söndag 16 november 2008 | Skriven av:

GP skriver : “Sverige förbjuder klusterbomber”

“Sverige har beslutat skriva på det internationella avtalet om förbud mot klustervapen, bombkapslar som innehåller många små sprängladdningar avsedda att spridas över en stor yta.

Statsminister Fredrik Reinfeldts ger beskedet om undertecknandet till Sveriges Radios Ekoredaktion. Beslutet innebär att tillverkningen upphör av Bombkapsel 90 som ingår i Jas vapenutrustning.

– Vi behöver fasa ut den ur vår vapenförsörjning, säger Reinfeldt.
111 länder ingick avtalet vid ett Dublinmöte i Irland i maj.”

Glädjande att alliansen äntligen kommit till insikt i frågan. Det känns bra.
Tyvärr deltog inte USA, Ryssland, Kina eller Israel, som är världens ledande tillverkare av dessa vapen.
Så mycket kvarstår men det är ändå viktigt att Sverige tar sitt ansvar.

“Statsministern jämför beslutet om klusterbomber med att Sverige undertecknade konventionen mot antipersonella minor 1999. Han anser att de två förbuden är en del av en svensk nedrustningsambition.”

Det är lite pinsamt och tragiskt att det ska ta så lång tid från undertecknandet av en konvention till genomförande. Statsministern uttalande är ju också glädjande om en svensk nedrustningsambition.
Nu gäller det att ta till vara teknikerna från JAS-planstillverkningen och överföra de till något som bygger upp vår värld istället som vapen gör, raserar.

Kategori: etik, humanism, våld
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>