söndag 11 januari 2009 | Skriven av:

Tittade på SVT:s Dokument utifrån, Monsantos värld, en fransk dokumentär från 2008.

Det multinationella storföretaget Monsanto är världsledande på genmanipulerad mat. Med hjälp av Monsantos patenterade grödor ska hungern utrotas och miljön räddas. Men kan man lita på ett företag som har skapat några av historiens giftigaste produkter som PCB och Agent Orange? Som konsekvent undanhållit fakta, vilselett allmänheten och tystat kritiker? Monsantos mörka historia fläckar bilden av ett företag som i tysthet håller på att ta patent på en stor del av jordens grödor. Journalisten Marie-Monigue Robin öppnar dörren till Monsantos växande värld.

Man blir både ledsen och arg. Hur kan Monsanto klara sig undan allt ansvar. Under många år sprider de dioxin och påstår att detta är ofarligt och inte cancerframkallande. De lyckas smutskasta alla forskare som säger emot. Till slut avslöjas det att Monsanto förfalskat massor med rapporter. I dag vet alla att dioxin är livsfarligt.

gmo-frittTrots dessa tidigare historier så får de ändå hög trovärdighet i att deras nya GMO-grödor är ofarliga. De lyckas smutskasta alla forskare som inte håller med Monsanto.

Detta är dock inte det värsta. Det kan ju vara så att GMO-grödorna är ofarliga. Det värsta är att de bedriver en affärsverksamhet som tar död på bönder och på ekologiskt jordbruk. De köper upp så många utsädesleverantörer de kan så snart finns det väl bara ett, Monsanto. Det gynnar e jordbruk där man blir tvungen att köpa gödsel och bekämpningsmedel från just Monsanto. Det sprutas mängder med roundup.

I programmet visas massor på exempel både när det gäller bomullsodlingar och majsodlingar.

I Mexico där det inte är tillåtet att odla GMO-majs är ändå den mexicanska majsen påverkad av GMO-majs. Den vanliga majsen i Mexico kan odlas utan bekämpningsmedel men det kan inte Monsantos.

Programmet visade så många exempel på hemskheter att jag nästan började funderade på att bli terrorist, trots att jag inte tror på våld.
Hur ska man annars kunna stoppa detta?

Massor med forskare visar att Monsanto har fel, trots detta fortsätter det hela.

Det är som vanligt PENGAR som styr och avgör det hela.

Jag själv har sedan länge undvikit GMO-produkter. Detta är vad alla kan göra om man bara vill men då måste man välja bort vissa produkter.
De mesta GMO-grödorna används som till djurfoder så om man ska äta kött så är det nog bara ekologiskt nötkött från frigående nötdjur som är möjligt.
Säkrast är som vanligt att skippa kött.

PS
Eftersom det är FRA är i full gång med avlyssning måste jag kanske lägga till följande:
FRA, ni kan vara lugna jag tänker inte bli terrorist.
DS

Vill du titta på filmen (engelsk version), klicka här!

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
 1. smulan skriver:

  Håller med till 100% efter att ha sett uppdrag granskning om Mansanto!
  Det är en skandal utan like! Ett multinationellt företag som köper upp och håller på
  att skaffa monopol på världens grödor. Sprider osanning och kontrollerar snart allt vår
  livsmedelförsörjning med följd att vi på sikt blir förgiftade med sjukdomar som allergier
  och cancer som följd! Detta för att kunna maximera sin vinst genom att sälja mer av bekämpningsmedlet Roundup! Något mer oetiskt och grymt har jag aldrig skådat – det här berör allt levande på vårt jordklot! Växtlighet, djuren,

  Detta sker med myndigheternas passiva okunnighet och medgivande!
  Vi borde starta en “gala” av någon slag för att samla in medel och kunna ha möjlighet att sätta stopp för Mansanto!
  Deras verksamhet skadar mänskligheten!

 2. Naggeman skriver:

  Jag håller med om att Monsanto är ett hemskt företag. Jag förespråkar kunskap istället för våld. Du har många påståenden i ditt inlägg, styrka det med riktiga rapporter istället. En dokumentär duger inte att referera till.

 3. Yngve skriver:

  Vad menar du med “Jag förespråkar kunskap i stället för våld” ?
  Har jag förespråkar våld?

  Dokumentären bygger på fakta. Monsanto har mycket på sitt samvete och det finns många exempel på klandervärt agerande.

Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>