söndag 13 december 2009 | Skriven av:

SDS skriver : Flertalet släppta efter lördagens demonstration

På söndagsmorgonen hade den danska polisen 13 gripna i förvar efter lördagens klimatdemonstration i Köpenhamn. Demonstrationen beskrevs i huvudsak som en stor folkfest.

Emil Boss från Malmö var med i lördagens demonstration.
– Jag var inte där med någon organisation, utan som privatperson tillsammans med en kompis. Stämningen var bra med flaggor och slagord. Vi hann bara gå med tåget en bit innan gatan spärrades av av tre stora polisbussar, och sen upptäckte vi att det avspärrat bakom oss också.

– Det var inget tumult eller så. Alla väntade lugnt. Polisen bad oss att sitta ner på marken. Sedan plockade de upp en och en och bakband oss med buntband runt handlederna. Sedan fick vi sitta ner på långa rader. Det var skitkallt. Folk blev arga. En del blev panikslagna och trycktes ned av polisen. Efter någon timme ropade folk att de måste gå på toaletten, men det tog mellan en halv timma och två timmar innan de fick gå. Två personer kissade på sig. En kille med en magsjukdom svimmade och låg och yrade och folk ropade efter läkarhjälp, men det tog en timme innan han fick hjälp.

– Det fanns gamla tanter som var med i en konferens om hållbar utveckling i Afrika, där fanns Hare Krishna – och vi som gick i skjorta och slips och knappast kunde misstas för att vara några svarta blockare. Och vi fick genomgå en tortyrliknande situation. Vi fick sitta i flera timmar på en iskall gata, med händerna på ryggen i en smärtsam ställning. Halv nio sattes vi i en buss och kördes till en polisstationen. Efter en timme släpptes vi, eftersom det var fullt i häktet. Idag mår jag helt kass. Har ont i ryggen, armarna och handlederna och har fått feber efter den där nedkylningen.

Under den största delen av demonstrationen såg vi inte till några poliser. Poliserna hade en taktik som utgick ifrån den nya lagen där dansk polis kan ingripa utan direkt anledning.

Detta använde de när de slog till. Jag vet inte exakt hur det såg ut när polisen ingrep men det finns många rapporter om att man omhändertaget alldeles för många.

Det är inte så konstigt om man säger att det är OK att ingripa utan direkt skäl. Stämningen vid händelser där polisen ingriper blir lätt hätsk eftersom polisen kränker den personliga integriteten. Man diskuterar inte man bara griper in med tvångsmedel. Vilket givetvis skapar problem. Även om man är oskyldig så är det inte så lätt att acceptera att man ska bli bakbunden och sitta ner på en kall gata. Det stora problemet att alla behandlas utifrån att några få eventuellt kan bli ett problem. Polisen får använda tvångsmedel men detta ska inte missbrukas.

Det är givetvis en svår balansgång. Efter alla insatser måste polisen vara mer självkritisk annars så skapar de en omöjlig situation nästa gång polisen ska agera.

DR1 TV Avisen 12 dec 1830-poster

TV AVISEN 18:30 12.12.09 kl. 18:30 på DR1
Kategori: aktivism, klimat, våld
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>