söndag 1 februari 2009 | Skriven av:

SDS skriver : ”Hånade flicka och slog hennes vän”

Flickan, en kompis till henne samt en manlig bekant gick till en affär vid Hårds väg på lördagskvällen för att köpa chips. Tre ynglingar stod utanför affären. När trion kom ut kommenterade gänget flickans kompis kropp i negativa ordalag.
– Tösen gick då fram till ynglingarna och ifrågasatte varför de sagt så om hennes väninna, berättar Anders Kristersson, kommissarie vid Malmöpolisens krimjour.

En av ynglingarna gav då flickan ett slag i ansiktet. Hon ramlade omkull. Misshandeln av henne fortsatte, ynglingarna både slog och sparkade henne. Hennes kompis och deras manlige bekant kom dock till undersättning, de lyckades fly tillsammans och sprang från platsen.

Det är att visa civilkurage att säga ifrån när man ser att någon mobbas. Nu gäller det att man följer upp händelsen med att ställa gärningsmannen till svars. Det skadar inte heller att prata med gärningsmannens kompisar som inte ingrep.

Men det behövs mycket mer. Tyvärr har det blivit alldeles för vanligt att ta till våld. Man slår inte bara ner en person utan man fortsätter med sparkar på en som ligger ner.
Skolan och föräldrar måste reagera. Vi måste få människor att kunna reagera utan att använda våld. Man kan inte må så bra om mobbar och använder våld.

Det var verkligen starkt av den unga tjejen att försvara sin kompis tråkigt att inga andra kom till hennes undsättning innan hon blev misshandlad.

Kategori: hälsa, mobbing, våld
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
 1. Magnus skriver:

  Men snälla, i dagens Sverige bryr sig människor bara om två saker: Pengar och sex eller sex och pengar. Det finns fruktansvärt många föräldrar som fullkomligt skiter i sin avkomma och här ser vi nu resultatet. Efter en lång tid av socialdemokratiskt styre behöver Sverige en mycket strängare lagstiftning och många fler poliser. T.ex. anser jag att det inte ligger något fel i att sänka straffåldern till 12 år. Om man inte är kriminell har man inget att frukta. Det är lite som det med övervakningskameror, är du inte kriminell har du inget att frukta. De som skriker högst om integritetskränkning och skadestånd är ofta de kriminella. Undrar om jag hade fått skadestånd för kameraövervakning nere i mellanöstern, asien eller någon annanstans för den delen? Tillbaka till ”barnen” som behöver lära sig att begår man kriminella handlingar kommer det även en konsekvens utav detta. I dagens Sverige daltas det fortfarande extremt mycket med dessa ”barn”. Dessa ”barn” som dagligen begår personråd, slår ner och väskrycker gamla etc. DET är verkligheten i dagens Malmö eller Lilla Chicago om man vill. Gud hjälpe Svenska folket om Mouna skulle ville nästa val, då är allt hopp verkligen ute!

  • Yngve skriver:

   Jag tycker din lösning på ”problemen” låter hemsk.
   Ska vi bli en polisstat som övervakar oss så att alla gör som staten vill.
   För någon måste bestämma vad som är rätt.
   Hur många kameror och hur många poliser ska vi ha?

   Vad skulle man vinna på att sänka straffåldern till 12 år?
   Vilket straff vill du ge en 12-åring?
   Fängelse?

   Givetvis är det inte acceptabelt att man rånar och slår ner folk. Ju större klyftor det finns i ett samhälle desto större spänningar finns det. Ett samhälle med både social och ekonomisk segregation skapar stora problem.

   Var ifrån får du att de som skriker mest om ”integritetskränkning …” oftast är kriminella?

   Ett samhälle måste bygga på respekt för alla individer. Alla medborgare ska känna sig trygga och leva i en gemenskap. Många medborgare lever idag i ett utanförskap. Arbetslöshet m.m.

   För att minska denna utanföskap och otrygghet behövs mer än övervakningskameror och poliser.

