utifrån ETIKETTER som andra klistrar på oss.

Det finns mycket som behöver göras innan vi kan skörda valframgångarna 2018. Gröna Seniorer vill vara en KRAFT att räkna med i detta viktiga arbete såväl på nationell, regional som på kommunal nivå.

SLUTLIGEN:
Vi behöver fokusera mer på det som förenar oss gröna än på det som eventuellt skiljer oss i själva det politiska hantverket.

Tillsammans gör vi skillnad!!

Tack för ordet!

lör
8
apr
2017
lördag, 08 april, 2017 | Skriven av:

Miljöpartiet de gröna är en del av en global grön rörelse som strävar efter en värld där alla kan leva goda liv utan att försämra förutsättningarna för kommande generationer. Gröna Seniorer är Miljöpartiets seniorförbund och utgår ifrån samma grundsyn.

En grön samhällsanalys måste bygga på en helhetssyn, där allt hänger ihop och är beroende av varandra. Ett politiskt alternativ för alla som erkänner de utmaningar som mänskligheten står inför och som vill möta dem med aktiv politik som gör skillnad i människors vardag.

Gröna Seniorer vill motverka all diskriminering, inklusive åldersdiskriminering och ohållbara maktstrukturer i samhället. Varje människa, oavsett ålder, har rätt att vara den individ som hen vill vara. Olikheter berikar och mångfald, jämlikhet och jämställdhet är grunder för ett rättvist samhälle. Målet måste vara att skapa framtidstro och livskvalitet.

Sverige har en åldrande befolkning. Andelen åldersrika i befolkningen förväntas öka med 30 procent mellan 2015 och 2060, enligt SCB:s befolkningsprognos. Det innebär att en fjärdedel av befolkningen kommer att vara 65 år eller äldre år 2060. Den förändrade åldersstrukturen ställer nya krav på vår samhällsorganisation.

Gröna Seniorer vill att människor ska känna egenmakt och inflytande över välfärden, vara aktiva och skapande och vilja och kunna ta ansvar. Detta skapar engagemang och en känsla av tillhörighet och gemenskap. Delaktighet är ett uttryck för demokrati, och är en av de viktigaste hörnstenarna i en långsiktigt hållbar samhällsutveckling. Alla har behov av delaktighet, insyn, ansvar och gemenskap oavsett ålder.

I ett demokratiskt samhälle är det angeläget att politikerna speglar hela befolkningen. Gröna Seniorer bildades för att möjliggöra att även åldersrika miljöpartister ska kunna vara delaktiga i förverkligandet av Miljöpartiets gröna visioner.

Många lever ett aktivt liv, mycket längre än vad tidigare generationer har haft möjlighet till. Fler och fler får uppleva sin hundraårsdag. Många åldersrika är friska allt längre vilket är en stor samhällsresurs som vi inte har råd att slösa bort. En trygg och god äldreomsorg som utgår från de åldersrikas individuella behov skapar trygghet inför det som många upplever som ett problem, dvs att bli äldre.

Ett rikt liv kännetecknas av självbestämmande, socialt umgänge och möjlighet till deltagande. Även som åldersrik ska man ha möjlighet att uppleva samvaro, gemenskap och kunna delta i fysiska och kulturella aktiviteter. Rätten till bostad är grundläggande i vårt land.

Utmaningen för äldreomsorgen med ett ökat antal åldersrika i befolkningen, samtidigt som det sker stora pensionsavgångar bland omsorgspersonalen är en möjlighet för den yngre generationen. Samhällsekonomiskt är det viktigt att ge unga människor vägar in i arbetslivet.

Gröna Seniorer utgör ingen motkraft till de yngres engagemang utan ska ses som ett komplement för att ta tillvara den resurs som de åldersrika utgör. Vi är alla, oavsett ålder, beroende av ett starkt klimatfokus för att kunna skapa ett långsiktigt hållbart samhälle. Vi har bara en planet.

I går, fredagen den 7 april avhöll vi Gröna Seniorer riks sitt årsmöte i Örebro. Vi antog en verksamhetsplan med främsta syfte att vara väl förberedd för att vara kunna vara delaktig i Miljöpartiets valrörelse 2018. Jag valdes till språkrör för Gröna Seniorer riks tillsammans med Ingrid Bergman från Göteborg. till språkrör.

Det är verkligen en utmaning att ta sig an och spännande. Just nu är Miljöpartiet inte på några topplistor, i alla fall de som syns i media. Att sitta i regering har kostat men hen får inte glömma allt det goda vi åstadkommit. Mer om detta kan man läsa på “GRÖNA FRAMSTEG“.

Det viktigaste är att påverka politiken i positiv riktning, hur många procent det blir i opinionsmätningar måste komma i andra hand. Även om möjligheten att påverka beror på antal mandat hem får i parlamenten. Ett bra sätt att öka i opinionsmätningar är att vara i opposition och lyssna till vad “väljarna” vill höra, dvs vara populistiska. Vill man påverka på riktigt är det bäst att vara i majoritet. Hur länge man måste vara “populister” för att komma upp i över 50 % kan ta tid, om man inte är riktigt populistisk förstås.

Politik måste bygga på visioner inte vad väljarna vill. Däremot ska man lyssna på väljarna vilka problem de anser finns och då ska svaret från politiken var förslag på hur dessa problem ska lösas.


Gröna Seniorer riks nya styrelse, fr v till höger :
Kerstin Sundqvist, Björn Wadström, Luth Dahmen, Annika Hansén Eriksson, Mikael Malm, Christina Mörtl, Ingrid Bergman, Yngve Petersson På bilden saknas Margareta Alton och Kerstin Sundqvist