 2. Johan skriver:

  Jag förstår inte hur skolan skall ta ansvar för något som sker en lördagskväll? Om någon kan lära gärningsmannens föräldrar det svenska språket alt. på deras egen bekostnad ta fram en tolk så har vi en minimal möjlighet att rätta till det som skett.

  Dessvärre rycker vi allt närmare pöbelsamhället där vi kanske mest av allt vill se stora bilder på gärningsmannen publicerad i dagstidningarna.

  Personligen önskar jag bara en liten gnutta tacksamhet för att man fått komma till vårt land i stället för att bli spottad på bara, och bara, för att vi är svenskar.

  • Yngve skriver:

   Skolan kan givetvis inte lösa alla problem men skolan är viktig då ungdomar tillbringar stor del av sin tid där. Skolan kan jobba med konfliktlösning, motverka mobbing, lära ut respekt för andra individer m.m.

   Så visst kan skolan vara med och hjälpa till.

   Jag vet inte vilken bakgrund som gärningsmannen eller offret har så jag kan inte uttala mig om detta.
   Vad bygger du dina åsikter på?
   Tror du att det bara är icke svenskar som ställer till besvär i dagens samhälle?

   • ESo skriver:

    Bor du på Rosengård? Annars tycker jag inte du ska uttala dig Yngve. Dvs uttala dig på vad som behövs eller inte. Jag har bott på Rosengård och jag säger precis som inlägg nummer ett. Sänka straffåldern till 12 år är faktiskt en bra idé. Ja fängelse skulle kunna fungera. Man har alltid ett eget ansvar som människa oavsett om man bara är 12 år eller inte. När jag var 12 gick jag inte omkring och rånade och misshandlade folk, för jag visste att jag har ett ansvar som människa. Det vet både du och resterande människor i världen.

    • Yngve skriver:

     Bor du själv på Rosengård?

     Vad har det med saken att göra?

     Mitt första inlägg där skrev jag inget om Rosengård. Jag kommenterade en händelse som inte är unik för Rosengård. Denna situation kunde ha inträffat i Västra Hamnen.

     Oavsett hur situationen ser ut på Rosengård så kan jag inte få ihop det att man ska sätta 12-åringar i fängelse. Givetvis har man ett eget ansvar. Alla 12-åringar i Rosengård rånar inte folk.
     Det finns 12-åringar på andra ställen än Rosengård som rånar folk.

     De flesta som bor i Rosengård sköter sig enligt alla konstens regler. Utanförskapet finns i hela samhället även i Rosengård. Det finns många sociala problem i Rosengård. Fastighetsägare som utnyttjar situationen och hyr ut bostäder som är undermåliga och som även inhyser kackelackor.

     Rosengård är inte bara problem.

 3. Malmötant skriver:

  Jag håller med dig, Yngve, och har många gånger hört från vänner: ”Hur vågar du???”

  Men det har hänt i lugnare, mer civiliserade, områden än Rosengård. Och tidigare. Idag vet jag inte om jag skulle våga protestera. Men med tanke på hur jag själv reagerar inför oförrätter så skulle jag nog inte kunna hålla tyst. Ungar behöver uppfostras, måste få höra om något är oacceptabelt, om inte av föräldrar så från andra.

  Men, om jag inte absolut måste – härtill kan ingen tvinga mig – befinna mig i Rosengård så avstår jag från att åka dit. Helst vill jag faktiskt flytta från Malmö och planerar göra det så snart jag kan. Stan har blivit så förfärlig de senaste tio, kanske 20, åren. Brottslighet och nedsmutsning. Jag trivs inte längre här trots att jag bott i stan hela mitt vuxna liv.

 4. Yngve skriver:

  Nu är det väl så att det inte är bara Rosengårds fel att Malmö har förändrats.

  När städer växer ökar de sociala problemen. Malmö har blivit en segregerad stad. Inte bara socialt utan även ekonomiskt.

Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>